Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Zprávy z tisku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
to se bude hodit na zuzitkovani vsech tech skladu, co zabiraj zemedelskou pudu, az budou prazdny
Neber příliš medu, včele se odvděčíš. Festival Jeden svět uvede i dokument Země medu
https://www.lidovky.cz/kultura/neber-pri...ultura_jto
Má to vadu, velkou vadu - Jeden svět (Člověk v tísni) je neoliberální sluníčková polkorektní vymývárna
Koukám že furt je tu nepříjemně.
Zase novy typ ulu na trhu https://www.insight.cz/2019/01/30/vceli-...-parazitu/

Francouzké stránky o tomto ulu https://www.beelife.fr/
Československý tandem Linhart/Karáč mohli pri sofistikovanom "smart ohrievači" už dávno vytvoriť niečo podobné. Zostali vo východnom zákope ...
Možno to aj funguje, ale musíte bť online Smile
Nic nového, tyto pokusy už proběhly před třiceti léty s tím rozdílem, že byla k dispozici stabilní elektřina ze zásuvky. Toto včelám určitě nepomůže, naopak jim to uškodí, musí ten příkon kompenzovat donáškou vody. Bez vyvíječe vodní páry nebude žádný takový systém fungovat a i s vyvíječem to bude starost, aby to včely neodvětraly. Zatím to funguje jen bez včel (Varroa controller) a zatím bez dostatečného ověření dopadu na vývoj plodu. Možná to funguje u včel, co se umí samy "lépe zahřát".
Pavel , máš nejaké informácie o pokusoch spred 30 rokov ?
Ak to funguje vo VC s korekciou vlhkosti, rovnako to bude fungovať v inom prístroji s kompenzáciou vlhkosti ku zvýšenej teplote. Myslím si, že poškodenie plodu majú zdokumentované, nie sú predsa naivní šarlatáni. Natierať, škrabať resp. hádzať plod do varáku je viac barbarský postup. Vynášanie kukiel a vysávanie lariev /a s ním spojené rozširovanie patogenov/ je pozitívnym znakom pre efektívne použitie organických kyselín - nevadí ?
Nechápem, pripúšťaš že prirodzené dlhodobé zvýšenie teploty v úli je pre včelstvo prospešné a krátkodobé kontrolované zvýšenie teploty je škodlivé aj napriek pokusom a úspešnému zavedeniu VC do včelárskej praxe /p. Proková/.
Dol vyrába tony pesticídov, ktré včelári tlačia do úľov. Prognoza na vytvorenie adaptovaných VT včelstiev prekračuje aktívny interval veku včelára, tak aké riešenie je dobré ?
Ja vidím jedinné negatívum v cene týchto zariadení. Je absurdné, ak sú dotované pesticídy a je dotovaný VAT a termozariadenie nie.
Pokusy prováděl VÚVč, Dol.
Včelstvo se snaží "do roztrhání těla" zajistit potřebné mikroklima na plodu. Pro včelstvo je to velice stresující situace, větrají a nosí vodu. Pokud vlhkost v úlu dosáhne 80 až 90% RH, tak už jim odpar vody nefunguje a zbývá jim jen to větrání.
V termosoláru měří jen teplotu někde v uličkách, rozhodující je teplota na povrchu plodu. Je to podobné, jako když je člověk v sauně. Teplota vzduchu může být 90°C ale povrch těla má 37°C.
Nevím, zda prověřovali, jakého věku se termicky ošetřená včela ve stádiu plodu dožila. Úmrtnost plodu je jedna věc a produkční schopnost a životnost včely věc druhá.
https://www.varroa-controller.sk/
V porovnaní s termosolárnym úľom je to sofistikovaný prístroj. Pri teplote 42°C zrejme stačí rel vlhkosť 65-70%. Včelstvo nestresuje, lieči sa mimo. To je pri inom prístroji.
Čidlo je v plodovom rámiku. Je to pracné, ale efektívne a ekologické. Len tá cena, vytvoril ju právnikWink
Ano Alberte, to já vím, byl jsem i na přednášce Prokové. To je systém ohřevu bez včel. Tam to prostředí včely neovlivní a je to dlouhý řízený ohřev. V jaké kondici jsou vylíhlé včely podle mne ještě praxe dostatečně neprokázala. Jinak je to jediný zatím známý způsob, jak účinně a beze ztrát ošetřovat. Nevýhodou je to, že se neodstraní foretičtí roztoči a že to je velmi pracné.
Jinými slovy, je to na dvě věci. Big Grin
A přitom "léčit" teplem může každý sám, hned a skoro v každém úle. (u těch na SS to bude asi horší). Stačí mít plodiště velké 150 dm2 aby nic nenutilo matku klást v medníku a nemít nikde v úle očka. Pak je v medníku méně kyslíku (lidově řečeno "vydýchaný" vzduch - neměřil jsem, vyčetl jsem a tu informaci využil, nic víc a ani nevím, zda je pravdivá) a vyšší teplota, než jakou potřebuje plod a to roztočům nesvědčí. Samosebou nesmí být síťové dno a podmet max 18 mm, ne ale méně ani víc = je tím v létě dána velikost česna přes celou šířku úlu (vyndaný česnový klín) a pak je to česno akorát, ani malé, ani moc velké. Navíc v takovém úle bude nižšíí vlhkost medu. (stačí vyzkoušet, rozdělit včesltva na sudá-lichá -polopatě u jedněch jak říkám a u druhých "klasika", tedy očka a síťodna a vysoké podmety na jednom stan a víme to hned v tom roce).

