Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Zprávy z tisku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Knihu jsem měla půjčenou díky tomuto foru a moc se mi líbila. Wink Člověk žasne. Však se to tu také probíralo.
Ten článek, některé závěry v něm jsou dost odvážné, mírně řečeno.
Evička dostala do rúk dobrú knižku, ale predtým by jej určite pomohla napr: ABeCeDa včelára. Ale každý fanúšik včiel je náš kamarát.
(15.10.2015 13:58)PhDr. Jarmila Píchová napsal(a): [ -> ]http://hauserova.blog.idnes.cz/c/480484/...-taky.html

Ježišmarjá ... WinkAngel
Jiří
(15.10.2015 13:58)PhDr. Jarmila Píchová napsal(a): [ -> ]http://hauserova.blog.idnes.cz/c/480484/...-taky.html

Citace:Větší včelstvo také produkuje nepoměrně víc medu, než když je rozdělíme na dvě menší včelstva.

Pani PhDr. Píchová, túto vetu som som si vybral náhodou z Vášho príspevku, toto platí len pre včelstvá, ktoré chová človek, v prírode ide každému tvoru o prežitie, teda i včelám. Prečo by včely žijúce v prírode, si pred zimou robili obrovské zásoby? Veď načo by im boli nadmerné zásoby, ktoré by im po zime ostali v plástoch, nemohli by prinášať nové, nemali by ich kde uskladniť. Preto prírodné včelstvo si na zimu ukladá len toľko zásob, aby ju prežili a začínajú odznova. Je isté, že takto veľa včelstiev v prírode neprežije, ale nič sa nedeje, príroda predsa tvory v prírode selektuje a prežijú len tí jedinci či skupiny, ktoré mali dosť potravy a boli životaschopné, čo nespĺňa tieto podmienky hynie.

Na včelnici som mal asi 12 rokov včelí klát, do ktorého som absolútne nezasahoval, v úli mali stále dostatok miesta na stavbu plástov, zásoby si priniesli podľa svojich "predstáv" a možností, pokiaľ som zo svojich vytáčal v priemere od 40 do 70 kg, toto, včelstvo nikdy nemalo prebytok zásob. Každý rok sa rojilo, čiže i matku si pravidelne menilo.

Napriek tomu, nikdy nemalo prebytok zásob (a malo ich kde ukladať),m každú (až na túto poslednú) prežilo a na jar začalo odznova. Ako som už hore napísal miesta mali neúrekom pre plod a pre zásoby, ale ony sa rojili, pričom sok ich ničím neobmedzoval a nezasahoval, dokonca som z nich ani raz nebral med. Bol to klát len na sledovanie ich života ako sa rozrastajú smerom nadol.
(15.10.2015 13:58)PhDr. Jarmila Píchová napsal(a): [ -> ]http://hauserova.blog.idnes.cz/c/480484/...-taky.html

Citace:Větší včelstvo také produkuje nepoměrně víc medu, než když je rozdělíme na dvě menší včelstva.

S týmto žiaľ nemôžem súhlasiť. Najsilnejšie včelstvá u mňa nemajú najlepšie výnosy. Príliš veľa zásob preplodujú... Ono to s tou silou platí len do určitých podmienok. Dlhá kontinuálna znáška v kombinácii s nižšími teplotami potrebuje skôr silou vyrovnané včelstvo, bez veľkých plodových výkyvov. Tento rok sa mi to potvrdilo na 100%. Z troch najsilnejších včelstiev sa jedno vyrojilo, jedno malo plodu cez 3 VN, ale medu som z nich vytočil 7,5kg a druhé obdobne silné malo 12kg medu. Naproti tomu dve cca polovičné (silou) včelstvá na tej istej včelnici trhali rekordy. Jedno 62,5kg, druhé 37,5kg. Tu v horách platí skôr to staré delenie: plodárky a medárky. Na med sú lepšie tie druhé.
tak není přímo z tisku .. ale snad to sem také patří

OD 15.9.2015 NOVÁ HRAVÁ VÝSTAVA: O VČELÁCH A LIDECH, NEJEN PRO DĚTÍ! - BRNO
http://www.technicalmuseum.cz/vystavy/od...h-a-lidech
Kofein včely „zdroguje“. Nabudí je k intenzivnějšímu výkonu i tancování
http://technet.idnes.cz/vcely-kofein-c9m...2_veda_pka
Dobré je to téma vzpomenout, akorát tam ani jednou nezaznělo jméno toho, kdo tu fangli držel celá léta, když z toho ještě nebyl dobrý obchod. A na jehož celoživotní práci teď tihle staví a vydělávají. Pana docenta Vladimíra Ptáčka ...
Vy, kdo máte DVD Včelař - Farmář, nebo jste s ním byli na Mendelově včelíně v Brně, jistě víte, o koho se jedná ...
Vizte třeba na fotkách z konference pořádané MSVV na podzim r. 2014, 4. fotka shora, pan docent je 1. zprava a vypráví účastníkům o historii Mendelova včelína, o který se už léta obětavě stará. Možná se tam i někteří poznáte ... Wink
Jiří
Co se stalo asi po 60 letech včelaření:
http://www.firebrno.cz/pozar-znicil-mari...se-vceliny
Koncentrované vědění o včele medonosné na jedné stránce:

http://casopis.vesmir.cz/files/file/fid/75/aid/543
Včelí matku co žije 35 let tu bych chtěl taky...Big Grin
Přijď se podívat,ta moje už má 61 let.Ale nevím, jestli bych ji neměl už konečně vyměnit.
Znáš to - Zvyk je železná košile. F.V.
(25.10.2015 20:10)Jafil napsal(a): [ -> ]Včelí matku co žije 35 let tu bych chtěl taky...Big Grin

Chybička se vloudila Smile
Tři a půl roku bude pravděpodobnější.
Nějak se jim tam nevešel objev včelí mezery a rozběrného díla, z hlediska oboru důležitější mezníky než založení různých třeba pobočných institucí či schválení rámkové míry. O pozorováních Hubera a dalších nemluvě. Škoda ...
Ale nezapomněli na Janiše, to je dobře ...
Jiří
Absence "včelí mezery" nás rušit nemusí. Časopis Vesmír popularizuje různá vědní odvětví. Včelí mezera je důležitá pro nás - konstruktéry a experimentátory. Kdyby tam měli nacpat všechno, dvojstrana by se velikostí písma podobala návodům dle normy Evropské unie, které je třeba číst pod elektronovým mikroskopem.
Včelí mezera vedla k řadě konsekvencí, na nichž je založeno současné včelaření. O rozběrném dile nemluvě ...
A principiálně to byl objev zásadní. Zatímco řada dalších tam uvedených dat a údajů je sice lokálně cenných, ale z hlediska oboru zcela podružných. JKe to hierarchii a významu uvěřejněných dat, Unii sem do toho nemotejte. Big Grin
Jiří
Referenční URL's