Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Zprávy z tisku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(25.07.2023 10:22)Miroslav Vochozka napsal(a): [ -> ]Je zajímavé, když hledáte nabídku na matky BF v Německu na druhé straně Šumavy. Jeden chovatel na svém webu píše, že se u nich BF tak rozšířila, že tam prakticky nic jiného nemají. Nepochybně se to projeví i u nás a nic na tom nezměníme.

Teď nám to taky ukrajinci "poladí" tou jejich včelou a taky s tím nic nenaděláme.

I v lidské společnosti se genetika míchá mnohem víc než dřív. A znovu, můžeme s tím nesouhlasit, ......

Kdo z nás dokáže posoudit, jestli je to dobře nebo špatně?
Kranka má svoje genetické mantinely, ale genetika afrických včiel umožňuje úspešnú obranu voči varoa.
Napr. https://www-ncbi-nlm-nih-gov.translate.g..._tr_pto=sc
Obr. 3 - porovnanie groomingu kranky a afrikanizovanej včely.
Rozširovanie chovu BF u profi včelárov je výsledok logického výberu.
Cesta do pekla je vydláždena nielen dobrými skutkami, ale aj úmyslami. V našej kapitalistickej spoločnosti, kde až na prvom mieste sú peniaze v tom vidím problém a chcem zle prorokovať, že budeme hľadať lazy a na ňom "zaostalého" včelára s jeho nepokríženými včelami.
M.Vochozka - špatne to isto je aj v ľudskej spoločnosti. Len treba pozerať s otvorenými očami. Čo s tým? Každý u seba Wink
Kdyby BF stala za kulovy, asi by se na zapade neuchytila. Asi neni takovy chovatelsky/podmazany lobby jako tady.
Ano, chapu nase chovatele v nasi dost zavceleny krajine, ze nechteji dostat do sve genetiky nic ciziho, ale proc to neni treba na urovni okruhu/okresu nebo pasmam jako to byva v pripade MVP? Proc to protahli do zakona a vysiraji s tim? (stejne se sem dostane co kdo chce)
Nemam nic proti krankam, jsou u me Singrovky, ale mam i BF a i uz i "moje mistni" F3 ma moc pekny vysledky, lepsi jak singrovka. Tim nerikam, ze singrovka stoji za ...
A problem s bodavosti mixnutych ?Nevim o tom. Problem s plodovanim BF ? S tim taky umime pracovat, ne ? (od Mikulase mi plodovala i kranka). A tak bych mohl pokracovat...
Tomu vsemu se rika vyvoj, ikdyz tomu pomahame.
Ruku na srdce - porekadlo nasich dedu bylo : V zari zahod klice od vcelina. Kdo to z vas dela ? Krome Zdenka Barnata v 1000 mnm Smile
chose
Nepuvodni druhy jsou veelmi nebezpecna a nevratna vec. Stat to musi brzdit. Vsude okolo jsou priklady, jak se to pak lide marne snazi zvratit. Ryby, ptaci, kralici,... a vcely.
Co vcelare motivuje experimentovat s jinymi druhy vcely? Kdyby to byla aspon varroa tolerance. Ale je to spis jen zisk. Ale nemuze si kazdej hrat s genetikou, kdyz ji nedokaze udrzet na svym dvorecku. A to vime, nejde ani u velkych zvirat, natoz u hmyzu.

Moje vcelareni stoji na tom, ze matka na podzim drzi plodovou pauzu. Bez toho bych byl v prdeli nebo musel drtit klestika chemkou 4x rocne, jak to nekteri z vas popisuji...
Agát, kukurica, zemiaky atd. Idea
Pôvodná včela v ČR bola včela čierna a vy teraz máte invazívnu kranku Wink
Zajimalo by me, jestli se mi nedostala (melifera melifera) do mixu v chovu. Rika se, ze se tu na Sumave porad nekde schovava...
Ale poznej Vcelu Tmavou, kdyz ctvrtina vcel je tmava, protoze jsou proste stary.
(26.07.2023 15:24)Josef Karliak napsal(a): [ -> ]Ruku na srdce - porekadlo nasich dedu bylo : V zari zahod klice od vcelina. Kdo to z vas dela ? Krome Zdenka Barnata v 1000 mnm Smile
chose

Ta myslím že těch včelařů bude ještě dost. Není důvod, se ve včelách vrtat na Silvestra a ještě jim dát mezi dva nástavky utěrku se šťavelkou Smile Průběh zimování se dost číst číst na podložce i když já třeba nechávám přes zimu zasíťovaná dna otevřená mimo monitoring.

