Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Zprávy z tisku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Rakusanum to funguje proto, že tam bolševik nepřetrhal rodinné vazby. A pak vzdělání v zemědělství je desítky let orientováno pouze na velkovyrobu. Proto současní odborníci tvrdí, ti co mají možnost to změnit, že jinak to nejde. Když se k tomu přidá střet zájmů u těch co rozhodují, je jasné, že pozitivní změna v životním prostředí nehrozí.
nemyslím, že je to přímo a jen a pouze rodinnými vazbami, ale spíše tím, že tamní hospodáři a jejich hospodářství rostla přirozeným způsobem a jen tak, co byli schopni zvládat po všech stránkách, takže rozrůstání do maxi rozměrů a rozsahů se přirozeně ustálilo a zastavilo na velikostech, které shodou okolností jsou příznivé pro zachování kvalitního životního prostředí - teoreticky. Jestli tomu skutečně tak je a rakouské zemědělství a obhospodařování zemědělských ploch může být bezchybným vzorem, to nevím, nemám k tomu potřebné informace.
Manželka v Rakůsku 4 roky dělala a říkala, že dycky dyž přejela hranice k nim, bylo to jak dyby dojela do Krakonošova.....
jan petřík: proč rakouské hotely kupují od rakouských sedláků? odhaduji, že proto, že hotely pobírají nějaké dotace na rozvoj regionální turistiky pokud splní různé podmínky, a jednou z podmínek může být to, že ty peníze utratí za domácí produkty a zprostředkovaně tak podpoří rakouské sedláky a v součtu se to vyplatí všem zúčastněným. Nijak jsem to nestudoval, ale mám zato, že v Rakousku hodně podporují turismus, viz. každoroční reklamy v Čechách v televizi, které zvou české turisty do Rakouska.
Další důvod může být ten, že rakouský turista, který jede do rakouského hotelu, chce rakouské potraviny, které si s rakouským příjmem anebo rakouskou penzí může zaplatit, a současně chce podpořit rakouského sedláka. A pokud by se dozvěděl, že v hotelu berou suroviny od českých farmářů a domácí rakouské nechají na holičkách, tak by třeba do hotelu nejel.
Český většinový občan, jak vyplývá z mnohých opakovaných průzkumů, je velice citlivý na cenu, což mimo jiné je důvodem, proč v ČR jedou stále ve velkém soustavné slevové akce (i když, známe to...slovy klasika "nechci slevu zadarmo"...). Proto je zemědělská výroba a potravinářství tlačeno k vyšší efektivitě a produktivitě, které dosahuje i tím, že prostě hospodaří "ve velkém".
Takže změna nezáleží na producentovi, ale na zákazníkovi, kterému producent dodá to, co zákazník chce, v dobrém i ve zlém slova smyslu.
(10.06.2020 10:21)Aculeus napsal(a): [ -> ]Ten obrázok naľavo je minulosťou, ktorá by mala byť opäť našou budúcnosťou.
Ten obrázok napravo je cesta dotácii.

osobne mám včelnicu na ľavom obrázku a môžem potvrdiť, že je to včelárske nebo čo sa týka znášky (v 2018 sme v októbri upravili úle tak, že sme odobrali krajné plásty aby neplesneli, včielky postavili v prázdnych miestach srdiečka a zaniesli ich pohánkovým medom!) čo je však horšie tak mám podozrenie že Rakušania chovajú talianske plemeno včiel, pretože každý rok pribúda viac a viac žltých matiek ako južanské slnko a aj včielky sú agresívnejšie a so žltými tegritmi, teda neskoré plodovanie a nutné klietkovanie matiek, minulú zimu som mal pocit, že včelstvá, kde mi ušli matky z klietky plodovali celú zimu a o kranskej včele nemôže byť ani reč, resp. minimum.
Ovocné stromy i zeleninu obsypaly mšice. Přemnožený škůdce napadá i nezvyklé druhy

