Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Zprávy z tisku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
tak dost včelařů bude rádo, ale také dost také ne
mě baví vždycky argument "vysoka adminsitrativni zatez".......taky chci platit co nejmin na danich, ale nejsem analfabet a dement....když se jedna o penize od statu, tak to lidi formulare vyplnovat umej, jakmile je to smer opacny, tak je to strasne slozity a zatezujiciSmile

ten clovek, co tam v te reportazi vystoupil, ten Tehlik, tak by me zajimalo, jestli vyuziva dotace ve vcelarstvi....a jestli to pro nej neni administrativni zatezSmile.
Richard Těhník je členem celorepublikového výboru ČSV. Jinak máš pravdu, že pokud umím vyplnit žádost o dotace tak dokážu vyplnit i jednoduché daňové přiznání. Spíš jde o administrativní zátěž finančních úřadů. Jinak dotace jsem pro zrušit, minimálně dotaci 1.D, myslím si že daňové zvýhodnění tak jak je, je dostačující podporou malovčelařů.
Dotace nikdy nikdo nezruší (i když i já bych byl pro jejich zrušení), protože je to "zadarmo" a na to bohužel lidé slyší. Big Grin

Včera jsem na webu narazil na článek z roku 2020 Med zřejmě podraží kvůli úhynům a malým snůškám. a když jsem ho přečetl manželce, shodli jsme se, že sezóna 2022/23 byla u nás jak přes kopírák podle toho článku. A v diskuzi pan Radim Polášek krásně popisuje, kde je dneska české včelařství a jak jsme se k tomuto stavu provčelařili. A venku chčije a chčije. Aspoň nebudou včely loupit.
(05.08.2023 23:01)TomasK1 napsal(a): [ -> ]mě baví vždycky argument "vysoka adminsitrativni zatez".......taky chci platit co nejmin na danich, ale nejsem analfabet a dement....když se jedna o penize od statu, tak to lidi formulare vyplnovat umej, jakmile je to smer opacny, tak je to strasne slozity a zatezujiciSmile
Nesouhlasím. Těch povinností, co člověk musí, neustále přibývá. Já prostě nechci.
Ano. danové přiznání vyplnit umím, už jsem to dělal. Velmi rád jsem se téhle povinnosti zbavil. Nejistota, jestli to mám dobře, byla vždy. Není to tak jednoduché, jak píšeš. Proč si asi daňové přiznání nechávají živnostníci dělat u odborníků? Naprostá většina se v tom papíru nedokáže orientovat, to je realita
Za mě je to jen další možná buzerace, která nic nepřináší.
V devadesátkách Klaus prosazoval malý stát, který nebude svobodným občanům moc do ničeho kecat. A svoboda občana tkvěla v tom, že každý je svého štěstí strůjcem. A kdo to neakceptoval, skončil pod mostem. Dneska nám bohužel ten stát zase bobtná, ale né proto aby občanům pomáhal, ale aby jim do všeho kecal. A já souhlasím s Miroslavem, že "povinností, co člověk musí, neustále přibývá" a mi se to také nelíbí a nechci to. Kdyby si stát propojil databáze, jako že deklaruje že to chce ale ve skutečnosti to již 30 let neumí udělat, tak by nám těch nesmyslných povinností podstatně ubylo a úředníků, kteří nás otravují asi taky.
Svaz musel lobovat jako o život Smile Tady se hrálo o bytí a nebytí svazu jak ho známe. Spousta řadových členů by najednou procitla z limbu a položila si otázku, k čemu je ten svaz vlastně dobrý. Ale ještě to bude mít pokračování.
Mirku, proc i to nechavaji delat u odborniku? Tech duvodu je vic, od toho, ze tomu nerozumi az po ten, ze si mysli, ze je to ochrani pred pruserem, jenzto si neucedomuji, ze ten danar to priznani udela jen z podkladu, ktere mu dodaji a nasledne to spravne vyplni a myslej si, ze tim ten danar prykreje ten bordel, kterej v tom maj a ze maj vystarano.
Kdyz vidim, ze nemdo nabizi udelat priznani za jednotky tisic, tak je mi skutecne jasne, ze vezme jen cisla a prepise je do spravnych kolonek, peotoze za tech par tisic na sebe vetsi zodpovednost brat nebude. Vim o cem mluvim.
Jako zivnostnik mas vydajovy pausaly, takze kdyz umis scitat a odcitat a pocitat procenta a psat, tak nevim, o jaky administrativni zatezi je rec.
Byla by to prostě změna, hodně let je to tak zažité, takže mnoho včelařů řekne že skončí, další věc je členské příspěvky vs. dotace 1.D. Příspěvky se příští rok zvedají ale jsem fakt zvědavý kolik včelařů skončí. To že se členské příspěvky platili z dotace tak bylo pohodlné a úplně ne správné. Chybí tu ta povinnost členský příspěvek zaplatit, každý kdo měl 4 včelstva tak nemusel nic doplácet. Co se týče zdanění tak to co se mělo zavést tak v tom bych uplně problém neviděl, prodám med za 100 000 odečtu 80 000, daňový základ 20 000 a z toho daň 15% je 3 000. Předpokládejme že by se to týkalo třeba cca 5000 včelařů tak maximální přínos pro stát je 15 milionů, mínus mzda úředníků........efekt nulový. Já teda ale považuji toto zvýhodnění za opravdovou podporu malovčelařů, a ne dotace. Je tady alespoň nějaká motivace, dotace k ničemu nemotivují.
Mě by zajímalo, co na tuto podporu konkurence velkých "malovčelařů" říkají velkovčelaři...
m.
A k čemu ti ta informace bude, kromě toho, že se opět rozhoří nevraživost mezi hobbíky a profíky? A to přece nechceme, že. I když máme na různé problémy různé názory, jsme tak nějak obě skupiny na jedné lodi.
Jdou proti proudu a přibývá jich. Regenerativní zemědělství

