Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Zprávy z tisku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Já mám na Smolíky alergii jak tom na Matly.
Na voba? Já sem vo tom konvenčnim bráchovi slyšel poprvý, teď skrzevá ten diškutovanej článek.
Nevidím v nich rozdíl.

Citace:Panenský med je vytočený z plástů toho roku postavených, ale matkou nikdy nezakladených. Tento med je oproti klasickým medům mnohem jemnější, voňavější a chutnější. Neobsahuje zbytkový cukr po zimování ani žádná rezidua po včelách či léčení. Později krystalizuje a nepálí tolik v krku jako klasické medy.
...
Panenský med v u nás v malém množství produkuje snad každý včelař. O jeho vysoké kvalitě ví, a proto si ho nechává většinou jen pro svoji potřebu.
...
Já se momentálně zaměřuji na produkci panenského medu...
Zdroj: http://finance.idnes.cz/rozhovor-se-vcel...nikani_mrs

Nebo mi můžete někdo vysvětit proč vy všichni pro své zákazníky produkujete méně voňavý a méně chutný med než Smolík,? Se zbytkovým cukrem a zbytky léčiv, který pálí v krku? A toho mnohem jemnějšího děláte jen malé množství pro sebe?
Já bych na pivo šel s oběma (ostatně občas se i zadaří ...) To my sluníčkoví Tibeťani platónského ražení s tím problém nemáme. Vždycky je o čem povídat ... Třeba právě o výše citovaném ... Big Grin
Jiří
(08.08.2016 12:34)Kohout napsal(a): [ -> ]Je to z toho odkazu jak jsi sem dával do Včel v televizním vysílání. A nepsals to ty ale redaktor/ka. To je snad z mé citace jasné že to nejsou tvá slova.
No ještě jednou jsem se na ten spot podíval, o tom pylu to říká redaktorka. Ale jak jsi to napsal, tak to vypadá, že to vkládáš do úst mě. Např. Tom to nepochopil a hned se toho chytil. Bohužel tohle je probém všech spotů a článků. Natočí se hodina materiálu, redaktorka se ptá na vše možné a pak z toho je 3 minutový šot (a ani nevylučuji, že se člověk může ukecnout). To samé je i s psanými články, jediný článek, který jsem dostal k autorizaci byl i ten v Lidových novinách, ale stejně to bylo k ničemu, protože skoro na každou připomínku mi bylo odpovězeno, že by vysvětlení protáhlo článek, nebo že je to psáno pro veřejnost, která by to jinak vůbec nepochopila.
Tedy je otázka co je lepší, buď se vyhýbat jakýmkoliv mediím a riskovat, že veřejnost bude míti takovéto názory:
http://www.blesk.cz/diskuse/564793/1
Nebo s médii komunikovat, přesto, že víte, že vás nevědomě (a bohužel někdy i vědomě) zkreslí. Např. všem říkám, že větu o čtyřech letech života Einstein nikdy neřekl a jako na potvoru to bylo jak v tom spotu, nebo i tím byl uveden i Ing. Titěra. To samé je s klišé, že včelaření ve měste je něco co k nám přišlo z New Yorku. Ač všem říkám, že je to pitomost, tak vždycky tím redaktoři spot uvedou.
Tedy bybo raď. Podle mě je lepší obor propagovat i za cenu, že občas nějaká chybka zazní.
Je to, Miloši, o trpělivosti a vzájemné komunikaci včelařů s tiskem. Obě strany se učí, jak podat to, co je třeba podat. O téma a obor je zájem, nejen kvůli diskusím o naší zastaralé a direktivní metodice ošetřování, ale i kvůli dotačním čachrům a podvodům s medem.
Je to těžké, ale už jsou lidé jak v oboru, tak mezi novináři, kteří to umí. Autorizace je problém. Jejich zkratkovitost, zjednodušování něčeho, co je složité a komplikované, a časový pres je problém.
Náš problém je, že se musíme naučit dobře a jasně formulovat, tak, aby to bylo správně a abychom si neuřízli ostudu, ale aby to skousnul jak povrchně poučený novinář (a neudělal z nás truhlíka), tak i nepoučený čtenář/divák/posluchač ...
S některjejma těma mediálníma rychlokvaškama je ale fakt problém. Tam je třeba jen holých vět ... Big Grin
Jiří
(08.08.2016 14:36)Kohout napsal(a): [ -> ]Nevidím v nich rozdíl.

