Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Zprávy z tisku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Tom, aj ten buran mal šancu byť "aristokrat" s charizmou.
Mohli kopať ryhy na káble, ale dnes sú cigánski aristokrati:
http://www.gypsydevils.com/sk
Ide to, ale čert nespí...Wink
(10.12.2020 13:20)tom.50 napsal(a): [ -> ]Mám názor jiný. Kolik znáte skutečných aristokratů?... Neumím to přesně popsat, z těch lidí něco vyzařuje, jakési vznešené charisma.

„Prapůvod státu leží v prosté dynamice mezi třemi základními skupinami, které se ustanovily s rozmachem lidstva po neolitické revoluci (~10 000 let před Kristem): lovci, pastevci a zemědělci. Lovci a pastevci byli z povahy věci kočovníky, zemědělci vedli usedlý život. Lovci byli vůči ostatním skupinám převážně neutrální (neměli od ostatních moc co získat a sami nebyli zajímavým terčem); pastevci ale představovali přirozeného predátora vůči zemědělcům. Zatímco pastevci jsou mobilní a zvyklí na častý boj (jak vůči jiným pastevcům, tak vůči přírodním predátorům útočícím na stáda), zemědělci jsou snadným terčem - stále na stejném místě a věnující maximum energie své půdě.

Příčinou vzniku všech států je kontrast mezi rolníky a pastevci, mezi producenty a loupežníky, mezi nížinami a prériemi.“

„1) Rabování: pastevci provádějí nájezdy na usedlé zemědělce a okrádají je o potraviny, kožešiny, ženy a další zajímavé artikly. Nájezdy jsou charakteristické vypalováním vesnic a podobnými kratochvílemi.

2) Vykořisťování: pastevci si po čase uvědomí, že zemědělci jsou metaforickou husou snášející zlatá vejce. Namísto jednorázového vyplenění je pro pastevce výhodnější odebrat zemědělcům pouze nadprodukci a ponechat je naživu. Aby zde však zemědělci byli i při příští sklizni, je zapotřebí je ochránit před dalšími skupinami nájezdníků. Pastevci tak začínají zemědělce chránit - nikoli z lásky, ale v rámci ochrany svých zájmů.

3) Desátky: odebírání celé nadprodukce je pro pastevce nákladné, jelikož vyžaduje plné sledování a kontrolu jednotlivých zemědělců. Stanovují tudíž zemědělcům uniformní daň či desátky, zkrátka paušální platbu za ochranu. Pro zemědělce je takové uspořádání rovněž výhodnější, jelikož jim umožní ponechat si větší část produkce, což je motivuje k dalšímu zvyšování produktivity.

4) Okupace: pro pastevce začíná být výhodné opustit kočovný život a trvale se usadit se zemědělci.

5) Monopol: lordi (do kterých se usedlí pastevci transformují) si přisvojují monopolní právo na výkon spravedlnosti na “svém” území. Lordi neradi vidí vzájemné rozepře a bojůvky mezi jednotlivými vesnicemi (snižují výnos), proto je rozsuzují sami a nastolují na území relativní mír.

6) Stát: lordi vytvářejí mytologii svého rodu (typicky: právo vládnout mají od Boha/bohů), ustanovují dědičný titul k území a poddaným, tvoří hierarchické struktury k lepšímu výběru daní.“


Citace z knihy
Bitcoin: Odluka peněz od státu
Je možné, že tento materiál je chráněn autorským zákonem.
(10.12.2020 13:20)tom.50 napsal(a): [ -> ]Proto vím, že drtivá většina z nás stejnou auru nemá a tedy má potenciál nanejvýš šafářů (manažer), handrkujících se trhovkyň (nasraná prodavačka v supermarketu), kočích (šofér kamionu nebo dodávky), panského písaře (IT) nebo drába (městský policajt). Takže nemůžeme se vzdávat něčeho, co drtivá většina z nás nemá, neměla a mít nemohla, většina nemá potenciál aristokratů. Ale někdejší šlechta by mohla dodnes představovat etalon.

tom.50 až budeš mít prachy pro 40 dělníků, kteří budou pro tebe pracovat nepřetržitě třeba i na několik směn denně, aby na tebe vyrobili nějakou věc kterou si prodáš, tak potom jsi noble. Proč? Každý kdo se povznese nad problémy plepsu, jistým aristokratem se stává, avšak pozor na známky maloměšťanství které je směšné a každý si ho snáze zapamatuje než prostý projev jednoduchého a tichého myšlení které jsou dveřmi těchto dvou skupin. To jest jiná kasta z lidu a není ani noble ani pleps, jsou zaseklými mezi futry obou.
Aleberte. Já mám na mysli charisma, které není úměrné penězům. Někdo se může v prachách válet a bude to primitiv a jiný může být chudý jak kostelní myš, ale je to pan někdo a vyzařuje to z něj. I když, asi pravdu nemám, z mejnstrýmu znám jednoho ospalého knížete...

