Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Zprávy z tisku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Mě tahá i názor na současnou dotaci matek jen některým rádoby odborníkům a vůbec nerozumím proč se ozývá nyní.
Asi deset let tu jsou EU dotace s malými kosmetickými úpravami a pohyby do jaké výše čerpat a teď se bude řešit, že někde včelaří celá rodina? Když včelaři u včel pomáhá tak je rozhodně lepší být i včelařem s výhodami, které systém umožňuje všem. Nechce se mi věřit, že u členů APV nejsou v tuto chvíli rodinný příslušníci vedeni jako včelaři.
(21.02.2015 21:15)Jose68 napsal(a): [ -> ]Jsem staromódní.... Kdo napíše o včelách že chcípou není včelař. Howg.

Pokud hynou opakovaně? Cool

A kromě toho je v tom textu něco špatně?
Dodnes mi zní v uších dvě věty, které říkal pan Weinzetel, včelařský učitel mého otce a to byly:
"pane Vondruško včela neuhynula včela zemřela" a "potoky medu, pane Vondruško potoky medu".a tu druhou větu říkal pokaždé, když byl výnos větší než 8kg z úlu.
Stále stejný problém,jsem včelař do 60 včelstev a daří se tak si řeknu udělám si farmu budu dělat do včel a budu v pohoděCoolCool
Kdybych měl rodovou historii v zemědělství,tak si vzpomenu na strejce co zkrachoval na včelách, nebo jiné zemědělské produkci.
Ti rozumní zajdou za ekonomem a ten jim vyjmenuje rizika:
daňově a veterinárně znevýhodněn oproti včelařům do 60 včelstev o které budu zakopávat na každé mezi.
je tu ČSV,které dokázalo získat technické dotace pro své členy,o to miň dostanu,pokud nemám v plánu zviditelnit jak je členové ČSV zneužívají,opět nefunkčnost kontrolních mechanizmů.
Prodej falešného medu - státní správa si to nedokáže uhlídat tak šmahem zakážeme prodej ze dvora nebo z něho uděláme peklo včelařům do 60 včelstev.
Daně - ano šikovný včelař do 60 včelstev si dokáže za rok podstatně přivydělat,kolik jich v republice jeHuh opět systém kolektivní viny a udělám peklo včelařům i do 10 včelstev

Výsledek vím,že to bude tvrdý chleba.Dodgy

Můžu tu vyjmenovávat další věci,můj názor včelaře do 20 včelstev je:
APV se dělí na tři skupiny
ekonomickými realisty tlačí na stát ,falešný med,nemoci
nezodpovědní blázny který založí podnikání na příjmu dotací
nenažraní závistivý vykukové:
dotace,jen oni budou balit a prodávat med v regionu,monopol na matky a oddělky,vytáčení plodiště,bezohledný kočování atd.

Výsledek bude,že peklo budeme mít všichniSad a paradox,90% členů APV určitě začínali jako včelaři do 60 včelstev.

Nebo je hezké čisťounké elegantní řešení můžeme se navzájem udávatCool
Kdysi ve zpravodaji cechu byla představena malá rodinná farma a všichni kdo tam pracovaly byly z rodiny a všichni měli jako hlavní výdělečnou činnost jiné zaměstnání. Mě to přijde logické, ale podle pana Macháčka je to špatně. A také nevím, jestli včelař s např. třemi sty včelstvy co je má rozepsané na příbuzné je ještě vychytralý malovčelař nebo už vychytralý velkovčelař.
Ale jinak pokud bych měl u mích současných třiceti včelstev ještě řešit i legislativu daňových přiznání atd. co všechno pánové z asociace požadují, tak určitě se nestane, že tuto práci navíc budu podstupovat s třicítkou včelstev. To jsem si jistý, že bych stav min. zdesetinásobil. Ono se to přece bude muset zaplatit.
Páni,

Toto sú fakt len zbytočné úvahy na dosť scestný názor (prečítal som si to celé) jedného neviem či včelára, ekonóma, zástupcu daňovákov, ... alebo ako ho nazvať. Čo sa zmení, ak nastane daňová povinnosť od toľko a toľko včelstiev? Zhola nič. Ba predsa, na ročnom zúčtovaní pôjdem každý rok do straty!!! ( Ako ani by som za svoje posledné roky neklamal). Každý, kto to myslí so včelárením len trocha vážnejšie, potrebuje 5 rokov investovať. A že to nie sú žiadne malé sumy, to vie asi každý ( za posledné tri roky som do rozvoja investoval 20 000€ a to mi ešte chýba to najdrahšie). Vážne si niekto myslí, že v týchto na znášku chudobných rokoch je to fakt taký lukratívny biznis, že treba zdaňovať malovčelárov?

