Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Zprávy z tisku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Včely nemají co jíst. Drtí je posekané trávníky a obliba okrasných sakur bez nektaru
https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/vce...47ab5f122/
Otrávili mu 20vcelstev a on se zmuze pouze na komentar na FB. Zemedelec se smeje a krici, vic, vic takovych dobroseru, vcelaru.. Za dva roky, az da vcelstva dohromady, muze dat na FB dalsi smutny status.. a tak stale dokola
Zatím je jediný, nedaleko má včely hodně včelařů a dokonce i Broněk Gruna je tím směrem. Sám jsem také pár km a nic nepozoruji. Jen ve Valticích jsou nájezdy s fungicidy do vinohradů a něco fouklo asi bokem. Dělnice se před česny lehce hromadí, jakoby si chtěli líznou vlastního zadečku jak jsou prohlý. Na dalších místech poblíž je klid, tak se uvidí.
Rozumím dobře, že včely s prohnutým zadečkem dolů na česne jsou známka otravy? Nebo třeba nějaké nemoc? Dnes jsem to u jedněch pozoroval, byly jako nahrbený, byly to povětšinou mladušky a bylo to jen u jednoho včelstva.
Doporucujem pozriet dnes 12.25 STV 2 mastri vciel.
(09.07.2020 21:39)BOBC napsal(a): [ -> ]Rozumím dobře, že včely s prohnutým zadečkem dolů na česne jsou známka otravy? Nebo třeba nějaké nemoc? Dnes jsem to u jedněch pozoroval, byly jako nahrbený, byly to povětšinou mladušky a bylo to jen u jednoho včelstva.

Jakkýkoli vyšší spad před česny je podezřelý. Zatím to vypadá na zácpu, nechápu proč, zčeho, jak, ale abych to upřesnil jak to vypadá včely před česny se vozí po zadečku stím že zanedlouho venku i uhyne, to vození něco jak když pes má červy a vozí se po zadku. Jediné co mne napadá že je to zácpa a ta zpravidla ustane, pokud ne a ani déšť tomu nepomůže (omytí zdroje potravy který to způsobil) tak to budu řešit dále nějakým protiopatření.
www. Echo24.cz-Mam rad motyle a vcely maji radi repku... Kdo najdete, dejte prosim odkaz.
(09.07.2020 18:28)Frey napsal(a): [ -> ]Otrávili mu 20vcelstev a on se zmuze pouze na komentar na FB. Zemedelec se smeje a krici, vic, vic takovych dobroseru, vcelaru.. Za dva roky, az da vcelstva dohromady, muze dat na FB dalsi smutny status.. a tak stale dokola

Už jsem to tu zmiňoval. Mluvil jsem letos se včelařem, který kdysi míval 400 včelstev, dnes kvůli pokročilému věku (74 let) má "jen" 100 (pomáhá mu žena a syn), takže o včelách a včelaření něco ví. Má včely na Táborsku, v devět hodin viděl zemědělce postřikující řepku do plného květu. Večer včelstva min. 3 včelařů známky otravy - včely brutálně oslabené, před česny hromady mrtvolek. Včely se posílaly na rozbor, policie volána nebyla ( v rámci dobrých vztahů na vesnici). Výsledek? Včely prý padly na varoázu. Zmiňoval jsem tu i další rozbor, který prováděl výzkumák Dol, kdy byla "na hubu" potvrzena domněnka otravy, ale na papír, že to nedají, protože by šli proti zemědělské politice státu - takže i dotačnímu chlebodárci.

Proti tomuto se těžko bojuje.
Vcelari tuhle zemedelskou politiku hromadne podporuji vymenou za pobirani par korun dotaci na opyleni,o jejich volenych zastupcich nemluve. Mrknete na posledni Vcelarstvi, kterak si prisli zastupci MZe pro med na medobrani do Kremencarny. Dokazete si je predstavit, jak misto medu tekouciho z medometu obdivuji otravene vcely na cesne??? Nebo jak Andrejovi rikaji v Lyse, ze repka je zluta smrt???
1. Kdyz to jde postrikovac vyfotit. 2. Vyzadovat proc mi neprislo hlaseni a trvat na sankci. 3. Nafotit a odebrat vzorky a tyto dat pres treti osobu na pohotovost veteriny v jinem kraji, otravovat telefonaty spadovou laborator (do 2d jed vyvane). 4. Pokud je to mozne (prihranici), udelat kontrolni vysetreni v zahranicni laboratori. 5. Medializace, tak jak to udelal Bachor. Nejlepe pripojit dalsi vcelare se znamymi uhyny z minulosti. 6. Spojit se vcelari ze z okoli a zdokumentovat jejich skody, aby to neoznacili za varoazu.

