Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Zprávy z tisku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
kde se tady psalo o nových matkách v BŘEZNU? To by mne taky zajímalo.
KTM hodně s Tebou souhlasím, jen se na to zkouším dívat z jiného pohledu, mě to přijde, že je to pořád historicky dokola to samé (i když v posledních 50 ti letech extra rychlé, což to umocňuje). Stejně jako se podivuješ, že 15ti letý neumí naštípat a zapálit dříví (předpokládám, že většina mládeže z velkoměst to ani nikdy dělat už nebude a ani neměli šanci se k tomu dostat) tak ještě před pár desítkami let se mohl někdo podivit, že chlap neumí usmrtit zvíře (králíka, prase), rozbourat a připravit manželce do kuchyně. Dneska je to spíš naopak, diví se, že to člověk umí. Je to smutné, ale je to tak. Člověk dělá jen to co potřebuje, pokud mu pokrok umožní to nedělat tak dělá něco jiného nebo se fláká. Závislost na sociálkách - dneska to budí pohoršení za 20 let to bude normální pojem - stejně jako na automatech, nebo alkoholu, drog, nebo spousta drobných úchyláren z kterých se lidi léčí. (i já se pozoruji že začínám mít drobnou závislost na soc. sítích protože každý den furt čumim na VF co je nového) oheň sám o sobě nemůže za to, že se spálíš. No a zkus desetiletého a důchodce naučit s nějakou složitější apkou třeba i excelem a rozdíl je sakra velký mám zkušenost s obojím (asi jako učit s náklaďákem někoho kdo předtím jezdil autem nebo někoho kdo naposled na koni - samozřejmě čest všem výjimkám.). Já osobně věřím, že se s tím naše děti popasujou a nevyhyneme Big Grin
Je smutne,kdyz kluk umi klikat s mysi,a neumi vzit do ruky kladivko nebo sekyru.Bude z nas jednou narod smelinaru na netu a pracovat nebude mit kdo.
Ve vláknu o 5G se Mlha posmívá a ohání se vědou a s vědou obecně to nejspíš přitom vypadá nějak takto

https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa..._campaign=
ze zahraničí - nekrade se jen u nás - https://metro.co.uk/2020/06/24/beekeeper...-12897561/

stručně:
3 dny vysavačem dostával včely z komína, pak si je v úterý odvezl na svou farmu a ve středu ráno byly pryč. Na místě našel jen stopy pneumatik. Včelař si myslí, že zloději na včely rovněž použili vysavač a postupně vysáli včely, které byly uloženy i s plásty a larvičkama v 7 oddělených bednách . Zdrcený včelař dodal, že včely by nikdy larvičky neopustily a muselo dojít tedy ke krádeži. Počet ukradených včel udává na 130 000 a škodu odhaduje na £2000,-
Kdo berete sobotni Pravo,mrknete na clanek na str.3,s nazvem" Evropske penize pro vetsi vcelare jsou v ohrozeni",kterak svaz Machove a Peroutky vymyslel,ze bude neclenum ukrajovat z evropskych dotaci 5 % z hodnoty porizovaneho zarizeni.
To fakt neni vule clenske zakladny dokopat svaz k tomu,aby byl o spolkove cinnosti,vcelareni a vcelach, a ne o rozdelovani dotaci??????????? Dotace at si vyrizuje MZe samo.

Nebyl by lepsi nazev Svaz administratoru vcelarskych dotaci,nez Svaz vcelaru?
Je otázka, zda to ministerstvo chce dělat každému jednomu extra.

U odpadů existuje Eko-kom, který monopolně admnistruje, nutno podotknout že za velmi tučné peníze, všechno co se týče povinností producentů odpadů. Existuje teoretická možnost, že si každý producent odpadů bude jednat s ministerstvy sám, ale v praxi je to kvůli složitosti nemožné a hlavně to narazí na neochotu ministerských úředníků jednat individuálně s každým extra. Nelze se ubránit dojmu, že složitost je záměrná, aby každý raděj platil ekokomu.

Víte jistě, že by se dalo jednat s ministerstvy každý sám za sebe? A víte jistě, že by to tak chtěla většina včelařů? Já třeba rozhodně ne!
Jedna věc je romantické snění a poukazování na spoustu věcí, které některým jeví jako v nepořádku, ale praxe je obyčejně na hony vzdálená sebevzletnějším romantickým tužbám!
Vy vlastně, motivovaný osobní averzí vůči některým protagonistům (které je možné vyměnit) voláte po zrušení servisu a návratu na stromy, kdy se každý místo využívání civilizačních vymožeností má rvát o své místo na slunci sám? Většinou s vámi souhlasím, v tpmto případě prosím utečte z civilizace, prosím, beze mě. Děkuju.