Ale nechme to, je to mimo téma o zprávách z tisku.
(04.12.2020 15:17)LPS1 napsal(a): [ -> ]Masivní úhyny včelstev? Nepřiznají to, ale je to hlavně vina samotných včelařů, míní jejich svaz SadConfusedHuh

Zdroj: https://www.lidovky.cz/domov/masivni-uhyny-vcelstev-vcelari-na-nich-maji-svuj-podil-mini-svaz-vcelaru.A201203_095951_ln_domov_lianr#utm_source=email&utm_medium=text&utm_campaign=lidovky.directmail
https://www.lidovky.cz/domov/masivni-uhy...directmail

Za úhyny buď mohou včelaři a nebo varoáza. Přiznat, že za nimi stojí něco jiného by znamenalo buď poškodit Dol nebo poškodit státní zemědělskou politiku. To by sice pomohlo včelařům, ale ublížilo kasičce vedení svazu.
Stejně jako v případě chovu jiných hospodářských zvířat, tak i v případě chovu včel je zásadní, aby chovatelé včel dodržovali v průběhu roku základy správné chovatelské praxe a preventivně předcházeli případnému onemocnění svých včelstev, což se týká jak začínajících, tak dlouhodobě zkušených včelařů,“ uvedl pro server Lidovky.cz tiskový mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý. I podle něj se na zdravotním stavu včelstev odráží především zodpovědnost přístupu každého chovatele včel.
Zdroj: https://www.lidovky.cz/domov/masivni-uhy...directmail

https://www.martinus.sk/?uItem=241625
Ministerstvo= veterina by mala vydať "základy chovatelskej praxe" a až potom hovoriť o ich poušovaní. Inak sú to len alibistické brušné tance. Roman Řepka má v niečom pravdu - mnohí včelári nezaregistrovali hladovanie včelstiev.
Alberte vidím to malinko jinak a neberte prosím následující připomínku jako útok na vás. Jen jsem využil vašeho názoru a myšlenku jsem rozvinul.

To, co citujete je správně. Vy jste sice zdůraznil jednu část věty, já bych ale vypíchnul jinou a sice - preventivně předcházeli případnému onemocnění svých včelstev.

Co chcete vy, nic ve zlém, ale je nesmysl, protože každý zainteresovaný vychází z předpokladu, že kdo chová včely, ten automaticky základy správné chovatelské praxe ovládá. Taky je úsměvné, že když já tu napíšu, že některé věci jsou správné a jiné nesprávné vyvolá to bouři, ale když to píšou v novinách je to OK.

Dlouho se tu nesprávně čekalo (a u mnohých dosud bohužel čeká) se zamořením kleštíkem, až bude zamoření včelstva stát za léčení. Dokonce se k tomu vynašla metodika, dna se opatřila síty a celý tyjátr se nazval monitoring. No a i vy jste přehlédnul větičku o PREVENCI a předcházení onemocnění svých včelstev a taky bych ještě vypíchnul slovo SVÝCH. No ano, každý se musí svobodně starat o zdraví svýchsám a teprve pak, když by se mu nedařilo udržet vč zdravá (a živá) má hledat nějakou pomoc z venčí. A tak veterina nemusí vydávat návod jak chcete vy "základy chovatelskej praxe" ale měla by vymáhat jejich dodržování, protože se má logicky za to, že každý základní chovatelskou praxi zná. Leta tu píšu, že bez předchozího vzdělání v základech oboru, a přezkoušení, by nemělo být umožněno nikomu pořídit si a chovat včely.

Jednou osobní svobodu ano, jindy ne, kdo se má v liberalizmu vyznat? Asi jak by se komu zrovna hodilo do krámu. Jasně.
a dozvedeli sme sa.... že každý základní chovatelskou praxi zná, alebo mal by ... a treba kontrolovať jej dodržiavanie. Medzi riadkami čítam, že asi je len jediná správna.
zásady správnej chovateľskej praxe včelára...Blush
to je niečo také ako správna životospráva, správne stravovanie...
alebo
...jeti, Columbova manželka, slušný a poctivý politik...Wink

každý o tom dokáže rozprávať, nikto to nevidel...Big Grin
Aby nedošlo k omylu a nebodaj som tom50 neurazil. Ja verím, že mu to funguje a je jasné, že nemá dôvod to meniť. Ani ja by som nemenil, bol by som hlupák, keby som po xyz rokoch bez úhynu čokoľvek menil. Hop ale prišiel zlom a čo fungovalo 15 rokov absolútne bez problémov, skončilo. A hold nemenná a "správna" metodika je v PRDELI (s prepáčením admina).
...ale aj ja verím že Tomovi to funguje....
...každý včelár by sa mal snažiť aby si so svojimi včelami porozumel tak aby to bolo v prospech oboch, včiel aj včelára...
...ja mám tiež svoje overené postupy ale nechválim sa pretože to že mi niekoľko rokov neuhynulo v zime včelstvo neznamená že to nebude tejto zimy...
presne ako píšeš, vo včelách niečo dokáže fungovať roky vďaka súhre okolností, ale ked niekto schytá vírusy od suseda alebo na kočovke a začne mu to na včelnici padať...
...nepomôže rokmi overená technológia, ani NN, očká , amitraz či KM...
...ba ani ten Dadant...sorry Tom...Blush
Ani toto nemusí být pravda. Už kdysi tu na fóru LD popsal metodu, jak utnout virům kontinuitu v postiženém včelstvu. Já to dělám trochu jinak a prožil jsem si virózy již několikrát již několikrát bez úhynů. Ovšem čím dříve to poznáš, tím je menší oslabení včelstva. Je to především o včelařovi. Rozhodně se to nedá řešit Varidolem. Chapi, věřte mi dá se to zastavit.
patko79 a Goro

Vycházím z toho, co slyším od těch méně šťastných, že i pár let, tedy víc než dva - tři by brali aby jim to nepadalo.

