Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Zprávy z tisku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Výzkum jak vypadají mraveniště pod zemi. Do mraveniste bylo nalito
10 tun cementu, což trvalo tri dni. Pote, když cement zatvrdl a vymodeloval mraveniste pod povrchem, zacali výzkumní pracovnici odkrývat hlinu. Trvalo tydny, dostat se do hloubky osmi metru.

Mraveniště zabírá plochu 50 metru ctverecnich. Dalnice mezi
menšími a většími středisky vypadají jak navržené architektem. Vsechny tunely mají výbornou ventilaci. Fascinující!

http://www.dump.com/2011/08/30/worlds-bi...hill-video
..neuveriteľné čo dokážu mravci..a v tomto prípade sa ani ľudia nenechali zahanbiť..
Už len ten nápad zistiť niečo o mravcoch si zaslúži pochvalu.
Monsanto koupilo včelařskou výzkumnou společnost poté, co bylo spojováno s úhyny včelstev
http://www.zahady-zdravi.cz/zdravy-zivot...y-vcelstev
No na tom videu nepujde o mravence,ale o termity, ty nepatří k blanokřídlím..
Pane Bencúr no to je síla. Místo toho aby se Monsanto postaralo o to aby jeho produkty neškodily včelám, tak koupí výzkumný ústav, který je kritizoval a zastaví výzkum spojitostí zavádění GMO a úhyny včel. Ptám se kde je stát, že tohle dopustil a jak daleko tohle všechno zajde? Jak je možné vůbec, že si výrobce může koupit kontrolní orgán? Začínám si připadat jak v Orwellově románu. Tato informace by se měla objevit také zde aby sympatizanti Monsanta konečně poznali co je ta společnost zač.
co se divíš, Nokie si tenkrát nechala udělat studii o nezávadnosti radiových vln na lidský mozek v blízkosti telefonu
Škoda, že si v té původní české zprávě autoři nezjistili o záležitosti více. Beeologics bylo založeno jako Americko-izraelská výzkumná společnost, její produkt Remebee je RNAi vakcína účinná proti viru IAPV. Je zajímavé přečíst si tiskové zprávy na beeologics.com i na webu Monsanta (http://www.monsanto.com/Pages/results.as...eologics). Ke koupi došlo na konci září 2011 a zpráva rozčeřila hladinu amerických blogů - zajímavé podívat se na Bee-L z té doby. Diskutovali tam vášnivě a celkové vyznění přechodu Beeologics pod Monsanto je veskrze kladné - přední světová firma v ag technologiích se spojila se špičkovými výzkumníky v oboru zdraví včel i s uznávaným bývalým floridským včelařským inspektorem Jerry Hayesem, který zná problémy včelařů velmi zblízka. Ti pomohou firmě vyvíjet prostředky příznivější ke včelám a firma naopak poskytne pro vývoj prostředky.

Tak uvidíme. Něco proti virům i N. ceranae by se občas docela šiklo.

Ivan Černý
Neviem, akosi od Monsata neocakavam nic dobre. Huh Mne staci, ze v kantinach Monsata su zakazane gen-modifikovane potraviny - to vypoveda o vsetkom. Dodgy
To je zajímavé. Máte nějaký zdroj té informace?
Díky Ivan Černý
Periodikum Včelár 8/2012 varuje na str. 169 před HMF (hydroxymetylfurfural). Upozorňuje na nedávnou neblahou zkušenost holandských a belgických včelařů ze zimy 2010/2011. Po zakrmení včel průmyslově vyráběným invertním sirupem zaznamenali velké "výpadky" včelstev. Laboratorní analýza ukázala, že uvedený invert obsahoval až 200 mg HMF v 1 kg. Dále Včelár uvádí, že podle amerických norem je přípustná hranice HMF 60 mg/kg včelího krmiva. Rakouští vědci dokázali, že již při 30 mg HMF/kg je zvýšená úmrtnost včel a při 150 mg/kg za tři týdny uhynula polovina sledovaných včelstev.

