Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Zprávy z tisku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Není to sice zpráva z tisku, ale:

http://northernwoodlands.org/articles/ar...rettyPhoto

Pro ty méně anglicky zdatné je to (velmi zjednodušeně řečeno) o hledání divokých včelstev pomocí chycení včelky její nakrmení, vypuštění a sledování kterým směrem lítá. Stopnete si čas a pokud se vrátí do 3 minut tak je úl vzdálen zhruba do 400 metrů. Pokud 5-10 minut tak 800 metrů a pokud 10-20, tak je to do 1,6 km. Pak tam popisuje jak to zpřesňuje posouváním té krabice s krmením ve směru úlu (pokud je dál než 400 metrů). Pak taky dělá triangulaci že chytne jinou a průsečíky si na mapě protne a ví přibližnou hodnotu (asi nebude fungovat v převčelené oblasti, není zaručeno že pokaždé chytíte včelu z toho samého roje).
"Antibakteriální účinky. Není pochyb o tom, že med dokáže ničit bakterie. Podle odborníků je to tím, že většina včel do něj při opylování ukládá peroxid vodíku, který má silné oxidační i redukční vlastnosti."
Ak to nie je vtip, mozno by to chcelo vysvetlenie, ako moze mat oxidacne aj redukcne ucinky naraz.
Napr.tým,že Peroxid vodíka svojou silnou oxidačnou vlastnosťou dezinfikuje napr.ranu a tým redukuje počet baktérii na nulu...
Včely chované v nadměrném množství přírodě neprospívají..
Jen by mne zajímalo jestli jde o vědce, kteří to myslí upřímně a nebo o snahu "očistit" výrobce a uživatele pesticidů od odpovědnosti za masivní úbytky hmyzu v krajině.
To mě by spíše zajímalo, jakým vědeckým elaborátem je podložena dotace pro začínajícího včelaře.
Kto vladne anglictinou, doporucujem preklikat sa k originalnemu clanku. Dava zmysel ovela viac ako vytahy a preklady. A nie je dlhy, je to vytah z este inych vacsich prac.
"Additionally, many factors that negatively affect managed honey bees (such as neonicotinoids, parasites, and diseases) are also harming native pollinators. Thus, honey bees can serve as a “canary in a coalmine”; the declines observed in managed colonies across Europe and the United States are likely mirrored by many wild pollinator species. In fact, strategies developed to reduce managed honey bee losses, such as banning neonicotinoids, will also benefit many wild pollinators desperately in need of conservation attention."
Megaskratene, nie je za jedy, je proti jedom. Co dosiahne clankom, nad ktorym sa treba zamyslat, vo svete, kde ludia udrzia pozornost 20 sekund ako novorodenci, to je ina otazka.
(06.02.2018 13:59)Pavel Holub napsal(a): [ -> ]Včely chované v nadměrném množství přírodě neprospívají..
Opravdu zajímavý pohled z jiné strany
Citace: V kostce: oba entomologové chtějí, aby se ochrana opylovačů „v zájmu přírody“ přestala zaměňovat s ochranou/podporou včel, když jde jen o ochranu hospodářských zájmů a zemědělských výnosů.

Citace: Včely své konkurenty v boji o potravu jednoduše vytlačí.

Citace:Podpora zavčelení krajiny prokazuje zbytku opylovačů ve skutečnosti medvědí službu. A přesto do ní, pod pláštíkem podpory biodiverzity, plynou globálně miliony dolarů.

Citace: Jsou tu nejrůznější výzvy, které bojují za to, aby se ve stravování preferoval „med z místních zdrojů“. Jenže to vše je jen o podpoře včelařství, včelstev a včel. Není to ochrana přírody.“

Takže z určitého pohledu jsou včelařské spolky, řečeno natvrdo, bandou mafiánských vrahů minoritních chráněných opylovaců, které dostávají na ty vraždy dotace z Evropské unie a národních programů.

Podívat se na věci z různých úhlů pohledu a nezaujatě je základním předpokladem nalezení dobrého kompromisu.

Dík za ten odkaz.
Ufff - tak to je opravdu husty "clanek"....
Počátek návratu rozumu?
No nevim,tem nasim by stacilo tech 6 metru nepocakat,byl by plevelopas plny chrp a vlcich maku naten sup.Tezko verit,ze neco tak trivialniho budou leta zkoumat a sledovat,zrejme to zas zblajzne nejaky grant.Na druhou stranu je az nepochopitelne,kam clovek chemizaci dokazal zajit,dnes nedokaze vypestovat bez chemie nic a navic ani nechce.
Spíše tryskem do druhé zdi. Ten plevel na fotce se bez orby není schopen udržet. Nakonec vznikne klasická přirozená louka bez chrpy a vlčího máku.
Ono se teď nějaké procento orné půdy seje směsí pro hmyz. U mě kolem řepky byl cca 5m pás pohanka+svazenka. Ale jelikož bylo koncem léta strašné sucho, tak nektaru to nedalo vůbec nic :/
Dával jsem jednou osivo nektarodárného biopásu a už bych to nedělal. Jedná se o tříletou a dvouletou variantu v 5tiletce. Hrozně to zklackovatí a špatně se to mulčuje a těžko se potom orná vrací ke svému původnímu účelu. Nyní jsem přešel na setí jetele plazivého, udělá to více muziky za méně peněz.
ruce těm šmejdům dolámat
(09.02.2018 20:39)Marec napsal(a): [ -> ]VELMI SMUTNÉ

Nechať takto volne položené úle pri pravdepodobne frekventovanej asfaltke minimálne cyklistami a chodcami považujem za veľkú nerozvážnosť zo strany včelára.
U nás by takto volne položené úle dlho nevydržali. Čo nie je pribetónované aspoň päťdesiat čísel do zeme pätkami a zamknuté, s cedulkou pozor kamerový systém je ukradnuté.
Neskutočné čoho sú dnes kadejakí dementi schopní Sad
Dnes to ti dementi seberou i s kamerou.Taky bych rekl,ze podobne umistene stanoviste je nezodpovednost a znacna lehkovaznost a prapodivny zpusob vazeni si vlastniho majetku.
Referenční URL's