Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Zprávy z tisku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Včelaři si navzájem kradou včely. Jejich cena totiž výrazně stoupla

https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/vc...nomika_maz
Na tomto je pikantní zdánlivě nesouvisející věc. Jakýsi Valošek ze Svazu (neznám) tvrdí, že včela není zvíře, jasně, říká tam "domácí" zvíře. Úsměvné a spíš velmi trpce úsměvné je, že když jsem před 22 lety tvrdil představiteli Svazu, že včela není zvíře ve sy myslu prase nebo slepice, odbyl mě, že dalo Svazu ohromnou práci prosadit včelu mezi zvířata. Usilovali prý proto, aby byly dotace a nemusely být pro včely extra zákony a mohlo se vše nasadit na stený mustr. Karel IV a Marie Terezie měli zákony extra pro včely, machoperoutkovci to nedokážou prosadit a myslím, že se celých 22 let ani nesnaží. A najednou začíná prozření? Že by první vlaštovka? Ale klid, ta jedna, první, ještě jaro nedělá.

(dopytle, není to politika?)

Jo a přece jen ještě dodám, že postřeh páně Valoška, že včelstva můžou být k něčemu jen včelařům, je jiskrně bystrý.
Je to na hraně, ale řekl bych, že se to dá brat jako včelařská polikaWink
Rikam to porad,misto mozku,z dotaci kostku.Na Svazu by bez dotaci museli resit svoji existenci,nedej boze,aby doslo na vcely,postriky,zemedelce atd.Podobne posledni Vcelarstvi,kde pani predsedkyne konstatuje ohledne zimnich uhynu,ze ji polovina ZO poslala s hlasenim k 15.2 k sipku a na Svazu tak nemaji podklady pro zebrani o kompenzace.A von ten CIS je idealni nastroj k sberu dat.Pro ourady.Vcelam je k nicemu.
Tajná řeč včel. Vteřina vrtění znamená asi jeden letecký kilometr
(premium)

https://www.idnes.cz/hobby/zahrada/priro...droj=patro
https://ct24.ceskatelevize.cz/ekonomika/...elke-spory

jaky dopad by to melo na dovoz medu ze zahranici a prodejni ceny?...a pro nektere vcelare dulezite i vykupni ceny? nekde jsem cetl jaka je rocni produkce a spotreba medu v CR, ale nepamtuji si, zda by se produkci naplnil ten limit pro ceske potraviny. a taky jaka by byla definice ceske potraviny v pripade "michanych" potravin jako je to u medu ktery se prodava v obchodech/retezcich.
Prý má být podíl českých potravin až 85% a český podíl na položce až 75% bez vody. Fantastické. Všechno tu bylo, EU vše zničilo a ničí v produkci potravin a naráz chcou ještě více podojit najivky aby se investovalo do produkčních ploch a chovů. Nevím oco jde pánům, ale asi to bude jen propracovanější snaha jít proti Babišovi, protože čapí hnízdo ho neohrozilo. Kdo tu protivlnu ale zaplatí? Prý proti suchu, co jsem se bavil se stromkařem, úplně by stačilo, kdyby páni opravili ty děravé zavlažováky a zatuhlé čerpadla a dali takové dotační podmínky na produkci jaké mají např Poláci nebo Rakušané. Nic víc. Prostě další habaďura se chystá. Všichni budeme pěstovat a chovat protože to bude in a vláda to zaplatí.

Ve včelařství stačí zrušit EU dotaci a podpořit online registr aby se narovnaly vztahy mezi včelaři aby se vědělo kdo kde nakočuje a nepatrně přidat na dotaci D1. Nic víc. Ikdyž vidina znovuzavedených krmivářských rozkvetlých ploch a sadů a jiných osevních entomofilních rostlin je pěkná vize.


https://www.lidovky.cz/domov/hleda-se-kl..._domov_rkj
Úhyn statisíců včel na Pardubicku. Pravděpodobná příčina: otrava. Viník neznámý

https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpra....sznhp.box
cit: Podobně jako v ostatních členských státech Evropské unie, ani v České republice neexistuje samostatný včelařský zákon. Včely jsou chráněny v řadě dílčích právních předpisů.
Reagujem aj na príspevok Gusta vyššie. D1 aj D2 by mohol byť súčasťou priamej platby. Ak ma EU a štát úprimnú snahu zlepšiť stav včelárstva, tak by mal zaviesť priamu platbu na včelstvo rovnako, ako na ovce, kone a kravy. To sa týka včelstva, ako hospodárskeho zvieraťa. Baran sa chová na mäso, včely na med - suchý fakt pre oponentov. Včely však okrem toho zabezpečujú regulačnú ekologickú službu=opeľovanie, čo nedokáže žiadna krava, ani baran. Za túto služby by mali dostať podporu navrch = platenú službu. Ak teda europski a štátni panáčikovia nechcú dotovať včely ani priamou platbou ako barany, tak ich statusy o význame včiel sú iba farizejské rečičky. Treba im to neustále dokazovať ?
Všetky predpisy ohľadom ochrany včiel a podpory včelárstva by mali byť integrované do jedného predpisu = Včelárskeho zákona. Získal by vážnosť, zlepšila by sa orientácia aj komunikácia včelárov, štátu a verejnosti. Je to na diskusiu - určite bude veľa argumentov za, alebo proti, ale súčasný stav je neudržateľný a odkladaním zmeny sa stav bude zhoršovať.
Volne pasene kravy a barany zabezpecuju regulacnu ekologicku sluzbu. Na modernych strojovo kosenych dotovanych TTP nemaju vcely koho opelovat (okrem mnohych inych nevyhod).
Za sluzbu sa neplati len tak. Za sluzbu sa plati v pripade, ak by bez platby bolo sluzby malo. Slovenskych 5 a ceskych 8 vcelstiev na km^2 je... neviem... Kolko vcelstiev by malo byt, aby ich bolo tak akurat dost?
Vcelarsky zakon budu len farizejske recicky, ak budeme ignorovat, ze okrem vciel trpia aj tisicky dalsich s ekologickou sluzbou.

