Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Zprávy z tisku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Ale to uz tu omilate snad po ste. Samozrejme, ze med je lecivy. Ale med je komplexni potravina s celou radou jednotlivych slozek, jejichz podil je v kazdem medu jiny. Kazdy med je original a proto se neda nahlizet stejne jako treba acylpyrin, kde je slozeni predem jasne dane... Tedy tezko muzeme mit nejakou studii, ktera jednoznacne potvrdi lecebne ucinky medu (kdyz kazdy med ma jine slozeni a bude pusobit trosku jinak). A to je dobre. Jinak treba hojive ucinky medu pri obkladani ran jsou dostatecne zname a vyuzivane od nepameti. Tak se tu dohadujte dal o 100 x overenem...
(20.04.2015 10:33)Vítězslav Richtr napsal(a): [ -> ]A v čem shledáváš tu demagogii?

Jako kdybych četl PR od farmaceutických koncernů. To nejlepší pro zdraví musí být nejdražší.
A co je laciné je nekvalitní. Asi myslí ten med za 90 a míň. Smile

To není zvrácená logika, to je demagogie.



(24.04.2015 5:34)patko79 napsal(a): [ -> ]Nechápem, načo ty vlastne včely máš? Mor nevieš nájsť, na liečivé účinky medu neveríš, klieštika sa bojíš, "nevysvetliteľných" úhynov sa bojíš, páliť chceš aj nechceš, .... Tak trošku shýza nie? Tongue

Ty jsi tady nevysvětlil jak poznáš že tvoje včely mají mor, ty jen poznáš rozvinutou kliniku.

A to je trochu pozdě, né? Smile
Kolikrát během roku smetáváš včely z plodových plástů jako při prohlídce na mor?

Já pracuji s tím, že to nepoznám a proto si nechám dělat rozbor měli. Jestli jej neopotřebuješ tak vysvětli jak to poznáš, že ti ve včelách začíná mor.
Ja žasnem. Zmetať včely z plodových plástov má pomôcť pri identifikácii kliniky moru? Ale neodbočujeme od témy. Pochybuješ o liečivých účinkoch medu? Prečo vlastne včeláriš? A načo sem vlastne vypisuješ?
To zase žasnu já. U nás když ti přijde prohlížitel na mor, tak mu musíš podávat ze včel plásty ze kterých ometeš včely aby si mohl detailně prohlédnout plod. Což považuji za naprosto logické.

Ty jseš spolupracovník veteriny, nebo si to pletu? Pokud ano, jak prohlížíš plásty? Se včelama?
Jde o to, že při běžných prohlídkách nevidíš celou plochu plodových plástů. Tedy nemáš moc šancí rozpoznat problémové buňky, nejsou vidět přes těla včel.
(24.04.2015 11:02)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]........nemáš moc šancí rozpoznat problémové buňky, nejsou vidět přes těla včel.

Blbosť, predsa včely pri prehliadke strasie späť do úľa, a uvidí obnažený plást bez včiel!
Vytiahol by som ti plást včera pri znáške z úľa. Mal by si vidieť, koľko tam bolo včielSmile Ak niekto prehliada ráno, večer, v čase bez znášky, tak to hej to potom striasať musí. Ten kto rozmýšľa, ten to robiť nemusí Smile
Inak neviem, o čo tu niektorým ide. Videli ste niekedy "podozrivý" plod? Väčšina mor ani len nevie, čo má hľadať, ale múdri sú ako rádio.

Nebudem tu však zbytočne spamovať (sorry admin Wink )
Omlouvám se, ale tahle diskuse mi připadá jako dialog hluchých ...
Jiří
(24.04.2015 10:06)patko79 napsal(a): [ -> ]Ale neodbočujeme od témy. Pochybuješ o liečivých účinkoch medu? Prečo vlastne včeláriš? A načo sem vlastne vypisuješ?

Já pochybuji o zdůvodnění:

proto, že ty nejcennější látky pro naše zdraví jsou ty nejdražší.