Druhá vec. Áno zlikvidujme malovčelárov nezmyselnými papierovačkami, poplatkami, daňami, ... Kto zabezpečí opelenie všetkých poľnohospodárskych plodín, ktorým včelstvá preukázateľne zvyšujú výnos? Pár stovák veľkovčelárov? Kto to prepočíta, o koľko príde poľnohospodársky sektor? Veľkovčelári???

Tretia vec. Skutočne sú veľkovčelári tí najpoctivejší platcovia daní a odvodov??? ( Obávam sa, že potom čo vidím, ako jeden stvára s dotáciami, ktoré podľa mňa nie sú určené pre veľkovčelárov, musí povedať že nie! Samozrejme nechcem paušalizovať, tak nech sa všetci veľkovčelári neurazia Big Grin )

Mno a posledná vec. Je načase, aby sa malovčelári začali lepšie zaujímať o to, koho si volia ako zástupcov do ústredných orgánov. Aby sme sa potom nečudovali, keď začnú v médiách presadzovať "naše" záujmy.
....se Smolíkem jsem natrénoval.....macháček mě už "nerozhodí"....Big Grin Stále uvažujte o tom, že max. výška dotace je 50%....ale taky nemusí být 50%.....Kdo má 60 včelstev, rozepsaných mezi členy rodiny a chce nakoupit technologii....stejně do toho musí "pustit" svoje prachy.....A pokud ji potřebuje....je to jen na něm. Myslím, že spousta předních včelařů nám ukázala, co se všecko nechá za "dotac na technickou pomoci" pořídit....od mikro sluneční elektrárny až po čtyřkolová vozidla....což je ke včelaření opravdu nezbytné. To se pak jeden pozastaví, když včelař s deseti včelstvy požádá o dotaci na nerez medomet za 30.000,- Dodgy
Já si myslím, že zmatení jazyků na obou stranách vzniká tím, že každý jinak chápe pojem ze dvora.

Ve včelách vznikla anomálie že včelař bez jakékoli registrace může dodávat med do obchodní sítě ve svém kraji do 2 tun ročně.
Pokud tomu rozumím - tak APV a Cechu vadí to, že se prodává různý med v obchodech a na tržištích který podle všeho není ani od včelaře.
A něco na tom bude - jen se vám divím, hlavně těm co tady tak bojovali za značku český med (ČSV), že nevnímáte to nebezpečí.

http://www.potravinynapranyri.cz/Search....rch=Hledej

Mezi nekvalitními medy jsou na špičce české medy od včlařů - záruka kvality, Co uvidí obyčejný zákazník co se tam podívá:
Včelpo 3x
CZ - Hrbek
Roman Brázda
Josef Čaněk
Miroslav Kotásek
Jaroslav Strnad
DRAGO, spol. s r.o.

Všechno české medy.

Za chvíli bude synonymum pro český med ćínský med. Za hranicemi prý ostatně již je.
Dávat med do obchodu - to není prodej ze dvora.

Zatím je nedostatek medu a lidi koupí cokoli - pokud se to otočí, máte po vtákách, na kecy o kvalitě medu od včelaře vám málokdo skočí.

Jen se divím jak se dá blbý český včelař vedením a pár pitomcema zmanipulovat v zájmu nějakých vyšších politických bojů o koryta před sjezdem. Osvědčená PSNV jako třídní nepřítel je již profláklá, navíc ji hodně včelařů zná, takže ví své, takže je potřeba někdo jiný, aby byla kouřová mlha.

APV/Cech - to je další kapitola - po pětiletech vzájemného polácávání a objímání je vše najednou jinak.
To ať si vyřeší mezi sebou, ale s tím medem co může kdokoli kdo má dvoje včely navalit do obchodů kamiony ve sklenici českýmedCSV, tak v tom mají pravdu.
Zatím je klika, že Na pranýři není Svazová sklenice - pak budete vysvětlovat jaký je rozdíl mezi tím vaším a tamtím medem.

http://www.potravinynapranyri.cz/Detail....type=tiles

Ve výrobku byl zjištěn obsah sacharózy vyšší, než připouští příslušný právní předpis.
Na etiketě výrobku je uvedena adresa neexistujícího skladu smíšeného zboží.


