Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Zprávy z tisku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Věta "fruktóza rozsáhle používá v potravinářském průmyslu místo cukru" je pěkný blábol. Fruktóza je jednoduchý cukr sám o sobě a tak tuto větu lze přepsat "cukr rozsáhle používá v potravinářském průmyslu místo cukru".
Mimochodem glukóza nebo glukózový sirup je na tom stejně a dalo by se psát "glukóza jsou sice živiny, ale už ne látky, které by uměly obrnit včely vůči pesticidům". Tedy vlastně tím, že krmíte cukrem tak podle toho článku decimujete včelstva.



Zvláštní, že výrobce Jakubovských krmítek takto lobuje za zimování na medu a používání medné komory místo podzimního krmení cukrem v jeho krmítkách.
Nevím, zda je nutné spojovat výrobu JK s článkem #460, ale pro vysvětlení- upřesnění, můj názor. Ideální je zimovat včelstva na medu, méně ideální je kombinace med -cukerný roztok a vše ostatní je již problematické, když ne hned, tak určitě časem. Narážím tak na různé "jiné" krmné produkty-náhražky, které je možno používat i v JK a tudíž naše činnost tím není nijak dotčena. Ještě podotýkám, nejsem výrobcem ničeho jiného v oblasti krmení včel, než JK.
Podstata problému:
Řepný či třtinový cukr, nebo-li sacharóza, patří mezi disacharidy. Skládá se ze dvou jednodušších cukrů, z jedné molekuly glukózy a z jedné molekuly fruktózy. V levnější náhražce glukózo-fruktózovém sirupu najdeme mnohem více fruktózy.

Jak se glukózo-fruktózový sirup vyrábí?

Základem je obilný škrob, nejčastěji kukuřičný. V Česku se využívá obvykle pšenice. Zrno se nejprve rozemele, oddělí se škrob a přidají enzymy. Ty přemění část glukózy v něm obsažené právě na fruktózu.
Jeho výroba je mnohem levnější, laicky řečeno se oproti klasickému cukru zastaví v polovině. Dále má sirup až dvaapůlkrát vyšší sladivost.
To jenom pro upřesnění, co je sladké, nemusí být vždy cukr a nebo, není cukr jako cukr.
Včeličky, tak nám přistál boeing

Citace:Analýzou medu, který včely vyrobí z pylu posbíraného z letištních ploch a přilehlého okolí, se dá zjistit, jak velký vliv má letecká doprava na životní prostředí.

A já do teď žil v představě, že med je z nektaru. Zpátky do lavic. No jo, jenže tam o medu z pylu nic neučí...
Kde kupovat a jak poznat kvalitní med ? :

http://zena.centrum.cz/bydleni/clanek.phtml?id=791672
Na streche varšavského hotela zachraňujú včely

http://www.sme.sk/c/6956342/na-streche-v...vcely.html
Zajímavé povídání o vzniku včel:
http://www.blisty.cz/art/70344.html
(01.10.2013 15:03)Smetana Bohuslav napsal(a): [ -> ]Decimování včel ve světě má zřejmě na svědomí fruktózový sirup.
Přibližně od roku 2006 jsou hlášena náhlá vymření včelstev bez zjevné příčiny. S časem se podobné záhadné případy množily po celém světě. Při hledání viníků, se nejčastěji jako hlavní podezřelý jevily pesticidy určené k hubení škůdců – například roztočů.

Nová studie však nabízí horkou stopu v podobě fruktózového sirupu, který včelaři sami dodávají včelstvům namísto medu, který jim odebírají. Tato praxe byla zavedena již 70. letech a dosud nebyly jištěny žádné negativní účinky takového postupu.

Nyní však entomologové varují, že ačkoli se účinky fruktózového sirupu neprojevily okamžitě, dlouhodobě oslaboval imunitu včel, a ty tak skutečně nejsou odolné vůči pesticidům, které by je dříve nezahubily. Fruktózový sirup není sám o sobě toxický, to nedostatek medu, který si lidé od včel berou, je oslabuje.

V medu jsou prospěšné látky nejen pro lidi, ale především i pro včely samotné. Ve fruktózovém sirupu jsou sice živiny, ale už ne látky, které by uměly obrnit včely vůči pesticidům, které ani nebyly vyvinuty proti nim.

Jenom pro přesnost: co jsem o tom četl, tak to souvisí s tím, že se včelám bere med, který posiluje jejich imunity a se samotným krmivem to nemá nic společného. Cukr je pro včely stejně prázdná hmota bez minerálů, živin, bílkovin, atd. jako invert.
Chlopi neviem, koľko z vás kŕmi fruktózovým sirupom? Ja kŕmim cukrovým sirupom, mám včely v horách a ak "nevyskočí" melecitóza alebo medovica, tak je to vždy OK.
Podla mna o tom, ze za CCD moze nahradzovanie medu invertom alebo cukrom je klasicky uhybny manever firiem vyrabajucich postreky.Angry Ved to nahradzovanie sa uz deje nejakych 100 rokov a CCD tu nebolo. Myslim, ze pri invertovani a spracuvavani cukroveho roztoku si do neho vcely pridaju zo svojich zliaz vsetko co potrebuju (mozno okrem maleho mnozstva pelu). Ved medovica ci nektar sa od roztoku sacharozy az tak nelisia, 90% toho dobreho doda vcela sama.
O CCD je slyšet z oblastí s velkými plochami monokultur. Nárazová snůška a pak nic. To nic je substituováno cukrem. V oblastech s rozmanitou flórou mají včela možnost do toho cukru přimíchat trochu medu. Med díky enzymům aminokyselinám ..., díky tomu procentu mimo sacharidů podporuje trávení, je to hlavně podpora probiotik. Když včela konzumuje jednodruhový pyl a pouze čistý sacharid, nedělá jí to dobře a o tom je údajně CCD.
Příspěvek: #472 dtto Příspěvek: #464

Proč není vyšší propagace přírodních forem cukrů nebo medu?

http://prima-receptar.cz/horka-pravda-o-sladkem-cukru/
Peklo na talíři.............2:40.

http://www.stream.cz/peklonataliri/83872...-potraviny
ČR je hned po Španělsku vůči GMO nejvstřícnější.Více na:

http://zen.e15.cz/pribehy/monsanto-cili-...mo-1026866
Dokonce i Wikipedia pochybuje o závěrech toho profesora: http://en.wikipedia.org/wiki/S%C3%A9ralini_affair
natož pak jiní: http://skeptico.blogs.com/skeptico/2013/...study.html
Stačí pár vteřin googlování.

Ivan Černý
Nejlepší medovina na světě je ze Slovenska, rozhodl kongres včelařů

http://www.novinky.cz/ekonomika/315465-n...elaru.html
Zajímavý článek o medu:
http://www.kyforward.com/2013/10/lyn-hac...same-time/
Zmiňuje se tam i o "medu" ze sirupu, jak i zde bylo diskutováno.
Udivilo mě, že rozlišuje Americký a Evropský MVP.
To rozlišuje správně.
American foulbrood (AFB) = mor včelího plodu
European foulbrood (EFB) = hniloba včelího plodu
Díky Ivane, tedy pouze jen moje neznalost angličtiny... Sad
Referenční URL's