Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Zprávy z tisku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Včela medonosná (Apis mellifera)
http://www.agris.cz/clanek/188263/vcela-...mellifera-

Pátral jsem po tom výroku a Zdenda mi řekl, že Einsteinovi tuto větu poprvé do úst vložil časopis "The Irish Beekeeper" v roce 1966, který to převzal z článku francouzského periodika "Abeilles et Fleurs". Každopádně ač tento výrok byl nesčetněkrát dementován, tak se stále drží. Skutečným autorem je Belgičan Maurice Maeterlinck, který to napsal ve své práci "The Life of the Bee" v roce 1901. Jen prodávám jak jsem koupil, zatím jsem si to v knihovně neověřoval. Prý by ta knížka měla být k dispozici v češtině, přeložena byla a Václavem Lípou a vydal ji A. Neubert (a to už v roce 1928) pod názvem Život včel.
Ona příroda si bez opylovačů asi opravdu opět těžko poradí, ale bez nás si možná oddychne.
(28.05.2015 8:25)František Němec napsal(a): [ -> ]Ona příroda si bez opylovačů asi opravdu opět těžko poradí, ale bez nás si možná oddychne.

Včela není jediný opylovač.

Mám kolegu který se mě před lety ptal cože mu to tam lítá na zahradě za divný mouchy.

Zrovna vyšlo MV o samotářkách, tak jsem mu u to dal. Udělal jim obydlí a od té doby musí protrhávat jablka.

Naše včely sviští na řepku, jeho samotářky má všude na stromech.
Nový prostor
AKTUÁLNÍ ČÍSLO: 458
VČELY
v prodeji od 27.5.2015

TÉMA ČÍSLA: VČELY

Ze života hmyzu
autor: Tomáš Havlín
Jak rychle létá včela? Byla vždycky vegetariánkou? A co říká její DNA?

Růst spolu se včelami
autor: T. Havlín & T. Malík
„Lidé často nerozeznají jednotlivé druhy hmyzu a propadají zbytečné hysterii,“ říká Miloš Vondruška. O včelách, které chová na střeše holešovického činžáku, dokáže poutavě mluvit hodiny a k tomu provozuje web – vcelynastrese.cz.

Zvoní včelám hrana?
autor: Tomáš Malík
Zapomeňte na smetí z vesmíru hrozící kolizí s matičkou Zemí a její následné zahalení do prachových mračen na dlouhá tisíciletí. Zapomeňte na zemětřesení trhající planetu na kusy, tsunami i supervulkány. Budou lidskou Nemesis droboučké včely?

Ze švestky do úlu
autor: Kristýna Brokešová
Včely budí respekt. Co si počít, když v nevyzpytatelném roji brázdí zahradou a nakonec se usadí na nejbližším stromu?
Včel v kvetoucích sadech je málo, pěstitelé si je musejí půjčovat
http://www.rozhlas.cz/zpravy/priroda/_zp...t--1492537
V Novém Městě n. Mor. chtějí včelaři víc stromů a kytek pro včely
http://www.agris.cz/venkov/v-novem-meste...d_a=188251
Nechci být euroskeptik, ale další hmatatelný důkaz toho, že dotace jsou nesmysl.

(16.05.2015 17:06)Josef Křapka napsal(a): [ -> ]Tak co vy na to kolegové?
http://usti.idnes.cz/vitez-rozjezdy-roku...zpravy_alh
No řekněte, nejsme břídilové Tongue?
JK
(27.05.2015 7:17)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]Co máte proti řepkovému medu? Čím je horší? Dle mého se lidi ošívají, protože mají v podvědomí, že se řepkový olej dává do nafty a když řepka kvete, tak smrdí. Ale ten med za to nemůže, je kvalitní. Kdyby se jablka krouhaly prasatům a mošt jsme vozili do rafinerií, vadil by vám med z ovocných sadů?
Když je řepkový med, nebráním se mu. Napastuji ho, v případě, že je jako směsný med s ostatní snůškou, tak ho prodám jako květový. Rychlá krystalizace je daná poměrem jednoduchých cukrů (glukoza, fruktoza), s tím nic nenaděláme.

