Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Zprávy z tisku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Kleštík, osudný nepřítel včel
http://bruntalsky.denik.cz/zpravy_region...50623.html
Uffff .... Surprised
Jiří
Vzpomněl jsem si na včelařskou přednášku Luďka Soboty na jedné Mládkově desce.
A pak má člověk hledět optimisticky do budoucnosti! Uf, Uf, řekl by starý indián Wink
"Ti zavíčkovanému včelímu plodu sají hemoglobin, kterým se živí. Zdroj: http://bruntalsky.denik.cz/zpravy_region...50623.html"
Hlavně když nesají C2H5OH to by novináře úplně zmátli.
Ve chvíli, kdy jsme se s přáteli rozhodli začít psát tiskové zpávy, došly nám dva klíčové aspekty: jednak to, že je strašný problém vtěsnat složitou problematiku nějakého velice specifického tématu našeho věru dosti komplikovaného oboru do nějakých 1500 znaků. To je fuckt problém ...
No a pak ještě to, že se to musí napsat tak, aby to neinformovaný a povrchní rychlokvašený novinář - hlídač demokratury nezmrvil. Máme pár příkladů v různých mediích, kdy jsme narazili na schopné novináře a výsledek je docela slušný. Ale většina je toho druhu, že naskakuje husí kůže a konsekventně se plíží depka ...
Jak sdělit veřejnosti za dané situace to, co nás trápí a o čem debatujeme? Tedy hlavně u témat, která onu veřejnost jistě zajímat budou (třeba med, kvalita produktů, krádeže úlů, racionální využití veřejných prostředků ...)?
(http://www.psnv.cz/ - oddíl Tiskové zprávy)
Jiří
No já nevím. Biopesticidy - houby - jak se zajistí aby nenapadaly i včely - to je taky hmyz. NC je taky houba.
Byl bych opatrný. spíše bych věřil vyrovnání pomocí přirozených predátorů, které nebudeme likvidovat s likvidaví jejich potravvy - tedy těch škodlivých. Prostě nastolit přirozenou rovnováha, resp se o to pokusit.
Já si počkám na vysvětlení přátel chemických pořádků A. Karocha a Irenky. Ale tady to číst asi nebudou
Vědci nyní zkoumají, zda a v jakém množství se glyfosát vyskytuje v různých výrobcích. Zatímco výrobky z kukuřice a sóji hraniční hodnoty nepřesahují, výsledky v medu jsou děsivé. Více než polovina konvečních (59% z 58 vzorků) a téměř polovina z organických (tedy bio) vzorků medu (45% z 11 vzorků) měly koncentraci glyfosátu za hranicí povolených zdravotních limitů.

Vědci to zní hrdě, škoda že autorovi stačí takové označení.
Zajímalo by mě jaký vztah mají takoví autoři k vědcům - když přinášejí zprávy co se jim líbí, tak to jsou vědci, když zjišťují že je to neškodné, . . .
4 kaJi Jestli vono to nebude tím, že ta kukuřice a sója budou jistě GMO. Pan Karoch s Irenkou by to mohli objasnit. Smile
Tak Peroutka už zase ví, že nejvíc to odnesou létavky ... A co plod, který je živen toxickým pylem? A co na to pak imunita celého včelstva? Co residua postřiků ve včelích produktech?
Ale nakonec je dobře, že se o tomto tématu píše. Tu vidím jeden z bodů, kde by se asi většina včelařských sdružení v oboru působícíh bez problémů shodla. Tedy na tom, že je to špatně. Je otázka, zda i na návrzích na řešení ... Wink
Jiří
Neškodnost postřiků obilí. Hm. Smile
Kolega konstatoval, že zase nebude mít hrušky. U zahrady má pšenici a to znamená že mu postřiky zničí úrodu hrušek - scvrknou se, strupy, nebo co. Má ověřeno že vždy, když má kolem pšenici.

Jen bych to bral za zajímavý úkaz, že ten postřik nekončí jen na poli. A kolem polí bývají meze, atd.
Němečtí poslanci mají v parlamentu úl s 2000 včel
http://magazin.ceskenoviny.cz/zpravy/nem...el/1234230
tak němečtí zelení umí přesvědčit matku aby udržovala v úlu stav 2000 včel a na povel zvýšila stavy. A o češtinářském nadání autora článku nemluvě.
Co to tam mají za včely? Big Grin
Zdeňku, neříkej, že nepoznáš tu naši ... Big Grin
Jiří
Referenční URL's