Bude to nejspíš tím, že není v doletu mých stanovišť alternativec - prostě nepořádný včelař, protože kdo to nedělá podle jedině správného způsobu (sakra chlapi nenasírejte se furt kvůli téhle formulaci, myslím léčení), může být zdrojem potíží ostatním.

Kdo se ozve, z těch co mě napodobili, po roce, dvou i více, tvrdí, že když včelaří dle mých doporučení, nemá problém. Asi z toho pramení moje neochvějná (zatím) víra, že mnou popsaný způsob je lepší. Ať to každý do posledního detailu vyzkouší, nemůže než vydělat nebo "zůstat na svých" a nebo se přesvědčí, že co tvrdím nefunguje vždy a všude a ať to sem napíše. Zatím kdo mě poslechl do nejmenšího detailu, nemá úhyny. Pak se divte, že jsem si jistý, ale pravdu má možná Patko (KTM tvrdí totéž). A kdo mě čte pozorně mohl by vědět, že ve chvíli, kdy mi to fungovat přestane, ihned to zveřejním. Tady i na IF. Jako jsem zveřejnil úhyn hlady v důsledku TL jakou jsem ještě nazažil. Pravda, původně jsem myslel, že už i na mě došlo a že to je na viry. Poctivě jsem popsal jak to probíhalo a vysvětlil. Čehož samosebou dva zdejší dovedové ihned zneužili a snažili se mě ponížit a jiní se nechali strhnout k palcování jaký jsem lhář.

Nevím co by kdo mohl chtít víc.

Patrně je všem divné, že svoje know-how dávám zadarmo a nesnažím se na tom napakovat, jako si už v kapitalizmu všichni zvykli a pak nezištné poskytnutí návodu vypadá nevěrohodně. Chápu. Co je zadarmo, toho si lidi neváží. Jeden pán mi v SZ napsal, že jistý pán s patentovanou včelou bere za hodinu radění 500. Asi ví proč to dělá.

Ale jádro sdělení bylo v něčem jiném, reagoval jsem na zprávu z tisku danou Albertem. Od tématu jsem se kupodivu tentokrát neodchýlil jáWink

Jiří V

A kvůli dvěma vašim posledním větám budou neustále zdroje potíží (doufám, že se ozve třeba patko, jnak mu nerozumím). Já tvrdím opak, právě pomocí Varidolu a Gabonu to zastavme u všech a vynechme KM úplně a ti šikovnější ať to pak zkouší jinak. Ne naopak!

A jen zdvořilou otázku, bez rytí a pošklebování. Jak poznáte virozy když nemáte úhyn? Nikdy nemám žádné včely s deformovanými křídly a zčernalý matečník jsem jakživ neviděl. A CCD jak se pozná aniž by vč padlo?
Opakuju, vážně se ptám, nereju.
Já si zase myslím, že nejde hlavně o viry resp. jejich agresivní typy. Třeba houby, třeba bakteriózy, nějací jiní paraziti, skryté otravy, ale viry jako hlavní ne. A když to mám důvodnit, tak jak Klíma ukazuje na mapě, typy nálezů virů, posléze jak si pamatuji mluví o souvislostech proč tomu tak je, tak právě vtom momentě mne to trklo, proto si to myslím. Viry jsou jen důsledek výše jmenovaných příčin.

Samozřejmě že by bylo záhodno vědět, jak si výsledky ověřují a jak spolehlivé metody jsou tz. jaká je chybovost a jak lze výsledek ovlivnit.
Tome pokud chceš odpověď, tak si alespoň nejdříve projdi můj web. Tam najdeš spoustu odpovědí. Možná se ale nedočteš odpovědi na TL to tam ještě nemám, tak ti sdělím, že to může být i velmi narušená sociální imunita (třeba viry nebo pesticidy). Dá se zjistit také v počátku a včas vyměnit matku. Pak bychom měli diskutovat jinde.
http://www.czechsight.cz-pesticid,ktery zabiji vcely, lze nyni rychle detekovat v medu...
(18.12.2020 17:34)JosPr napsal(a): [ -> ]http://www.czechsight.cz-pesticid,ktery zabiji vcely, lze nyni rychle detekovat v medu...

Tak to jsem žádostiv, jaká bude snaha toto dostat a rozšířit ke včelařům u nás.
Myslím, že velká snaha nebude
Taky tomu moc neverim, ale ono by stacilo, kdyby se toho chytla EU nebo jine staty. Pak by se ty tanecky kolem vlivu pesticidu mohly pohnout i u nas.
Referenční URL's