Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Zprávy z tisku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
No právěže se mi letos to včelstvo co natáčím vůbec nelíbí tak jako loni, řekl bych že mám i já některý takový a to bez žádnýho překrmování jen s 24kg loni v srpnu....Navíc on spojuje dvě včelstva, takže mu celý leto a podzim kladou určitě obě matky.

Píše tam v komentářích, že na podzim mu spotřebujou na plodování 15kg a 20kg jim zůstane na zimu plus tam 9 doleje a ted tam má tak 12....cukr je v současnosti sice levný, takže nákladově to není zase taková položka, ale přijde mi to zbytečně moc práce na to, co z toho ve finále ted má.....
Podzimní (vynucené) plodování nezvýší počet zimních včel nebo jen minimálně, prakticky vykrmuje krátkověké včely ve dvoumatečném včelstvu. Pracné, zbytečné a tudíž drahé, bez ohledu na cenu přidaného cukru. K tomu přičteme množení kleštíka, Gabon, a je to tam, kde bych nechtěl být.
Pro srovnání: po skončení krmení (15.8.) měl úl 74kg, do 1.11. se úl odlehčil o -5kg na 69kg. Teď má hmotnost 62kg.
Pro jarní rozvoj tam mají téměř celý nástavek zásob, takže budou plodovat do alelujá a já nemusím tahat 6x navíc cukr po včelnici.
Až ten cukr bude dražší nebo nebude, jak se bude včelařit?
František Němec : S menšími výnosy a bude se nechávat včelám med, jako kdysi dříve. Však to tak někteří i dnes dělají. Já např.
Pan Špavor to dělá dobře a hlavně musí dělat reklamu úlům které vyrábí. Byl strašně špatný rok a tak se silná včelsva neuplatnila. V normálních letech je to zvládnutá a výnosná provozní metoda. Jinak já osobně přímo nenávidím nízkonástavkové plodiště, proto že škodí slabším včelsvům a je to žrout cukru s pomalým rozvojem v nepříznivých podmínkách.
Zdendo, nejsi jediný, kdo má silná včelstva i bez tajtrlíkování s cukrem v podletí a na jaře. Prostě to jde i jinak.
http://www.vcelarstvi.cz- bez varroazy je v CR 28% vcelstev......Ha,ha,ha...ha. Zamyslí se už konečně někdo odpovědný nad nesmyslnosti podobné zpravy???
Je to asi nadhodnocování vyšetření měli, které může být zkreslené různými chytráky a lajdáky. Ale při letošním odečtu z podložek mi vyšly výsledky taky lepší, než jiné roky, takže tam bych byl v souladu s tiskovou zprávou. Odečítám podložky po jednotlivých včelstvech - letos bez nálezu roztoče 75,5% včelstev, nález 3 a více roztočů 5,5%. Ve dlouhodobém srovnání jednotlivých let to nějakou informaci poskytuje.
To jsou ta, která tam podle evidence jsou, ale prakticky už nejsou - roztočů v úle nenajdeš! Proto ta měl... B
(13.03.2021 15:51)NitraM napsal(a): [ -> ]https://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1...loni-ubylo

Mě na videu zaujal detail:
- v čase 5:20 pan Špaček říká, že v letošním roce nemíchá český med z dovozovými medy
- v čase 4:30 ukazuje stáčení medu, kde jsou na etiketě země původu Česká republika, Moldavská republika, Mexiko, Ukrajina, Argentina

Asi ten rozdíl mezi českým a zahraničním medem nebere tak důsledně.
Je fakt, že na rozdíl od Včelpa a jiných výtečníků dělá svůj byznys dostatečně kvalifikovaně, a pokud vím zatím mu nebylo prokázáno žádné závažné nekalé jednání.

