Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Zprávy z tisku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Marek prečo tak útočne sám do seba...
všetko môže byť užitočná skúsenosť...
keď som v minulosti vyhadzoval asi 5 ročníkov "Včelařství" a vytrhol som z nich celkovo osem (8) článkov, ktoré som si odložil...
po rokoch som si na tento rok objednal časopis zasa (nie som člen Blush) a stačilo ale zo tri listy si odložím...
(to Moderního včelaře mám odložené celé ročníky, ale to je z rokov keď ešte nebol mesačník ...Wink)
...asi si ho znovu skúsim na jeden rok objednať....
a keď to nevyjde ako u Včelařství, ver mi nebudem si nadávať do hlupákov...Big Grin
(25.09.2020 19:34)marek. napsal(a): [ -> ]
(25.09.2020 19:13)patko79 napsal(a): [ -> ]Ešte tak vedieť čo si Kefalín predstavuje pod pojmom LIEČENIE VČIEL.

I to tam stručně je: hlavně jednotně a komisionálně.

Počujte, Kefalín. A čo si vy predstavujete pod takým slovom 'absurdný'?

Ať se daří Zdeněk
Od Vcelarstvi necekam zadny prinos, proto nezklame. O to vetsi prekvapeni je jednou za rok, za dva nalez neceho uzitecneho v balastu kazdorocniho omilani informaci, ktere ma znat uz zacatecnik, svazove omacky, formularu k hloupym dotacim, reklamy na Dolske vyrobky nebo postupy a vyzdvihnuti dulezitosti predstavitelu svazu pro svetle zitrky ceskeho vcelarstvi. Kdo ceka vic, pro toho holt Vcelarstvi neni a dlouho zrejme ani nebude.... Sad Vzdyt je z dotaci, tak co cekate?
nechci tad chytracit a kazat...ale....Vcelarstvi je svazovy, tj. vpodstate spolkovy casopis.

Jako takovy by tedy mel asi z podstaty veci fungovat s prispenim clenu. Tim "s prispenim" myslim to, ze by do nej a k jeho obasahi meli prispivat clenove zajimavymi prispevky.

I v pripade casopisu totiz plati, ze jeho vydavano a tvorba obsahu neco stoji.

Vetsina periodik ziskava peniue z reklamy, aby pokryla naklady a aby prodejni cena byla co nejnizsi.

Kdyz vsichni budou drzkovat a nadavat na to, jak je Vcelarstvi nezajimavy casopis, tak pptencialni zadavatele reklamy, ktera by zaplatila kvalitu casopisu, tu reklamu nezadaji, protoze si reknou, ze ti prijemci casopisu, ke kterym se dostane kazdy mesic, ten casopis nectou, tudiz si jeho reklamy nevsimnou.

Takze pokracujte v nadavani a haneni toho, co chcete aby bylo lepsi a uzitecnejsi, a nezapominejte pritom na to, ze tim tomu jen kopete hrob a pozici casopisu na trhu reklamy, ktery ma omezene zdroje, jeste zhorsujete.
Pokud se něco nezměnilo, tak časopis Včelařství musel být fyzicky oddělen od inzerce proto, že jde o státem dotovanou věc. Takže v pytlíku jsou časopis a inzerce zvlášť.
no tohle nevím jak je legislativně upraveno, ale když jsem tedˇ otevřel poslední (9/2020) číslo, tak tam je na první straně uveden kontakt na osobu zodpovědnou za inzerci, v samotném časopise je několik inzerátů/reklam otištěno a vedle toho chodí současně s časopisem i Včelařské inzertní noviny. Teď v 9/20 přišly jen dvoustránkové, v předchozích číslech byly i čtyř stránkové...
Ono to Tomasi ukazuje i zajem clenu, nebo spis nezajem o cokoliv, krom dotaci a leciva. Stejne je to i s casopisem. Kdyby ho clenove meli platit,malokdo ho bude chtit. Nebudou mit zadny duvod ho chtit platit. Nebo nejaky duvod znas?
Nekolikrat se naznacovalo, ze ma byt v elektronicke podobe. At klidne je, vetsine clenu chybet nebude. Od jednoho z funkcionaru svazu jsem slysel pamatnou vetu" casopis je treba zachovat tak jak je, nebot vetsine clenu alespon pripomene 1x za mesic, ze tady nejaky svaz vcelaru vubec je".Coz tak jaksi vystihuje cely vyznam casopisu,proto tomu odpovida taky obsah.
Za inzerci v casopise dostal svaz po usich,proto se to resilo formou oddelene inzerce.
ten důvod je dán tím, že jsem členem nějakého spolku, tak chci být informován nejen já, ale aby byli informovaní i ostatní včelaři, protože špatná péče o včely jednoho může poškodit včely druhého....

