Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Zprávy z tisku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
https://phys.org/news/2019-11-stuck-bees...-atop.html

Krásná studie plavání včel na vodě (vč. videa)
http://www.agris.cz-rodinne farmy prinaseji pro venkov reseni....Skromny dotaz-PSNV ma 1000 profesionalnich vcelaru nebo autori clanku netusi o cem vlastne pisi???
Me spis zaujalo toto:

"Ve spolupráci s Pracovní společností nástavkových včelařů (PSNV CZ) nám jde mimo jiné také o nalezení takové koexistence, která nejlépe zaručí ochranu včel, ale zároveň nezpůsobí byrokratické komplikace pro sedláky například s hlášeními aplikací pesticidů. "

To nam mezi radky sdeluji, ze to chteji zrusit? Hlaseni byla posledni moznost jak mit prehled o tom, co se na polich deje..
Tenhle prehled by meli mit predevsim ti,kteri pudu zemedelcum pronajimaji aby videli,jak jim ji zemedelci devastuji ve stylu po nas potopa.
Abych rekl pravdu,hlaseni od zemedelcu je mi celkem na prd,pokud neobsahuje hlaseni o vsech postricich nebezpecnych pro vcely behem roku,nejen o postriku kvetouci repky.
Na tomto poli kvete neomezená stupidita úředníků na MZe. Nejsou schopni ukočírovat SVS a ÚKZÚZ, lobby byznysu se zemědělskými potřebami a službami a samotné zemědělce. Oni jsou schopni se na tu živelnost akorát tak koukat. Evidence aplikací POR je a musí být, jinak by nastala úplná anarchie. Pokud ta evidence je, tak nic jiného nebrání nám včelařům si do ní nahlížet, než stupidní úředník. Taky nechápu, proč by to měl zemědělec někam někomu hlásit, když to zvládne systém sám. Podle mne by nikdo s POR na pole nemohl vyjet, dokud čas, množství, katastr a druh látky nezapíše do systému. Otázka pěti minut. Kdyby ani to nezvládnul, předá přístup na portálu službě, která mu to stříká.
Dyt nejsou ochotni do lpisu zanest ani plodiny, ktere tam aktualne seji aby nikdo nemohl kontrolovat jejich vynosy a stridani plodin a ty bys chtel aby nekdo evidoval jedy, kterymi na ukor vetsiho zisku travi pulku populace.

Majitele pozemku nemaji narok na info co jim lejou do pudy, rovnez tak ho nemaji hajni, rybari, ornitologove, majitele studen, lide zijici a hospodarici u poli. Vcelari tento narok doposud maji jako vysadu z historie, to je problem, ktery zemedelska lobby musi odstranit. A pak si budou delat uplne co chteji.
Citace z článku:

"Organizace na ochranu životního prostředí jeho výsledek přivítaly, výrobci pesticidů varovali před důsledky."
- varovali před čím? že nám nestihnou otrávit vodu a půdu do deseti let nebo jak se to dá chápat? Slyšel jsem názory, že se dá vše pěstovat bez použití chemie pouze s 10-15% ztrátou na výnosech. Jsou už takové podniky.

"Zklamání z výsledku hlasování vyjádřila společnost Bayer, která je kromě společností Takeda Chemical Industries a Syngenta jedním z výrobců zakázaných pesticidů."
- opravdu smutné ...
Byly zakazany PRODAVAT 3 druhy neonikotinoidu, pouzivat se budou dokud nevyprazdni sklady-ted bezi vyprodeje. Ostatnich asi 10 hojne pouzivanych neonikotinoidu zustalo povoleno a tyto pod jinymi nazvy lze pouzit ke stejnemu jako ony 3 zakazane.

A uz se nedivim, ze Madari meli prvni uhyny.
(25.11.2019 8:51)MatesP napsal(a): [ -> ]Citace z článku:

"Organizace na ochranu životního prostředí jeho výsledek přivítaly, výrobci pesticidů varovali před důsledky."
- varovali před čím? že nám nestihnou otrávit vodu a půdu do deseti let nebo jak se to dá chápat? Slyšel jsem názory, že se dá vše pěstovat bez použití chemie pouze s 10-15% ztrátou na výnosech. Jsou už takové podniky.

"Zklamání z výsledku hlasování vyjádřila společnost Bayer, která je kromě společností Takeda Chemical Industries a Syngenta jedním z výrobců zakázaných pesticidů."
- opravdu smutné ...

Ak nám zvýšia dane a odvody, tak to s hundraním príjmeme a nevieme, kam tie peniaze "štát" "prerozdelí". Ak by sme zaplatili za potraviny o 25% viac s vedomím, že sme zastavili chemický útok, tak to pre naše deti / a včely/ urobme. Zaplatím rovno výrobcom bez "odborných poradcov"= reálny trhový vzťah bez dotačných tunelov a deformácii.
Aj keby to malo byť o 100% viac, tak to stojí za to.
Ono je takových jako je pan Marada povíce, jenom se o tom neví.
U nás na vesnici také jeden pán nakoupil pozemky. Osázel je stromy, keři a vybudoval na nich dva velké rybíčky (mokřady). Celé to nechává ladem, jakmile se stromky a keře ujmou, již to neseče. Chce, aby tam byla volná příroda a zvěř a ptáci tam měli klid. Rád by to ještě rozšířil, nikdo již mu však nechce další sousední pozemky prodat.
Vše nakoupil a udělal za své peníze, přitom jich až tolik nemá. Udržovat to chodí po zaměstnání a o sobotách a nedělích. Obdivuji jej.
-tak podniká se 70ti včelstvy nebo studuje?

-deset pod nulou bude možná na Jizerce,pokud teda tomu říkají "krutý mráz":-)tu začíná mráz na -15
Ty budeš na tom ešte celkom dobre Richard Cool
https://weather.com/sk-SK/pocasie/10dni/...90c5b89480
(24.11.2019 14:08)Frey napsal(a): [ -> ]Hlaseni byla posledni moznost jak mit prehled o tom, co se na polich deje..

Bavil jsem se na toto téma s agronomem. Prý rozesílá hlášení o plánovaném postřiku na více než 450 adres. Plánovném. Ke skutečnému často dochází o pár dní později. (počasí, technika, zaměstnanci). Výhoda je prý v tom že pokud dojde k otravě včelstev, platí co je na papíře a ne kdy byl postřik proveden v reálu.
Referenční URL's