Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Zprávy z tisku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
vpodstate je to mireny asi na uplny blbecky....misto toho aby jim nekdo platil najem za umisteni vcelstev na jejich pozemku, tak oni plati vcelarovi penize za to, ze si na jejich pozemku umisti vcelstva a vercajk a udela skladiste vybaveni a aby to nevypadalo uplne blbe, tak jim da pulku toho co vytoci.
Musis to brat trosku i z jine stranky. Zajemci o neco podobneho se budou rekrutovat z lidi, kteri uz po generace ztratili kontakt s nejakym hospodarenim, pudou, chovatelstvim, samozasobenim, povetsinou to budou nejaci mestaci vlastnici nekde chatu, nebo naopak novodobi rychlovesnicane, kteri obstavuji puvodni vesnice satelity a v touze po "klidu",ale videneho jejich ocima, nenavratne mrzaci vesnicky zivot. No a podobnym to bude pripadat jako dobry napad "pronajmout" si od nejakeho filuty vcelstvo timhle zpusobem a jeste v nich vznikne pocit, ze delaji neco uzitecneho.Pritom si za tenhle pronajem mohli koupit rocne 20 kg medu,medu na par let, nebo ten kousek pozemku prachobycejne pronajmout za dohodnute mnozstvi medu ze vcelstva... . Dnes jsou lide neuveritelne pohodlni a naivni, vzdy zalezi na tom,jak se jim podobny napad poda a vysvetli jeho prednosti... Na naivite a hlouposti odberatelu se stavi napady jak vydelat. Takze ver, ze tenhle pseudonapad taky zaujme.
Znamy spolusponzoroval cast zivota lamu v jakemsi zookoutku nebo co to bylo, bylo to in,nez pak zjistil, ze ji sponzoroval i 11 let po smrti. Jiny znamy sponzoroval potravu hejnu kachen,na ktere se jednou za rok koncem leta s detma jeli podivat,jak se kacenkam dari.A jednou necekane po druhe na podzim,a dosli poznani, ze je majitel ze sponzoringu vykrmil a pak prachsproste sezral. Na jare poridil dalsi kacata a sponzorovalo se dalsi kolecko.. Lidi proste v ramci "pomoci prirode" dokazi delat strasne blbosti,pokud nevi co s penezma a dalsi se toho naucili hbite vyuzivat.
ono je to presne to ako tie snahy o "zachránenie" včiel u nás. Akurát že nebudú zavreté niekde na kope, bez stojana a záujmu o ne. Zase tí ľudia tiež nežerú seno a majú internet tak hneď zistia či je všetko ako má byť (aspoň vizuálne). Uvidíme koľkým sa to zapáči a začnú aj sami včeláriť. Ja si nemyslím, že je to o tom že tú to vypatlaní ľudia a nevedia čo s peniazmi, skôr sú to ľudia čo nemajú k tomu vzťah a čas nato, preto si to radšej takto zaplatia..a je to cool to určite.

Súdiť ich len podľa toto že toto chcú mi príde pokrytecké, pretože koľko ľudí by jedlo mäso keby bola podmienka to zviera najprv vychovať a potom zabiť?
peter, s tim prirovnami k masu, myslel jsi to tak, ze by melo byt normalni, aby si na me zahrade cizi sedlak ppstavil chlivek a ja mu za to platil? s tim ze dostanu pulku toho, co porazi, podoji atd.?

ja bych to bral, kdyby to bylo postavene tak, ze necham stat cizi uly na sve zahrade a nic za to platit nebudu a dostanu podil na medu. To mi prijde fer. Jedno jestli jsem v postaveni majitele pozemku nebo vcelare, ktery nancizim pozemku umisti ul.

Protoze v pripade, ktery popisuju se jedna o vcelareni.

V pripade popisovanem v onom clanku se jedna o obchod s pocity, ke ktetemu jsou vyuzity vcely..
včely jsou zneužity, ne využity
myslel som skôr narážku na "blbcov čo hľadajú možnosti ako utratiť peniaze"..že to nemusia byť len takí ľudia ale jednoducho ľudia odtrhnutí od prírody. A že nie je na mieste tých ľudí čo by toto chceli mať doma odsudzovať pretože si myslím že väčšina mäsožravcov by nemohla zabiť zviera a pritom jedáva mäso takmer každý deň a určitá paralela je v tom aj pri tomto spôsobe biznisu(nemôžem sa pozerať na zomierajúce zviera, neznášam krv, neviem to vychovať = včely bodajú, útočia, neviem odkiaľ pochádza peľ a med), jednoducho ľudia nato nemajú vlohy a preto si to "kúpia".

