Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Medovina
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(15.08.2013 16:46)PetrM napsal(a): [ -> ]Vínoměr ukazuje špatně obsah alkoholu v medovině, protože medovina obsahuje podstatně více cukrů než víno, což výrazně ovlivňuje viskozitu a tedy měření vínoměrem.

Při měření směsi vody s medem moštoměrem pamatujte na to, že moštoměr ukazuje o 4 °NM méně, než je skutečnost.
Je tedy potřeba k naměřené hodnotě 4 °NM připočítat a získáte skutečné množství cukru ve směsi.

Petře, kde jsi toto zjistil?
Respektive, ostatní, kteří používáte moštoměr, ředíte podle moštoměru, nebo připočítáváte ty 4 stupně?
Pozor na skleněné demižony!
V neděli jsem šel opečovávat, resp. stočit jeden 50l demižon a při manipulaci mi praskl a všechen se vylil na podlahu sklepa.
Od nynějška kvasím jedině v plastech!!
Málem jsem to obrečel...byla tak lahodná!
(20.11.2013 20:20)S-ladek napsal(a): [ -> ]
(15.08.2013 16:46)PetrM napsal(a): [ -> ]Vínoměr ukazuje špatně obsah alkoholu v medovině, protože medovina obsahuje podstatně více cukrů než víno, což výrazně ovlivňuje viskozitu a tedy měření vínoměrem.

Při měření směsi vody s medem moštoměrem pamatujte na to, že moštoměr ukazuje o 4 °NM méně, než je skutečnost.
Je tedy potřeba k naměřené hodnotě 4 °NM připočítat a získáte skutečné množství cukru ve směsi.

Petře, kde jsi toto zjistil?
Respektive, ostatní, kteří používáte moštoměr, ředíte podle moštoměru, nebo připočítáváte ty 4 stupně?

PetrM má pravdu. Jde to zjistit třeba zde: http://www.beedol.cz/wp-content/uploads/...navody.pdf . Používám na měření moštoměr a po naměření přičtu 4 stupně a podle toho buďto naředím a nebo zahustím.
Ono je vy výsledku celkem jedno, kolik člověk naměří. Stačí, když si vypiluje funkční postup na dobrou medovinu. A pak je celkem jedno, že mu refraktometr ukázal 33 °NM a tedy skutečný obsah je 37 °NM.
Pak už jen míchá na těch ověřených 33 °NM a je to.

Možná jsem to už sem někam psal. Zajímalo mne, zda refraktometr ukazuje také bez těch 4 °NM.
Měřil jsem jednu várku medoviny moštoměrem i refraktometrem a ukazují stejně. A to jsem chladil medovinu na teplotu dle moštoměru a pak i dle refraktometru, abych vyloučil teplotní odchylku.
Pánové, mám jednu otázku k nádobě na vaření medoviny. Mohli byste mi prosím vyjasnit, zda je na závadu, pokud ve smaltovaném hrnci je otlučení velikosti koruny? Není to rezaté... Můžu to tak nechat, anebo bude lepší pořídit záplatu na smalt (může být ten opravný v kontaktu s potravinou)? Anebo Balakrylem? Jestli ten vydrží vysokou teplotu bez změn? Děkuju za rady.
Ak poznáš niekoho,alebo firmu,čo vykonáva renováciu kúpeľňových vaní smaltom - bude ako nový.
Taky mám otlučený kastrol a přemýšlím co s ním. Napadlo mě ho natřít potravinářskou barvou. O smaltování jsem neslyšel. Máte někdo nápady?
Potravinářskou barvou by to asi šlo. Mám načatý balakryl, ten má taky atest na potraviny. Jen jestli vydrží var. Našel jsem na netu nějaké vysprávky, ale vypadá do jen na vany apod. Hledejme dál!
Doporučuji tyto hrnce, sice je to tenkej nerez, ale pokud nemáš indukci, ale přímý ohřev plynem tak je to parádní řešení a nemá cenu řešit nějakou barvu.
Mám ho taky, kupoval jsem 50l před 14 dny. Už jsem v něm udělal 60l medoviny na sklokeramickém sporáku.

Je pravda, že dno se při ohřívání boulí.
Mám od nich 70l, což se vejde na kuchyňský plynový sporák a problémy se dnem nemám.
Také se připojuji, mám od nich dva - 70 a 100 L a od té doby, co jsem je koupil se staré, smaltované jen válí a pieta mi je nedovoluje vyhodit Big Grin
Zdravím,
rozhodl jsem se dělat poprvé domácí medovinu. Použil jsem schimanského kvasinky. Udělal zákvas a dal kvasit (z převařeného medového roztoku). Na povrchu se vytvořila pěna, ale ta pomalu mizí a přes kvasnou zátku nejde moc bublinek-více méně žádná, nějaký přetlak tak sice je, ale...je to asi týden od založení. Chtěl bych poprosit o radu, děkuji.
Neviem či tvoje kvasinky na množenie nepotrebujú teplo, ja používam ine kvasinky, foto je tu v theadr.
Kvasia mi v pivnici kde je + 8C. je to v klembovéj pivnici z červeného kameňa z kameňolomu Pohranice. Na stavbu pivnice som potreboval 13 dumprov T 138. Pivnica je 4 m hlboko v zemi a dlhá 8 m. Má 3 vetráky čo sa nonstop otevrené. Je tam chladno.
Ked som použil dolské kvasinky tam žiadna aktivita tam nebola, možná niečo podobné ako u teba. nakonec som to mosel dat do tepla. Odvtedy takí hnoj nepoužívam.Huh
Volakedy za socíku boli vinné kvasinky Vika. Tiež kvasili v chlade perfektne.
Ked sa nalejú do rostoku rozmnožené kvasinky čo sa roznožili za 8 hod. Po naliati do pripraveného roztoku uvarenéj medoviny za 24 hod burlivo kvasia, bublinkujú velmi dobre, za týždeň jak šalenéTongue
No, demižon je v pokoji se teplotou 22-23°. Podle všech informací to je plně dostačující pro Schimanského kvasinky. Takže v tom asi chyba nebude. Zkusím to dneska provzdušnit přetočením a pokud se to nerozjede, tak udělám nový zákvas.
Jaký jsi dával poměr medu a vody? Mě se to stejným postupem rozjelo do druhého dne. Nedal jsi ty kvasinky do příliš horkého roztoku?
Roztok měl teplotu 35°C (podle jakých si postřehů k těmto kvasinkám). No a objemový poměr byl 2:1 (voda:med).
Pořádně zamáčkni zátku do hrdla, vezmi plastelínu a utěsni s ní celou zátku. Dej vědět jak to dopadlo.
To s tou zátkou a plastelínou dělám vždy (při výrobě vín). Je tam nějaký malý přetlak, ale nic slavného. Navíc jsem čekal, že při bouřlivém kvašení se rozjede i pěna trochu více. Hladina se pěnou pouze mírně pokryla a teď už ustupuje i pěna. Jinak roztok byl vařený se sbíráním pěny.

Absolutně netuším, kde se stala chyba...
Mě se vždy po přidání kvasinek Schimansky udělá 2 cm pěna , která po pár hodinách klesne a hladina je skoro čistá. U Schimanského kvasinek nedělám zákvas, ostatně ani to v návodu nemá. Pouze ve vlažné vodě předepsané teploty rozmíchám zvlášť sůl a zvlášť kvasinky a naleju do demižónu. Nedělal jsi zákvas ze 100% množství soli a kvasinek ?
Referenční URL's