Kdyby bylo po mém, ihned bych já zrušil administrování dotací pro nečleny Svazu. Já Svaz živím a on pracuje pro ty, co ho neživí a ještě pomlouvají? Divné pořádky!!!!!

Znáte to přísloví o přímé úměře mezi výškou honoráře a muzikou? Zadarmo příteli zpívají jen ptáci a to ještě jen do Jakuba, pak jen krákají vrány a řve práskačka sojka. Jinak ani notička.
Proč by měl Svaz něco někomu dělat zdarma mi uniká.
Probihala nejaka jednani,vyslo jakesi narizeni vlady,svaz se zavazal administrovat dotace pro VSECHNY vcelare podle nejakych podminek.Pokud vedel,ze to nechce delat zdarma,mel to rict na zacatku a bud to dat jasne najevo,ze se stava obycejnou platebni agenturou nebo si domluvit od MZe onech 5 % na administraci.Ne je chtit po neclenech chvilku pred terminem.
Kamarad Vam nabidne zdarma svezeni na prednasku,kousek pred cilem zastavi a bude chtit penize,protoze to zadarmo delat nemuze? Co si o nem budete myslet? Nenapadne Vas nahodou slovo darebak nebo vyderac? (Ten kamarad samozrejme).
Z tohohle bude dalsi obrovska ostuda v tisku,nepochybne to budou pretiskovat dalsi media."Duveryhodnost" svazu je uz tak posramocena medem s atb,tohle ji neprida.Pokud neco nehodlate delat zdarma,delate to nebo nedelate???
S osobni averzi mate Tome pravdu,pokud nekdo neni schopen vysvetlit pet let kauzu Vcelpo clenum,neni divu.
Nevsiml jsem si,ze by Hlavnim poslanim Svazu bylo administrovat dotace za poplatek,jsou tam uplne jine podstatnejsi veci.
(27.06.2020 16:13)tom.50 napsal(a): [ -> ]Proč by měl Svaz něco někomu dělat zdarma mi uniká.

Ano souhlasím, práce se nemá dělat zadarmo. Jenže on ten Svaz parazituje na nemalém počtu pěšáků, kteří to odpracují a za to kulový mají.
Stačilo, aby svaz řekl, že dotace nebude administrovat všem.....
Stačí, ak dotace nebude svaz administrovat vůbec.
Prečo si to každý neadministruje sám ? Tie isté podklady odovzdáte tajomníkovi, on to pošle na CSV a oni na ministerstvo. Nemôžete to poslať rovno na ministerstvo ?
A svaz si uvolní ruce a môže za primeraný poplatok iba odoberať melivo Smile
Víte jak je krásný pocit si říci: ať mi celé dotace pocelují ř....
Jestlipak někomu těch pár korun stojí za nervy při řešení problému ve vztahu včelař a svaz.
Není to vůle vyřešit tak budu v pohodě, sednu si před úl a je mi dobře i bez těch dotací.
Nežádám o ně a také žiji.
Vim,mam to uplne stejne.
(27.06.2020 20:15)Albert Gross napsal(a): [ -> ]Prečo si to každý neadministruje sám ? Tie isté podklady odovzdáte tajomníkovi, on to pošle na CSV a oni na ministerstvo. Nemôžete to poslať rovno na ministerstvo ?
posílat přímo? bez spousty užitečných prostředníků?? .. a soudruzi pak nebudou mít co žrát .. to přece nechcete Big Grin
Asi to s prokázáním té otravy nebude tak snadné

https://archiv.ihned.cz/c1-66783100-uhyn...ivou-latku
[quote='Pavel Šuk' pid='240252' dateline='1593326461']
Asi to s prokázáním té otravy nebude tak snadné

Mluvil jsem se včelařem, který viděl postřikovač v řepce v době květu v 9:00. Večer létavky a spousty včel mrtvých před česny. Volala se policie, včely se posílaly na rozbor - výsledek? Varoáza.