A co to bude znamenat pro včely? Kdo ví.
Potápějíci se lodi,jsi zapoměl dodat.Spíš půjde o to,která skupina dokáže dál včelařit bez dotaci a příjmů z prodeje medu,bez zisku.Za stavu,kdy se dováží kvanta medu bez cla s "UA" původem nebo čínských šmakulád za podpory Špačků a spol.
Hobik přežije bez zisku,bez dotací,bez daňových přiznání i bez Špačků nebo jakéhosi svazu dotačních lobistů.

Tak co říká hrstka velkovčelařů je mi celkem u zadele.Tam ať se starají o to,co jim doopravdy kazí kšeft a to je dovoz medu do ČR a různí Špačci a spol.
(06.08.2023 17:24)Včelařík napsal(a): [ -> ]Jdou proti proudu a přibývá jich. Regenerativní zemědělství

A co to bude znamenat pro včely? Kdo ví.

Určitě jim to neublíží. Lidé, kteří se tímto zabývají, většinou uvažují trochu jinak a jejich přístup je diametrálně jiný, než přístup agrobaronů, pro které je půda pouze výrobní prostředek, který se, až se opotřebuje, prostě zahodí...

Už se to tu nakouslo o čtyři stránky nazpět (264)...
"prostě zahodí".Spíš vrátí majitelům,kteří je agrobaronům dali do nájmu a mlčky brali leta pacht.Kšeft jako hrom,za pár korun nájmu si nechat zdevastovat a zplundrovat nejcenější dědictví po předcích.Jen tak dál.
Tohle téma bude vždy vbuzovat vášně. Máme největší koncentaci včelstev na plochu v Eu a možná i světově a pořád řešíme dotace na podporu včelařů, už jenom tohle snad těm myslícím musí dojít, jaký je to nesmysl a plýtvání penězi. Český svaz včelařů hlásí z jara třiceti procentní úbytek včelstev, což je další rok vizitka našeho výzkumáku v Dole a potažmo celé metodiky zásahů k tlumení VD
Ne, podle mne jsou jakékoliv dotace včelařům jen zbytečné plýtvání penězi a ty peníze dát pouze ne granty výzkumu. A co se týká daňového osvobození do 60 včelstev s fiktivním výnosem je možná efektivní finanční podpora těch co to mají ještě jako hoby, ale produkce medu už je na rodinném rozpočtu znát.
Včelařím pouze pro zábavu a poznání, vytáčení medu je pro mě neoblíbená činnost, ale každý to má jinak...
https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/360...e-kyvla-na

Tak vcelari nakonec danit nebudou...
(06.08.2023 11:03)TomasK1 napsal(a): [ -> ]takze kdyz umis scitat a odcitat a pocitat procenta a psat, tak nevim, o jaky administrativni zatezi je rec.
Nemám potřebu nikoho přesvědčovat, je to prostě můj názor na věc.
Stačí se podívat na kolonky v daňovém přiznání. Když to člověk vidí poprvé, vůbec netuší o co jde. Možná vás mladší učili ve škole jak přiznání vyplnit a je pro vás ten papír srozumitelnější.
(07.08.2023 8:19)Miroslav Vochozka napsal(a): [ -> ]
(06.08.2023 11:03)TomasK1 napsal(a): [ -> ]takze kdyz umis scitat a odcitat a pocitat procenta a psat, tak nevim, o jaky administrativni zatezi je rec.
Nemám potřebu nikoho přesvědčovat, je to prostě můj názor na věc.
Stačí se podívat na kolonky v daňovém přiznání. Když to člověk vidí poprvé, vůbec netuší o co jde. Možná vás mladší učili ve škole jak přiznání vyplnit a je pro vás ten papír srozumitelnější.

Tak to zkus dnes znovu a elektronicky s nějakou elektronickou identitou.. Opravdu na tom nic není. Je to poměrně dost blbovzdorné.
Jde to i bez identity, například zde > EPO
Výhoda je, že lze kdykoliv uložit rozpracovanou verzi, je tam kontrola chyb, takže v podstatě nelze udělat chybu (krom zadaných čísel - to je na vás).
Přes identitu to bude ještě lepší, protože se některé údaje vyplní samy a ušetří to práci. Opravdu bych v tom nehledal zbytečné složitosti, kdyby to tedy náhodou někdy přišlo...
Jak už někdo někde napsal - pokud jde o příjem, například dotace, tak to nedělá problémy vyplnit nikomu anebo si to nějak zařídit. Jak se ten směl ale otočí - z příjemce je plátce - tak je najednou obrovský problém... Pro své členy by to ČSV mohl nabídnout jako členskou výhodu. Stejně už nemají co nabídnou. Se divím, že se toho hned nechytli. Stejně nic jiného, než papírování, na ústředí neumí...
Referenční URL's