já to stočím vždy až když to přestane probublávat kvasnou zátkou. Někdy jsem nechal i 2 týdny po dobublání a žádnou hořkou chuť mi to nikdy nechytilo. Měř cukernatost před a po a z tabulky zjistíš kolik má procent alkoholu. A pak si kup vínoměr (stojí asi 100Kč) a až se ten mošt vyčiří tak to přeměř ještě tím vínoměrem. Dvojí měření je jistota, pokud by tě zajímalo na kolik volume alk. prokvášíš.
Vínoměr je fajn, ale roztok musí být čistý.
Moje poslední medovina prokvasila za 55 dní na 16,5 procenta alkoholu.
...nevím jak se vložit odkaz na tabulku v excelu...
------------------------------
Stupeň % objemové
normalizovaného alkoholu
moštoměru
-------------------------------
0,8 0,5
1,0 0,6
1,7 1,0
2,0 1,2
2,5 1,5
3,0 1,8
3,4 2,0
4,0 2,4
4,2 2,5
5,0 3,0
5,9 3,5
6,0 3,6
6,7 4,0
7,0 4,2
7,6 4,5
8,0 4,8
8,4 5,0
9,0 5,4
9,2 5,5
10,0 6,0
11,0 6,5
11,8 7,0
12,0 7,1
12,6 7,5
13,0 7,7
13,4 8,0
14,0 8,3
14,3 8,5
15,0 8,9
15,1 9,0
16,0 9,5
16,8 10,0
17,0 10,1
17,6 10,5
18,0 10,7
18,5 11,0
19,0 11,3
19,3 11,5
20,0 11,9
20,2 12,0
21,0 12,5
21,8 13,0
22,0 13,1
22,7 13,5
23,0 13,7
23,5 14,0
24,0 14,3
24,4 14,5
25,0 14,9
25,2 15,0
26,0 15,5
26,9 16,0
27,0 16,1
27,7 16,5
28,0 16,7
28,6 17,0
29,0 17,3
29,4 17,5
30,0 17,9
30,2 18,0
31,0 18,5
32,0 19,0
32,8 19,5
33,0 19,6
33,6 20,0
34,0 20,2
34,4 20,5
35,0 20,8
35,3 21,0
36,0 21,4
36,1 21,5
37,0 22,0
37,8 22,5
38,0 22,6
38,6 23,0
39,0 23,2
39,5 23,5
40,0 23,8
40,3 24,0
41,0 24,4
41,2 24,5
42,0 25,0
42,8 25,5
43,0 25,6
43,7 26,0
44,0 26,2
44,5 26,5
45,0 26,8
45,4 27,0
46,0 27,4
46,2 27,5
47,0 28,0
47,9 28,5
48,0 28,6
48,7 29,0
49,0 29,2
49,6 29,5
50,0 29,8