...nebo že si prostě jednou za měsíc chci sednou, dát si kafe, čaj, pivko, víno, medovinu (vše s medem samozřejměSmile) a prolistovat časopis z oboru a spolku, jehož jsem členem a přečíst si, co mě zajímá.....je to úplně stejné, jako každá jiná pravidelná činnost....proč si v určitý den a čas pustím televizy, proč jdu na pivo, proč si otevřu včelařské forum, proč si pustím rádio, proč si koupím jiný časopis, noviny...proč si otevřu na webu stránky nějakého informačního portálu...

Včelařství stejně jako jakýkoliv jiný časopis o oboru či zájmech, kde změny neprobíhají mílovými kroky z roku na rok bude nutně z povahy věci trpět tím, že pro zkušenější se bude obsahově v něčem opakovat, a pak takoví včelaři pochopitleně najdou méně článků, které pro ně budou plné novinek, než začínající včelaři. Jenže právě pro ty začínající a méně zkušené je ten časopis významný, si myslím.

A skrz to se dostáváme obloukem k tomu, co zkušení kritizují, a sice, že začínající včelaři dělají chyby, na které pak doplácejí ti zkušení, když mají začátečníka v sousedství. Takže i ten zkušený včelař by měl mít zájem na tom, aby časopis fungoval a publikoval kvalitní obsah, byť pro toho zkušeného včelaře to bude stará známá věc. A aby časopis vycházel a měl prostředky na kvalitní obsah, tak by k tomu měl přispět každý člen a proto by si jej měl kupovat, aby ten informační kanál fungoval ku prospěchu všem. Viz. první věta na začátku příspěvku.
Jako začínající si pěkně pamatuji nato, co jsem hledal za informace v Časopisu Včelařství. První bylo si vše rychle vyzkoušet, takže kde seženu oddělky. Po prozření že mám málo díla tak potom kde dílo, zazimoval jsem. Potom jsem potřeboval funkční univerzální technologii pro začátek jak ošetřovat a v té době psal dnes známý balič p. Špaček. Jde o to že přesně tak jsem podle něj začal. Potom byl problém pochopit dělení včelstev, vtom mi pomohl více nž od p. Špačka čísi článek o včelaření v Arkansasu, takže jsem poznal přes časopis Včelařství splitting, dále byly velmi zajímavé a dodnes platící články od stár Veselého o varoáze, moru atp. Stár protože je podle něj pojmenována kdesi nějaká hvězda na obloze. A také že jeho pohled byl ucelený už tehdy kdy se o destrukcích jen tušilo a někde i poznalo.

Co se týká otisklých informací ve Včelařství, mají větší vypovídající hodnotu po nějakém čase od vydání než když jsou čerstvé. Jako badatelský počin.

Informace pro chov včel jsou dnes dostupné na internetu. Od A po Ž. Od základů jakou je anatomie a fyziologie včely po naprosto detailní zabroušení třeba typ pasty kterou použiji při TIGování nerezu na odvrácenou stranu, nebo kde si koupím brusku na pilové kotouče na řezání dřeva na úly. To že časopis Včelařství není online přímo od zdroje, ne někde na stahovacím veřejném serveru, je jen na škodu případným zájemcům o členství v ČSV.
Takhle idealne by to Tomasi fungovalo za predpokladu, ze clenove spolku budou mit zajem o deni v nem, coz neni pripad vetsiny clenu CSV.A souhlasim s Tebou, ze by to takhle fungovat melo, lec za leta, ktera jsem ztratil funkcionarenim jasne vidim, ze to tak fungovat nemuze, neb ten zajem neni a nebude. Dobu, kdy se svaz mohl zmenit v neco co budi zajem clenu svaz spokojene prochrapal ve strachu ze zmen a ztraty koryt vrcholnych funkcionaru, kdo chtel neco zmenit byl odejit nebo odesel sam, zvitezila falesna jednota prozirani dotaci bez vysledku, komisionelni sebechvala a konzervatismus lidi lpicich na svych funkcich,zajmech,oficialnich schvalenych pravdach a zasluhach o cosi,ktere kazdy naznak zmeny mimo schvalene koleje desi k smrti a za vsim vidi rozvraceni pomyslne jednoty nebo ohrozeni svych vlastnich zajmu. ... Mix tohohle vseho najdes ve Vcelarstvi.Clanek,ktery prinese novy pohled nebo nadcasovou uzitecnost je vyjimka.
Kdo chce dobře včelařit tak si informace najde ať jsou to přednášky,výstavy a jiné aktivity souvisejici se včelařením.Tomu co si myslí, že se mu to můsí naservírovat pod nos tomu časopis Včelařství nepomůže a nepomůže ani okolním včelařům.

