Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Zprávy z tisku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Andrej- Nevím že jseš furt tak najivně poctivej na papíry a účetnictví. Dovezou kamijon medu,cestou je nikdo nekontroloval a jak to maj doma tak je to jejich med od jejich včelstev. Na co nějaký účetnictví a dodáky když je to jejich med?
Ojojoj NitraM, nemaj naivné predstavy o "väčších" včelároch. Fakt nemaj, lebo sa dozvieš, ako sa vo veľkom kŕmi medzi znáškami (invert, cukor, sirup, ... ), dozvieš sa, ako sa "zbavujú" antibiotík skŕmením kontaminovaného medu, ako sa predávajú "vlastné" matky po stovkách kusov, ... . Práve že malí sú v tomto vpredu, všetci sa poznáme, vieme, ako kto včelári, keď dôjde med mne, posielam za susedovcami, keď dôjde tam posielajú ďalej.

S takými množstvami medu sa môže hrať len človek, čo na to má kontakty a čas! To sú tony medu mesačne. Slovenským baličom nepomôže včelár, čo im predá raz za rok dva sudy medu. Pri tom objeme, čo sa chŕli len do našich hypermarketov, potrebujú tony medu mesačne. Odkiaľ je tento SLOVENSKÝ med? To by malo zaujímať kompetentných, ale aj nás včelárov. Ide aj o našu reputáciu.
Má to nálepku slovenský med? Nejsem častý návštěvník super hyper,ale když už,tak se na med mrknu a většinou je to smeska z ES a mimo ES v různých variacich lesů,luk,květů a medovic.O med původem z CR člověk skoro nezavadí.
(14.03.2021 7:32)patko79 napsal(a): [ -> ]Ojojoj NitraM, nemaj naivné predstavy o "väčších" včelároch. Fakt nemaj, lebo sa dozvieš, ako sa vo veľkom kŕmi medzi znáškami (invert, cukor, sirup, ... ), dozvieš sa, ako sa "zbavujú" antibiotík skŕmením kontaminovaného medu, ako sa predávajú "vlastné" matky po stovkách kusov, ... . Práve že malí sú v tomto vpredu, všetci sa poznáme, vieme, ako kto včelári, keď dôjde med mne, posielam za susedovcami, keď dôjde tam posielajú ďalej.

S takými množstvami medu sa môže hrať len človek, čo na to má kontakty a čas! To sú tony medu mesačne. Slovenským baličom nepomôže včelár, čo im predá raz za rok dva sudy medu. Pri tom objeme, čo sa chŕli len do našich hypermarketov, potrebujú tony medu mesačne. Odkiaľ je tento SLOVENSKÝ med? To by malo zaujímať kompetentných, ale aj nás včelárov. Ide aj o našu reputáciu.

Já určitě patřím mezi větší včelaře a tyto jmenované postupy jsou mi cizí. Jenže já jsem si všechno vybavení vyráběl sám a strávil jsem s tím mnoho a mnoho let. Takže i můj vztah k tomu je asi jiný, než když někdo nakoupí prefabrikáty a pustí se do velkovčelaření, když má velké oči. Pak mu to nevychází, jak si to dopředu vypočítal, bohatství se nedostavuje, pozná, že včelaření je hlavně práce a tito lidé se pak možná uchylují k lecčemu. Za nikoho druhého mluvit neumím a ani nevím, jak to dělají. Já jsem zatím slevit ze zásad nemusel a svědomí mám naprosto čisté. Mě by ale ani nebavilo se hrabat v cizím medu a překupničit, baví mě včelařit. Nikdy člověk neví, co kupuje. Včelpo si takto nabylo nos a měl by to být dostatečně odstrašující příklad. Aspoň by celá kauza měla nějaký výchovný smysl - když si kvalitu medu nedokázala pohlídat tato docela významná společnost, těžko si to pohlídá včelař, velký nebo malý, který koupí pár sudů.

