Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Zprávy z tisku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Bude to ešte horšie a včelárov bude viac a včelstiev tiež. A žiaľ reálne nie podľa toho ako vyhlasoval nemenovaný predseda. Ale príroda má svoje mechanizmy a ten počet včelstiev primerane zredukuje, preto si nemyslime, že stále sa zvyšujúce úhyny sú niečo mimoriadne, čím väčšia bude hustota zavčelenia tým prirodzenejšie budú vyššie úhyny.
Mno neviem, kde sa počet včelstiev zvyšuje, respektíve inak, kde je na rovnakom stave ako pred cca 20 - 25 rokmi. U nás sme podľa kroniky mali cca 1450 včelstiev, dnes ich máme 800.
Patko nemal by si zabúdať, že to čo ty máš v jednom úli by včelstvá z "kroniky" museli byť aspoň z troch úľov...
Neni včelstvo ako včelstvo...Wink
To by som netvrdil, drvivá väčšina včelári stále medník-plodisko. Nás "mrakodrapistov" je len zopár Tongue
I DNES to však halí tajemstvím. Dalo jen ochutnávku.
https://www.idnes.cz/usti/zpravy/jedovat...?zdroj=top
JK
Medom v hypermarketoch sa nedá veriť. Výrobcovia spotrebiteľov často zavádzajú

https://www.tvnoviny.sk/ekonomika/198588...-zavadzaju
Typujem že liek proti lepre došiel v mede z Nova Gvinea alebo Argentína. Med je kvalitný a nedostanete lepruBig GrinTongueCool
Lepra. To je svinstvo! Vysoce nakazliva nemoc z Jizni Ameriky, Asie ci stredni Afriky. Tohle chce vic medializovat.
Lék proti lepře v medu není zakázanej. Nebo jo?
pokiaľ je to antibiotikum, tak zakázaný je
v mede boli zistené zbytky látky " dapson"
a
Dapson ( 4,4'-diaminodifenylsulfón ) je antibiotikum a protizápalové liečivo.
Jo už to čtu. To bude asi stejné jako ve Včelpu. Jak tam zaměstnávali toho neznámého zaměstnance.
„Je to jako s klíšťovou encefalitidou u lidí. Čím více klíšťat v přírodě je, tím více se toto onemocnění vyskytuje. Bohužel roztoči, kteří na včelstva útočí, měli v loňském roce velmi dobré podmínky k množení,“ řekl Právu Antonín Přidal z Agronomické fakulty brněnské Mendelovy univerzity.

Nie je to celkom tak. Klieštik včelí je pri niekoľkonásobnom znížení populácie v úli za posledných 10 rokov efektívnejší zabiják /nosič infekcie/. Nepriamo úmerne s exponencialnym priebehom.

Podle posledních poznatků se domnívám, že vlastní přemnožení roztočů není tak kritické pro vznik akutní virózy, jak jsme si mysleli, ale že již stačí, když se v určitém období virus do úlu dostane a etabluje se tam. A to se obávám, že je ještě horší situace, než se kterou jsme se setkávali v minulosti,“ dodal.

Dobré ráno !
Je jedno, či zlikvidujeme 10, 100, alebo 1000 VD. Vírusy už fungujú ako perpetum mobile. Zdenek Barnát a ostatní šťastlivci / sorry, rozumní včelári/ nedopustili, aby sa im do úľov dostali vírusy a bojujú s varoázou úspešne dalej. Tí ostatní už majú dielo infikované vírusmi a NA natoľko, že virozy fungujú takmer bez klieštika. Nevieme ako v takomto stave infekcie prebieha jej rozvoj, ktorý spôsobuje pravdepodobne 90 % úhynov. Predpokladám, že sa to ani nikdy nedozvieme, aj ked to je mnohým osvieteným profíkom jasné.
Myslím si, že plásty po úhynoch treba nekompromisne likvidovať a včelstvá presypať na medzistienky. A všetci súčasneSmile, aby sme sa dostali na stav viroz spred 15 rokov.
S TÍM DÍLEM MÁM ODLIŠNOU SKUŠENOST UŽ JSEM TO ZDE POPISOVAL. TO UŽ BYCH BYL BEZ VČEL.
Úhyny nejdú za dielom. To už by som roky neodchoval ani jeden odloženec. Na začiatku som sa bál ich použiť, tak som začal s jedným zásobným plástom, potom dvomi .... dnes do odloženca ide 5 zásobných rámikov a nie je problém. Zo záznamov ani na ďalší rok takto vytvorené včelstvá problém nemajú. Ale je fakt, že u nás ešte odložence nehynú!
Použil jsem zásobní plásty, i světlé souše po úhynech v roce 2016, v následující sezóně pro oddělky a prosperovaly naprosto bez problému.
Měl jsem je uskladněny přes zimu venku v komínu z nástavků a na jaře jsem tam ještě nechal odpařit cca 50ml KM.
Letos hodlám použít pěkné plásty z uhynulých rovněž.
Podotýkám čisté plásty, nepokálené!
Referenční URL's