Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Zprávy z tisku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(03.07.2015 10:13)Zdeněk Brentner napsal(a): [ -> ]Co to tam mají za včely? Big Grin
Asi blonďatou kraňku...
(03.07.2015 9:54)Mlha napsal(a): [ -> ]Němečtí poslanci mají v parlamentu úl s 2000 včel
http://magazin.ceskenoviny.cz/zpravy/nem...el/1234230
tak němečtí zelení umí přesvědčit matku aby udržovala v úlu stav 2000 včel a na povel zvýšila stavy. A o češtinářském nadání autora článku nemluvě.
tipuju, že to nějaký euro-úředník poctivě přepočítal, zda jich tam je opravdu přesně 2000 a každý večer dělá evidenci o aktuálním počtu, zda se neflákají, mají poctivou docházku, atp .. by mě zajímalo kde ty čísla berou, respektive proč to vůbec zmiňují, prostě tam dali včely .. tečka Smile
No právě. Vždycky jsem si myslel, že mám kraňku, ale občas tam je i ta vícebarevná. Tak teď nevím, a z toho dohadování tady na VF už vůbec ne, co vlastně mám.Big Grin
Teď už víš, kraňka Árijského typu.
Není autorem Karoch ?
Vedle holdingu plného nových technologií mají manželé i rodinnou farmu se švestkovým sadem a zvířaty, kde žije i těch šest stovek včelstev, co potřebují tolik cukru. "A to nás taky zaměstnává, protože se to teprve rozjíždí. Manžel tam chodí každý den pomáhat a doma po večerech pak celá rodina umýváme vajíčka. Věřila byste tomu?" ptá se a zase se rozesměje.
http://domaci.ihned.cz/c1-64265380-vizio...manzelstvi
Na území ČR žije asi 650 druhů včel samotářek a 60 druhů čmeláků a nesmíme zapomenout na motýly a další živočichy. Všichni tito živočichové opylují hmyzosnubné rostliny, tedy tvrdit, že včela medonosná je jediný opylovatel je demagogie. Některé včely samotářky opylují rostliny, kterých si včela medonosná ani nevšimne, čmeláci opylují jetele na které včelám medonosným nestačí sosák, jiné včely samotářky se specializují na určitý druh rostlin např. olejnice atd. Včela medonosná je bohužel úhlavním konkurentem ostatních opylovatelů, bohužel díky nesmyslným EU dotacím do chovu včely medonosné a zbytečné propagaci pouze tohoto opylovatele jsme dosáhli pouze toho, že ostatní opylovatelé rychle vymírají, neboť včela medonosná se přemnožila. Statistiky hovoří jasně, ČR je nejpřevčelařenější zemí ve vesmíru s počtem necelých 70ti včelařů na 100 km2.
Tedy pokud se chce někdo nazývat člověkem, který chová živočichy zajišťují opylení, tak by to měl býti ten kdo chrání hlavně včely samotářky a čmeláky před zničující konkurencí, ten kdo pro ně vyrábí příbytky (existují jak úlky pro čmeláky, tak úly pro včely samotářky), ten kdo jim zajišťuje potravu (vysazuje nektarodárné stromy, či zakládá květnaté louky). Každopádně to není ten, kdo rozšiřuje u nás přemnoženou včelu medonosnou,
Nejsem žádný lingvista, ale vyjdu-li z toho, že opylovač je rostlina, která je svým pylem schopna opylit jinou rostlinu, tak opylař musí být člověk který tyto rostliny pěstuje. Živočich, který opylení realizuje, tj. přenáší pyl z jedné rostliny na druhou se nazývá opylovatel, tedy ten kdo tyto živočichy podporuje by se měl nazývat spíše opylovař.
Prosimte odkud cerpas informace, ze ostatni opylovaci vymiraji diky (kvuli) udajnemu premnozeni vcely medonosne? Ja mel vzdy za to, ze za ubytek ostatnich opylovacu muze predevsim ztrata prirozeneho prostredi, pastvy a znecisteni. Tam, kde se dari vcelam, tam primo buji i nespocet dalsich druhu opylovacu. Nehlede na to, ze vetsina ostatnich druhu opylovacu je velmi uzce specializovana a vcela medonosna pro ne stezi predstavuje konkurenci.

----------------------------------------------------------------------------

https://cs.wikipedia.org/wiki/Opylova%C4%8D

Opylovač je živočich, který umožňuje opylení, tj. přenáší pyl z jedné rostliny na druhou, respektive z prašníků jedné rostliny na bliznu jiné rostliny. Opylovači se uplatňují zejména u krytosemenných rostlin.


dělení
opy-lo-vač

podstatné jméno

rod mužský životný

skloňování

Substantivum singulár plurál

nominativ opylovač opylovači
genitiv opylovače opylovačů
dativ opylovači opylovačům
akuzativ opylovače opylovače
vokativ opylovači opylovači
lokál opylovači opylovačích
instrumentál opylovačem opylovači

význam
kdo opyluje
Nad touhle debatou uznale mručím! Vážně.

