Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Zprávy z tisku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Ve škole bylo více včel než žáků
http://orlicky.denik.cz/zpravy_region/ve...61024.html
To je zpravodajství z kterého je mi trochu úzko. http://vary.idnes.cz/vcelari-med-v-karlo...-zpravy_ba
Podle mě to je rozhovor se strýčkem Jedličkou.
(25.10.2016 10:09)Mlha napsal(a): [ -> ]Ve škole bylo více včel než žáků
http://orlicky.denik.cz/zpravy_region/ve...61024.html
Tohle by taky včelař neměl říkat:
"Od Velšanů jsme se zase naučili nefiltrovat med, ale nabízet ho zákazníkům i s pylovými zrnky, která byla v plástvích při vytáčení obsažena."
Nebo snad v Ústí nad Orlicí dosud včelaři filtrovali z medu pylová zrna?
Jinak celkově dobré.
(25.10.2016 12:22)Pavel Šuk napsal(a): [ -> ]To je zpravodajství z kterého je mi trochu úzko. http://vary.idnes.cz/vcelari-med-v-karlo...-zpravy_ba
To je nářez ... Big Grin
Jiří

Je veliký problém pracovat s tuzemskými spěchajícími a pod tlakem pracujícími, navíc neinformovanými novináři. Zejména za podmínek, kdy skutečný autor zdrojového textu zásadně nedostane text k autorizaci, přestože je pod ním většinou podepsán, nebo je v něm citován. Netuším, jak z toho ven. Můžete napsat vše správně a vyjde z toho něco, za co pak by se vám chtělo chodit kanálama.
Můžete týmově týden makat na tiskové zprávě, která má vše a navíc v cajku, ale hlídací pes demokratury zplodí něco, z čeho vám jde hlava kolem. Jen proto, že na něj šéf tlačí a že většínou neinformovaní a prvoplánově uvažující čtenáři si prý žádají informace korespondující s jejich provoplánovým světem.
Jak z toho ven? Důsledně požadovat autorizaci a bez ní ani ťuk. Vybírat novináře a naučit je pracovat i se včelaři, aby pochopili, že tu jsou primitivistická zjednodušení určená pro čtenáře Blesku prostě průser ...
Jiří
primitivistická zjednodušení - kdo ví zda to není i pro ostatní včelaře. Možná, že kdyby si to uvedl na pravou míru, tak by ti ani někteří včelaři nerozumněli Wink bohužel.
ja som raz robil rozhovor do regionálnych novín a raz krátku reportáž do verejnoprávnej STV,tá išla tesne pred hlavnými správami večer..tiež som nemal možnosť nahliadnuť alebo upraviť finálnu verziu vytvorenú novinármi..keď som to zbadal naživo...tvár do dlaní..a modlitba aby to videlo čo najmenej mojich známych včelárov.. Cool
Projekt, jemuž je v příštím roce navrhován rozpočet až 500 tisíc eur, čili 13,5 milionů korun, má za úkol zkoumat, v jaké míře a jakým pesticidům jsou vystavena evropská včelstva.

http://www.parlamentnilisty.cz/politika/...uje-460235
Cool
Výstava s vůní medu zve do Dědic. Včelaření je o pokoře, tvrdí organizátor
http://vyskovsky.denik.cz/zpravy_region/...61030.html
Včely nejsou jen med. Bez nich bychom vymřeli, říká včelař Jiří Cafourek
http://www.ctidoma.cz/osobnosti/2016-11-...reli-27174
Mně se tam líbí věta: Některá řešení vyžadují globální politická rozhodnutí, nebo vítězství rozumu nad silnými lobbistickými skupinami.
Ale jenom některá ... Angel
Zimní měli a monopolu jistého nejmenovaného monopolního subjektu se to zajisté netýká. Bez Cáfy to nejde ...
Jiří
(01.11.2016 14:52)Mlha napsal(a): [ -> ]Včely nejsou jen med. Bez nich bychom vymřeli, říká včelař Jiří Cafourek
http://www.ctidoma.cz/osobnosti/2016-11-...reli-27174

