Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Medovina
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Když jsem dělal medovinu poprvé podle návodu poměr voda - med bez měřidel nepovedlo se mi to. Zainvestoval jsem alespoň do moštoměru abych věděl orientační hodnoty základu na medovinu. Kvasím při teplotě kolem 17 - 20°C. Používám kvasinky Schimansky. Dávkuju dle doporučeného návodu u kvasinek. Kvasím 6 - 8 týdnů.
U malého množství kvasu je výsledek sporný někdy to jde někdy ne. Toť mé postřehy.
Slovo a vec že to nejde nepoznám! Medovina sa musí báť že by nekvasilaCool
teplota 20 C je málo, zkustezvýšit na 28 C a pořádně provzdušnit zamícháním medového roztoku, mělo by se to do několika hodin bouřlivě rozkvasitBig Grin
Takže bych se to pokusil uzavřít, problém byl v korku a mé nezkušenosti. Medovina kvasila, ale vzduch utíkal korkem (přímo tělem korku, ne okolo, šli vidět bublinky horkým voskem) a ne přes kvasnou rourku. Dokonce i po zalití voskem. Zpětně je to skoro vtipné, zaleju korek voskem, jdou mi bublinky kvasnou rourkou a než vosk zchladne, přestanou. Zahřeju vosk, uhlazuji povrch prstem během chladnutí, minutu jdou bublinky a ... konec. Pomohla až výměna korku. Těsnost korku jsem zkoušel testovat nasazením igelitového pytle přes hrdlo, ale musel být také děravý, kdyby nebyl, ušetřil bych týden starostí a stránku příspěvků na fóru.
Když namíchám medovinu v poměru 300g medu, 700 g vody, kvasilo mi to zatím vždy. Litr v petce, 5 litrů v lahvi od vína i 10 litrů v demižonu. Během pár hodin, při 20 stupních, s max. jedním balením kvasinek Vínka, s balením živné soli (1,6g) i úplně bez živné soli. Kvasinky jsou jako critters.
P.S.: Šťáva z jednoho citronu do 10 litrů medoviny kvašení nezastavila, nedokážu ale posoudit, jestli něčemu pomohla. Uvidím za 2-3 měsíce.
Ja nepoužívam žiadny korok ani kvasnú zátku s kvasnou rúrkou, dekel dám na sud a zatažím ho tehlu. plyn sa musí predierať tlačením pod deklom von. nemá tam čo zvetrať ani explodovať. Žiaden citron a ani kyselinu citronavú a vinnú nepoužívam, je to nepotrebná vec. medovina podľa teploty okolia kvasí 3 - 4 mesiace.
Tvé množství medoviny vytvoří tolik kvasných plynů, že vše vyženou ven. Kdo dělá v malém (nebo spíše se učí), tak si hraje a hledá cesty.
Samozřejmě je jednodušší udělat sud medoviny, než demižónek. Velké množství je mnohem stabilnější, než malé.
(06.04.2016 8:40)VladaF napsal(a): [ -> ]... Medovina kvasila, ale vzduch utíkal korkem (přímo tělem korku, ne okolo, šli vidět bublinky horkým voskem) ...

v takovémto případě se korková zátka utěsňuje přetažením prostřihnutého prezervativu přes rourku a hrdlo demižonu a jeho přigumičkováním na rourku a na hrdlo. Pro puritány je možné místo prezervativu použít jednorázovou latexovou rukavici. Smile
http://www.aldoshop.cz/zatka-kvasna-56mm-gum

Přejdi na tento typ zátek a máš pokoj. Propichuješ to potom skleněnou rourkou. Dělají různé průměry. Kdejaká specializovaná drogerie to prodává.
Já místo vosku používal dětskou modelinu, než jsem přešel na latexovou rukavici, s jedním nastříhnutým prstem.Big Grin
Lúskam toto vlákno už pár dní a panuje tu všeobecná zhoda, že zo základu treba dostať preč bielkoviny (odstrániť penu pri preváraní), pretože kazia chuť medoviny atď... A pred chvíľkou som narazil na toto video:
kde pánko v čase 3:50 šup do neprevareného základu ešte za hrnček peľu Big Grin
Peľ je na zmenu chuti budúcej medoviny.
Ono kolem medoviny, a nejen kolem ní, je spoustu mýtu a legend a to se týká i tohoto vlákna. Otázkou je, co jsou fakta a co jsou ty legendy; hlavně, když si každý vybere...
Jak přetáčíte medovinu z demižonů ?
Já jenom pomocí hadičky a gravitace
jsem z toho vždycky hrozně upatlaný a ne jenom já ale i lahve, podlaha...
Našel jsem si video italských výrobků,
které se dají koupit i u nás. http://www.alkoholesence.cz/
Máte s nimi někdo zkušenosti ?
Děkuji za případné reakce Wink
Zdravím,
mám dotaz. Dělal jsem medovinu a snad dodržel vše, co bylo v návodu psáno. Medovina má krásnou barvu, příjemnou vůni a chuť je také dobrá. Není sladká, ale je to spíš tím, že jsem ji nechal v první části kvasit déle. Ale když jsem použil alkohol metr, ukázalo mi to 0 a cukr také 0. Tak si lámu hlavu, co se mohlo stát.
Budu rád za Vaše rady.
S prkotinami si nelám hlavu, keď je to dobré, tak to pi Big Grin
To je jednoduchý, pokud Ti to chutná, tak to neřeš.
Jinak řeš to, jestli to náhodou neměříš blbě. Big Grin
(01.05.2016 21:22)stonemason napsal(a): [ -> ]Ale když jsem použil alkohol metr, ukázalo mi to 0 a cukr také 0.

A jaký "alkoholmetr" jsi použil?
Koupil jsem ve Žďáře oba http://www.dubovesoudky.cz/products/x01-...-cukromer/
Možná to opravdu měřím špatně, ale když jsem tam dal jabkovici, která rok ležela v soudku, ukázalo to nějakých 48. To bych bral, když jsem tam dával padesátku. Je možné, že není citlivost pro malé množství alkoholu.
Asi si to nechám někde změřit u profíků. Jen musím zjistit kde.
Jenomže nízkoalkoholové nápoje se nedají dobře změřit ničím kromě lab. rozboru. Prodává se sice vínoměr, což je v podstatě kapilára, ale pocit jak na tebe vypití čtrtlitru medoviny působí je daleko přesnější. Ani u nápojů s vyšší koncentrací lihu není měření úplně jednoduché. Stačí navštívit pálenici a podívat se. Zdraví R. S.
Referenční URL's