Můj názor:

Osobně si myslím, že pokud je výsledkem činnosti med, ať již záměrně či jako jakýsi vedlejší produkt, je osoba včelařem či medařem. Ať si každý vybere dle svého gusta. V tomto konkrétním případě si myslím, že se jedná o snahu vyvléci se z práv a zejména povinností stanovených právními předpisy včelařům. (Nikterak to více nehodnotím, nesympatizuji, nic podobného).

Opylařem nebo opylovařem je pak ten, kdo chová či vytváří podmínky pro život hmyzu, přičemž není med ani vedlejším, nezamýšleným, výsledkem. Typicky chov čmeláků.

Já osobně se již druhým rokem chystám vytvořit hmyzí hotel a zatím jsem se k tomu nedostal. Blush Snad tuto zimu.
Na naši malou zahradu jako dlaň čmeláci i samotářky často lítají, kvetou tam pro ně atraktivní květiny. Často najdu pod uteplivkou soudeček zednice, letos mi dokonce "ucpala" uloženou spojku na vodu. Surprised
A očekávám motýly. Zasadil jsem loni dva keře Komule Davidovy, engliš butterfly bush. Název napovídá sám....
To je tak, kdyz zijeme v blahobytu a vymyslime blbosti. Kdyby se dotycny musel opravdu zivit tim co vyprodukuje a byl na tom zavisly, tak nebude mit cas premitat jestli je vcelarem anebo opylarem a resit podobne nesmysly. Bude rad za kazde kg medu, ktere mu vcely prinesou. Tim nechci rict, ze je spatne myslet i na "vceli welfare", ale to ostentativni odmitani slova vcelar mi prijde ponekud smesne. Cele se mi to jevi ponekud sektarske.
Citace:Smolík vychází z teorie, že se o včely, které nejsou jeho, nemusí starat podle zákona.

A čí ty včely jsou?

Citace:Stanovisko Ministerstva vnitra ve věci ztrát a nálezů

IV, Nález zvířete

Pro nakládání s nalezenými zvířaty platí určité odlišnosti plynoucí z povahy zvířete jako živé bytosti.

V případě nalezení zvířete musí nálezce v případech, kdy nebude moci určit, komu zvíře náleží, dle § 1058 NOZ oznámit bez zbytečného odkladu nález obci. V druhém odstavci téhož ustanovení zákonodárce stanovil, že osoba, která zvíře opatruje (nálezce, obecní policie, obcí pověřená osoba) pečuje o zvíře jako řádný hospodář až do doby, kdy se zvířete ujme vlastník.
Čmeláky sice nechovám, ale mám někdy pocit, že jich mám na zahradě víc než včel hlavně ráno a večer.
Komule mi kvetla již loni - fakt ten magnet na motýli funguje. Včelám sice taky voní, ale asi se nedostanou na nektar tak jen spíš očichávají. Letos jsem dokupolval další barvy. Větve co jsem loni na zimu ostříhal a jen tak píchnul do země, tak se letos zelenají a dokonce dvě už letos pokvetou - neuvěřitelné na podzim bez přípravy zapíchneš, v létě další rok vykvete a kvete do mrazu.
KOlega zahrádář se mě jednou ptal, co to má za divné "mouchy" na zahradě. Tak jsem mu dal MV kde byl zrovna o samotářkách článek, možná to byl speciál.
Od té doby mě chválí, na zahradě má opyleno, jiný zahrádkář - včelař nadává, jeho včely stromy ignorují aletí na žluté pole. Smile

Že naše včela je konkurentem ostatních. Nevím co na tom není jasného, je to tak. - mimo jiné pozorování Dr..Švamberka (pokud se nepletu) , že v době radikálního odvčelování - roztoč - stoupl počet ostatních opylovatelů.
(08.07.2015 6:00)stefanos689 napsal(a): [ -> ]Prosimte odkud cerpas informace, ze ostatni opylovaci vymiraji diky (kvuli) udajnemu premnozeni vcely medonosne?
Je zde plno příkladů, kdy díky odvčelení krajiny kvůli kleštíkovi, či MVP se objevili nové druhy samotářek a čmeláků. Upozorňoval na to i Ing. Titěra. Bohužel je to fakt, pastvy ubývá a včelařů a včel přybývá. Bohužel samotářky nemají žádné zásoby a tak pokud není žádná pastva tak hynou. Více zde nebo zde.

(08.07.2015 6:00)stefanos689 napsal(a): [ -> ]https://cs.wikipedia.org/wiki/Opylova%C4%8D
Dalšáí důkaz že se Wikipedii nedá bezhlavě věřit Smile Viz. např. zde či zde
POZOR !!!!! Letos uběhne 150 let od vynálezu medometu. Dnes vyšlo úžasné video a článek. Zde odkaz:  
http://magazin.aktualne.cz/video/ceska-v...osition-7.

Svěrák je boží.
Skutečný zdroj je zde ...
http://www.fhruschka.cz/
Zde je i možno se na ono zářijové setkání přihlásit.
Jiří
Kdo má včely, má letos i med. Jeho cena ale klesat nebude
http://boleslavsky.denik.cz/zpravy_regio...50709.html
Nepovídej Miloši.....půjde ještě nahoru....Big Grin...a v Praze i rychleji, když tam máte takový "odborníky"

http://www.novinky.cz/domaci/374621-smrk...msice.html
Referenční URL's