Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Zprávy z tisku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Merkuri by místo stěžování zamakal na marketingu a po zeleném medu za 15 éček by se jen zaprášilo.
Konec EU kvót po 49 letech. Cukrovary začnou chrlit cukr podle libosti
Zdroj: https://ekonomika.idnes.cz/evropska-unie...nomika_dtt
Ty zlikvidované u nás? Wink
Současné cukrovary u nás mají vyšší objem výroby jak všechny ty zlikvidované dohromady. Efektivita je jinde, zvedla se i cukernatost řepky..
Chrlit budou jenom tolik, kolik jim toho zemědělci vypěstují..a nevím jak výhodné to pro zemědělce bude, protože předpokládám tlak na snížení ceny cukru - tedy i cenu cukrovky. Nevím, zda s kvótami padlo i clo na dovoz levného cukru vyrobeného z třtiny. Pokud ano, pak mají cukrovary v EU problém ( teda pokud ten cukr od nich nebude nějaký fond EU vykupovat draze a levně prodávat do světa jak se dělo doposud ).

starší, ale zajímavý článek ZDE
Fery to sem price nepatri dulezitejsi je cena cukru a kde je akce.
cukr - zlevnit nemůžeme

Největšími odběrateli jsou nápojářské společnosti. Našimi klienty jsou nadnárodní firmy, jako je Coca-Cola, Pepsi Cola, Kofola apod., a to i v Německu nebo v Rakousku. Druhým segmentem je výroba cukrovinek, kde zásobujeme firmy jako Wrigley, Haribo, Nestlé apod. Dále dodáváme pekařům či vinařům.
Zdroj: https://ekonomika.idnes.cz/cukr-rozhovor...oakcie_fih

Jen včelaři jej musí nakupovat v supermarketu Sad a přitom nás je 50 tisíc..
Jenomže včelaři jsou na území celé republiky. I kdybychom založili spotřební družstvo (což si v režii ČSV nedokážu představit), základním předpokladem by bylo vybudování nebo pronájem distribučních skladů, a následný rozvoz (dejme tomu na jednotlivé ZO), což by cenu cukru prodražilo.
Při odběru cukru odhadem 8 500 t (cca 2,5% celkové spotřeby) bychom se těžko dostali na nákupní cenu řetězců a připočteme li náklady na distribuci, o mnoho levněji cukr nepořídíme.
Ano, to je obvyklé..vždy se argumentuje tím, proč to nejde, namísto hledání toho jak by to mohlo jít. Sad
Za celou dobu jsme vymysleli nejlepší způsob - hlídání akci v supermarketech ( dokonce na to máme tady vlákno ) a pendlování s vozíkem mezi autem a obchodem Smile
Třeba se toho chytne někdo chytřejší než jsem já..
Příkladem budiž svazová sklenice na med. Taky jsem ji kupoval za 10 -12 Kč v obchodech a dneska je pro mě pohodlně dostupná za 5,20 Kč. Idea
Tome, já nějaké styky na cukrovarníky mám a tu rozvahu jsem si předloni dělal. Pokud bychom si chtěli sáhnout na opravdu zajímavou cenu, bylo by optimální celé množství odebrat v průběhu kampaně. Poté cena vždy trochu stoupá. To množství (můj odhad je těch 8 500 t) je sice pro cukrovarníky už zajímavé, ale ve srovnání s ostatními velkoodběrateli je to zlomek a nikdy bychom si nesáhli na cenu obchodních řetězců (které si mmch. vymohly stálou cenu v průběhu roku, včetně plynulého just in time odběru z balíren cukrovaru, tzn. bez potřeby vlastních skladů). Nevýhodou včelařů je, že potřebují většinu cukru téměř těsně před zahájením nové kampaně, kdy už jsou sklady cukrovarů obvykle prázdné.
Já jsem modelovou rozvahu dělal na množství 2 000 t v 50 kg pytlích, s termínem odběru v průběhu června a července, s rozvozem do 22 bývalých okresních měst, kde by si hypoteticky cukr odebíraly jednotlivé ZO (na své náklady), tedy bez nákladů na meziskladování, a nedostal jsem se pod 16,20 Kč/kg vč. DPH. A to jsem se s náklady držel sakra při zemi, bez rezervy na nečekané výdaje. A nedělám si iluze, že např. zajistit a zorganizovat rychlou vykládku a rozvoz 1 kamionu přes jednotlivé ZO by bylo bez problémů - z toho vyplývá i moje poznámka k potřebě distribučních skladů, byť i dočasných.
K těm sklenicím na med - ty jsou obvykle distribuovány přes obchodníka s včelařskými potřebami. Zkus se na téhož obchodníka obrátit s požadavkem na dodávku cukru. Uvidíš, co ti řekne.
Teď,když Svaz nemůže prodávat med, mohlo by se Včelpo přeorientovat na přeprodávání cukru ZO. Prostor mají dost a mohlo by tak konečně sloužit i včelařům, jak si přáli. I zisk by byl.
Cukr at si zhani kazdy sam jak nejlip svede,tohle neni ukol pro spolek.
(28.09.2017 21:37)JosPr napsal(a): [ -> ]Cukr at si zhani kazdy sam jak nejlip svede,tohle neni ukol pro spolek.