Dva roky zpátky mi říkal jinej včelař, že posílal pyl a včely z podmetu padlých včel do Dolu. Měl podezření, že se mu tráví včely z pylu, který nanosí včely z mořených semen. Myslím, že zmiňoval Titěru, který mu řekl, že ví, že má pravdu, ale na papír mu to nedá, protože by šli proti zemědělské politice státu...
(28.06.2020 0:42)Orxion napsal(a): [ -> ]
(27.06.2020 20:15)Albert Gross napsal(a): [ -> ]Prečo si to každý neadministruje sám ? Tie isté podklady odovzdáte tajomníkovi, on to pošle na CSV a oni na ministerstvo. Nemôžete to poslať rovno na ministerstvo ?
posílat přímo? bez spousty užitečných prostředníků?? .. a soudruzi pak nebudou mít co žrát .. to přece nechcete Big Grin

A chirurga darmožrouta taky neživte a apendix si taky vyndejte sám. Autobus či tramvaj si taky riďte sám. To já zase civilizaci využívám rád, až půjdete okolo kalendáře mrkněte se jaké je století a pak si naštudujte pojem "dělba práce".
Možná, že by nebylo od věci zkusit nezávisle poslat vzorek včel a zasažených rostlin do výzkumného ústavu např. v Německu. Nebude to asi zadarmo, ale svést otravu na varroázu je přece jen naprostá blbost. Zvlášť u tolika včelstev najednou.

Tam je těch výzkumných ústavů podle mých informací 17. Těžko si pak dovolí uvést do protokolu něco jiného, než je pravda. Přišli by tak o reputaci a to si nikdo z nich nedovolí (názor ředitele ing. Liebiga na přímý dotaz včelařů ze zájezdu, který pořádala PSNV v roce 2007).
Ne jako tady, kdy je jen jeden a chová se tak, jak se chová. Těžko by pak vysvětloval, že by „šli proti zemědělské politice státu“.

Ještě jedna připomínka k moru včelího plodu.
Posíláme už několik let vzorky do laboratoře AGRO – LA v Jindřichově Hradci. Cena vyšetření je nějakých 165,- Kč, ne jako 480,- Kč ve VÚVč v Dole. Veterináři vyšetření berou, mají akreditaci. Vcelku dobrý byznys, hlavně, když to včelaři platí.
AGRO – LA má totiž nosný program jiný, než jsou včely.
Vzorky z pásem ohnisek moru včelího plodu by slušelo poslat řádně do VÚVč v Dole (v rámci doporučení) a pak tentýž vzorek poslat do AGRO – LY. Pak by se zjistilo, kde je pravda. Zdá se mi totiž, že pásma MVP např. na prostějovsku jsou nesmyslem a jen byznysem VÚVč.
iRP

Ještě k otázce platby 5% z dotací pro neregistrované včelaře.
Pokud vím, ČSV se zavázal poskytovat tuto službu ZDARMA i pro neregistrované včelaře. Byla to jedna z podmínek ministerstva. A teď to chce platit?
Přece pokud něco slíbím... Nechápu.
iRP

Ještě k otázce platby 5% z dotací pro neregistrované včelaře.
Pokud vím, ČSV se zavázal poskytovat tuto službu ZDARMA i pro neregistrované včelaře. Byla to jedna z podmínek ministerstva. A teď to chce platit?
Přece pokud něco slíbím... Nechápu.
iRP
Dovolim si upresnit-Necleny svazu,registrovany musi byt kazdy....Smile Ono jak jsem zjistil,nemusi byt clovek ani clenem rybarskeho svazu,aby mohl na ryby,rybarsky listek neclenovi vyda poverena obec.
Ohniska MVP na Prostejovsku jdou mimo Dol,posilame do Olomouce a musim rict,ze v tomhle tom,je spoluprace s prostejovskou SVS velice dobra,protoze SVS komunikuje primo s predsedy jednotlivych ZO,informace jsou okamzite predavany clenum v pasmu,a maji na vyber,jestli vzorky daji cestou ZO,nebo zvoli cestu odevzdani na svoz sami.ZO neni povina tyhle vzorky shromazdovat,jak si zase leckdo mysli,je to jen spolek,dela to dobrovolne v ramci spolkove cinnosti a ZADARMO i pro necleny.Nebo,ze by bylo moralni chtit po neclenech 5 % z ceny vysetreni za "administraci" vzorku???
Prvni problem je, ze tusim po 48h vyvane vzorek otravenych vcel i porostu, takze laborator musi konat bez prodleni. Druhy, ze testuje a kontroluje stat jehoz premier zbohatl na vyrobe hnojiv a postriku. Dnes pak mimo to na tzv. Bio nafte z repky a hospodareni na polich.
Referenční URL's