EDIT: Az budeme pocitat vcelstva, pripomenme si, ze 5 ulov mojho praujka by sa v sezone zmestilo do mojho jedneho.
(02.06.2020 11:42)Tom-Z napsal(a): [ -> ]Úhyn statisíců včel na Pardubicku. Pravděpodobná příčina: otrava. Viník neznámý

https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpra....sznhp.box


Už jsem to tu psal. Jediné co by na ty gaunery platilo je presumpce viny. Jsi zeměděůlec a někomu padly včely? Zaplať! Bez soudu a dokazování.

A že to nejde a je to nedemokratické? Berní zákony jsou taky založené na presumpci viny = každé sebemenší opomenutí je považováno za úmyslné krácení daně. Musí to tak být, protože pak by zapomínali daně platit všichni poplatníci furt. (a chlast za volantem se taky nedokazuje a každý se tou nedemokratičností smířil)

No a když to nedemokratické není u daní, proč ne u postřiků? A byl by pokoj, jezevci by se pohlídali navzáujem.

Další věc. Postřiky jsou jedy a já doufám, že jsou přísně a podrobně evidovány. Jak u prodejce, tak u jezevce a doufám, že jezevec přesně eviduje kdy, jak a jakou jedovatou látku aplikuje. A jestli existuje doklad, že jí koupil, je zaevidovaná ve skladovém hospodářství zemědělského podnikatele a existuje fyzicky v jeho zabezpečeném skladu (nakládání s jedovatými látkami). Pak jí nepoužil. Jestli ale uhynuly včely, jed nakoupil, ale prostředek ve skladu není, je to jasné. Žádný soud, žádné dokazování.

Takže jak obtížné něco dohledat a dokázat, to se tedy dozvídám, že s nebezpečnými jedy nakládají zemedělci (obyčejně na jezevce nejde kandidát věd) a že se neví kdo, kolik, čeho nakoupil a hlavně kde a jak zejištěně to skladuje a jinak s tím nakládá? V době počítačů a nekonečných pamětí že by nešlo tohle ohlídat? Neuvěřitelné!

Agenta s ricinem propírají v majnstrýmových prostředcích týdny. Tisíce "kandidátů věd" v traktorech s horšími jedy nikdo nehlídá? To jako fakt? Neuvěřitelné!
Tome ono to s těmi jedy není tak jednoduché. Kdo postupuje podle předpisu tak by neměly být problémy s otravou. Pokud však někdo na předpisy kašle není problém si pořídit kdejaké svinstvo. Například vloni v polsku byl známý jako nákupčí zeleniny do velkoobchodu. Přišel do skladu brambor a tam vedle brambor pod plachtou zkované pytle s DDT. Když se na to ptal co to je, tak mu řekli, že to tahají z číny a jestli chce není problém dodat i sem. To jen pro představu o tom co se může dostat za svinstva i sem do čech a bez jakékoliv čárky v záznamech.
Takže presunkce viny není řešením a už vůbec ne podle záznamů.
Jediné východisko je zákaz výroby nejhorších svinstev přímo v chemičkách a důkladná kontrola dovozu.
Bohužel úplně bez chemie na polích to v dnešní nepůjde, protože by pole rapidně snížily výnosy a lidi by neměli co k jídlu.
Všechno chce dělat s rozumem Smile
Pak bych to velice zjednodušil.Vzal bych mapu udělal kružítkem okruh 2km a VŠICHNI hospodařící by se spravedlivě podělily s vyčíslenou škodou za včely,ušlej zisk z medu a o popř.oddělků a matek.Rychlé jednoduché.Pak ať se klidně mezi sebou Jezevci hlídaj a bonzujou a že bonzovat umíme pěkně se ukázalo ted s rouškama.
Když přijde Exekutor taky ho nezajímá že dlužník tam roky nebydlí,není to jeho majetek a soudit se musíš ty,většinou už ale svoje věci nenajdeš.Stačí že je to arogantní soukromej exekutor.Steně to muže platit na Jezevce at si toho šmejda mezi sebou hledaj sami co kupuje na našem docela rozjetém černém trhu postřiky,proč by to měl dokazovat včelař????

Tato republika je v mnoha směrech opravdu Banánovej Kocourkov.Když se to hodí automaticky jsi vinen,když se to nehodí vinu musíš prokázat sám obzvláště v případech kdy je to téměř nemožné nebo ve výsledku stejně ostrouháš...
j-k

Jasně, čtěte co píše pod vámi KTM - to je praktik, vystihnul to naprosto přesně. Jen kdyby se chtělo! Ono se samo chtít nebude, najde se dost chlapů s koulema, co vyženou havranpírka do ZASLOUŽENÉHO důchodu a přinutí matku představenou k akci?
To mi připomína jeden vtip,jedna dojička v kravíně drží s rostlinařem,druhá se zootechnikem a já s nikým tak všechny jsme k..vy. Jen malé sdělení svět se netočí okolo včel.
Ať se daří Zdeněk
To sice netoci,ale u vcelaru je to velice citlive tema,zvlast u postriku.A v tomhle ma Tom naprostou pravdu,tihle vecni top funkcionari jsou nam naprosto k nicemu,pokud je zajimaji vcely jen kvuli dotacim a vlastnimu pocitu jejich pozitivniho hodnoceni ze strany statnich organu.A to nam veru nase vcely pred agroloby neochrani.
Referenční URL's