Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Zprávy z tisku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Samozřejmě jsem se blbě upsal, myslel jsem tetanus. Někde jsem četl, že prý vzali hlínu v místech, kde měla Marie Terezie konírny a našli tam spóry tetanu, které byly schopny znovu se vzbudit.
(19.06.2014 11:16)Rostislav Szturc napsal(a): [ -> ]http://zlin.idnes.cz/ve-zlinskem-kraji-s...zpravy_ppr

k tomuhle tématu jsem teď našel mapu (pokud to patří do jiného tématu tak omluva)

Mapa nákaz
http://edition.cnn.com/2014/06/22/politi...?hpt=hp_t3

Spojené státy spouští projekt na záchranu jednoho z jeho nejzaměstnanějších pracovníků – včel.
Prezident Obama vytvořil pracovní skupinu zahrnující různé agentury,aby se zabývala otázkou zmenšujícího se počtu včel a ostatního opylujícího hmyzu.
Včely opylují ovoce,ořechy a zeleninu a jsou klíčové pro národní potravinářský průmysl. K rapidnímu poklesu (počtu včel) v posledních letech došlo z důvodu různých faktorů,včetně používání pesticidů,napadením roztočů a ztrátou genetické diverzity,oznámil v pátek Bílý dům.
Opylovači jsou součástí potravinové bezpečnosti USA,říká prohlášení.Včely zabezpečují produkci nejméně 90ti komerčně pěstovaných plodin v Severní Americe.Celosvětově je 87 ze 115 nejvýznamnějších plodin závislých na živočišných opylovačích.
Během opylování,hmyz,ptáci,motýli a netopýři přemisťují pyl mezi rostlinami,což rostlinám umožňuje vytvářet semena a reprodukovat se.
Mimo potravinové soběstačnosti navíc včely stimulují ekonomiku.
„Opylovači přispívají více než 24 miliardami $ do ekonomiky USA,z nichž včely přispívají více než 15ti miliardami skrze jejich nezastupitelnou roli při produkci ovoce,ořechů a zeleniny v naší výživě“,řekl Bílý dům.
V Kalifornii,je ohrožen průmysl s mandlemi,který každý rok závisí na 1,4 milionu úlů pro opylení.Mandle jsou opylovány pouze včelami.
Počet chovaných včelstev v USA klesl z 6ti milionů úlů v r.1947 na dnešních 2,5 milionů,dle Bílého domu.
Obama řekl,že Odbor ochrany životního prostředí a Ministerstvo zemědělství(USA)bude stát v čele úsilí k zjištění, proč včely, monarcha stěhovavý(motýl) a ostatní opylovači ubývají a najde způsob,jak zvýšit jejich ochranu.
Navíc,Obamův rozpočet navrhuje pro příští rok 50milionů $ pro větší počet agentur,tak aby podpořil výzkum,zvýšil počet akrů věnovaných programu pro zachování opylovačů a nastartoval fondy pro výzkum ztrát těchto opylovačů.

(zdatnějším angličtinářům se předem omluvám)
Prodávali obří kradené sudy s medem. Lhali, že je zdědili po včelaři
Zdroj: http://hradec.idnes.cz/velka-kradez-medu...zpravy_pos
Jj, včera je ukazovali i ve zprávách.... hnědočechy
Citace:Léto by bylo ještě krásnější, nebýt hmyzu. Jeho kusadla, žihadla a sosáky nás dokážou pořádně potrápit.

Stačí si přečíst nadpis a je jasné, že autorka článku paní Zuzana Selementová bude rozumu mdlého což nasvědčují i témata jejich ostatních článků.
Zajímavé je i to hodnocení nebezpečnosti bodnutí: "V Čechách a na Moravě to bývají dvě až tři úmrtí ročně, ale některé roky naštěstí nezemře nikdo," což to srovnat s nějakým víkendem na českých silnicích, kdy umře 15 lidí a nikoho to moc nezajímá. Holt lidská hloupost podporuje takovéto pisálky, kdyby to nikdo nečet tak by paní Selementová byla na dlažbě, nebo začala dělat něco užitečného.
(04.07.2014 10:29)Mlha napsal(a): [ -> ]Holt lidská hloupost podporuje takovéto pisálky, kdyby to nikdo nečet tak by paní Selementová byla na dlažbě, nebo začala dělat něco užitečného.