Med lesní od Brna:
Nevyhovující parametr:
chuť
hydroxymethylfurfural (HMF)
sacharosa
Výrobek měl chuť netypickou pro med, sladkou, cukrovou, karamelovou a připálenou.
Obsah látky hydroxymethylfurfural byl desetkrát vyšší, než připouští příslušný právní předpis.
Hydroxymethylfurfural (HMF) je látka, která vzniká například při vyšších teplotách během zpracování medu.
Ve výrobku byl zjištěn obsah sacharózy vyšší, než připouští příslušný právní předpis.
Jan VOKSA, Ant.Slavíka 12, 60200 Brno
http://www.potravinynapranyri.cz/Detail....type=tiles

Tak oprava - tady už Svazová sklenice je:
http://www.potravinynapranyri.cz/Detail....type=tiles
Chuť výrobku byla sladká, nahořklá a cizí. Analytický parametr - vodivost byla nižší, než je stanoveno v příslušném právním předpise.
Obsah látky hydroxymethylfurfural byl vyšší,
Karle oni nerozlišuji rozdíl prodej ze dvora
prodej na tržišti v obchodě,berou to jako celekUndecided
Co je vlastně tomuto medu?
http://www.potravinynapranyri.cz/Detail....type=tiles

Je tam něco přidaného?
Milan:
Karle oni nerozlišuji rozdíl prodej ze dvora
rodej na tržišti v obchodě,berou to jako celek


Kdo? Smile
Mám pocit že je to nad chápání většiny českých včelařů které slyším nebo čtu. Bez ohledu na počet včelstev.Cool
O pochopení výlevů farmářů se ani nesnažím, tedy o co jim jde. Tedy pokud závodí jako já v počtu nasraných lidí tak už vedou. Smile

Prodej medu ze dvora nevymohl ČSV ale je to legislativa EU se kterou asi nic neudělají.

ČSV prolobovala v parlamentu to, že může kdokoli bez CZka dávat do obchodu. Bez jakékoli evidence, registrace a dohledatelnosti.
Taky by se mi to nelíbilo kdybych měl prachy narvané do CZka stáčírny a koukal a čekal až se ucho utrhne a někdo to zatrhne komplet. A zase bude jen prodej ze dvora - opravdový a pak jen velcí baliči.

Zatím nikdo nepřišel na fintu, že si někde najdu nějakého včelaře, nejlépe starého s pár úly a budu mrskat med s jeho etiketou. Docela jednoduchá finta za stávajícího stavu. Počkejte až se u vás objeví FÚ že našli paletu vašeho medu který jste prodali a nezdanili. Vysvětlujte jim, že je to sice stejná sklenice, stejná etiketa ale vy jste jiný. Že nemusíte nic platit, že máte přesně 59 včelstev. (což by vám mělo dát na několik palet, jak si úředník snadno spočítá. :_-) Hodně inzerujte na internetu - i s fotkama etikety. Smile .
Vy si myslíte že ti co postávají u silnic a prodávají vše od melounů přes jahody po med atd jsou včelaři? A že je zaváží včelaři?

A myslíte si, že ti co budou psát nějaký nový předpis na základě nejakého lobingu budou rozlišovat jak a kde se prodává med a od koho je.



(22.02.2015 10:04)S-ladek napsal(a): [ -> ]Co je vlastně tomuto medu?
http://www.potravinynapranyri.cz/Detail....type=tiles

Je tam něco přidaného?

Nic ,je jen starší - nikdo neví zda v krámě nebo spíš v sudu. Tohle a vyšší HMF.
Celkem běžný nález, když to bylo v supráku tak se to tady nerozlišovalo a žádala se likvidace JSG a dalších.
(22.02.2015 10:04)S-ladek napsal(a): [ -> ]Co je vlastně tomuto medu?
http://www.potravinynapranyri.cz/Detail....type=tiles

Je tam něco přidaného?

Pěkně zpracované to mají zde:
http://www.pardubicti-vcelari.cz/pages/med/med.html

Dá se proklikat k jednotlivým případům.
(22.02.2015 10:30)Maky II napsal(a): [ -> ]Pěkně zpracované to mají zde:


