Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Zprávy z tisku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Oni dokonce med netvoří jen včely (teď nemám na mysli pampeliškový, co dělají lidi Big Grin ), ale i jiné druhy hmyzu.
tak tomuto hovorím parádny pohon medometu http://spravy.pravda.sk/regiony/clanok/3...astny-med/
(01.11.2016 16:15)Leoš Dvorský napsal(a): [ -> ]Touhle větou se často oháníme, ale je to celá pravda? V Americe byly vyspělé civilizace a včely tam nebyly, tedy pokud vím. Byly tam dovezeny s kolonisty z Evropy a indiáni jim říkali mouchy bílého muže. Myslím, že bychom nevymřeli, jen asi žili trochu jinak. Jinak by bylo organizováno zemědělství a pod.
Pokud máte nikdo jiné informace, opravte mne. ld

Dopouštíte se podobného omylu jako novináři a bohužel i část včelařů. Včela není jenom Apis mellifera - včela medonosná, ale i různé samotářské včely, v jižní Americe bezžihadlové, o asijských druzích ani nemluvě. To je stejné jako kdy, slyším že včela je opylovač. Opylovač je rostlina poskytující pyl, opylovatel ten, kdo opylení aktivně provádí.
(05.11.2016 2:05)Vladimír Lněnička napsal(a): [ -> ]Opylovač je rostlina poskytující pyl, ...

To snad nemyslíte vážně! Opylovač může mýt možná dělník ve fabrice, který pilníkem upravuje výrobky, ale rostlina? Koukám, že mám mezery ve vzdělání.
(05.11.2016 2:05)Vladimír Lněnička napsal(a): [ -> ]Dopouštíte se podobného omylu jako novináři a bohužel i část včelařů. Včela není jenom Apis mellifera - včela medonosná, ale i různé samotářské včely, v jižní Americe bezžihadlové, o asijských druzích ani nemluvě. To je stejné jako kdy, slyším že včela je opylovač. Opylovač je rostlina poskytující pyl, opylovatel ten, kdo opylení aktivně provádí.

Ano pokud to chápete takto, máte pravdu. Myslím ale, že málokterý včelař nebo člověk to takto bere. Schválně se zde na VF zeptejte, kolik lidí "samotářky" záměrně chová. Mimochodem, kolik matek a kterých samotářských včel jste letos zazimoval? Nebo včelstev těch bezžihadlových? Pod pojmem "včela" si skoro každý představí právě AM, ale to vy víte dobře. Opět ukázka toho, jak rám dokáže změnit dojem z obrazu a jak se dá se slovy a odbornými pojmy žonglovat v životě. Zase jsem se něčemu naučil, děkuji vám za to. Je vidět, že máte ze svazu dobrou školu. Nějak jsem si nevšiml, že by při žádostech o dotace a zdůvodňování důležitosti" včel" a jejich podpory, byla zmiňována jen AM. Tak si jen říkám, jak se ty dotace dostanou k chovatelům samotářských včel. Nebo svaz takové nesdružuje??? Možná se někdo na MZe zamyslí nad tím, zda není náhodou záměrně uváděn v omyl a možná někoho napadne žádat od dotace na MŽP. Možná někoho napadne založit nějaký svaz samotářských včel.
To myslím ale samozřejmě v žertu, vy jste jen vtipně využil příležitosti prosadit svou pravdu. Vše dobré vám přeje ld
(05.11.2016 10:38)Leoš Dvorský napsal(a): [ -> ]Ano pokud to chápete takto, máte pravdu. Myslím ale, že málokterý včelař nebo člověk to takto bere. Schválně se zde na VF zeptejte, kolik lidí "samotářky" záměrně chová. Mimochodem, kolik matek a kterých samotářských včel jste letos zazimoval? Nebo včelstev těch bezžihadlových? Pod pojmem "včela" si skoro každý představí právě AM, ale to vy víte dobře.

