Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Zprávy z tisku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Hlavne mraziva jar im dava zabrat,ked matky nedokazu rozbehnut nove hniezda..vidim to ajmna nasich osach hlavne ..
Letos to jaro nesvědčilo ani sršňům ani vosám.Jsou v nepatrném počtu oproti jiným letům.
V praze, ale hlavne na pisecku je vos jak maku, sou v pohode ale sou vlezlejsi vic nez vcely. V baraku je vic vis nez vcel kdyz necham otevreny okna. Agresivni nejsou. Srsne jdem letos v praze nevidel snad vubec a na pisecku asi dvskrat, z toho jednou kdyz jim tata rezal vetev asi pred hnizdem a jeden se namich a pichnul mu zihadlo do paliceSmile
http://www.vcelarstvi.cz-změny konsolidačniho balíčku.
(25.08.2023 21:44)JosPr napsal(a): [ -> ]Letos to jaro nesvědčilo ani sršňům ani vosám.Jsou v nepatrném počtu oproti jiným letům.
A co potom začalo lítat tak to byly zaprcatělý malinký dělnice vos. Matek vos bylo na jaře mnoho a i sršni. Studené jaro a bez snúšky je zredukovalo tolik že lítaly jen malinké zapcatělé dělnice a to až při krmení včelstev.
Žádné mrazíky ani jara. Vosy, sršně i čmeláčí matky má na svědomí to stejné co zabilo v zimě 2022/23 polovinu včelstev v republice. Stejné virové znečištění, natahané postupně z venku během roku 2022.

(19.08.2023 17:35)Jindřich Meduna napsal(a): [ -> ]Vliv elektromagnetického pole na včely:
https://www.irozhlas.cz/veda-technologie...%8Delstev.

Děkuji. Další, léta tu propíraná, konspirace se stala realitou. Kde je Mlha, aby to popřel?
To jsou prostě žvásty.

Včelsva pomřela na brouky a vosy jsou u nás malé kvuli podvíživě hnízd. Jarní vosí a sršní matky byly krásně veliké a bylo jich mnoho. Včelsva zbavená broukú budou prosperovat znova a znova a vosy zase budou vypasený. Léčil jsem v zimě poctivě a hodně a už jsem zase našel 6 včelstev kde je broukú jak máku. Prostě včelsva plodují i v zimě ,brouci plošně přežívají a jsou z toho plošné úhyny.
Tak určitě, žvásty.. Každý má v okolí podmínky jiné... ať už s výpadkem hymzu v krajině nebo s broukem.. Kdo chce a přemýšlí, vidí ... Jen tu nepište nic o jarních mrazících atd.
Já přemyšlím jestli taky brouk nemůže mít vliv,že máme vysokou inflaci.

Ať se daří Zdeněk
Hlupáctví

Přesně kvuli takovýmto lidem a spúsobu myšlení jsou ty plošné úhyny. Nevěříte ani výzkumníkúm z VUV DOL a já už to vím dávno z vlastní skušenosti. I mnozí postižení jen přiznávají že to měli zavšivený.
Vim v okoli o dvou srsnich hnizdech, to je lepší průměr. Jedno je v nahnily kládě a druhý na půdě (čouhá kousek ven za trámem). Oba majitle jsem varoval, páč o nich nevěděli.
Ale neco divneho se deje. Vubec se neurodily jerabiny a ptaci zob a dokonce i presto mam porad nejaky rybiz na kerich. Ten ptaci kazdorocne sezerou jeste zelenej... Je nejak malo ptaku.
[quote='Zdeněk Barnat' pid='273496' dateline='1693415712']
Hlupáctví
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

-Máš pravdu,ale záleží jak pro koho.

Ať se daří Zdeněk
U nás posledních několik let uplně vymizely berušky,ale totálně. Za celý léto jsem neviděl ani jednu. Dřív jich byly tisíce nalezlých pod střechama úlú. Nejsou mšice- nejsou berušky, není snúška a pak je i málo vos.
To je pravda, taky je pod stříškami nemám. Bývaly tam celé kolonie.
Já mám pod stříškami vždy cca 5-10 škvorů. Vadí to něčemu ?
U nás vypadek vos, sršňů, ale co mě utvrdilo o problému byl výpadek čmeláčích matek. Vosy a sršně mohly mít vektor přenosu z nemocných včelstev. Ale výpadek čmeláčích matek (které každé jaro chytám) tento vektor přenosu nese úplně jinam. A to do doby, kdy jsou tyto matky krmeny čmeláčími dělnicemi pylem a nektarem z přírody, tedy jaro-léto-podzim 2022 dle délky diapauzy matky. Tady vidím okamžik, kdy problém v přírodě vznikl. U včel to je vidět díky prázdným úlům, ale měřit množství chybějícího hmyzu v přírodě je pro včelaře obtížné.
Jo, ty invaze berusek do okenich ramu na podzim ). Ale ty nejsou pravidelne. Ale neco na tom je. Zda se mi letos malo obtiznyho hmyzu, mouchy, hovada, komari... vosu jsem nevidel ani jednu... Ptaku je malo. Netopyru bylo letos hodne malo, tak 20%. Zjevne to souvisi.
Alkohol léčí včely-----https://www.ceskenoviny.cz/tiskove/zpravy/alkohol-z-palirny-u-zeleneho-stromu-pomaha-lecit-vcely/2407573
Co myslíte trefili se?
Alkohol je tam pouzitej jenom pro macerovani bylin
Referenční URL's