A malí včelaři? Několikrát jsem v životě narazil na dotaz začátečníka, jestli je dobré koupit v akci med v hypermarketu a použít jej na výrobu medocukrového těsta. Upozornil jsem ho, že je to velký hazard, ale nevím, jestli na mé doporučení dal. Problém totiž je, že on moc neriskuje. Čili morálka stejná - tento malý se snaží ušetřit v malém a nakrmit své včely směskou nejasného původu, velký to balí a snaží se tím nakrmit své spoluobčany a nalhat jim, že je to med český.
NitraM
to bola cista uvaha a 2 moznosti ako nieco odr...at. Moznosti je urcite daleko viac... Ludska vynaliezavost nema hranice a Slovaci a Cesi su v tomto vrchol ladovca...
Meobhajujem napr. ukrajinsky med ale zas hadzat ukrajinskych vcelarov do jedneho mecha akoze maju med na 100% kontaminovany mi pride nie uplne OK.
Ak to bolo myslene na mna ze mam par ulov a preto mam taky pohlad.... bez komentara iba sa pousmejem....
Inak suhlasim s tym ze si vcelar chrani svoje vcely a neurobi proti nim nic zle...
Potom ale nechapem jeden skutocny fakt:
Tesi ma ze mi moji zakaznici povedia ze lepsi med ako odomna este nejedli, ked ich bolo 3.-4. co to povedali tak som sa rozplyval samozrejme .... ked ich uz bolo 20-30 tak som si kladol otazku preco? nerobim s medom nic okrem precedenia cez sito tak potom co s nim robia ostatni? Pokial to ludia nehovoria kazdemu vcelarovi tak potom mi z toho vychadza jedina odpoved.... nebudem ju pisat...
Určitě, ukrajinský med může být určitě stejně kvalitní nebo nekvalitní jako med český nebo slovenský. Podvod začíná tam, když je cizí med vydáván za vlastní a o původu medu se lže (stejně jako o původu jakékoliv jiné potraviny). Zákazník pak nemá možnost se rozhodnout na základě vlastních preferencí. Problém s medem může nastat tam, kde je povoleno něco jiného, než v zemi, kam je dovážen - třeba léčit určitými léčebnými postupy a prostředky, které jsou v cílové zemi zakázané.
(14.03.2021 7:20)Zdeněk Barnat napsal(a): [ -> ]Andrej- Nevím že jseš furt tak najivně poctivej na papíry a účetnictví. Dovezou kamijon medu,cestou je nikdo nekontroloval a jak to maj doma tak je to jejich med od jejich včelstev. Na co nějaký účetnictví a dodáky když je to jejich med?

Pretože za ten med zaplatia, tak aby si to mohli odčítať z nákladov. A Ukrajina je mimo EU sú tam colné kontroly, tak sa to musí nejako deklarovať, keď to ide cez hranice a jednoduchšie by to bolo deklarovať ako invertné krmivo pre včely ako potravinu.
Ale to sú len všetko úvahy ako to je možné, že je na Slovensku a v Čechách tuzemského medu dosť i keď úroda bola malá.
Nakoupit med po kamionu není problém, stačí jeden telefonát a je na cestě, protože nad baliči medu z kamionu - kontejneru na kamionovém podvozku jsou totiž obchodníci s medem po kamionu nebo více kamionech zaráz. To většinou nejsou vůbec baliči ale obchodníci typuspolečnost importexport. Je to jak se vším.

Problémem jsou fantazie lidí
co nejsou schopni vzít na kontajner peníze, zavolat a koupit si ho. Vymýšlí a píšou po fórech nesmysly. Jde cca o 800-1200tKč/kontajner podle druhu. Do kontejneru se víc medu nedostane má nějakou únosnost, med je moc těžký.

Tak jednoduché to je.

Proto se Včelpo do problému tak lehce namočilo. Je jedno jestli jde o čínský med nebo ukrajinský nebo bolivijský, mexický. Vždy jde o dovozovou dopravní společnost která oproti složené hotovosti nakoupí u druhého hotový zabalený med. Říká se tomu obchod s medem.

Všimněte si že u druhého, tz. že to je důležité pro obchod. Ne pro kvalitu. Pokud chce někdo kvalitu, musí hledat ve světě včelaře, musí mít vlastní homogenizační prostředky, protože med se zpravidla ohřeje a zcelí na celou šarži a musí, aby se uživil vše osobně hlídat. Jenže to by to kilo medu muselo stát tak 2tisíce Kč.

Kvalita medu je spíš něco, co zajímá jen média, je to populismus, je to také druh zboží - fantazie která vydělává a navíc rozmíchává vášně.