Pardubíčáci napsal(a):Diastáza je enzym, který se ve včelím medu nikdy nevyskytuje.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce napsal(a):Diastáza je medu vlastní enzym, jehož zdrojem v medu je sekret hlavových žláz včel (sliny).
Zneužít k falšování medu lze tedy všelico. Chemik nejsem a ani na to nemám vlohy.
V odkazu Jiřího mne, jako nefalšovatelku medu zajímá, jestli když krmím invertem, najdou se následující rok ( několik let) po něm stopy v novém medu? Dá se určit množství, které by odlišilo krmení přímo od nastavování?( Možná to tam je vyčísleno, ale přiznám se, nerozumím tomu.)
Při normálním vedení včelstev krmených cukrem i invertem se na jaře zásoby odstraňují, nebo vkládají dolů. Nedělám si iluze, že si je holky popřesunují a proto mne zajímá tahle otázka.
Nechci se někoho zastávat ( když tomu nerozumím), ale není možné, že by někteří výrobci med nefalšovali, ale používali invert normálně ke krmení?
Jak mi invert vyhovuje při chovu i krmení už patří do vlákna invertů.
Kdo tomu rozumíte, dejte prosím vysvětlení do příslušného vlákna. Dík Maky
Krmím inverty, ale přiznám, že pokud to jen jde, zásoby selektuji a schovávám pro oddělky. Jakmile nastane snůška a včely mají své zásoby, tak ty staré vyndavám.
Oddělků dělám dost (vlastně 1:1), takže se užijí.
Jiří
MAKY - o to se zajímám od prvního použití invertů - odhaduji 6-7 let zpátky.
A proto sleduiji výsledky analýz. Nikdy neuvedli koncentraci, takže jsem je vypustil. Tedy inverty, i když přínos pro racionalitu by byl velký.
A zhledem k tomu že je nachází jen ta německá laborka co dělá pro SZPI a ne ta co dělá pro veterinu tak kdykoli se dívám na medy na pranýři, tak mám takový pocit že kontroly JSG jsou politickou objednávkou - nikdy není uvedena koncentrace.

Podle Titěry při pokusech v Dole zjistili invert i ve včelstvech sousedních, krmených cukrem (a to si zřejmě zjištovali ve své laborce - tedy asi žádná high tech)- prostě včely migrují.
Mám obavy že vzhledem k citlivosti analytických metod je letos najdou všude, kam SZPI šáhne, protože i těm co krmili inverty a hydrolyzáty hynuly včely.

A vedle ve vlákně Danrycka objevil "aktualitu":
http://www.szpi.gov.cz/docDetail.aspx?do...&nid=12075
Maky II - Zneužít k falšování medu lze tedy všelico. Chemik nejsem a ani na to nemám vlohy.
V odkazu Jiřího mne, jako nefalšovatelku medu zajímá, jestli když krmím invertem, najdou se následující rok ( několik let) po něm stopy v novém medu? Dá se určit množství, které by odlišilo krmení přímo od nastavování?( Možná to tam je vyčísleno, ale přiznám se, nerozumím tomu.)
Při normálním vedení včelstev krmených cukrem i invertem se na jaře zásoby odstraňují, nebo vkládají dolů. Nedělám si iluze, že si je holky popřesunují a proto mne zajímá tahle otázka.
Nechci se někoho zastávat ( když tomu nerozumím), ale není možné, že by někteří výrobci med nefalšovali, ale používali invert normálně ke krmení?
Jak mi invert vyhovuje při chovu i krmení už patří do vlákna invertů

Já taky nejsem chemik, ale byl jsem výkupce a touto problematikou jsem se zabýval. V naší republice donedávna nebyla laboratoř, která by invert v medu odhalila ,ale časy se mění, a tak možná již je, nevím. Ale co vím jistě je to, že toto dokáže odhalit pracoviště v Brémách. Další zkušenost je ta, že včelař, který krmil na podzim invertem, měl zbytky v řepkovém medu (vysoce průkazné). To co zde napsal KaJi o JSG se mi zdá být úsměvné. Všichni víme, že právě JSG medy byly dobrou reklamou pro prodej ze dvora. Nic "politického" na tom nevidím. Ještě jednu perličku na závěr: Čerstvě vytočený akátový med o obsahu vody 16,5% zaslaný do laboratoře v Brémách byl podle ní považován za falšovaný sachrózou, avšak tentýž vzorek zaslaný po čtrnácti dnech znovu, již tam sacharózu neměl. Důvod byl ten, že při silné snůšce nestačí enzymy štěpit cukry a po 14ti dnech se to již srovnalo. Takže med musí dozrát.
Není proto rozumější krmit cukrem? Zvlášť při jeho současných cenách. Ale to už je na přesun do jiného vlákna.
Víťo určitě je. Ale lituji těch co si na těch invertech postavili biznis.

Jinak info: Američani dávají zelenou použití šťavelky pro léčení VD. Nedivím se, když Amiraz co je ve varidolu/taktiku označily za zdravý škodlivý a zakazují ho.
Jak dlouho půjdeme proti proudu než nás strhne?
Referenční URL's