Abychom nepomlouvali jen to použité inkriminované invertní krmivo s fatálními následky pro holandské a belgické včelaře a jejich včely. Včelár dále uvádí, že HMF výrazně stoupá i při přípravě zimních zásob z cukru jejich vařením nebo přidáním méně hodnotného převařeného medu. Jak je vidět i zde platí, že kratší převaření znamená více. Bylo by zajímavé pokusné měření obsahu HMF při vaření cukru. Je to někde v literatuře uvedeno, nebo jsem to přehlédl? Kdo to ví?

Vím, pro mnohé účastníky fóra je to informace pro letošní rok již 5 minut po dvanácté. Slovenského Včelára jsem obdržel až včerá. Možná nás měli informovat slovenští kolegové, účastníci fóra, pokud česopis odebírají. Otázka kvality invertních krmiv se zde již řešila ve vztahu k obsahu cukrů a škrobů, otázka nebezpečí obsahu HMF však vzpomenuta nebyla. Je to tedy důležité upozornění pro všechny, kteří krmí invertními krmivy, aby se zajímali i o obsah HMF v nakupovaném krmivu. Po případě si ponechali vzorek pro následný chemický rozbor v případě problémů. Pro nás ostatní skalní zastánce krmení cukram je to upozornění, že i nešetrným převařováním cukru a méněhodnotného medu můžeme včelám přivodit otravu HMF.
JK
Asi v roku 1972 prebehla celoslovenská okcia s invertným krmivom Medokrm I a II a podľa objednávky sa z neho dostalo i mne a zakŕmil som ním všetky včelstvá.. Najhoršie bolo, že invert začal keryštalizovať, to by včely zvládli, ale obsah HMF v ňom bol (neviem isto) OD 200 po 400 mg/litr..

Jar bola žalostná aj u mňa niekoľko včelstiev spadlo, niektoré boli viac či menej poškodené (bol to šok pre všetkých. Nasledovali prehliadky, odber vzorky (plást s inv.10x10 cm) a stanovenie HMF. Za všetky padnuté a poškodené som niečo dostal...... a išlo sa ďalej. Anton
No, ale v té době se dělal invert kyselou hydrolýzou škrobu. Mimo jiné tak vniká HMF.
V současné době se většina krmiv dělá enzymatickým štěpením...
Třetím rokem zimuji na invertu a sem nadmíru spokojen.
Vyřezávaný včelín v Krušlově na Strakonicku je unikátem

Konečně hezký článek o včelaření na nevčelařských stránkách.
(30.08.2012 8:23)Scipio napsal(a): [ -> ]http://info.kopp-verlag.de/hintergruende...ntine.html

http://gizadeathstar.com/2012/02/monsant...gmo-foods/

Díky za odkazy. Ten anglický je zvlášť půvabný po přečtení diskuse pod ním, kdy po informacích od diskutujících autor říká, volně překládám: "Právě píšu tři knihy současně, snažím se udržovat blog, plus papírování, plus videa, plus show a interview atd. Snažím se dělat to nejlepší co mohu, ale prostě dělám chyby".

Německou stránku nechávám bez komentáře a přeji jim slunce v duši.

Ivan Černý
BIO potraviny, to je jeden velký tunel, jak z dotací vysosat co nejvíce.
A taky jak z lidí dostat více peněz. Občas mi to přijde jako módní záležitost.
Trošku odbočím a naváži na Petrovu poznámku. Ano, je čím dál větším pravidlem, že se firmy napakují, zákazníka oškubou, lžou a zisk je prioritou. Stačí se podívat na zprávy, čtyři z pěti informací mají společného jmenovatele: zneužil, vytuneloval, předražil, zfalšovat, neoprávněně, zkreslil ... pátá zpráva je radostnější, musí se zvýšit daně .... Mám pocit, že prioritou většiny firem je zisk, lépe řešeno velký zisk, za každou cenu. Je mi smutno, v jaké době to žijeme.
Referenční URL's