A co je tedy ukolem spolku?
(Ted mam na mysli lokalniho, na urovni obce ci par obci.)
Leckde hromadne nakupuji sklenice po paletach, aby dosahli i mali vcelari na nizkou cenu, sdileji vybaveni, hromadne nakupuji leciva (nektera jsou balena po nasobcich 50 ks, tedy pro 25 vcelstev), domlouvaji si spolecnou - tedy levnejsi - dopravu na vcelarske akce, ...). Jak se tim odlisuje hromadny nakup cukru? Treba na http://cukrvcela.webnode.cz/cukr-v-nabidce/ nabizeji jen po paletach 800 kg. Pro maleho moc, spolek malych je uz ale v pohode (podeli se). Nebo priklad APV...Idea
Svaz má skvěle fungující síť odebírající léčiva, na té lze stavět. Kdyby byl trošku pružný, koupil jeden kamion a využil řadu vlastních prostor napříč republikou jako mezisklady, věřím, že by se na objíždění poboček dalo slušně vydělat.

+ navíc by mu toto ohromě pomohlo proti rozkladu, který probíhá..
Jaky je problem,kdyz se na te palete domluvi ti,kteri o ni maji zajem,aniz by se to tahalo na spolkovou uroven??? Uvedomte si,ze vetsina se pouze prizivuje na praci par lidi,tyka se to spousty oblasti.Tahle centralni distribuce by byla nazorna ukazka podobnych postupu.Nekolik let to takhle probihalo,ne kvuli cene,ale kvuli dovozu a dopadlo to tak,ze se clen zajimal,ne kdy si ma pro cukr prijet,ale kdo mu ho doveze a kdo odtaha do baraku,aniz by prilozil ruku k dilu.Pouceni pro leta dalsi...A proto,aby vcelar vydelal,tady urcite spolek neni.Dnes hromadne vozime hruby odpraseny krystal za neakcni ceny,a vubec nam to nevadi.Spolek do toho vubec netahame,ten je mimo.Rekl bych,ze dnes nam ZO slouzi pouze jako administrativni jednotka a to co potrebujem a na cem se domluvime,si udelame sami pod jinou hlavickou a mimo svazovou strukturu.Dobro pro "vsechny" uz bylo pricinou krachu 2 svazovych podniku,domluva lidi,kteri neco chteji a jsou pro to ochotni neco udelat zadneho.Svaz a distribuce cukru je nesmysl.
Sit skvele odebirajici leciva je zalozena na zasilani par krabic a roznosu duverniky az do domu,bez nejake angazovanosti prijemcu.Cukr podobnym zpusobem "roznaset" nelze(bude ho duvernik rozvazet na koleckach po obci nebo v kufru vlastniho auta?)Navic 50000 vcelaru se do tohohle nikdy nezapoji,to je scifi,vetsina si bude hrat na vlastnim pisecku,tak jako dosud.Je potreba se vratit do reality vsednich dnu.
(29.09.2017 22:49)Frey napsal(a): [ -> ]+ navíc by mu toto ohromě pomohlo proti rozkladu, který probíhá..

Pokud je něco v rozkladu, tak to potřebuje přinejmenším léčbu, amputaci nebo ránu z milosti. Nikoliv další nezvládnutou iniciativu-činnost.
Frey si určitě myslí, že by to byla léčba. Možná ano, ale taky bych se přikláněl spíš k názoru, že by šlo o léčbu kyanidem draselným.
Referenční URL's