Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Zprávy z tisku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Když máš v podloží břidlice,slepence a droby,jsi ve srážkovém stínu a místo smrkovych lesů,které držely vláhu jenom pařezy a rozpálené kamené stráně a strže,tak to neni žádna hitparáda.Pravda,med byl vždy,i bez akátu a bez lípy.Ta je dobrá tak leda na pyl.
Včera napršelo 18 mm, ve vinoradě na kopci cca 70 metrů nad ůdolím ve studni voda metr hluboko, loni tak cca 5-6 metrů. Takže po cca 10 letech se zvedla spodní voda, sice lidem nepramení voda přímo v řádcích vinohradu jako tehdy, ale rozhodně pokrok.
Miroslave, nevšímej si drobností, vnímej princip toho co dělá větrník v krajině. Jednoznačně ovlivňuje počasí. Čím větší větrný park, tím více. Pod Brnem v Rakousku jich máme tisíce... a další kmotři na radnicích prosazují i u nás. Tam kde se povolí 2-3, se do pár let točí násobné počty...
A bylo ji někdy u vás dost? Co si tak pamatuji, většinou si stěžuješ. Vodu nemáš, med jo. U nás voda je, med ne.

Přesně tak ,Já když si vzpomenu na ty Medardy když jsem začínal . Bylo to k uzoufání. Furt jen chcalo a zima. V podyjí taky moc neprší a 10kg přínos za den jak se zde dá dočíst.Umne slabý jarní výnos a nyní nic.
Ono dole nemusi moc pršet.Vzdycky když ráno minu Vyškov a jedu dolů k D.2,tak světe div se,nad poli v údolích se válí mlha a opar.Rybniky,větši vodni toky.A to je vláha.To ze sucha nevznikne.Hledej u nás opar na rozpálenych balvanech.To by musela lít voda 2-3 dny,aby les pustil páru,Okluka uz zas pomalu neteče.(Od Plumlovské přehrady je z ni Hloučela).
No jo Zdenku,tenkrát to tak bylo.Taky soudruzi meliorovali jak o život,na řadě míst zapadl o žních kombajn.Dnes? Dnes je tady sucho koncem dubna.
Když snůškové období prochčije, tak je to k uzoufání. Nejlepší snůšky byly v letech, kdy bylo teplo a sucho. Chcát může na podzim a v zimě... Teď straší ve čtvrtek se supercelami. Před 2 lety jedna taková co pak přesrostla v tornádo na stanovištích komplet očesala nakvetlou lípu... to nechceš!
U nás,když bylo vlhko a nebylo moc vedro,semtam príšla přehánka,ideál když drobně mrholilo,,z lesa se valilo jak z pařáku na zabíjačce,jedle a modříny zářily medovicí jak vánočni stromky do dálky a včely padaly na česna jak kroupy celý den.Ale to už nebylo drahně let.Většinou je vedro jak kráva a jen raní a večerní přínos.
Dnes jsem si všiml,jak huči svazenka na zahraďě,ucho plesalo.
Tady jsem nahodou narazil na clanek o vrtulich a vlivu na pocasi, je to ale v anglictine a jeste jsem to necet,google to mozna prelozi nebo internetovy prohlizec.
https://stopthesethings.com/2023/06/09/c...-droughts/
Toto je pro moderátoro Goro ,dát zelený palec pro tutu informaci poředešlého příspěvku je trochu moc .To je nečetll jsem ,ale našel jsem odkaz !!!!!! To je na tom tak špatně VF, aby něco se psalo.

Ať se daří Zdeněk
(20.06.2023 22:37)Medak napsal(a): [ -> ]Toto je pro moderátoro Goro ....
Ať se daří Zdeněk

Zdenko toto je zasa len pre teba....
...ja by som si nikdy nedovolil hodnotiť to akej informácii dáš ty zelený či červený palec Wink
...máš na svoj názor právo...
...čítal si vôbec ten článok ....?
Ja som si článok prečítal a dal som mu súhlasný palec...
...vrtule sú mi nesympatické,zohyzďujú krajinu, ovplyvňujú negatívne životné prostredie a rozhodne nie sú riešením pre energetickú budúcnosť...
U nás na Slovensku už zabezpečujú 0, 03% vyrobenej elektriny...doprajem ti aby to u vás bolo aspoň 30 %....