Budete se asi divit, ale v Kanadě a USA je masový chov samotářek dobrým obchodem, speciálně těch druhů, které hnízdo umísťují do stonků rostlin. Ta hnízda se umístí do chladu a protože je známa doba líhnutí po opětné temperaci, tak ho jde velice přesně načasovat pro opylení třeba třeba ve sklenících, podle požadavku odběratelů služby. Podobně se dá časovat líhnutí čmeláčích matek, tam ovšem na rozdíl od samotářek nemáte k dispozici konzervu celé generace imag.

Obecně jsou ovšem také Hitler, Stalin, Velký Kormidelník, Pol Pot a Yeng Sari a jejich přisluhovači označováni za lidi. AM je jenom jednou ze součástí včel.

Evropské dotace jsou určeny skutečně pouze pro produkci včelařských produktů, ale samotářky a potřeby pro jejich chov jsou podporovány v rámci různých programů ekologické výchovy a ekologických opatření v celé Evropě. Mimo jiné jsou jedním z důvodů německého ekologického programu "Blühende Streifen". Já je cíleně nechovám, v hromadě písku kterou mám na zahradě se chovají samy, udělaly si tam v podstatě panelák. Opylovač skutečně je rostlina, příroda si tak zajišťuje genetickou různorodost a zabraňuje degeneraci. Typickým příkladem jsou jabloně, kde mají vyzkoumáno pyl jaké odrůdy musí přijít na bliznu které. Proto sady nejsou monokultury, ale jsou v nich pěstovány i jiné odrůdy poskytující pyl.

Melliponu a trigonu bych v Evropě nedoporučoval, nemají sice žihadlo, ale ostrými kusadly napadají zorničky očí a tak hrozí ne otok, ale vážné poškození zraku.

Jinak v Praze se říká dělníkovi s pilníkem zámečník nebo vznešeněji kovoobráběč.
(05.11.2016 3:24)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]Opylovač může mýt možná dělník ve fabrice, který pilníkem upravuje výrobky, ale rostlina? Koukám, že mám mezery ve vzdělání.
No, není opylovač jako opilovač - jestli´s ty mezery ve vzdělání myslel takto Wink

Leoš Dvorský:
Lze dohledat práce, kdy se řízený chov samotářek řešil v Československu na věděcké úrovni - myslím kvůli vojtěšce.
Před pár lety jsem viděl prodávané zakladené trubičky s vajíčky samotářek. Profi "výrobek".

Když si dáte do vyhledávače "osmia rufa" nebo spíš "mason bee" a lépe s dovětkem "for sale", nějaké nabídky najdete.
Strana 25-28.
Včely jsou potřeba.
http://www.ovocnarska-unie.cz/pdf/archiv...j-2-07.pdf
(05.11.2016 3:24)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]
(05.11.2016 2:05)Vladimír Lněnička napsal(a): [ -> ]Opylovač je rostlina poskytující pyl, ...

To snad nemyslíte vážně! Opylovač může mýt možná dělník ve fabrice, který pilníkem upravuje výrobky, ale rostlina? Koukám, že mám mezery ve vzdělání.
Omlouvám se pane Havelka, ale ten červený palec jsem vám dal já. Jsou to hned 2 hrubé chyby v jedné větě a nemůžu tedy souhlasit. Nerad mám červený palec a nevím proč, jsem vždy rád, když mi to autor vysvětlí.

Opylovač ve fabrice který pracuje s pilníkem je "opilovač"
Opylovač coby rostlina je zcela běžné(samčí rostliny), viz můj předešlý příspěvek.
Beru na vědomí a budu si to pamatovat, dokud nezačne vládnout alzheimer Smile
Včely nejsou jen med. Bez nich bychom vymřeli, říká včelař Jiří Cafourek
Víte, jak se starat o včelky, jak být pospěšní a pomoci záchraně lidstava? Ani zdaleka nejde jen o med, mají pro nás další a mnohem důležitější významy.