moje zkušenost je, že lidi sou zvyklí na med hnědý a tekutý a když vidí to sádlo (nepastuju, ani jinak neupravuju) tak se divně dívají - ale ti co to stejně zkusí a ochutnají, tak jsou spokojení Big Grin
Aktuální číslo časopisu Nový Prostor je věnováno včelám a včelaření:
http://www.novyprostor.cz/
(30.05.2015 0:46)Mlha napsal(a): [ -> ]Aktuální číslo časopisu Nový Prostor je věnováno včelám a včelaření:
http://www.novyprostor.cz/

Prý tam v článku píší i o tobě. To budeš v dalším Včelařství min. v úvodníku nebo na tebe a Nový Prostor budou podávat trestní oznámení. Big Grin
Jaromíre ty máš ale informace Smile Ten článek je zde:
http://www.vcelynastrese.cz/soubory/np.pdf
každopádně ten článek vznikl na základě asi tříhodinového rozhovoru a několik věci nakonec je napsáno trochu jinak než jsem řekl. Na druhou stranu na to že ti autoři byli naprostí včelařští laici, tak si myslím, že se v té záplavě informací co ze mě padala zorientovali dobře.
Ale i tak stojí ten časopis za koupi, neboť je tam více pěkných článků o včelách.
jirko zasmál jsem se jak již dlouho ne .Diky.Wink
To nemá chybu Big Grin
Včely hladoví. Kvůli anglickým trávníkům
http://www.agris.cz/clanek/188335/vcely-...-travnikum

Zarazila mě věta "Najít kompromis ale nebude snadné, už třeba s ohledem na alergiky", to za chvíli bude celá zeměkoula vydlážděná abychom se zavděčili alergikům.

Dále mě zaujalo to rozdávání semínek zdarma, to by se hodilo i na nějaké včelařské akce, není tu někdo, kdo by doporučil nějaké to složení směsi, která by se dala rozdávat při včelařských akcích.
Také jsem nedávno diskutoval s hokama s Kokozy o vhodných semenech do jejich seed bomb. Kdyby mi někdo poradil, jaké semena pro tento účel by byly vhodné tak bych to uvítal, holky se vyblbnou a třeba to bude i užitečné Smile
JJ, dobrý nápad, Miloši, zapracujeme na tom. Chce to i doprovodnou argumentaci co zdůvodnění. Zrovna o tom píšu do svého webu.
Jiří
(02.06.2015 16:55)Mlha napsal(a): [ -> ]Dále mě zaujalo to rozdávání semínek zdarma, to by se hodilo i na nějaké včelařské akce, není tu někdo, kdo by doporučil nějaké to složení směsi, která by se dala rozdávat při včelařských akcích.

Levnou možností může být výdrol ze sena květnaté louky, získávání čistých semen je hodně náročné.

Na včelnici mám třetím rokem Českou květnici od Planta naturalis a je fantastická, zvlášť když se kosí mozaikově, aby pořád něco kvetlo. Tak voňavé seno jsem nikdy předtím nezažil, voní pohádkově. Kilo osiva aktuálně stojí 3.265 Kč, tzn. ideálně získat ten výdrol ze sena od někoho, kdo takovou louku má.
Ta cena je brutální, ale jinak asi dobrá volba. Třeba by se dali jednotlivá semena sehnat i levněji a pak si to doma smíchat. Na malou plochu toho ale taky nebude potřeba za desetitisíce.
(27.05.2015 9:59)daniel napsal(a): [ -> ]Repkový med, nepochybujem o tom, že je dobrý, no má jeden závažný nedostatok. Chýba mu duša prírody....WinkCool

Jak jsi na to přišel?
Referenční URL's