Co se týče chovu matek, tak stačí podívat kolik bylo chovů před pár lety a kolik je teď. To že někdo přiveze chovný materiál karpatky a nebo ze Slovinska, nebo BF, tak je to jen byznys, stejný jako tito chovatelé poukazují na chovatelské sdružení při ČSV.
Pokud si dobre vzpominam,
onehda to tu bylo tak, ze vcely na jarnim medu narostly do sily na letni snusku, ktera byla nebo byla VELMI pravdepodobna. Neslo tolik o jarni snusku, o repku. Pak pri zmene plodin a tedy nutnosti/potreby pripravenych vcel na jarni snusku se sem zacala dovazet a odchovavat kranka, ktera vyzimuje ve vetsim poctu a je pripravena na jarni snusku. Takze se vlastne brani invazni druh Smile.
Prosim pametniky o nazor a upresneni.
Fakt ale nehanim slechtitelske chovy, ani kranky.
Co se tyce obecny otazky, co me nuti experimentovat s jinyma "druhama" ? Co nutilo bratra Adama v opatstvi Buckfast ? Smile
Me nic nenutilo, byl jsem zvedavej jak je to opravdu s tou BF, kdyz proti tomu vetsi zbroji. Ja sam jsem se ji bal z hlediska stalyho plodovani a tedy VD, ale to vubec neni pravda. Vynosy maji mezi top a co se tyce VD atd si opet nestezuju.
To je takova ceska natura, co se mi nehodi do kramu pomlouvam a odmitam. Coz si takhle ale zajit za vcelari, kteri maji BF, kdyz se toho nekdo boji zkusit ? (ted nemyslim me)
Chose
Časem převládne rasa, která bude na naše podmínky nejlepší. Bude to nějaký mix všeho možného.
Já letos testoval F1 BF. V čem je excelentní je extrémní mírnost. Ty moje co vybírám do chovu jsou o dost temperamentnější. Měl jsem cca 6 dcer. Výnos průměrný. Rojit se jim nic moc nechtělo. Asi pro velkovčelaře slušný materiál. Teď přijde zátěž ohledně varoazy, jak si s tím poradí a jak budou zimovat. Zatím nechávám dveře otevřené, jestli se budou u mě množit dále se uvidí po zimě.
(27.07.2023 19:34)Josef Karliak napsal(a): [ -> ]... To je takova ceska natura, co se mi nehodi do kramu pomlouvam a odmitam. Coz si takhle ale zajit za vcelari, kteri maji BF, kdyz se toho nekdo boji zkusit ? (ted nemyslim me)
Chose

Chose, dobre, zes to napsal v prvni osobe. Nikdo jinej tu nepsal nic negativniho. Nebo kdo "zbroji proti BF"?

Ze tu Kranka drive nebyla, na tom se vsichni shodneme, to asi vsichni vi. Ted o tom zrovna byla rec. Nicmene jde o invazi z "Moravy do Cech", takze to je spis rozsireni na sever, nez primo invazivni druh.
Zdravím včelaře. Zkusme přejit na mravence Smile Mravenčí med to bude hit.
https://ct24.ceskatelevize.cz/veda/36032...tik-ukazal
SmileBig Grin
@Dast:
ano,priznavam se,nezbrojil jsem tedy proti ni,ale jako mladovcelar odsuzoval. jiz par let vim,ze to byla chyba a ja ji uznavam.
zbroji proti ni a nekrankam plemenarskej zakon prolobovanej chovatelema.oficialne nic jinyho nez kranku nemuzes dotahnout,pokud se nemylim,toto stale plati.
chose
(27.07.2023 19:34)Josef Karliak napsal(a): [ -> ]... Pak pri zmene plodin a tedy nutnosti/potreby pripravenych vcel na jarni snusku se sem zacala dovazet a odchovavat kranka, ktera vyzimuje ve vetsim poctu a je pripravena na jarni snusku. Takze se vlastne brani invazni druh Smile.
Myslím, že kraňka má delší sosák. Což ji dovoluje mnohem lepší snůšku z květového nektaru. Předtím bylo medu mnohem méně a byl to zejména medovicový med.
Po importu kraňky se výrazně zvedly výnosy.
Nicméně těch rozdílu je samozřejmě spousta.

(28.07.2023 7:55)Josef Karliak napsal(a): [ -> ]@Dast:
oficialne nic jinyho nez kranku nemuzes dotahnout,pokud se nemylim,toto stale plati.
chose
Nikdo nikdy to nezkusil dotáhnout před soud. Nikdy nikdo nezkusil nikoho potrestat.
Prohrál by. Evropská nařízení jsou víc.
Milane, souhlas, soud ma posledni slovo....i kdyz praktiku prwvniku tahat veci k soudu jen aby se o veci nejak rozhodlo povazuku za zvrqcenost, protoze dobry prqvnik by mel byt schopen vylozit zakon podle j3ho smyslu a ucelu a ne si to nechat za penize klienta vysvetlit souden...takova vychcanost prqvnicka.

Muzes sem prosimte dt odkaz na to relevantni evripske narizeni? Diky.
Prirodzeným krížením rôznych druhov AM vznikne viac mutáciii a prirodzeným výberom nakoniec aj DNA mutácia odolná voči VD. Zatiaľ úspešne mutuje len klieštik. Ak by zostal v pôvodnej podobe z r. 1980?, tak úspešne liečime stále len raz v septembri.
Bodaj by bolo takých kacírov, ako bol brat Adam viac.
(28.07.2023 19:53)TomasK1 napsal(a): [ -> ]Muzes sem prosimte dt odkaz na to relevantni evripske narizeni? Diky.

Volný pohyb zboží znamená, že zboží legálně uvedené na trh v jedné členské zemi může volně a bez překážek vstupovat na trhy ostatních členských států. Jedná se o články 23 – 31 Smlouvy o založení Evropského společenství a články 28–32 a 34–37 Smlouvy o fungování EU.

Když se matka prodává v jednom členském státě (třeba ta BF), můžu si ji dovést i k nám.
Trochu odborněji o léčebných vlastnostech mravenčího medu v online časopisu VTM:
https://vtm.zive.cz/clanky/mravenci-med-...spx#part=2
Chudáci mravenci,ještě z nich udělají hospodářské zvíře a nasolí na ně dotace..
ct.24.ceskatelevize.cz2-uleva pro male vcelare zustane..
Referenční URL's