Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Zprávy z tisku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Prohlášení APV
Nevím, zda to tu již někde je nebo ne, ale nikde jsem to neviděl.
http://www.vcelifarmy.cz/inpage/apv-reak...11-2-2015/
Zjevně je to šité rychlou jehlou, obsahuje to překlepy a věty co nedávají smysl. Třeba se nad tím APV zamyslí, chyby odstraní tak aby to dávalo smysl a nebylo to pro ostudu. Pak to mohou poslat třeba i do lidových novim, tam otisknou ledacos.
Pan Macháček je demagog. Včelař pracující v zaměstnaneckém poměru možná platí větší daně než pan Macháček jako živnostník/podnikatel. Dále zapomněl uvést, že dotace nemusí vůbec dostat, nebo jen poměrnou část, která byla snížena v poměru k žadatelům a někde se ani nedostane, protože přijdou na ZO jen 1-2 dotace na ZO. Pan Macháček pořídí úly, včelstva, medomet, auta atd. a vše si odepíše. Pan malovčelař vše pořídí za své a jako skoro každý zaměstnanec dotuje pana Macháčka na sociálním a zdravotním pojištění a odpisy. Dotuje mu skoro veškeré náklady a na konci zbude pro stát minimální daň a soc. a zdravotní poj. Kdyby vzal někdo do ruky tužku a papír a spočetl náklady malovčelaře-zaměstnace a podnikatele, tak si troufám říct, že malovčelař zaplatí větší daně než pan Macháček. Jeho tvrzení je demagogické.
Třeba mu Maci křivdíš. Možná je to jediný malozemědělec, který u nás platí daně (při výdajovém paušálu 80% asi ne....)
Málo podnikatelů si uvědomí, že to jsou vlastně dotace od společnosti. Když mu to nejde, tak se má přibližně stejně jako zaměstnanec. Když to jde výborně, tak jeho příjmy vysoce převyšují příjmy zaměstnance. Ale jen někdo má "koule" na podnikání.
Asi nesklidím zrovna bouřlivý potlesk,ale já musím dát z velké části APV zapravdu .Dodgy A minimálně pasáž o převedení dotací(musíli už nějaké být) do oblasti zdraví včelstev je v zájmu všech.
A to až si přečtete co řekli dál. Asi byla nějaká tisková zpráva nebo tiskovka.
Že třeba čeští velkovčelaři nestačí produkovat med, protože dělají oddělky a tak med dováží z Ukrajiny.
A že SMolík má pravdu - malovčelaři včelaří pro med a jako přivýdělek do rodiny a polovinu ze vstupní investice 30-40kKčs na 4 včelstva spolkne medomet.

Z APV:
Dotace musí jít do zdraví včel
Dotační systém je nastaven špatně, Evropské dotační peníze by se měli směřovat hlavně do zdraví včel.
......
APV chtělo na další dotační období směřovat dotace do plošných vyšetření na mor včelího plodu, do zařízení na obnovu díla ( vařáky, mezistěny ) , desinfekce apod.


Nevím na které období.
Jestli na to současné, tak to moc nechtěli. Spíš naopak. Angry
Na MVP nejde z nějakého principu určení EU dotace čerpat.
A návrh PSNV na psychologické etablování letního mnitoringu na úroveň aerosolu - tedy stejnou 10Kč za včelstvo kde by včelař monitoroval a zveřejnoval napadení přítomný zástupce Cechu Dr.Kamler zabil.
Prý ho nezajímá cose děje o 7km dál, že každýho musí zajímat jeho včely.
Aby za 14 na Mělnicku přednášel pravý opak.
A nyní čteme jak je to výborné, takový letní monitoring jak se tam osvědčil.
-
Běžte se k p. Macháčkovi podívat. Podívejte se, kde má sklad a jak velký, kolik má kočovných rámů, kolik z nich je obsazených, kolik nevyužitých. Jaké má úly a kolik, jaké chce mít a kolik. Pak pochopíte co píše a proč.
Já tam byl, a kulantně řečeno, měl "velký voči" a z toho pramení jeho hodnocení situace.

Dotace - klidně zrušme všem a bez rozdílu. Tím zamezíme rozdělování ve smyslu "otec + matka + dcera + syn. Což se děje, viz např. jihomoravské dotace rok 2014.

Další věcí je, že pokud něco chci, kdo ví kolik dostanu a ten zbytek musím doplatit. Takže pokud jsem, pravda, koupil medomet za 36 tisíc, stejně jsem musel 25 tisíc doplatit. Pak je potřeba mluvit rozvitými větami, ne jen říci, že jsem dosta dotaci na medomet za 36k. Pro mne osobně to byla spíš pobídka, ulehčení, ne zaplacení velkomedometu pro malovčelaře.
A teď by mohl říci třeba pan Macháček kolik dostal dotací na své desítky kočovných rámů. Co?
Přiznám se, že jsem rád za změnu jména v komentování zpráv v tisku! Nevím tedy jestli p. Macháček uvedl názor v tisku nebo jen na vnitřním členském webu, ale aspoň už pět minut slávy přebral V. Smolíkovi. Smile