Na základě této logiky je zdravý med za 180Kč a ten za 90 je nezdravý.

A bylinky neléčí vůbec, dokud není na louce u lesa kasička a nevybírá se za natrhané bylinky.


Prostě pokud si takovou argumentaci přečte někdo kdo používá hlavu, tak si zařadí prodejce medu někam mezi prodejce antiroztočových dek.
Ty jsou taky zdravé. Prokazatelně nejsou laciné. Smile Tak musí být zdravější jak laciné deky z ovčí vlny.

A k té otázce, proč včelařím. Pro žihadla. Ty jsou prokazatelně zdravá. Smile Ač jsou zadarmo.
V Respektu č. 18 vyjde avizovaný článek o včelaření v Česku: http://respekt.ihned.cz/fotogalerie/c1-6...-ilegalite
Trochu jsem ztratil přehled o termínech, kdy to číslo vyjde? Tento týden?
Jiří
Papírový Respekt s daným článkem vyjde zítra, článek si však lze stáhnout i v elektronické podobě pomocí SMS (15 Kč). Už by měl být k dispozici, ale sám jsem to ještě nezkoušel. http://respekt.ihned.cz/c1-63919550-vcelari-v-ilegalite
Slušný článek, je to i můj příběh, šel jsem do toho jako začátečník naivně prsama, přišlo mi trapný lhát, že tam ty sračky dávám, když jsem věděl že to jde i bez nich.

Organizace zafungovala na jedničku, proaktivní členové ČSV mě práskli a dostal jsem flastr od SVS. Sranda byla, že s veterinářem by se dalo domluvit, ale "přátelé z ČSV" chtěli moji hlavu a tlačili na něj, abych byl potrestán. Teď už jsem poučen.

Jinak, VS sice beru spíš jako PR specialistu a marketéra, ale i to se počítá, musí se to dostat k zákazníkům, kteří se začnou ptát. Nekonečné debaty v odborných kruzích jsou zábavné, ale věřím, že cesta vede hlavně přes spotřebitele.

A čímpak "léčíte", dědo? MUHEHE
Doufám, že celý náklad bude zabaven a zlikvidován včetně autorů.
Je sranda pokud závěry dělá někdo, jehož praxi lze počítat v měsících.
To myslím obecně.

Citace z Respektu: "na semináři pořádaném pražským vcelařem Václavem Smolíkem, který už několik let chová včely alternativně, objevili metodu, při níž včely posypavaji jemným moučkovým cukrem, což způsobí že se jich parazit pustí a zemře."

Hmmm..... Tak označení Svítkova metoda bude špatné. Nebo je dobré a někdo si ji privlastnuje???
Tak ono ani to označení "Svítkova metoda" není správné.
Stačí si do vyhledávače napsat například powdered sugar dusting bees - lze tak najít informace a články i poměrně starého data...
Takže ani Svítek, ani Smolík. Tak?
Ono to chce jen porozumět psanému textu. I když tu, přiznávám, se autorka nevyjádřila zrovna srozumitelně. Oba mladí včelaři prostě na semináři "objevili", že existuje už delší dobu používaná metoda ...
TOHLE je klasika.
http://scientificbeekeeping.com/powdered...rk-part-1/
http://scientificbeekeeping.com/powdered...rk-part-2/
http://scientificbeekeeping.com/powdered...rk-part-3/
Jiří
Včelí mikroflora může být klíčem k prevenci onemocnění
http://czu.cz/cs/?r=410&i=18734
Dle mého soudu je článek z Respektu napsán tendenčně a je to PR na kurzy pana Smolíka. Celkové vyznění je takové, že v českém včelařství je vše špatně... A největší škodič je včelař, který aplikuje předepsaný postup v dobré víře. Záměrně píši včelař, ne medař...

Nechápejte to špatně. Přestože téměř se vším se dá souhlasit a v podstatě žiji také v ilegalitě, celkové vyznění článku na mě zanechalo pachuť nevyváženosti a senzace. Byť v trochu uhlazenějším balení než v lidovkách.
Referenční URL's