Článok som čítal už asi pred dvoma alebo troma týždňami a majú celkom úspech v USA, to sa im musí uznať. Tiež som polemizoval že či predajcovia umiestnia včely na správne a vhodné miesto pre včely alebo prižmúria oči a umiestnia ich na záhrade stoj čo stoj.
Tak milý Peter polopatě.

Existují věci správné, diskutabilní a jiné vyloženě nesprávné a lidé ztrácejí schopnost to jednoznačně rozpoznávat. Dovolím si v té souvislosti citovat jednoho stařičkého, díky Bohu dosud žijícího hraběte, z jednoho televizního rozuhovoru s ním, který na toto téma doslova řekl: "je spousta věcí, sice legálních, které ale slušní lidé nedělají".

Vy prostě považujete sebediskutabilnější (velmi eufemisticky řečeno) způsob vydělávání peněz (spíš svlíkání kořena, řečeno slovy galérky) za legitimní a já se jen, a nejen v tomto příspěvku či vlákně, snažím upozornit, že ne každý, i třeba legální způsob, jak z někoho vyždímat prachy, je košer. A nemyslím si to jen já sám, jsou tu nezpochybnitelné autority, tvrdící totéž.

Doporučuju třeba Maxe Kašparů, myslím, že na Slovensku je snad ještě populárnější než u nás. A podotýkám, že jsem ateista.

Taky doporučuju několik přednášek profesora Staneka (snad jeho jméno píšu správně), Slovák mluvíci plynně česky a pro domácí publikum slovensky, v obou řečech neskutečně srozumitelný pán, který nic neokecává a vše říká jasně, slušně, ale pro někoho moc natvrdo.
Jsem ateista, ale zaplaťbůh za toho pana hraběte a lidi kolem něj. Je zajímavé, že pokud mají lidi jako svého, řekněme , zaměstnavatele, takový charakter, jako je pan hrabě, jaksi automaticky se chovají slušně a na dnešní dobu velmi zdvořile, vstřícně. Mám s jeho zaměstnanci několik velmi pozitivních zkušeností. Platí to samozřejmě i naopak, to je dnes bohužel častější případ
Ponúkajú určitú službu, kto si to kúpi má k tomu určité dôvody. Nikto neplatí za nič, nie je to charita.
Oni si platia za :
1. Imidž , že chovajú včely
2. Overený pôvod medu
3. Kvalitu medu - majú pod kontrolou liečenie...
4. Spoločenský kontakt so včelárom, odborné poradenstvo...
...

(03.12.2020 12:14)TomasK1 napsal(a): [ -> ]vpodstate je to mireny asi na uplny blbecky....misto toho aby jim nekdo platil najem za umisteni vcelstev na jejich pozemku, tak oni plati vcelarovi penize za to, ze si na jejich pozemku umisti vcelstva a vercajk a udela skladiste vybaveni a aby to nevypadalo uplne blbe, tak jim da pulku toho co vytoci.

A toto je teda pekná blbosť, behal by si po ľuďoch, kde každý bude mať 1, 2 včelstvá , a bude ťa otravovať sprostými otázkami, a montovať sa ti do toho, ako sa bude liečiť , a zdržovať, lebo si bude chcieť pokecať ...

A možno sa ku včelám nebudeš môcť dostať, lebo zákazník akurát nebude mať čas a bude chcieť mať kontrolu...
Proste treba si len poriadne zapýtať za takúto službu.
andrej, ja sem si az ted udelal cas, abych se v klidu podival primo na web toho "poskytovatele sluzby"...

vcelarim teprve rok, ale kdyz mi nekdo rekne, ze by se na vcely sle divat jednou za mesic, tak myslim, ze to neni uplne spravne.

kdyz si prectu ty jejich stranky a co tam popisuji co za tech 150 dolacu delaj, tak je to divadlo, nic jinyho.

celej ten byznys je zalozenej na predpokladu, ze kazdej hejl si necha instalovat jen jeden ul, za kterej bude platit tech 150 babek, protoze pokud by si nechal jako kazdej normalni vcelar instalovat treba 4-5 ulu ( vsichni vime prpc se doporucuje vcelarit aspon se 4 vcelstvy, ja uz to za ten prvni rok pochopil taky), tak fakt pochybuju ze nekdo bude ochotnej platit 750 dolacu mesicne.
je to dobre okecana a do slechtenyho obalu zabalena bejkarna a ne vcareni.

neverim, ze vcelar ktery chce skutecne vcarit bude objizdet staniviste s jednim ulem. na to normal i vcelar cas a chut a naladu nema.