http://www.ctidoma.cz/osobnosti/2016-11-...reli-27174

je třeba ještě více dotačních programůIdea
Týden vědy a techniky ohromuje: Zahrajte si na sběratele kostí či se vtělte do včely
http://www.blesk.cz/clanek/regiony-praha...vcely.html
Nemusím se vším souhlasit, ale ctím zásadu svého zde nejvýraznějšího oponenta, že je třeba, aby zněly všechny názory svobodně Angel:
http://www.vice.com/cs/read/s-ceskym-vce...-neporadku
Jiří
Ten závěr, že je problém že včela je hospodářské zvíře, je přece jen zcestný. Tedy z hlediska těch co ji chovají i pro med. Pokud je jako jen k opylování, tak možná - to ale ať chová čmeláky a samotářky - tam to funguje jak předpokládá a SVS mu do toho povídat nebude. U včely medonosné je ale jakýsi produkt, který slouží ke konzumaci lidmi. Holuby také poletují a jsou tedy hospodářská zvířata - prostě se chovají v hospodářství k hospodářským účelům.
Ale jako názor budiž - nemusí se se vším souhlasit.
To ostatní je z mého pohledu napsáno rozumně. A to přirovnání likvidace volně žijícího ptactva kvůli ptačí chřipce k likvidaci volně žijících včel je dobré - to by mne zajímalo, jak by se řešilo kdyby opravdu začaly v nějaké oblasti ptáci hynout - obávám se, že i varianta vyhubit na určitém území veškeré ptactvo by byla na pořadu dne. Ono rozhodovat zda něco opravdu hodně infekčního a smrtelného se nechá přirozeně šířit nebo se hrubě zasáhne je hodně těžké a každý se pak odkazuje na zodpovědnost.
Me vadi ty zavadejici informace. Doufam, ze neumyslne. Napriklad tvrzeni, ze nase vcela medonosna ma evolucni zkusenost s klestikem. Nebo, ze odstranenim plodu na jare dojde k totalni eliminaci roztoce. A co roztoci na vcelach? Dale mi neni jasne co si autor predstavuje pod pojmy varrooza a varroaza.
Varroáza je podle některých teorií nesprávně používaný tvar pravděpodobně správného varroóza.
Správně je prostě varroóza. Parazitóza ... Varroáza je termín z hlediska tvorby odborného názvosloví nepřesný, ba nesprávný nebo nesprávně utvořený.
Problém je, že se to stává pomalu něčím, jako je politikum. Tedy že se to užívá podle barvy dresů ... To je naprostý nesmysl.
http://www.vcelarskeforum.cz/tema-Varrooza-vs-Varoaza
Pan docent Přidal k tomu měl velmi fundovaný článek zde několikrát citovaný, ale nemůžu ho už dohledat. Je to fakt marginálie a Vašek to spíš myslel určitě jak žertík.
Jiří
Přirovnání včela - kleštík, člověk - veš, to je silně mimo mísu.
Kdo je vlastně ten pan Smolík? Jak dlouho včelaří?
A není jedno, kdo je V. S. a jak dlouho včelaří? Ostatně většina jistě ví, kdo je Vašek Smolík ... A ti, kdo to neví, nechť si dohledají jeho články v mediích. Myslím tu na VF má i zvláštní vlákno ...
Podstatný je přece obsah, to, co říká. Otázka: jak dlouho včelaří je v našem tuzemském prostředí značně "zavádějící".
Jiří
Jak dlouho včelaří ještě není tak hrozné, jako se chlubit jak dlouho programuje a uvést to "Já ještě dělal procedury v assembleru na 8bitových počítačích."
Tam obzvlášť platí zkušenosti sice dobré, ale pro současné programování v C# asi ne moc použitelné. V té včelařině to přece jen tak dopředu nejde. Nicméně ten rozdíl oproti tomu, jak to bylo před 50 lety je znát, a někteří by si to měli uvědomit, a stejně jak se dlouholetý programátor musí učit od kolegy co nastoupil po škole, kde studoval informatiku, musí se i oni učit od těch co se učili nové poznatky a způsoby včelaření. Není to projev nějaké slabosti, ale projev životní moudrosti, kdy uznají, že to mladí má něco do sebe a je potřeba pomalu předat žezlo a zkušenostmi pomáhat ale ne je vnucovat. Vnucování je ideální způsob jak odradit, znepřátelit vyvolat revoltu.
Referenční URL's