Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Zprávy z tisku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(03.10.2018 11:19)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]Podle komentářů pod článkem bychom měli mít na chov včel zvláštní povolení, vždyť to jsou jedovatá zvířata. Nebo ještě lépe, utratit je.

Stačilo by, aby si paní tzv. "chovatelka" před pořízením mamby zelené udělala IQ test. Při hodnotě nižší než 35 by si plaza neměla kupovat. Jen idiot si totiž koupí mambu zelenou a ubytuje ji v podkrovním bytě do klece na domácího králíčka.Vím co dokáže celkem flegmatické mládě hroznýše...
Majitele lesu chteji dotace, podobne jako zemedelci za spatny suchy rok, za rozmnozeni parazita kurovce. Dotace by mela byt 3tis./ha. Pry je cena dreva nedostacujici k novemu osazeni holin smrky (sic!)..

Pred lety padla na varoazu 1/3 vcelstev a stat nic nekompenzoval. Sucho nas postihuje tez pravidele a na rozdil od zemedelcu tak nedostavame ani korunu. Cekam o kolik nas ojebou ted na 1.D..
Pokud nebudou dotace,prestanem vcelarit? Naucme se kruci spolehat sami na sebe a ne porad,ze nam nekdo neco bude sypat do prasatka!!! Plnme si prasatko sami,a za to co v nem je si porizujme nove veci a modernizujme.Dotace jsou jako chripka,jeden pcikne a chrchlou vsichni.
Už za Císaře Pána jsme byli finančně podporováni. Nevidím důvod, proč si teď hrát na hrdiny.. Hloupej kdo dává, hloupější kdo nebere. A berou okolo nás skoro všichni a to hodně.. EU dává 40% rozpočtu do zemědělských dotací.
A zvykli jsme si na to.Zvyk je zelezna kosile.Povysili jsme dotace na boha a jsme ochotni se kvuli nim plazit po kolenou,skemrat a lezt na MZe do zadku.Bravo ceske vcelarstvi.Az zase bude v tisku clanek vcelarske dotace cerpane na 100% budem to velebit jako uspech.Jen tak dal.
Už leta o dotaci 1.D nežádám.
Je to totiž jen švindl, aby Svaz zachoval svůj početní stav členů, kteří by jinak ani neměli důvod být v nějakém spolku, kde se téměř vše z "příspěvků" odvàdí na centrálu. Ty příspěvky se přece zčásti proplatí z této dotace 1.D. A je zde také důvod být jako administrátor v očích ministerstva nepostradatelný. Posledním důvodem je část dotace cca 5 milionů, kterou nedostanou včelaři a zůstanou za drápkem (jako podíl na administraci) "spravedlivě" rozdělené 40% (dle letošního usnesení repub. výboru) pro sekretariàt - pro cca 20 zaměstnanců ( z této jediné dotace 1.D lze platit mzdové náklady), dále 30.5 % pro cca 77 okresních funkcionářů - jako dohody o provedení práce, a nakonec 29,5 % pro ZO - těch je cca 1100 . Ty ZO ale mzdové náklady mít nesmí - viz Oběžník ČSV č. 1 z letošního roku. Zkuste si to dát do čísel kolik a na koho, co zbyde Smile. Veškerou práci odvedou představitelé ZO a vše nacpou do CISu a dělají to jako blbci zadarmo. Jen se divím, že se nechají takto oblbovat. No kdo se na tom podílí, ten je vlastně spolupachatel na tom švindlování a marasmu, které současné vedení ( od předsedkyně až po jednotlivé členy rep. výboru, což jsou zástupci okresů, volení členy Svazu) předvádí. Např. pokuta - penále 2,5 mil. Kč odklonění dotace do Nasavrk, 1, 5 mil. Kč za nevypsání výběrového řízení na časopis Včelařství, prodělek cca 500 tis. Kč za projekt Bez medu to nejde, celá kauza Včelpa atd.
No, kdo chce se na tom podílet, ten s tím souhlasí a tím se stává také spoluzodpovědným.
Je treba se adaptovat. Svaz nevyjednal na SZIF pro vcelare za posledni vic jak dekadu vubec nic. Asi ze strachu o peniz z administrace.. Jine obory jedou, my jsme stale na miste s penezovodem do Dolu a centraly CSV..
Je treba zmenit priority a svazove celebrity defenestrovat z funkci,soudruzi jsou za zenitem a nejak jim to unika.Z jejich poplacavani se po zadech a vyznamenani za zasluhy nemaji dnesni vcelari nic.Misto durazu na samostatnost rozhodovani ,sobestacnost a schopnosti vcelaru,ztracime cas CISem a politickymi uvodniky ve Vcelarstvi.Doba politickeho skoleni muzstva je davno pryc.Nebo nezbyde nez opravdu odejit,zapojit novou strukturu celostatniho vcelarskeho spolku a nechat tenhle prezraly system doklepat vekem a zesnout na zasluhy....
