Když jsem dělal medovinu poprvé podle návodu poměr voda - med bez měřidel nepovedlo se mi to. Zainvestoval jsem alespoň do moštoměru abych věděl orientační hodnoty základu na medovinu. Kvasím při teplotě kolem 17 - 20°C. Používám kvasinky Schimansky. Dávkuju dle doporučeného návodu u kvasinek. Kvasím 6 - 8 týdnů.
U malého množství kvasu je výsledek sporný někdy to jde někdy ne. Toť mé postřehy.
Takže bych se to pokusil uzavřít, problém byl v korku a mé nezkušenosti. Medovina kvasila, ale vzduch utíkal korkem (přímo tělem korku, ne okolo, šli vidět bublinky horkým voskem) a ne přes kvasnou rourku. Dokonce i po zalití voskem. Zpětně je to skoro vtipné, zaleju korek voskem, jdou mi bublinky kvasnou rourkou a než vosk zchladne, přestanou. Zahřeju vosk, uhlazuji povrch prstem během chladnutí, minutu jdou bublinky a ... konec. Pomohla až výměna korku. Těsnost korku jsem zkoušel testovat nasazením igelitového pytle přes hrdlo, ale musel být také děravý, kdyby nebyl, ušetřil bych týden starostí a stránku příspěvků na fóru.
Když namíchám medovinu v poměru 300g medu, 700 g vody, kvasilo mi to zatím vždy. Litr v petce, 5 litrů v lahvi od vína i 10 litrů v demižonu. Během pár hodin, při 20 stupních, s max. jedním balením kvasinek Vínka, s balením živné soli (1,6g) i úplně bez živné soli. Kvasinky jsou jako critters.
P.S.: Šťáva z jednoho citronu do 10 litrů medoviny kvašení nezastavila, nedokážu ale posoudit, jestli něčemu pomohla. Uvidím za 2-3 měsíce.
Ja nepoužívam žiadny korok ani kvasnú zátku s kvasnou rúrkou, dekel dám na sud a zatažím ho tehlu. plyn sa musí predierať tlačením pod deklom von. nemá tam čo zvetrať ani explodovať. Žiaden citron a ani kyselinu citronavú a vinnú nepoužívam, je to nepotrebná vec. medovina podľa teploty okolia kvasí 3 - 4 mesiace.
Tvé množství medoviny vytvoří tolik kvasných plynů, že vše vyženou ven. Kdo dělá v malém (nebo spíše se učí), tak si hraje a hledá cesty.
Samozřejmě je jednodušší udělat sud medoviny, než demižónek. Velké množství je mnohem stabilnější, než malé.
(06.04.2016 8:40)VladaF napsal(a): [ -> ]... Medovina kvasila, ale vzduch utíkal korkem (přímo tělem korku, ne okolo, šli vidět bublinky horkým voskem) ...
v takovémto případě se korková zátka utěsňuje přetažením prostřihnutého prezervativu přes rourku a hrdlo demižonu a jeho přigumičkováním na rourku a na hrdlo. Pro puritány je možné místo prezervativu použít jednorázovou latexovou rukavici.
Lúskam toto vlákno už pár dní a panuje tu všeobecná zhoda, že zo základu treba dostať preč bielkoviny (odstrániť penu pri preváraní), pretože kazia chuť medoviny atď... A pred chvíľkou som narazil na toto video: kde pánko v čase 3:50 šup do neprevareného základu ešte za hrnček peľu
Ono kolem medoviny, a nejen kolem ní, je spoustu mýtu a legend a to se týká i tohoto vlákna. Otázkou je, co jsou fakta a co jsou ty legendy; hlavně, když si každý vybere...
Jak přetáčíte medovinu z demižonů ?
Já jenom pomocí hadičky a gravitace
jsem z toho vždycky hrozně upatlaný a ne jenom já ale i lahve, podlaha...
Našel jsem si video italských výrobků,
které se dají koupit i u nás. http://www.alkoholesence.cz/
Máte s nimi někdo zkušenosti ?
Děkuji za případné reakce
Zdravím,
mám dotaz. Dělal jsem medovinu a snad dodržel vše, co bylo v návodu psáno. Medovina má krásnou barvu, příjemnou vůni a chuť je také dobrá. Není sladká, ale je to spíš tím, že jsem ji nechal v první části kvasit déle. Ale když jsem použil alkohol metr, ukázalo mi to 0 a cukr také 0. Tak si lámu hlavu, co se mohlo stát.
Budu rád za Vaše rady.
Koupil jsem ve Žďáře oba http://www.dubovesoudky.cz/products/x01-...-cukromer/
Možná to opravdu měřím špatně, ale když jsem tam dal jabkovici, která rok ležela v soudku, ukázalo to nějakých 48. To bych bral, když jsem tam dával padesátku. Je možné, že není citlivost pro malé množství alkoholu.
Asi si to nechám někde změřit u profíků. Jen musím zjistit kde.
Jenomže nízkoalkoholové nápoje se nedají dobře změřit ničím kromě lab. rozboru. Prodává se sice vínoměr, což je v podstatě kapilára, ale pocit jak na tebe vypití čtrtlitru medoviny působí je daleko přesnější. Ani u nápojů s vyšší koncentrací lihu není měření úplně jednoduché. Stačí navštívit pálenici a podívat se. Zdraví R. S.