Ať se daří Zdeněk
Já to chápu dlouhodobě okolo včelařské literatury tak, že kdyby fungovala knihovna online, nebo na nějaké členské ověření online s možností bádat, tz, že se vezme systém kramerius což je ryze český opensource knihovní systém na fedoře, doněj by mohl kdokoli nasypat včelařské skeny a po ověření by je mohl zase číst online, tak by tam našel 95% celé problematiky včelařství, protože už toho bylo hodně popsáno.

Jenže vím, že existuje server jako archive.org, tam v podstatě toto může nasypat kdokoli, jenže stejně jako google.book zase narazí celá věc na omezení v právech.

Proto když toto neudělá přímo ČSV, která v podstatě, si myslím, vlastní "koletivní právo" nad vydáváním článků co jsou v časopise Včelařství, tak je to pořád jen mlácení prázdné slámy co se týká obsahu.

A pokud by to bylo online, česká včelařská věda která publikovala ve Včelařství, které by bylo oficiálně přístupné online, by byla konečně dohledatelná.

Tak například okolo kyseliny šťavelové která prvně byla zaváděna pokud vím někde v bývalých státech SSSR, Italové opublikovali své výsledky a v podstatě po nějakých pár letech se šťavelka stala oficiálním způsobem zdolávání VD. Kdyby se propracovala a opublikovala například metoda léčby chmelem z běžných 80% účinnosti na 95-98%, prvenství by mohl mít díky tomu český člověk s českým pivem a jejich český chmel by mohl léčit ve světě včelstva všem. Stačí jen správně napsaný vědecký článek ověřující postupy s chmelem otisknout ho do Včelařství a dodat později revize na popud členů ČSV kteří zaslali připomínky. Tak by se mohla metoda kdesi opatentovaná zdokonalit ve včelařství přes č. Včelařství, nápadů okolo nových postupů by časem věřím přibývalo.
Jeden bývalý vysoký funkcionář ČSV u nás na přednášce naříkal, že měl vysoké ztráty a že neví čím to může být, vždyť vše dělá správně, tak mě to nedalo a vysvětlil jsem mu, že je to proto , že ČSV ani VÚV ani veterináři v tom nedělají vůbec nic.Tak proč se diví. No moc se mu to nelíbilo. Kys. šťavelovou používám od samého začátku co článek o ní vyšel v MV. Na tom že tam vyšel mám i menší zásluhy. Řekl bych, že funguje velmi dobře, ale musíte projevit sami iniciativu, suroviny nakoupit a odvážně se do toho pustit. Další možný způsob boje proti V3 jsou bylinky. Také zkouším. Chmel se mě líbí, pěstuji si ho sám a výsledky snad jsou. Vývar z pelyňku pravého jsem 3 roky zkoušel a nic moc, spíš ztráta času. Tak jsme to s Dr. Šumerou hodně pozměnili a zdá se, že se blýská na lepší časy. Ale jsme amatéři, nemáme nijaké vybavení a koumáme nad něčím co by měli dělat jiní, ale od jmenovaných institucí placených z našich daní můžeme očekávat kromě amitrázu a podobných látek akorát velké kulové!!! Pouze buzeraci a vymýšlení komplikací! Připadám si někdy jak v Kocourkově: Zdraví R. S.
Toto je zdroj informací z 1986, pokud tu už byl zmíněn tak se omlouvám, co vše se kde zkoušelo opublikovávalo proti VD. Slovensko tam má např. kyselinu solnou. str. 46