Citace:Panenský med je vytočený z plástů toho roku postavených, ale matkou nikdy nezakladených. Tento med je oproti klasickým medům mnohem jemnější, voňavější a chutnější. Neobsahuje zbytkový cukr po zimování ani žádná rezidua po včelách či léčení. Později krystalizuje a nepálí tolik v krku jako klasické medy.
...
Panenský med v u nás v malém množství produkuje snad každý včelař. O jeho vysoké kvalitě ví, a proto si ho nechává většinou jen pro svoji potřebu.
...
Já se momentálně zaměřuji na produkci panenského medu...
Zdroj: http://finance.idnes.cz/rozhovor-se-vcel...nikani_mrs

Nebo mi můžete někdo vysvětit proč vy všichni pro své zákazníky produkujete méně voňavý a méně chutný med než Smolík,? Se zbytkovým cukrem a zbytky léčiv, který pálí v krku? A toho mnohem jemnějšího děláte jen malé množství pro sebe?
No tak já bych se asi nejvíc bál těch reziduí vod včel, to sou hrozný svinstva. Ale jestli bych si moh vybrat spolustolovníka tak asi toho konvenčního bráchu páč možná umí celý věty, ten Václav ten má na tom svym nedbale elegantnim webu takový ty jakoby útržky myšlenek co vizuálně připomínaj postmoderní haiku a jednotlivý moudra musí bejt hodně vodsazený páč aby měl jako čtenář čas se nadechnout pod návalem vyzrazovaného tajemství. Dokonce sem čet že na ty svoje včely musí používat foucaultův rozpěrák jak sou nabitý.
(08.08.2016 10:48)Mlha napsal(a): [ -> ]Kohoute teď nevím na co narážíš. Loni byla vypracovaná práce na VŠCHT Stanovení stopových prvků, ve vzorcích českého medu, s laskavým svolením autorky se s ní můžeš také seznámit.
http://www.vcelynastrese.cz/soubory/SVK_...ejkova.pdf
Kupodivu pražské medy dopadly velmi dobře.

Loni také proběhla medová soutěž u příležitosti oslav 150. letého výročí představení Hruschkova medometu a pražské medy nedopadly vůbec špatně.

Tedy dělat osvětu je potřeba, protože názor široké veřejnosti bohužel demonstruje např. tato diskuse:
http://www.blesk.cz/diskuse/564793/1

Nechci se otírat o pražský med. Ale jsou známy studie z Itálie z blízkého okolí velkých městských aglomerací, kdy byl v medu, v pylových zrnech, naměřen enormní rozdíl škodlivin o proti ostatním oblastem země. Tuším, že zpráva o tom byla i v předloňských Včelařských rozhledech.

Proto nikdy nepochopím Titěru, když se do krve rve za čistotu řepkového medu a nebo velkoměstské včelaře včelařící např. v Praze.
Vono s tou čistotou medů to prostě bude jako se všim - všichni maj svojí pravdu. V pražských medech sice je statisticky míň kovů než v mimopražskejch ale to je jen jedno z možnejch znečištění. Na druhou stranu je statisticky dokázáno, že městskej vzduch je znečištěnej o něco víc než mimoměstskej a jelikož ho používaj včely k sušení medu, tak je pravděpodobný, že něco v tom medu ulpí, třeba prach a nebo nějaká organika atd. Debata o čistotě medu v tomhle duchu má asi tolik smyslu jako přeměřování si nádobí na služebně ostrahy v harému.
S pány Mlhou a Kohoutem nesouhlasím. Confused
Nejlepší med má Mgr. Machová, řekla to na Sjezdu ČSV! Big Grin (to je ale blbej argument, co? Surprised )
... a vy dva si skrzevá to roztrhejte vobčanky ... Wink
Nepsala náhodou až teď ve Včelařství, že právě točila 1. med a slzela u toho dojetím? Big Grin Tedy aspoň tuším, že to tu někdo zmiňoval ... Mně to nechodí.
Ale možná na sjezdu vytáčela mocně. Některé ...Big Grin
Jiří