Pořád si myslím, že můj děda měl krásné období včelaření bez dotací a bez VD do doby než kleštík přišel z nepřátelského Rakouska i k nám.
Tedy nepočítám subdodavatelskou službu včel + zemědělská plodina = opylovací činnost za kočování, kterou jim platili.
Tohle závidění si báboviček na pískovišti a tvoření nepřátelského prostředí je fakt unavující! Angry
Otázka je co je akcí a co je reakcí.
Potíž je, že čeští profesionální včelaři jsou (snad s výjimkou Honzy Kolomého) jenom přerostlí malovčelaři, tj. cílí taky v podstatě na prodej ze dvora, jenom z trochu většího. Kdyby byli opravdoví profíci, dokázali by se nacpat do řetězců nebo dodávat med velkým potravinářským či farmaceutickým koncernům. Pak by jim malovčelaři nemohli konkurovat a nemuseli by to takhle hrotit.
Diskusi kolem článku Václava Smolíka jsem přesunul do tématu Václav Smolík - Včelař, anebo medař?.
V diskusi pokračujte tam, prosím.
(21.02.2015 17:48)Jan Vondrák napsal(a): [ -> ]Potíž je, že čeští profesionální včelaři jsou (snad s výjimkou Honzy Kolomého) jenom přerostlí malovčelaři, tj. cílí taky v podstatě na prodej ze dvora, jenom z trochu většího. Kdyby byli opravdoví profíci, dokázali by se nacpat do řetězců nebo dodávat med velkým potravinářským či farmaceutickým koncernům. Pak by jim malovčelaři nemohli konkurovat a nemuseli by to takhle hrotit.

Za tenhle příspěvek děkuji, naprosto s ním souhlasím. Ono nejde jen vyrobit, ale i rozumně prodat... Obávám se, že v tomto má mnoho velkovčelařů velké rezervy. Proto útočí na ty malé, protože ti jim berou kšeft... Navíc pro velké potravináře a farmacii je zas spousta našich velkovčelařů asi malá. Ale to je jen dohad.

Takže je to zase jen o myšlení, prostě celý velkovčelařský systém musí být jiný, než takový, že budu mít tři medomety, abych rychleji vytáčel....
Tady nemůže nic velkého vzniknout jelikož by nebylo kam dát včely.
Ta farma by potřebovala pak právníka na plný úvazek aby řešil spory s jednotilvými ZO kde by měla stanoviště.

Stačí se podívat na historii Zelené Bohdanče.
Už teď jsou tu dvě prosperující farmy větší než Zelená Bohdaneč - Kolomý a Cihlář. Několik velkých farem už řeší franšízy. Farmy ve velkooodbytu klidně můžou spolupracovat.
Řešení tohohle problému vidím jednoznačně v expanzi profíků na velkej trh.
Ale vypadá to, že někomu vadí:

Sobotní Právo:
Zajimavy nazor v zaveru clanku:"vzniklo u nas vice nez sto velkovcelaru,kteri maji az 500 vcelstev.Chovaji vceli matky,pres zimu vyrabeji uly a dalsi vybaveni a pres leto rozchovavaji vcely na mensi vcelstva,ktera pak prodavaji na kseft.MED ALE DELAT NESTACI,TAKZE HO KUPUJI NA UKRAJINE,dodava Krabec".
Pro ty co nejsou na FB a nemají možnost poznat názory Martina Macháčka uvádím jeden, který mi stačí

Citace:Martin Macháček Pavel Remeš Jste mimo. Opravdu velcí včelaři vozí už oddělky do Rakouska, Polska a Německa. po stovkách. Ukrajina je po letošních 70% úhynech téměř bez včel, celá západní Evropa hlásí obrovské úhyny. A't se Vám to líbí, nebo ne cena oddělků už se srovnává s tou v zahraničí. A v zahraničí jdou ceny nahoru už několik let po sobě. U medu je situace stejná. U nás falešný med v supermarketu za 90,- Kč. Exportní cena řepky v sudu 110,- Kč. Podívejte se na ceny vosku. Někdo v ČR nakupuje vosk, který exportuje. Náš vosk totiž není tak zasviněný léčivy jako Polský. A cena vosku a mezistn je kde ? Za to můžou také velkovčelaři ? Ti už si dávno udělali vlastní uzavřený koloběh zpracování vlastního vosku. Cena matek. Kvalitní ověřená matka v Rakousku 50 EUR a více . U nás díky dotacím pokřivené ceny. Dotace na matky by měli jít jen na pár špičkových chovů , ne na každého kdo se zaregistruje umí nalarvit a odchovat matku ( tady už změna k lepšímu trochu je). V letošním roce má být údajně nejnižšší cena 5 rámkového oddělku někde kolem 2000,- Kč a nemusí být problém je prodat i až za 3000,-Kč . Uvědomte si, že celá Evropa je bez včel a sposuta včelařů bude doplňovat stavy. Pokud dokážete dělat matky a oddělky, vydělá na tom malo i velkovčelař. Velkovčelaři dokážou dělat tuny medu , při tom dělat oddělky a matky. Samozřejmě to nemůžete dělat sám, protože někdy máte v sezóně jen pár týdnů a po půlce června už toho moc neuděláte. Včelař by měl mít kvalitní chovný materiál a umět dělat matky a oddělky.Tvorba oddělků je jedním z protirojových opatření s velmi zajímavým ekonomickým přínosem, bez ztrát na výnosu z medu. Někteří velcí včelaři říkají, malovčelaři jsou fajn. Chodí ke mě co dva tři roky kupovat oddělky, protože neumí včelařit a postupně jim to vychcípe. Ale já si myslím, že tohle není cesta. Já jsem začínal jako malovčelař a když jsem byl na praxi na farmě, kde se dělalo 1600 matek najednou.Celý den se kontrolovaly a značily matky a každá serie 1600 matek se za sezonu otočila 3x tak zjistíte jaký je rozdíl v malo a velko včelaření.
Jsem staromódní.... Kdo napíše o včelách že chcípou není včelař. Howg.
Souhlas, taky to mne tahá za uši / oči ...
Referenční URL's