Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Zprávy z tisku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Samozreme diky 1.D,to je jasny jak facka.Se divim,ze o ni nezadam a v klidu a pohode si vcelarim.
Kdyby raději než "úbytek včelstev" a dotace pro nás chovatele včel raději řešili opravdový a rapidní úbytek volně žijících opylovačů. Ti odvedou cca 2/3 práce s opylováním!

Na jejich úbytek má, mimo jiné, nemalý vliv i chov včel. Takže bychom jim to my chovatelé měli nějak vracet.

Ale z toho nekoukají žádné prachy Sad
A podle některých jmen v podobném článku
https://moravskoslezsky.denik.cz/zpravy-...30713.html
se mi zdá, že tady nejde v prvé řadě o opylovače, ale jenom o ty dotace.
Az na 1mieste su dotacie. A ako vcelar co chces vracat volnym opelovacom?
Alespoň drobnou pastvu, když už moje včely rabují velké zdroje.
A vytvářím místa k hnízdění.
(A vím že to je pořád málo)

A snažím se všude upozorňovat, že hlavní problém s úbytkem opylovačů není úbytek včel medonosných.
Ještě jeden článek komentující akci Penny, opylovači a dotace včelařům:

https://ekolist.cz/cz/publicistika/nazor...t-na-scene
Pokud se bude porad spojovat slovo vcelar a dotace,bude to vypadat porad divne.Mily pane ekoliste ,zadne dotace neberu a presto si vesele vcelarim.
autor je podnikatel a investor v IT technologiích...souvislosti mu unikají

asi jako kdyby se včelař nebo zemědělec nebo biolog vyjadřoval k IT technologiímSmile
Jiří Hlavenka: Vyplachování mozku včelami opět na scéně

https://ekolist.cz/cz/publicistika/nazor....sznhp.box
Tome,
k erudici autora:

1. kolik včelařů je tady na fóru IT specialistů zaměstnáním?
A kolik včelařů má IT jako koníčka a rozumí tomu a může se k tomu vyjadřovat?
Většina ne, ale jsou takoví.

2. To, že někdo má na zahradě haldu blanokřídlého, eusociálního hmyzu, ještě neznamená, že opravdu rozumí problematice hmyzu. Spíš naopak, většina včelařů (a trvám na slově VĚTŠINA, přestože jsou výjimky, viz příspěvek výše) se zajímá jenom o ekonomickou stránku včelaření.

O ekologii ví naprostá většina lidi houbeles, obvykle tolik jako o IT (ačkoliv si všichni myslí, že procházka po lese a vlastnictví telefonu a PC je opravňují k tomu, aby tvrdili, že oběma oborům rozumí).
(Troufám si říct, že 99% celé populace ani neví co slovo ekologie doopravdy znamená, a čím se doopravdy ekologie zabývá, a zaměňují to s "ochranou životního prostředí".)
m.
Ale ten článek opravdu opomíjí základní souvislosti. Třeba k získání osiva kořenové zeleniny je také zapotřebí přísunů včelstev. Nebo srovnávat zavčelenost na km2 a nevzít v potaz, že v ČR lze díky terénu a krajině chovat včely na 95 % území a v hornatých nebo aridních státech je to % nevyužitelné plochy mnohem vyšší. Je třeba to vzít v úvahu a čísla přepočítat, pak už zavčelenost v kontextu našeho geopolitického prostoru nijak nevyniká. A tak by se dalo pokračovat v rozboru dále. Beewashing nepochybně existuje, ale chce to argumentovat na základě komplexního pochopení problematiky.
Komu dal Boh úrad, tomu dal aj rozum! A u kadejakých volených zástupcoch, poslancoch apod. to platí dvojnásobne.
Spis to vypada na pokracovani piratskeho mudrovani o vcelareni.Pochybuju,ze mu vcelari kafraji do IT,tak at si tenhle zeleny mudrlant doplni souvislosti a prestane se montovat do vcelareni.Na to abych cekal,az mi urodu svestek opyli par cmelacich samicek nebo na jare skoro neviditelne samotarky,mu jaksi dlabu,protoze sudy kvasu jsou dilem predevsim vcel medonosnych.
Od zeleneho stolu ide vsetko. U nas minister (Budaj) vyhlasil,ze medved je bylinozravec a keby sme nepestovali v zahradach ovocie, tak by bol od nich pokoj. Vy to isto mate v bledemodrom ci do fialova. A to jednoducho sa netreba snazit pochopit. Vola chape iba vol. Smile
(15.07.2022 21:48)JosPr napsal(a): [ -> ]Spis to vypada na pokracovani piratskeho mudrovani o vcelareni.Pochybuju,ze mu vcelari kafraji do IT,tak at si tenhle zeleny mudrlant doplni souvislosti a prestane se montovat do vcelareni.Na to abych cekal,az mi urodu svestek opyli par cmelacich samicek nebo na jare skoro neviditelne samotarky,mu jaksi dlabu,protoze sudy kvasu jsou dilem predevsim vcel medonosnych.

Mě také jeden pirátský mudrlant přesvědčoval, že pro opylování sadů jsou efektivnější čmeláci než včely a že půlka medu v ČR je předělaný invert atd... snad tihle mudrlanti skončí jen u mudrování a nedostanou příležitost svoje pokrokové myšlenky prosadit legislativně.

No já bych řekl, že ČR je dobře zavčelená země a vnímám to spíše jako klad. Zemědělci ani nedokáží docenit jak levně mají dostupné opylovací služby díky husté síti včelnic. Takže oč jde? Zničit další fungující obor? Ještě, že bude brzo zima a budou jiné starosti, které zaměstnají pomazané hlavičky.
Aj takýchto článkov je hafo: https://vedanadosah.cvtisr.sk/priroda/zi...pokalypse/
Vyvraždili opeľovačov včely ? Informačný technik /politik/ si odkazy na výskumy účelovo vyberá. Fakt je, že "umelé " včely suplujú úbytok opeľovačov aj napriek škodámHuh, ktoré spôsobujú...
Včely jsou velmi inteligentní, umí počítat a rozeznávat lidské obličeje, tvrdí vědec

https://magazin.aktualne.cz/vcely-dovedo....sznhp.box
(13.07.2022 15:20)Orxion napsal(a): [ -> ]Bez včel by v regálech chybělo až 60 procent potravin
https://www.novinky.cz/domaci/clanek/bez...n-40402824

Oponentura k akci:
Včely přeceňujeme, daří se jim. Ostatním opylovačům kradou nektar, říká entomolog
https://magazin.aktualne.cz/vcely-precen...47ab5f122/
Jojo Smile su to zlodejky hlavne teraz.
Už jsem to tady psal, včelaři o hmyzu a opylovačích obecně vědí houbeles. Na všechno se dívají očima zaslepenýma medem (penězmi).
To si na to došiel podľa seba? aspoň že si úprimný...Cool
Referenční URL's