Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Zprávy z tisku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Petr Texl na Aktualne.cz v DVTV s Martinem Veselovským:

http://video.aktualne.cz/dvtv/kvalitni-m...590604f2e/
Jedem mu postříkali včely. Uhynulo dvacet včelstev
http://brnensky.denik.cz/zpravy_region/j...50729.html
Předseda včelařů Leoš Dvorský: Největším nepřítelem včel je člověk
http://boleslavsky.denik.cz/zpravy_regio...50804.html
Zdá se, že v okurkové sezoně došlo na včely a včelaře:
http://instinkt.tyden.cz/
Jiří
Síla zvyku, Jirko ... Wink
Jiří
Stále je co se učit.
"Z volátka umístěného v zadní části zadečku pak předávají sladký balíček úlovým včelám."
ty velký kameny na stříškách bych nechtěl zvedat! To je možná dobrý preventivní opatření proti častému lezení do včel. Big Grin
Práve vyšlo v Slovenskej národnej knižnici v digitálnej forme, najstaršie záznamy o včelárení na území Slovenska : http://www.zenskyweb.sk/vcelarstvo-na-sl...u-tradiciu
http://21stoleti.cz/2015/08/11/vcely-ock...e-potomky/

Z nasbíraného nektaru vyrábí pro královnu mateří kašičku, ta mimo jiné obsahuje bakterie z okolního prostředí. Bakterie se po strávení dostanou do orgánu podobného játrům, kde se naváží na protein vitelogenin. Krví je pak tento komplex předán larvám včel. Díky tomuto principu jsou mladé včely „naočkované“ proti patogenům běžně se v okolí vyskytujícím.
Divoké včely se přizpůsobily varroáze
http://www.tyden.cz/rubriky/veda/priroda...cr4JF_ZiAA
Kdyby i zde bylo zavčelení 1/1km2 místo 7/1km2 výsledek by byl stejný. Zrušme dotace a situace se stabilizuje sama.

Peníze.cz > Spotřebitel > Marný boj proti suchu! Miliardové dotace nás nespasí
Marný boj proti suchu! Miliardové dotace nás nespasí
Gabriel Pleska

Průšvih je, že těch osm miliard dotací z evropských peněz nic nevyřeší. Řešení ovšem souvisí i s dotacemi. Ne ale s jejich přijímáním, naopak proti povodním i proti suchu by nám pomohlo pár dotací prostě odmítnout.


Co mi z toho vyplývá? Ty peníze z operačního programu berme, dají se za ně připravit pěkné věci, krajinotvorné prvky, které budou mít spíš jen lokální dopad, ale nikde jinde bychom na ně nevzali. Remízek, malý rybník, suchý poldr, který bude čekat na jarní příval vody, kterou pak zadrží. Jistě by bylo hezké, kdyby to rozumný hospodář dělal sám od sebe a za své, ale poslední, kdo investoval do promyšlené krajinotvorby, tu byl snad hrabě Špork… Jenže opravdový dopad by přinesla až velká změna. Konec dotací na řepku. Ale nejen na ni, konec evropských zemědělských dotací, které křiví trh, vůbec. Návrat k bramborám a řípě.

Zdroj: http://www.penize.cz/spotrebitel/302944-...as-nespasi
Říkali nedávno v rádiu v souvislosti se suchy že výstavbu takových rybníků co se budovaly před čtyřmi sty lety okolo Třeboně si v současnosti nedovedeme představit. Tolik betonu a asfaltu co by se dnes spotřebovaly nikdo nezaplatil.
Asi nechápu. rybnikáři měli v té době beton a asfalt. A já myslel jíl a kamení. Safra asi jsem se spletl.Big Grin
Celou dobu si myslím, že za problém zadržovaní vody mohou právě materiály jako je beton a asfalt. Tolik vyasfaltovaných a vybetonovaných ploch co nemůže pohlcovat dešťovou vodu. Snad nikdy nebylo co je dnes. Lužní lesy a mokřady již také nejsou. Nevhodná proti povodňová opatřeni. která vodu úprkem ženou dal. Místo aby zadržovala a ta se mohla vsáknout. Samozřejmě rubem všeho je stojatá voda, kde se množí i ohavná havěť.
Mimochodem vodu ze střech bychom si také mohli chytat do rezervoáru, a tu později využívat k zalévaní. Místo vody s kohoutku, nebo se zase mýlím?
Referenční URL's