+ standardni postup pri otrave ..

V dalsich letech telefonicky otravovat agronoma kazde jaro i s kazdym nenahlasenym postrikovacem...
Jo, pokud to jde tak vysévat, taky jsem před týdnem zasel skoro čtvrt hektaru hořčce a příští rok bych tam chtěl dát na trvalo levanduli.
Včelám ubývá obživa, kvůli suchu i nevhodné výsadbě
https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpra...ne-vysadbe
No vida, a to chce Andrej i motyle.Bez nektaru to nepujde, at v Lyse placali co chteli.
Wow...
Živím se automatizací, ale takhle včelařit už bych fakt nechtěl Confused
Umělá inteligence se stará jak o rojení, tak o vytáčení, aplikaci pesticidů...

https://venturebeat.com/2020/07/14/beewi...arvesting/

[Obrázky: ezgif-4-31e87e720257.gif?w=600&r...;strip=all]
Je použit rámek přiléhavý, což je návrat k dřívějšímu způsobu technickému řešení rámků v úlu. (Čejkův, Danzenbakerův, Bighamův, Heddonův úl)

Není použit ani vysokorychlostí skenner, použily skennery pomalejší generace. CNC tohoto typu je zajímavý a dobře zvolený. Ve spojení s výzkumem proč se dějí problémy jsou správnou cestou. UI přesně kvůli tomu vzniká, aby řekla člověku proč se děje problém takový nebo makový u včel. Je to něco jako analýza vývoje podle získaných referenčních situací (vzorků).

Ještě dodám, že jde vidět jak pěkně automatizace svou komunikací a předáváním informací ruší klid včel. Včely ikdyž se záběry zpomalí, jsou velmi rozrušený.
Ten záběr mi naopak připadá jako zrychlený...
supec: já si přečet celý ten článek, ale myslím, že ačkoliv to prezentují jako produkt pro hromadu "potenciálních" zákazníků, tak to má dost omezené využití. píšou tam, že je to ekvivalent až 40 včelstev a že evidují zájem, dá-li se to tak nazvat (doku nedostanou peníze a objednávku, tak je to fakt jen "zájem") od pěstitelů rostlin (ovoce zelenina), které vyžadují opylení. Ovšem už nijak nerozvíjí co bude dál, až tomu pěstiteli těch 40 včelstev v kontejneru opylí to co mu tam během 14 dnů vykvete a odkvete, tak co potom s tím kontejnerem se 40 včelstvy bude dělat? To je začne krmit, nebo půjčí/prodá dál někomu, kdo zase bude pěstovat něco jiného? A na kolika hektarech aby to ty včely uživilo při tom opylování a ještě zbylo na vytáčení.
Zajímavé také je, že z těch 10milionů dolarů, co na to vybrali je z velké části od investorů a z fondů EU, ale už nepíšou, kolik je od včelařů. To by byl zajímavý údaj, protože ten by podle mě ukazoval, nakolik je to včelařsky rozumné a smysluplné, a tím pádem jaká je míra ochoty od včelařů do toho investovat, pokud to má být systém včelaři/velkovčelaři použitelný.
Stejně tak jak tam uvádějí, že to detekuje "brouky" no tak nevím, roztoče to asi spočte, ale co s nima...vysype je to, pustí do toho chemii, vytočí to před tím med, který nebude mít potřebné procento vody, nebo ten med nevytočí a zaléčí...s tímhle si umělá inteligence neporadíSmile
Nekterý startupoý projekty mi přijdou, že jsou jen o zajímavým nápadu a testu, kolik peněz mi na to kdo je ochotnej dát, přičemž je nutný vymyslet projekt, který má potenciálně hodně zájemců a uživatelů, a tím si zajistit dost peněz, bez ohledu na to, jak to nakonec je proveditelný a použitelný v praxi. A ti investoři = manažeři investičních fondů jsou lidi, který se podívaj na excelovskou tabulku, omáčku k tomu, a když to vypadá dobře, tak zainvestujou, obvykle cizí peníze a jedou podle pravidla, že 2 projekty z 10 musí být ziskové, aby pokryly těch 8 malérů....a otázka je, do který části patří tenhle kontejnerový úl.
Referenční URL's