Jo. Jeden náš mladej Kohout bydlí v podnájmu v Praze, že prej "zadarmo". Udělal si nějaké stránky (nikdy jsem je neviděl), které mu zobrazováním reklam vydělávají zhruba na ten nájem. Aby se lidi vraceli, musí se stránky několikrát denně aktualizovat. Články kupuje na jiných serverech a část si jich nechává psát od jedné paní po 200,- za stránku. Jediné kritérium je aby ten článek vypadal odborně. Jen vypadal. Paní Semteletovou by určitě zaměstnal, protože by pak lidi do diskuzí psali jaká je to kráva a aby začala dělat něco užitečného. Kdyby nepsala kraviny, nikdo by nediskutoval a mnozí čtenáři by se už nevraceli. A vyšší návštěvnost se prodejcům reklamy líbí.
S tímto náhledem je třeba zprávy z tisku konzumovat. Nebo spíš nečíst.

Podobné je to v novinách. Ptal jsem se před lety Doležala proč píše takové kraviny. Říkal že jeho práce je popsat určitý počet centimetrů čtverečních tak aby to vydělávalo majitelům. Když napíše že Karel G. je buzerant, Karel G. ho dá k soudu a případné odškodnění je nižší než zisk z prodeje výtisku, udělal svoji práci dobře. Když by psal o tom že někdo sedl do auta a z Prahy do Brna dojel bez nehody, noviny by zkrachovaly.
pro Mlha a Kohout - Co z toho plyne? Že většina národa jsou omezení tupci a proto to vydadá tak, jak to vypadá. Většinu zajímá akorát to, kterej kámen ojel jakou cihlu, kdo toho kolik vychlastal, nebo kolik mrtvol se aktuálně vyrobilo na silnicích. Ještě když redaktor řekne, že záběry budou drastické, všichni se nedočkavostí třesou, kolik naporcovaných mrtvol uvidí. A když se jim pak v rodině stane něco podobného, jsou z toho na prášky, že je média roznesou v televizi a všude se o tom mluví, i když by byli raději, kdyby je ti supi nechali na pokoji. V případě našeho národa, kdo se nepoučí z historie (dějin), zopakuje si ji znovu.

P.S.: Sám sebe nepovažuji za žádného intelektuála, byť akademické tituly bych na to měl. Jen škoda, že jsem tenkrát nevěděl o rychlokurzech v Plzni. Big Grin

Edit: Ještě na doplnění, jak se lidé probouzejí ze sna, a kdy i tupci pochopí, že je třeba něco dělat:
Jak se říká, kdo zlé strojí, nechť se zlého bojí.
Snad se jim bude dařit vyjednávání lépe než včelařům.
Eurodotace ohrožují ptáky a motýly, varují ochranáři
Kéž by to něho nakoplo. Možná by měl znít ten titulek ještě expresivněji - něco jako "Eurokomisaři svými rozhodnutími o dotacích vraždí ohrožené druhy hmyzu a zpěvného ptactva ve velkém" nebo "Europarlament dotuje smrt hladem"
A ještě by zemědělci ušetřily na naftě.
Já když nechám na zahradě část kde je nejvíce květů neposečenou tak mám jednak radost z toho rozkvetlého kousku a navíc se mi do zahrady nastěhuje tolik ptactva, které se stáhne z posečených luk kolem, že je to k neuvěření. A toho hmyzu ve vysoké trávě co tam najde útočiště - to je podívaná.
Jojo když to říkají včelaři, tak jim nikdo nenaslouchá:
http://www.vcelyvpraze.cz/zopraha6/nazory/cmelaci.html
na druhou stranu je to k zamyšlení a důvod ke střelbě do vlastních řad, protože se tu akorát rozčilujeme zde na fóru (či po hospodách). Jakmile se sejdou představitelé spolků (jichž jsme členy), tak se akorát pohádají na jaké RM budou dotace a zdali D1 dotaci vyplácet na podzim či na jaře, ale to důležité nám protéká mezi prsty.
Zase jeden výzkum o včelách, opět se posuneme o něco dál. Tohle mi opravdu chybělo.
http://www.haraseni.cz/chtel-zjistit-jak...na-vlastni
Jirko s včelami to je srabárna, měl podobný pokus udělat s hrabalkama:
http://www.national-geographic.cz/detail...6xSrpR_tqc
áno, takéto články potrebujeme Medu bude málo!...akurát to dokumentačné foto malo vyzerať dramatickejšie...Wink
Zaoberám sa medárčením je hezké slovo.
Tyhle zprávy o nedostatku medu v tisku potěší každého včelaře.Nejlepší raklama. F.V.
Referenční URL's
  • Včelařské fórum – o včelách a včelaření: https://www.vcelarskeforum.cz/index.php
  • :