Jo a efekt, že pak matka neklade v medníku bez mřížky a nebo nepatrně a jen hned nad VN s plodem, jinde nikdy když nikde v medníku nejsou jiné než panenské rámky bez trubčiny a možnosti stavět je jaksi "vedlejší účinek".

Jenže jak vydělat na tom, že není potřeba chemie ani spešl termosolární čudo? Jak tahat z lidí prachy za něco, co si může každý ihned a[b] zadarmo vyzkoušet sám?[/b]

Píšu to tu několik let. Mě to funguje na 100% a každý to může ihned vyzkoušet, přinejmenším riskuje, že mu to nezafunguje. Nedošel jsem k tomu vědeckou úvahou a nějakým vědeckým ověřováním. Prostě nemám rád očka a nesnáším vysoká dna (obojí na základě víc než padesátiletých zkušeností svých a mých předků) a odsuzuju v nich síta jako nepřirozené a nejspíš velmi škodlivé nesmysly. A ejhle, ono to má ten efekt, že v úlech nikdy nemám spad ani stovek roztočů, natož snad tisíce a nebo desetitisíce! (to je snad jen včelařská latina že by mohlo být ve vč tolik VD)

Ale kdo jak chce, třeba je to jen náhoda (10 let v řadě za sebou).

Jo a to mám úly ve stínu, na slunnci by to fungovalo asi ještě líp, jenže stres z přehřívání úlů na slunci by mohl oslabovat včelstva a ta by mohla být pak náchylnější k virům, NC a podobně.

Moderátorovi se omlouvám za odbočky do jiných témat, ale když pochopí co píšu, dojde mu, že je to v rámci souvislostí, kdy jedno vyplývá z jiného.
(06.03.2020 12:38)Pavel Holub napsal(a): [ -> ]Ano Alberte, to já vím, byl jsem i na přednášce Prokové. To je systém ohřevu bez včel. Tam to prostředí včely neovlivní a je to dlouhý řízený ohřev. V jaké kondici jsou vylíhlé včely podle mne ještě praxe dostatečně neprokázala. Jinak je to jediný zatím známý způsob, jak účinně a beze ztrát ošetřovat. Nevýhodou je to, že se neodstraní foretičtí roztoči a že to je velmi pracné.
https://www.vcelarskeforum.cz/tema-Zprav...#pid232473
https://www.hivet.sk/varro%C3%A1za/varroa-terminator
https://www.bienensauna.de/bienen-sauna
https://www.termosolarniul.cz/
Všetky liečia aj foretické včely. Stres majú včely pri každom liečení /fumigácia, aerosol, org. kseliny, umelý roj.../. Je to pracné a drahé. Ale má to zmysel.
Tam, kde je při tom otevřený plod, tak ten je odepsaný. Pak je efektivnější odsávat plodem (jak jsem popsal v MV) a vést včelstva bio-eko a líhnutí odsávaného plodu v neeko amitrazovém či jiném oparu.
To vše ale řeší roztoče rozmnožujícího se ve včelstvu. Jenže hromadné úhyny zmíněnými postupy nevyřešíme, to je jiný mechanizmus šíření, v takových případech je nezbytné zasáhnout hned chemií nebo odjet.
(06.03.2020 17:39)Pavel Holub napsal(a): [ -> ]Tam, kde je při tom otevřený plod, tak ten je odepsaný.
Pavel, máš nejaký zdroj, ktorý podporí Tvoje tvrdenie ? Ja som našiel opačné tvrdenie s certifikátom.
https://www.varroa-controller.sk/varroa-controller/
Citujem:
Varroa Controller vystavuje klieštika včelieho a včelie larvy špecifickej teplote, ktorá zabíja klieštika, ale neublíži včelím larvám.
Pri požadovanej teplote ošetrovania dochádza u klieštika včelieho k narušeniu syntézy životne dôležitých bielkovín. Včelím larvám táto teplota neškodí.

Prístroj odporúča národná včelárska asociácia Apisuisse, ktorá poskytuje veterinárne služby v oblasti včelárstva ako aj belgický výskumný inštitút včelársky CARI ako účinný spôsob prevencie proti premnoženiu roztočov vo včelstvách.
Myslím tím otevřený plod. Pokud vím, tak do varroacontroleru dávají pouze starší zavíčkovaný plod ve fázi kukel. Proto ty izolátory.
Referenční URL's