(08.08.2016 15:58)Frey napsal(a): [ -> ]Nechci se otírat o pražský med. Ale jsou známy studie z Itálie z blízkého okolí velkých městských aglomerací, kdy byl v medu, v pylových zrnech, naměřen enormní rozdíl škodlivin o proti ostatním oblastem země. Tuším, že zpráva o tom byla i v předloňských Včelařských rozhledech.
To by chtělo odkaz nebo citaci ... Moc prosím ...
O řepkovém a residuích pesticidů v něm není žádná debata ...
Dokonce se objevují i teorie o tom, že pesticidy zapříčiňují zvýšený obsah vody v medu, protože ve sladině cosi narušují tak, že normálně nepracuje a se nechová. Odkaz na to ale teprve musím najít.
Jiří

(08.08.2016 15:48)VaT napsal(a): [ -> ]... Dokonce sem čet že na ty svoje včely musí používat foucaultův rozpěrák jak sou nabitý.
No a na vyřezávání Occamovu břitvu ... Angel
do včelařství přichází moda .. bez kravaty ani ránu Smile

http://vcelari-praha.webnode.cz/news/nov...le-strane/

[Obrázky: IMG_5815.JPG]
Soused z vedlejší vesnice. Včelařil už jako kluk.
Kdyby se tenhle politk takhle pěkně staral i o normální lidi..
Nevím co má přesně v popisu práce? Je nějaký ministr přes normální lidi?
Takový typický oblek pro práci ve včelách - sako kravata - holt se musí držet dress codu - qaby se ,,královna neurazila":cool:
(10.08.2016 9:50)KaJi napsal(a): [ -> ]Nevím co má přesně v popisu práce?

pocet-lidi-v-byte
Tak to je ale v pořádku. Kdysi bych to ale považoval za hovadinu.

Jedna kolegyně mi kdysi vykládala jak její manžel jel v 199x na stáž do USA ona tady porodila a on jí napsal at jede za ním, že se vejdou - byli zvyklí na garsonku - a ona tam přijela. Pak přijel Lord vybírat prachy a zmerčil je tam, a okamžitě padali do motelu. Nesměli tam přespat ani do rána, že se nenchá zavřít . . .. Tak jsem nad tím kroutil hlavou, ona nevěděla proč.

Pozdějí jsem si doplnil znalosti, že je to právě opatření proti tomu aby tam čtrvtě obsazovali a vybydlovali Hispánci a další komunity, co jsou skromné (a často i hlučné) a vejde se jich spousta do jednoho bytu.
A funguje jim to tam. Takže tady je spíš divné že to zavádí až vláda se socdem a minulé co se v USA vzhlíželi a jezdily na stáže a školení nic. Smile

A na srazu bývalých spolužáků u Prahy tam pro změnu řešili, že tam obce stanovují minimální velikost pozemku aby byl dům kolaudovatelný na trvale obyvatelný - taky jsem vyvalil oči - podobný problém - lidi začali zabydlovat chatové kolonie a obce to řešily podobně i bez ministra.
Když bývám v Londýně, tak se každý den od šesti ráno do desíti projíždím na kole po městě. Jednou jsem z takového toho "podchodníkového" bytu viděl po ránu vylézat Arabů. Arabiň a Arabčat jak z vlaku. Nejspíš museli spát na stojáka.
Samozřejmě jde podle všeho o lokální předpisy, podle toho jak se město atd. rozhodne.
Referenční URL's