[Obrázky: zem-p-vodu.jpg]
Kde neni zalobce, neni ani soudce. A Spacek, ktery je nyni takrka bez konkurence neni Vcelpo se spolkovym majetkem, aby po nem nekdo cilene sel a neco mu dokazoval.
Asi není potřeba, aby po něm někdo cíleně šel a něco mu dokazoval.
Med v obchodní síti monitoruje potravinářská inspekce. Výsledky kontrol jsou na webu Potraviny na pranýři:
Prošel jsem to včetně archívu a poslední problémový med tam má Špaček z roku 2015:
https://www.potravinynapranyri.cz/Detail...type=tiles
To je při dominantní pozici na trhu dobrá vizitka.
Včelaři a včely

Včelaření je užitečným koníčkem

https://www.ceskatelevize.cz/porady/1011...058210010/
[Obrázky: BIO-MED-KVETOVY-nevyhovel-jakostnim-poza...mu-pro.png]

čím to mohlo být způsobeno, vysoká teplota při ztekucování medu?
No přesně tak a stane se to velmi snadno. Je těžké rozehřát smíšený hnědý med aby byl pěkný a vydržel delší dobu tekutý tak jak to zákazníci chtějí.
(24.03.2021 21:19)TomasoFernando napsal(a): [ -> ][Obrázky: BIO-MED-KVETOVY-nevyhovel-jakostnim-poza...mu-pro.png]

čím to mohlo být způsobeno, vysoká teplota při ztekucování medu?

Je to špatný ukazatel kvality. Takto to dopadne, když jsou špatně nastavený parametry hlídání kvalit medu který klidně může být tím nejkvalitnějším medem v regionu oproti cukerným šmakuládám s odseparovaným nebo naředěnou šmakulou s cílem snížit HMF. Ano, HMF lze snížit uměle a baliči ví jak HMF ohlídat.

Je to prostě špatně co se týká parametrů které prý tvrdí že med nevyhovuje kvůli HMF. A kvůli HMF likvidovat šarži a odebrání bioznačky je pouhá likvidace včelaře, ne dozor nad kvalitou medu.

(24.03.2021 21:30)Zdeněk Barnat napsal(a): [ -> ]No přesně tak a stane se to velmi snadno. Je těžké rozehřát smíšený hnědý med aby byl pěkný a vydržel delší dobu tekutý tak jak to zákazníci chtějí.

V medu HMF stoupá časem a podle podmínek skladování přirozeně a nemusí být ani jednou rozehřátý. Stejně tak s časem v medu klesá přirozeně diastatická aktivita, a přirozeně stoupá sacharóza, atd. Kdo o medu ví jak, že 1+1 jsou dvě, tak musí uznat že většina parametrů, které dnes určují kvalitu medu jsou zastaralé a neodpovídají "moderní době".
já tomu tolik nerozumím, ale napadá mne otázka, zda je normální, aby ta hodnota byla dvojnásobná než je norma.....chápal bych, že může být vyšší z přirozených důvodů o 10-20-30 procent....ale je normální, aby byla vyšší o 100 procent?
Ktomu znát něco o medu se nemusí moc rozumět co píšu, prostě to tak je že časem a podmínkama med, myslím tím včelí pravý nikdy ohřátý(ztekucovaný) med od včel, nevyjadřuji se v tomto příspěvku o nemedu vydávájící se na etiketě za med, stoupají a klesají přirozeně hodnoty načasové ose a pokud nezačne kvasit a tím se kazit, je úplně v pořádku i kdyby měl 15 let. Byl by v pořádku i kdyby se začal vrstvit a včelař nebo koncový konzument ho zcelil smícháním s jiným čerstvějším medem. Med je živá čerstvá věc kterou vyrobí včela a ta věc stárne a sere mne, že dojde úředník a stanoví že starší med už není medem protože je starý a nekvalitní, což je totální nesmysl, protože med na rozdíl jiných komodit mění své vlastnosti jako víno nebo jiný samozakonzervovaný přírodní specifický produkt.

A k normě, je to normální všimni si té hodnoty jak ji labina zjistila, aby bylo jasno všem, že nevyhovuje ani medu z klimaticky teplých míst, kde je norma 80mg/ na kg. (podle EU a medové směrnice) Prostě úředník s hodnotou HMF v medu je takový kouzelník jak celník co z cisterny lihu vyrobí vyplněním papíru cisternu mléka. Prostě vyrobí z potencionálně kvalitního medu kšunt. A podotýkám že takové hodnoty HMF může docílit med úplně běžně během několika měsíců nebo málo let podle podmínek skladování a druhu. Což je úplně normální věc.

Neznám podrobnosti, ale jisté je, že takové věci s kontrolami medu se nedějí jen tak. Většinou jde o udání.

jinak norma je 40mg pro mírné pásma, 80 pro med původem z tropů.
Referenční URL's