https://ct24.ceskatelevize.cz/regiony/ji...e-napada-i

..již se bojuje....
"...Provádíme už druhý cílený zásah na mšici. Většinou přitom stačil jeden postřik na jaře...."
"...Drobní zahrádkáři už vyměnili výluhy z kopřiv a kostivalu stejně jako sadaři za postřiky. Jedině insekticidy si totiž v tuto chvíli podle nich s drobným škůdcem poradí...."
Nejen s drobnym skudcem...
Niečo na tom bude. Družstevníci už 3x striekali slnečnicu a stále je plná vošiek. Listy poskrúcané že sa k nim postrek nedostane. A ja že to prvý krát prehnali so silou postreku.
tak ja mam tento rok vošky aj na mäte (máta), ktorej vyluh sa pouziva do eko zmesí na ich likvidaciu.. to uz je extrem
..
https://www.bbc.com/news/science-environment-53029218

Týtání a kvákání matek

Tooting, the researchers found, is a queen moving around the colony - announcing her presence to the workers.

The quacking is from queens that are ready to come out but are still captive inside their cells.

The queens are not talking to each other, explained Dr Bencsik, "it's communication between the queen and the worker bees - an entire society of tens of thousands of bees trying to release one queen at a time.
All honeybee decisions are collective - including the decision to make a new queen

"Quacking queens are purposefully kept captive by the worker bees - they will not release the quacking queens because they can hear the tooting.

"When the tooting stops, that means the queen would have swarmed [split the colony and set out to find a new nest] and this triggers the colony to release a new queen."
Cukrovarnictví se pomalu dostává z nejtěžší krize. Bílé zlato zdražuje
zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/cu...nomika_fih
Nejvíc se mi na tom líbí, jak ta čuňata označují "zelenání" jako hrozbu.
Jakoby ani neměli rodiny, co ty jejich svinstva pijí ze spodních vod, ani vnoučata, která budou doplácet na erozí zbídačenou půdu...
Vsichni,kdo brani agroloby v plneni penezenek jsou hrozba.Po nas potopa pod falesnym heslem "narod chce zrat".
S cim se snad da souhlasit je,ze nejvetsi profit ma obchodnik,prvovyrobci utrou hubu dotacemi.
http://www.slpk.sk/eldo/2019/dl/97880552...219684.pdf

Krátky výcuc:

Fosfáty a nitráty, ktoré postupy konvenčnej poľnohospodárskej výroby intenzívne využívajú,
však neovplyvňujú len polia, ale aj miesta, kam z nich odteká voda. Delty riek a jazerá sa dusia
od prehnojených vodných rastlín a život z nich sa vytráca. Odstrašujúcim príkladom je takáto
zóna v ústí rieky Mississippi, ktorá svojou rozlohou zasahuje až k Mexickému zálivu.
Situáciu vážne komplikuje aj manipulácia s genómami rastlín i živočíchov, s ktorou ľudstvo
začalo v polovici deväťdesiatych rokov 20. storočia. Nielenže sa nám podarilo preniesť z
jedného ekosystému do druhého exotickú flóru či faunu, ale do „operačných systémov“
jednotlivých rastlín a živočíchov sme vložili nezvyčajné gény, aby sa tam ustavične kopírovali.
Spočiatku mali geneticky modifikované organizmy (GMO) zabezpečiť, že plodiny si budú
tvoriť vlastné insekticídy či vakcíny a stanú sa odolné voči chemikáliám, ktoré majú ničiť
burinu, ktorá s nimi súťaží o pôdu, alebo sa budú jednoducho lepšie predávať (uvedené sa týka
aj živočíchov). Tento prístup skutočne umožnil zvýšiť napr. trvanlivosť rajčín a u chovných
lososov zaručil, že budú po celý rok tvoriť rastové hormóny. Kravy začali produkovať viac
mlieka, drevo komerčných borovíc opeknelo a danio pásikavé získalo fluorescenciu, ktorou sa
vyznačujú medúzovce, takže akváriové rybičky začali v tme svetielkovať.