Jediný kvalitní med je syrový, nikdy neohřívaný a nehomogenizovaný. Jenže EU toto nenařizuje. EU umožňuje podporuje ohřev medu a tím odsoudil med ke smrti. Jen jim nevoněl v medové směrnici náš československý med smíšený. Prý je buď jen květový nebo jen medovicový. Což je číselné vyjádření vodivosti. Ne kvality medu.

(14.03.2021 9:19)NitraM napsal(a): [ -> ]A malí včelaři?

Nechci se otírat o práci druhých, ale ilustrativní obrázek o krmení včel a 100kg/vč výnosech na množství do 20 chovaných včelstev si může udělat každý o malém včelaři, když se podívá třeba na youtube - biouly.cz Je to naprosto přesně vyjádřeno "co malí včelaři".
To, ze velkovcelari dostali uz pred lety nabidky na koupi velkych objemu levneho medu je fakt. Dva byli odhaleni s medem z Ciny koupenym pres ceskeho malovcelare, jednim z nich byla medialne znama velkovcelarka (dohledatelne z G).

Vcelarske spolky nemaji zajem o ochranu ceskych vcelaru. Nikde jsem nevidel zadnou iniciativu smerujici ke kontrole dovozu. Jde to proti zasadam volneho trhu v EU a podpore Ukrajiny coby rozbusky zasunte v ruskem zadku. Vcelarske spolky z FR a D maji snad nejakou spolecnou iniciativu proti evropske komisii. U nas vznikl pylovy standard ceskeho a moravskeho medu. Ted je treba sledovat sve okoli a tyto podezrele veci udavat. Profici jsou zvykli na kontroly a pokud ma prodejce ciste svedomi nic se mu nestane. Tuhle spinavou praci za ceske vcelare nikdo neudela ani spolky ani EU ani hygiena. Cim vic medialne ocernenych,tim min dalsich vykuku co budou mit chut krmit nemocne lidi inverty z kukurice redenym starym medem.
S Gustom súhlasím.
Viem, že med sa ku nám vozil vo veľkom z Moldavska. Možno to bol med kvalitný "priamo od včelára", možno upravený, aby ho nemuseli z cisterny vykladať lopatou. Testy medov v reťazcoch zaradili väčšinu medov medzi mrtve=sladidlá. Preto by mali plniči voziť skryštalizované medy plnené v pohári priamo od včelára, ale to je pre neinformovaného zákazníka problém. Problém to je aj pre úradníkov EU a zrejme aj našich.
To jarné podnecovanie z videa je v poslednej dobe niekde nutné, ale v každom prípade bez medníkov, čo je záruka, že med nebude pančovaný.
Záruka to není ani bez medníků. Po nasazení medníků si včely část zásob z plodiště při dělání prostoru pro plod přenesou do medníku. Dělaly se testy s obarveným krmivem a vyšlo to tak. Je to i logické a početně to při množství zakrmeného cukru a množství podněcovacích dávek odpovídá. Nějaké menší % cukru podle mě tímto způsobem v medníku skončí.
Pan Špavor tedy tvrdí, že to má tak přesně vypočítané, že mu zásoby beze zbytku proplodují do začátku jarní snůšky. To jen pro úplnost. Nakolik je to reálné?
no jo, ale nějaký měsíc zpátky jsem se tu jako nezkušený začátečník dotazoval, jak je to se zimními zásobami, a několik užiovatelů co včelaří různě dlouho na to reagovalo, že ty zimní zásoby včelstvo zjara proploduje a že není třeba mít obavy, že by se to dostalo do medu. A pokud ano, tak v malém množství, se kterým snad dokonce nějaké normy na složení medu počítají. V té souvislosti sem někdo umístil odkaz, nebo citoval, nějaký materiál, který o tom obsahu zimních zásob v medu pojednával.

jiní jste zase psali, že nespotřebované zimní cukerné zásoby odeberete, a použijete na rozvoj oddělků.