Touhle větou se často oháníme, ale je to celá pravda? V Americe byly vyspělé civilizace a včely tam nebyly, tedy pokud vím. Byly tam dovezeny s kolonisty z Evropy a indiáni jim říkali mouchy bílého muže. Myslím, že bychom nevymřeli, jen asi žili trochu jinak. Jinak by bylo organizováno zemědělství a pod.
Pokud máte nikdo jiné informace, opravte mne. ld
(20.10.2016 11:09)amigo napsal(a): [ -> ]Ak ma velky dvor

no Merkelova taky pozvala na navstevu do Nemecka pulku Syrie a taky se myslelo, ze ma tak velkou zahradu! Sad
Leoši máš naprostou pravdu. Jednak je nutné rozlišovat včely včelovité a ostatní opylovatele (např. motýly). Podle všeho, kdyby zmizela naše včela medonosná, tak by se toho mnoho nestalo, jen by se více rozmnožily včely samotářky a čmeláci. Krásně se to ukázilo na odvčelených oblastech (kvůli MVP), do roka se v krajině objevilo velké množství čmeláků a včel samotářek. Dokonce některé plodiny včela medonosná ani neopyluje, např. velký hospodářský význam má vojtěška a tu neopyluje včela medenosná ale pilorožky a nomády. A i kdyby zmizeli všichni opylovatelé, tak by se toho asi moc nestalo. Žádná ze základních potravin (obilí, brambory, rýže, kukuřice, jamy, fazlole...) opylovatele nepotřebují. Tedy i kdyby teoreticky všichni opylovatelé zmizeli, tak lidstvo bude mít stále co jíst. Ale jídelníček bude chudší.
Ten výrok o vymření lidí do 4 let se většinou vkládá do úst Albertu Einsteinovi, což je naprostý nesmysl. On ten výrok pochází od belgičana Maurice Maeterlincka z roku 1901, ale řekl to jinak „...více než sto tisíc druhů rostlin by vymizelo, kdyby je nenavštěvovaly včely – a možná dokonce naše civilizace.“ Ale já myslím, že těch sto tisíc rostliných druhů dokže člověk zlikvidovat i když bude chovat včely.
len nech sa to nedozvedia firmy vyrábajúce pesticídy a agronómovia.. že význam včiel je podstatne nižší než sa im pripisuje.. Dodgy
Jak by jsme dopadli s produkci ovoce ? V době kveteni ovocných stromů žádný hmyzí druh nemůže u nás nahradit včely.
O ovocných sadech či obrovských plantážích nemluvě.
Včely nejsou jenom med. Bez nich bychom my včelaři vymřeli. ( parafráze Cafourkové myšlenky ).
Josef
(01.11.2016 16:15)Leoš Dvorský napsal(a): [ -> ]
(01.11.2016 14:52)Mlha napsal(a): [ -> ]Včely nejsou jen med. Bez nich bychom vymřeli, říká včelař Jiří Cafourek
http://www.ctidoma.cz/osobnosti/2016-11-...reli-27174

Touhle větou se často oháníme, ale je to celá pravda? V Americe byly vyspělé civilizace a včely tam nebyly, tedy pokud vím. Byly tam dovezeny s kolonisty z Evropy a indiáni jim říkali mouchy bílého muže. Myslím, že bychom nevymřeli, jen asi žili trochu jinak. Jinak by bylo organizováno zemědělství a pod.
Pokud máte nikdo jiné informace, opravte mne. ld

Jestli se nemýlím, tak sice Včela medonosná v Americe nebyla, ale včely ano, např. Stepnice (Eucerini).
(01.11.2016 21:16)josef napsal(a): [ -> ]Jak by jsme dopadli s produkci ovoce? V době kveteni ovocných stromů žádný hmyzí druh nemůže u nás nahradit včely.
Zde záleží na tom jaké ovocné stromy máš na mysli. Pokud jsou to naše původní dřeviny, tak zde bych problém neviděl. Spoléhat jen na včelu medonosnou nejde, pokud kvetou např. třešně a současně později kvetoucí vrby, tak včely dávají přednost vrbám. V zahraničí se např. v sadech spoléhají na samotářky zednice. Dokonce se tam prodávají uměle vychované kukly sadařům, kvůli opylení:
http://www.mauerbienen.eu/
Problémy mají nepůvodní dřeviny, např, meruňka není v Evropě původní a má s českým průběhem počasí časté potíže. Kvete v době, kdy většina samotářských včel je ještě zalezlá, tedy zde je včela medonosná jediným opylovatelem.
Včely samotářky jsou také včely.
A mimo tento hmyzí druh má schopnost opylovat ovocné stromy čmelák , motýli snad náhodný brouk či mouchy.
Podstatný rozdíl je ve vývojových fázích hmyzího společenství v době květu naších ovocných stromu. Když včela medonosná má desetitisíce létavek tak čmeláčí matka či včela samotářka je na začátku péče o svůj plod.

Myslím ,že se bavíme o přirozených podmínkách . Některé státy snad Japonsko to řešilo lidskými opylovači.
Josef
(02.11.2016 17:27)josef napsal(a): [ -> ]Včely samotářky jsou také včely.
Takže tu máme nový slogan:
Včely samotářky nejsou jen med. Bez nich bychom vymřeli Smile
Referenční URL's