Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Zprávy z tisku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v stredu v Štrasburgu vetovali návrh opatrení Európskej komisie na ochranu včiel a exekutíve EÚ odkázali, aby “bezzubý” text, ktorému uškodili pripomienky členských štátov, prepracovala...
https://www.hlavnespravy.sk/europoslanci...pe/1930254
(24.10.2019 8:01)fofoja napsal(a): [ -> ]Andrej tu môžeš podpísať petíciu: https://www.progresivne.sk/pomozte-mi-oc...ase-vcely/

Podpísané...
Pani.
Kludne by som taku peticiu podpisal. Peticia ale podlieha urcitym pravnym predpisom. Na Slovensku je to zakon 85/1990 Zb. Musia tam byt nespochybnitelne udaje. Urcite minimalne datum narodenia. Takto postavena peticia, ako ju pripravil nas priatel vcelar nie je pravne akceptovatelna.
Tearz som si zakon podrobnejsie precital. Musi tam byt aj adresa a vlastnorucny podpis.
"Evropská unie loni zakázala veškeré používání nejrozšířenějších pesticidů - neonikotinoidů. Zákaz však obsahuje některé výjimky, což vzbudilo obavu, že nemusí být plně dodržován."

To je zase manipulace! Ne vyjimky, vetsina neonikotinoidu se v postricich pouziva dal (Pictor atd.). Stare zasoby zakazanych n. se nebudou moct prodavat od pristiho roku, budou se ale smet spotrebovat, ted bezi jejich vyprodej. Takze min 2 sezony tim budou strikat dal.
Z těch dosavadních příspěvků jsem nepochopil jaký je tedy rozdíl mezi českým a ukrajinským medem.
A to ještě napíšou, že přispívají k údržbě a zvyšují úrodnost Smile

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/agrof...7-kc-81899
Za komunismu se bojovalo o sobestacnost v potravinach. Spojovala se pole, zvysovala se produkce. Ne vse bylo spatne. Nejsem si jisty, zda tak radikalni zpusob zatravneni pracne ziskanych poli udrzi vodu v krajine ci zachrani hmyz a drobnou zver. Puda je nicena predevsim postriky, zver a hmyz chybi diky naruseni potravinoveho retezce, ktery poskozuje opet zemedelec seci a jedy. Voda odteka z krajiny diky melioracim ve vysusenych mokrinach a nevhodne pestovane kukurici.

Oproti zahranici mame diky vymere konkurencni vyhodu. Pripadne mi to podobne jako s dotacemi na zatravnovani z ci dokonce zalesnovani poli. Dotace na biopaliva (repka), bioplynky (kukurice) je svym zpusobem take zamezeni produkce a predevsim prodeje potravin z nasich poli na trhu s potravinami.
V prvom rade treba znova zaviesť hlbokú orbu! Skúste na dnešných diskovaných poliach kopať motykou. Je to ako kopať do betónu
plus hnójení statkovým hnojivem Wink
https://www.theguardian.com/environment/...e-prophecy

Pesticidy jsou i za úbytkem vodního hmyzu a ryb...
(02.11.2019 15:09)supec napsal(a): [ -> ]https://www.theguardian.com/environment/...e-prophecy

Pesticidy jsou i za úbytkem vodního hmyzu a ryb...

The researchers found annual catches of smelt fell 90% in the decade after neonicotinoids were introduced, compared with the decade before. Catches of eels dropped by 74% over the same time period.

ŮVědci zjistili, že roční úlovky klesly o 90% v desetiletí po zavedení neonikotinoidů ve srovnání s předchozím desetiletím. Úlovky úhořů klesly za stejné časové období o 74%."

Nepřipomíná vám to něco?
Referenční URL's