Pepo, ale jak by jsi si představoval realizaci? Ono pronášet moudra je jen jedna věc. CIS vůbec není špatný a právě těm mnoha obětavým funkcionářům usnadnil práci. Dokud bude stejný volební systém, experti v Křemencové mají svoje jisté. Já už ve svazu nejsem a tak neřeším. R. S.
Prerozdelenim financi tak,aby vetsina clenskeho zustavala dole a byla pouzita pro potreby zakladnich organizaci a dejme tomu nejaky rozvoj vcelarstvi na regionalni urovni.Pokud ma mit svaz nejaky smysl,tak to nemuze fungovat tak,ze se parkrat rocne sejdou "voleni" zastupci a proberou predem pripraveny program,ale presne naopak.Od spodu budou diskutovany problemy a potreby vcelaru a vcelarskych spolku a ty vznaseny smerem nahoru.Svaz ma organizacni strukturu z dob cara klacka,kde vetsina penezovodu konci na ustredi svazu a ne v ZO.Administrace dotace 1D.,clenske prizpevky.Proc kruci ma mit sekretariat 40 % administrace a ZO tak na propisky,ktere stejne musi vykazat.Bral bych,aby tyto finance mohly zustat v pokladne ZO a pouzit je na to,na co uzna ZO.
O clenskem rovnez tak,pro ustredi minimum.Pak by je preslo poustet se do programu na spotrebu medu a jinych aktivit,nemeli by za co.Prinutilo by je to hospodarit se svym majetkem,protoze by je to donutilo s nim hospodarit a mit z nej vynos.
Misto honosnych nazvu okresni a republikovy vybor bych to videl jako radu predsedu ZO klidne i na krajske urovni a na centralni urovni zastupce kraju,klidne par lidi skutecne volenych z daleko vic kandidatu (a taky kdykoliv odvolatelnych).Sekretariat profesionalni,u osob odpovednych za ekonomiku s povine podepsanou hmotnou odpovednosti.
Sdruzeni ZO na bazi dobrovolnosti a ne diktatem stanov vuci pobocnym spolkum s pravem ZO fungovat pri nespokojenosti se stavem samostatne i se svym majetkem.
Tohle vsechno je podmineno zajmem a aktivitou clenske zakladny a to je zasadni problem,proc to v soucasnosti neni realizovatelne.Misto zajmu je nezajem a pro vetsinu pouze vlastni vcelnice-klapky na oci,na usi.
Jenže po minulém sjezdu je vše zabetonované min. na 30 let. Pobočné spolky jsou jen správci majetku a mohou , jen šoupat nohama. Je zde ale dle stávajících Stanov i dnes možnost " odchodu", musí se jen najít parta, která se bude chtít v ZO angažovat.
Majetek pobocnych spolku je majetek clenu pobocnych spolku a je povinnosti funkcionaru jej pro cleny uchovat,stanovy,nestanovy.Pochybuju,ze by nekdo nechal leta prace clenu schramstnout svaz,ktery na tom co si ZO vybudovala nema zadny podil.V tomhle smeru je treba stanovy prekopat,nebot je tvoril snad obdivovatel znarodneni.
Podle mne by byl cisty zpusob majetek rozpocitat na clena a v jeho hodnote nakoupit vcelarske pomucky s tim,ze po roce pouzivani jsou majetkem vcelaru.Takto vznikla 0 by se prevedla svazu,at se s ni klidne vyfoti.Bylo by to ferove pripadne i pro cleny,kteri byli prehlasovani u odchodu ZO ze svazu.Nevim jak presne vyplatila MB cleny,kteri nechteli z CSV,ale neni to presne duvod proc CSV podal zalobu? Z podnetu tech,kteri se citi rozdelenim kasicky funkcionari na odmeny podvedeni?

Prosim admina o prehozeni tehle debaty netykajici se zprav z tisku do Jen tak.Dekuji.
http://www.osel.cz/10144-konecne-neco-na...-viru.html
Tak příští rok zkusím místo troudnatce dávat do kuřáku lesklokorku... třeba jako prevenci...kdo ví co všechno může fungovatDodgy
Ja pouzivam do dymaka troudnatce asi tri roky a kliestiky su na jesen stale. Nedokazem povedat ci menej alebo viac ale dobre to dymi a je to vela v lese a je to prirodne a bez chemikalii.
Používam roky, na klieštika nemá žiaden vplyvTongue
Stat zakaze pouziti glyfosatu ve mestech na niceni plevele budu pouzivana para.
(09.10.2018 20:51)amigo napsal(a): [ -> ]Ja pouzivam do dymaka troudnatce asi tri roky a kliestiky su na jesen stale. Nedokazem povedat ci menej alebo viac ale dobre to dymi a je to vela v lese a je to prirodne a bez chemikalii.

Výluhy (nikoliv pálení) těch hub nemají za cíl snižovat výzkyt varroa roztoče, pouze omezit jeho negativní vedlejší účinky - snižovat výskyt virů či posilovat imunitu včel proti nim (virům).
Referenční URL's