7 Od roku 1990 sa mestské blato pokladá za priveľmi toxické a nesmie sa vyvážať do Severného mora. Namiesto
toho sa používa ako hnojivo na európskych poľnohospodárskych poliach, s výnimkou Holandska.
8 Polutanty spôsobujú fyziologické poškodenie rastlín. Toto poškodenie vzniká pôsobením cudzorodej plynnej,
tekutej či tuhej chemickej látky, ktorá je pre živý organizmus v určitých koncentráciách a pri určitej dĺžke
pôsobenia veľmi škodlivá. Polutanty môžu byť antropogénneho alebo prírodného pôvodu. Medzi typické
znečisťujúce látky patrí oxid uhoľnatý, oxid uhličitý, oxid siričitý, freóny, polyaromatické uhľovodíky alebo oxidy
dusíka. Medzi zdroje znečistenia patrí priemysel (bodové zdroje), ľudské sídla (plošné zdroje) a dopravné
prostriedky (líniové zdroje). Na mnohých miestach pôsobia spoločne a ich škodlivý účinok sa potom prejavuje
synergickým efektom. (Kůdela, 2013)
11
Ambície génových inžinierov rástli a napokon prinútili rastliny, ktorými kŕmime zvieratá, aby
dodávali nielen efektívne dorobené výživné látky ale aj antibiotiká. Geneticky modifikovali
sóju, ryžu, požlt farbiarsky (saflor), repku olejnú, lucernu siatu a cukrovú trstinu tak, že dnes
tvorí všetko, od antikoagulancií cez lieky proti rakovine až po plasty. Dokonca sme biologicky
skvalitnili zdravé potraviny a vyrábame výživové doplnky ako betakarotén či ginko
dvojlaločné. Dokážeme vypestovať pšenicu, čo toleruje soľ a drevo odolné voči suchu. Môžeme
zvýšiť či znížiť fertilitu rozličných plodín podľa toho, čo nám viac vyhovuje.
Časť vedeckej komunity9
je týmto vývojom znepokojená. Obávajú sa nášho vplyvu na
budúcnosť, konkrétne vzniku nových foriem života, ako je napr. puerária laločnatá. Trvajú na
tom, že mimoriadne nebezpečné sú najmä plodiny ako kukurica, sója či repka od firmy
Monsanto, predávané pod názvom „Roundup Ready“. Sú totiž umelo molekulárne vybavené,
aby boli necitlivé na najvýznamnejší herbicíd od tejto spoločnosti Roundap10
. Podľa kritikov
GMO sústavné používanie tohto herbicídu vyselektovalo odrody buriny odolné voči tejto látke.
Farmári, aby zabránili zaburiňovaniu polí, musia siahnuť po ďalších herbicídoch.

https://www.bayer.sk/sk/spravy/bayer-and-monsanto.php
podobne je to s humánnymi liekmi, vyrábajú sa lieky proti liekom a lieky na stabilizovanie choroby, nie na vyliečenie. Zdravých ľudí Hydra nepotrebuje Idea
Kvůli nestálému počasí je méně medu
https://www.novinky.cz/domaci/clanek/kvu...u-40327894
Z podobnych clanku jde mraz po zadech.Misto,aby spolecnost zarizla agroloby,ktera prirodu a opylovace obecne decimuje,kde se da,tak vymyslime kokotiny v podobe opylovacich dronu,mydlovych bublin a jinych hovadin Sad
nechci to prilis zjednodusovat, ale jako vcelar zacatecnik si myslim, ze jestli je problem s tim, ze je hodne kvetu, ktere nema kdo opylit, tak si myslim, ze nemuze byt az takovy problem za pouziti tun cukru a hektolitru vody a lidske prace namnozit tisice vcelstev...a nevymejslet tyhle blbosti....to je trochu na palici...asi nemaj co na praci inzenyri z Japonska...delaj praci pro praci aby oduvodnili sve byti.
Tak to množení včelstev už vymysleli američani do mandloňových sadů a řekl bych, že je to horší než mýdlové bubliny.
proc je to horsi?
Referenční URL's