nemám tolik zkušeností, ale pokud se to dobře odhadne a i propočítá a nepadnou včelstva hlady z důvodu nízkého zimního nakrmení, tak pak to jarní podněcování by snad mělo jít do spotřeby a ne na sklad do buněk, když ty buňky jsou využité pro kladení matky. Nevím, zkušenosti s tím nemám, ale přijde mi to logické.
(15.03.2021 9:45)stefanos689 napsal(a): [ -> ]Záruka to není ani bez medníků. Po nasazení medníků si včely část zásob z plodiště při dělání prostoru pro plod přenesou do medníku. Dělaly se testy s obarveným krmivem a vyšlo to tak. Je to i logické a početně to při množství zakrmeného cukru a množství podněcovacích dávek odpovídá. Nějaké menší % cukru podle mě tímto způsobem v medníku skončí.
OK, ak je medník nasadený, tak je to ťažké odhadnúť a pre istotu im dám viac. Ak medník nie je nasadený, tak do neho nemôžu ukladať. Ak nemajú zásoby, tak musia mať dosť priestoru na plodovanie, ale neplodujú, lebo nemajú zásoby. Plodisko musí mať dosť miesta na zásoby aj plod. Bolo by zaujímavé poznať zdroj a podmienky pokusu o ktorom píšete. Nepoužívam MM a ak nadložím NN medník, tak by v ňom pri nedostatku miesta mala M klásť, ale je to 1 z 20. Zásoby do plodiska bez medníka, ale s podloženým NN doplňujem do "biela" a nikdy mi do M zásoby neprenášali. Skôr sa stalo, že som po nevydarenej znáške skladal prázdne medníky pred liečením. Obyčajne pri nástupe znášky uvolňujem priestor na plodovanie vkladaním Ms a odoberaním zásob a plodu pre odložence. Časť zásob z podloženého NN zostáva niekedy až do krmenia.
To s tím obarveným krmivem jsem zde slyšel x-krát, ale zatím nikdo nedal, i přes mou prosbu, nějaký relevantní odkaz... Taky se ale lze dočíst, že včely sladinu s obsahem vody pod 30% nepřenášejí. A pozorováním lze zjistit, že podstavený "jarní" cukr tam vydrží až do snůškové pauzy před lípou. Pokud by přenášely, tak 20 kg postavených v dubnu mají přenesených asi tak za jak dlouho???
Spotreba zásob pri intenzívnom plodovaní je vysoká a tým sa priestor so zásobami v plodisku rýchlo uvoľňuje. Väčší problém je prínos a uloženie vyrabovaných zásob a zalietavanie v rade uložených úľov.
Tie ofarbené zásoby sú už podobný včelársky bonmot, ako Einstajnové 4 roky do konca sveta
No nekúp to z toho LIDLu za 2,99 €.

[Obrázky: lidl-med.jpg]
(15.03.2021 10:21)stefanos689 napsal(a): [ -> ]Pan Špavor tedy tvrdí, že to má tak přesně vypočítané, že mu zásoby beze zbytku proplodují do začátku jarní snůšky. To jen pro úplnost. Nakolik je to reálné?

Viděl jsi jeho poslední video? Už tam těch zásob moc nemá a to zakrmil 35kg a na jaře další 9kg, nějak tomu nerozumim, kam se ten všechen cukr poděl. Zase tak silný to včelstvo není, aby to muselo stát 44kg cukru, navíc podle mě už bude na konci se zásobama pylu, takže ted mu plodování zastaví........Jasný že něco přenesou do medníka, ale to bude zanedbatelný proti tomu co donesou nektaru.....navíc je tam ten limit 5%....nicméně tohle je ten důvod, proč já bych nedal do včel invert.
Všimni si že dá před krmením dva zcela suché nástavky na horu. To včelstvo musí zcela od píky zaplodovat a zanosit dva nástavky. Vyvolá to velké plodování v červenci a srpnu.Ale stojí to strašnýho cukru. Ten cukr není zimní spotřeba ale obrovská červencová spotřeba na vybudování zimního včelsva. Ten pán potřebuje červencovej plod proto že ví jak na silná včelsva.
Špavor vyrábí maso, které mu spotřebuje cukr a to jak v podletí, tak na jaře. A (vloni) prokazatelně bez vlivu na medný výnos. Naposled měl plod tuším na 7 rámcích, já mám bez jakéhokoliv podletního a jarního podněcování plod na 5 rámcích a spousta dalších rámků připravených na zakladení. Všechno chce svůj čas a nebo si myslet, že něco přechytračím tím, že tam nasypu 44kg cukru...
Referenční URL's