Oceňujem však tvoju snahu niečo do VF zasa napísať..
Naozaj sa píše toho pomenej....
Škoda že tvoj príspevok nebol o včelách,tie máš hodnotné...
Jeste doplnim. "Necetl jsem to" jsem napsal proto, zecjsen to necetl, protoze jsem delaljinou praci v danou chvili a odkaz jsem sem vlozil, hned jak se ke mne clanek dostal, proto jsem nebyl schopen dat do prispevku strucny obsah v cestine, coz mi bylo kdysi vytceno, tak aby bylo jasno, proc jsem ten obsah neuvedl.
Ostatni vytky k prispevku povazuju na nerelevantni.
Tomas: to jsem cetl. Nechapu vubec o cem to tam mluvi. Anebo je Morava a Slezko az nekde v asii, ze bychom meli letos tak rozdilne pocasi.
A kategorie "uhyny vcelstev" - tim jsou plne noviny uz roky a ja si porad nejsem jistej o co jde. Jestli to je naka kamuflaz kvuli prijmu dotaci, ci co... Nebo v zemedelskych oblastech zabijeji insekticidy...
Daste, při hustotě zavčelení Šumavy v porovnání s Moravou a Slezskem se vůbec nedivím, že nechápeš o čem je řeč. A buď rád, že se to té Šumavy zatím netýká. I já letos ušetřím za vodu a nebudu muset umývat medomet, protože ho vůbec nepoužiju. Tento včelařský rok je u nás "voĺaaký čudný".
K tem uhynum....melo by se ro rozdelovat a zjistovat, zda doslo k uhynu, zabiti nebo vrazde.
Co to je uhyn?
Tento tyden jsem mluvil s kolegou vcelarem u nas na vsi, nejak prisla rec na uhyny, on rika, me uhynuly jedny vcely (ma jich kazdy rok cca 5-6)...ul plnej zasob.....a ja,se ptam "a ta vcely tam byly popadany mrtvy nebo uletely z ulu a uhynuly nekde venku"....a on "byly tam, odtrhly se od zasob"....a to je to starej dloooooouho dobej vcelar...jenze uz je starej, nema vcely na zahrade ale v takovym lese na kraji vsi, takzev zime na kontrolu se tam dostava asi blbe.

A ted reknete, je to uhyn, zabiti nebo vrazdaWink? Podle me zabiti z nedbalosti. Ale uhyn to urcite neni.

Takze kdyz nekdo nekde na internetech mluvi a pise o tragickych uhynechy, jeste lepe pro zvyseni tragicnosti a dramaticnosti o uhynech u dlouholetych zkusenych vcelaru, tak je potreba napred zjistit okolnosti a pak tu udalost spravne zaradit a az pak se bavit o UHYNECH.
To jste zcenzurovali několik dní diskuze o glyfosátu a ukrajinském obilí??
Jasně, dezinformace. O čem se nemluví, jako by nebylo. A sežrat to někdo musí.
(09.07.2023 16:53)Frey napsal(a): [ -> ]To jste zcenzurovali několik dní diskuze o glyfosátu a ukrajinském obilí??

A není to poprvé, ani naposledy. Smažou a dělají mrtvého brouka. Ani tolik slušnosti, aby napsali proč to smázli nemají. Pluralita názorů se dneska nenosí ani na včelařském fóru. Jdeme s dobou.
No tak priatelia včelári, nerobte si z tohto fóra ani politické ani dezinformačné fórum...je ich plný internet...svoje túžby realizujete tam...
tu píšte len o včelách , tak ako doteraz ...
a dodržujte "Pravidlá fóra"
https://www.vcelarskeforum.cz/tema-Dulez...vidla-fora

po tom článku o glyfosáte sa rozbehla diskusia, ktoré nemala ani náznak spojenia so včelami...
rozoberať Ukrajinu, obilie, múku, rozbory, škody ktoré robia rozhodnutia EU pre ČR do fóra nepatria...
Opět jste zcenzurovali příspěvky o účelovém rozhodnutí EU k neškodnosti glyfosátu a bezcelním režimu na chlorpyrifosem kontaminované obilí z Ukrajiny. Zcela proti pravidlům fora i bez automatického oznámení do pošty.

Před pár lety jste tu smáli starým komoušům ve vedení ČSV co cenzurovali příspěvky v časopise a teď se chováte stejně... Nedivím se, že sem přestalo přispívat tolik profilů..
Referenční URL's