Na dlouhé zimní večery dobré a pro nějakého vprsabijce aby měl očem přemýšlet, že svět už zkouší hodně a vyzkoušel hodně už dávno. Vté době v ČR stačil Tactik z kterého se stal později přejmenováním varidol. Moje první zkušenosti a první včely. Ani to nepočítám do zkušeností tu dobu.


https://archive.org/details/bub_gb_4tMuj...7/mode/2up
medak: to by pak mohli prestat vydavat jakekoliv odborne a zajmove casopisy pro jakykoliv obor podle te "servirovaci" teorie...a pak by vsichni hledali roztristene informace kde se da.
jednou z funkci odborneho/zajmoveho casopisu je i to, ze je tam nejaka garance toho, ze otistene informace nejsou blaboly a maji nejakou odbornou kvalitu.
takova garance u informaci pristupnych kdekoliv po internetu ale chybi. internet snese vsechno.
Pokud jste psal příspěvek o časopisu Včelařství tak ho taky jen prolistujete nebo nedávate pozor při jeho čtení. V časopisu včelařství totiž není reklama jsou tam pouze pozvánky na akce a není veřejně dostupný je to prý bonus pro členy ČSV což o něčem vypovidá. poznámka: Když budete mít informace z jednoho zdroje tak ty jsou jediné jsou správné,ale to už tu bylo.

Ať se daří Zdeněk
medak: ano, psal jsem příspěvek o časopisu Včelařství, který pročtu a prolistuju vždy komplet a vím, že jsou tam pozvánky na akce, které jsou samozřejmě také reklamou.

Je skoro stejné, jestli je otištěna pozvánka na akci, na které se následně prezentují a vystavují výrobci/prodejci potřeb pro včelaře, nebo jestli je otištěna inzerce X výrobců a prodejců potřeb pro včelaře. Rozdíl je v tom, že za otištění X inzerátů/reklam místo jedné pozvánky by vydavatel časopisu dostal více peněz, ze kterých by mohl financovat obsah časopisu.

Nejsem si jist, zda časopis Včelařství není veřejně přístupný a pouze pro členy ČSV. Goro zde psal, že si časopis objednával a znovu si ho objedná, nevím, jestli je členem ČSV, spíš bych řekl, že není (dovozuji to z toho, že předpokládám, že včelaří a žije na Slovensku). Takže bych řekl, že časopis Včelařství si může objednat kdokoliv. Kromě toho je časopis dostupný k preznčnímu studiu i v knihovně (tedy aspoň v Praze).

Nevím, co máte na mysli tím, že "o něčem vypovídá to, že je to prý bonus pro členy ČSV", sám si dovedu představit několik vysvětlení, ale z pohledu zadavatele reklamy/inzerce bych to viděl jako plus právě proto, že vím, koho svojí reklamou a inzercí oslovím, jaké má potřeby, co mu mohu nabídnout, takže jednoznačně výhoda pro zadavatele reklamy/inzerce.

A navíc kromě reklamy / inzerce, která je "přímá", se v časopisech obvykle objevuje reklama "nepřímá" či "skrytá" v podobě článků, kde se zmíní to či ono. Nemyslím skutečné PR články, které bývají označeny drobným písmem jako reklama/inzerce, ale skutečně články či rozhovory, kde se ponechá malý prostor, pro zmínění toho či onoho.

Goro: jsi členem ČSV nebo ti posílali časopis Včelařství jen na základě objednávky a bylo jim jedno, zda jsi/nejsi členem ČSV?
Definice reklamy: Reklamou se rozumí jakákoli placená forma nepřímého představení a propagace zboží, služeb či myšlenek, zprostředkovaná zpravidla reklamní agenturou/specialistou na reklamu.
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::​:::::::::::::::::::::::::::

Napsaný článek třeba o kvetení rostlin tak jako jakto dělám já není reklamou a taky pozvánka vzdávám se diskuze je třeba ověřit fakta.

Ať se daří Zdeněk
Tomáš samozrejme že nie som členom ČSV, pretože žijem a včelárim na Slovensku...normálne som zaplatil a dostával... je možné u nás ho objednať
https://eshop.vcelari.sk/literatura/casopisy
Časopis Včelařství je dostupný pouze členům ČSV a zahraničním zájemcům. Tuzemáci vyvrhelové nemají nárok. Patrně to byla a možné ještě je snaha o ulovení nového členstva.
Referenční URL's