tohle muze delat nekdo, kdo nevi co s casem a nema do ceho pichnout, tak si necha zaplatit svy jezdeni autem a divadlo kolem jednoho vcelstva misto aby sel normalne hakovat.
Masivní úhyny včelstev? Nepřiznají to, ale je to hlavně vina samotných včelařů, míní jejich svaz

https://www.lidovky.cz/domov/masivni-uhy...omov_lianr

„Některé okolní státy uvádí třiceti až čtyřiceti procentní úhyny každoročně, v loňském roce uváděly až padesát procent počtu zazimovaných včelstev. Nízké meziroční úhyny v Čechách jsou důkazem správného chovu včel a sousední včelařské organizace se zajímají o postupy, jak toho dosahujeme,“ dodal pro server tajemník Šerák.
Kdyz te nikdo nepochvali-pochval se sam. Tohle svaz umel vzdy na jednicku.
V tom článku se píše že Včely opylují květiny a stromy z okolních zahrad i sadů, což je další důvod, proč si lidé tyto malé pracovnice na své zahrady pořizují. Za péči o úly platí profesionálům 150$ měsíčně. Směšná částka. A ještě dostanou trochu medu. Proto jsou blbové?
https://www.nationalgeographic.com/anima...t-hornets/

Ve Vietnamu včely používají exkrementy slepic jako repelent proti sršním!


To defend themselves against hornets, Asian honeybees have evolved various creative tactics, such as swarming invaders with hot “bee balls,” roasting them to death.
But in new research from Vietnam, scientists have discovered an even stranger bee trick: Coating the hive entrance in animal dung.
This “fecal spotting” not only repels giant hornets—it’s the first clear example of tool use in honeybees
Možu nabídnůt násadové vajca hempšírek Big Grin
(03.12.2020 18:59)Tomáš R napsal(a): [ -> ]Jsem ateista, ale zaplaťbůh za toho pana hraběte a lidi kolem něj. Je zajímavé, že pokud mají lidi jako svého, řekněme , zaměstnavatele, takový charakter, jako je pan hrabě, jaksi automaticky se chovají slušně a na dnešní dobu velmi zdvořile, vstřícně. Mám s jeho zaměstnanci několik velmi pozitivních zkušeností. Platí to samozřejmě i naopak, to je dnes bohužel častější případ
Dobré časy Babičky sa už nevrátia. Sme koruna tvorstva=všetci máme potenciál aristokratov, ale slobodne sa ho vzdávame.
(10.12.2020 6:24)Jan Petřík napsal(a): [ -> ]Možu nabídnůt násadové vajca hempšírek Big Grin

Až mi sednou kvočny ozvu se. Většinou mi sedí tak pět šest slepic.
(10.12.2020 11:25)Albert Gross napsal(a): [ -> ]
(03.12.2020 18:59)Tomáš R napsal(a): [ -> ]Jsem ateista, ale zaplaťbůh za toho pana hraběte a lidi kolem něj. Je zajímavé, že pokud mají lidi jako svého, řekněme , zaměstnavatele, takový charakter, jako je pan hrabě, jaksi automaticky se chovají slušně a na dnešní dobu velmi zdvořile, vstřícně. Mám s jeho zaměstnanci několik velmi pozitivních zkušeností. Platí to samozřejmě i naopak, to je dnes bohužel častější případ
Dobré časy Babičky sa už nevrátia. Sme koruna tvorstva=všetci máme potenciál aristokratov, ale slobodne sa ho vzdávame.

Mám názor jiný. Kolik znáte skutečných aristokratů? Byl jsem před časem pozvaný na nějakou práci na jeden malinký zámek a v bývalé šalandě se podával oběd pro asi 40 lidí, asi polovina domácích a polovina hostí (na práci pozvaných hostí). Pána s paní jsem poznal v minutě na první pohled. Neumím to přesně popsat, z těch lidí něco vyzařuje, jakési vznešené charisma. I dcera, asi tak 40 to měla, ale její manžel nafoukaný buran i když ředitel velkého podniku, ale "to něco" neměl. Proto vím, že drtivá většina z nás stejnou auru nemá a tedy má potenciál nanejvýš šafářů (manažer), handrkujících se trhovkyň (nasraná prodavačka v supermarketu), kočích (šofér kamionu nebo dodávky), panského písaře (IT) nebo drába (městský policajt). Takže nemůžeme se vzdávat něčeho, co drtivá většina z nás nemá, neměla a mít nemohla, většina nemá potenciál aristokratů. Ale někdejší šlechta by mohla dodnes představovat etalon.

Časy Babičky se sice nevrátí (naštěstí), ale morálka a mezilidské chování je dobré nebo stojí za... ve starověku jako dnes, nemyslíte Alberte?
Referenční URL's