Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Zprávy z tisku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(11.11.2016 21:30)Jiří Matl napsal(a): [ -> ]A není jedno, kdo je V. S. a jak dlouho včelaří?

Dle mého názoru to není jedno.
Pokud píše články do celostátního tisku, mělo by být vše podloženo vyjímečnými zkušenostmi. Zejména v případě, že popisuje včelaření trochu jinak.

Jsou jeho postupy odzkoušené dlouholetou praxí?
ani nemůžou, každý rok je postup jiný, nový ... Wink a ten je potřeba prodat Cool
Vocho, někdo se učí od starých a přebere i jejich chyby, někdo má svoji hlavu a třeba oklikami dojde tam co ten první, ale podstatně bohatší o své vlastní zkušenosti, takže klidně více Smolíků.
Protože mám také včely v Beskydech, stejně jako Vy, nemohu souhlasit. Pokud bych byl od Vás daleko, můj názor by byl jiný a řekl bych Vám, mějte takových Smolíků kolem sebe kolik chcete, klidně se obohacujte zkušenostmi navzájem na společném stanovišti. Podle dosavadních výsledků výzkumné práce V.S. ale pouze ku potěše prodejců oddělků, kde budete nejspíše každoročně nakupovat pokusný materiál.
Mé včely k vám nedoletí buďte v klidu...nakonec já jsem taky v klidu po letošním monitoringu kleštíka.
(12.11.2016 10:45)vocho67 napsal(a): [ -> ]
(11.11.2016 21:30)Jiří Matl napsal(a): [ -> ]A není jedno, kdo je V. S. a jak dlouho včelaří?

Dle mého názoru to není jedno.
Pokud píše články do celostátního tisku, mělo by být vše podloženo vyjímečnými zkušenostmi. Zejména v případě, že popisuje včelaření trochu jinak.

Jsou jeho postupy odzkoušené dlouholetou praxí?

se vcelami je od utleho veku, pochazi ze vcelarske rodiny kde vcelaril jeho praded, ded, matka, bratr
Pozoruhodné jsou jeho názorové kotrmelce. Od včelaře přes opylaře po velkovčelaře .
Od přírodního "divokého" chovu včel po jím odsuzovaný velkochov. ( dle jeho slov 300 včelstev )
Tolik rozporu v jedné osobě. - úžasné .
Už se těším na další články.

http://www.vitalia.cz/clanky/vybiram-si-...ri-smolik/

Josef
tohle ale neni vasek, ale jirka, jeho bratr
Tohle se píše v článku z odkazu výše:

Ze světlého díla tedy asi nikdy nebude tmavý med…
Všichni chtějí stále tmavé medy, můj med ale bude vždycky světlejší i o dva odstíny, protože právě i ty košilky pouštějí barvu. Včelaři, kteří mají plástve od války, a to jsem viděl na vlastní oči, mají med samozřejmě krásně tmavý.


Zatím jsem si nevšimnul, že by košilky ovlivňovaly barvu.
Děkují za upozornění. Moje chyba. Omlouvám se.
Josef
vocho tých "vlastných" právd má smolík v článku viac, Wink

... aj z tmavých plástov sa vytáča svetlý med ako agát a repka, žiadne ztmavnutie som ani ja nespozoroval
(hoci už točím hlavne zo svetlých, nepreplodovaných).
Pravdou ale je že tmavé plásty ponorené do vody zafarbia vodu na hnedú.
Teda voda rozpúšťa niečo v plástoch čo med nie (má tej vody v sebe asi málo)
Áno, je pravda, že z tmavé plásty po namočení do vody "pustia farbu". No taktiež je pravda, že včely medné plásty najprv vyčistia, resp. opravia a až potom zapĺňajú medom.
Na kolik z 2,8 mld korun si asi sáhnou čeští a moravští včelaři?

Dotace zemědělcům
Je to článek o nějakém pánovi z Pardubic, který se na Novém Zélandu živí jako včelař. Jí jenom zeleninu a kořínky, chodí všude na boso. Nabalil si do batohu brokolici, banány a nějakou tu mrkev a že jako přejde Nový Zéland, aby našel své životní poslání, které může sdílet se světem. Moc se divil, že ušel jen 40km a hned druhý den zkolaboval na pláži, kde ležel jako vyvržený vorvaň, že se do něj už pomalu pouštěli racci. Tak se rozhodl, byť mu zůstalo v batohu vážícím díky nízkoenergetické zelenině 25kg oříšků habaděj, že to raději dojede autem. Nejspíše nějaký kamarád V.S.. Článek mi připomněl, že nemám zapomenout na večeři koupit kotlety.

http://cestovani.idnes.cz/pavel-hajnik-n...-sveta_hig
Zajímavé jsou na tom dvě věci:

1.)
Kolik Čechů už na NZ makalo na včelích farmách (osobně vím minimálně o 5 a jak velký či malý zlomek to je si netroufám odhadnout).

2.)
Jak jim tam funguje specializace a odbyt zemědělských produktů. A to nejen medu. V zmíněném seriálu o NZ na iDnesu je i o holce, co dělá (a vdala) se na farmě, produkující mléko pro mléčný prach. Vše dodávají (zjevně) jednomu odběrateli. A nestěžovala si na výkupní ceny apod. Porovnejte se situací u nás...
(23.11.2016 23:35)vcelky.cz napsal(a): [ -> ]2.)
Jak jim tam funguje specializace a odbyt zemědělských produktů. A to nejen medu. V zmíněném seriálu o NZ na iDnesu je i o holce, co dělá (a vdala) se na farmě, produkující mléko pro mléčný prach. Vše dodávají (zjevně) jednomu odběrateli. A nestěžovala si na výkupní ceny apod. Porovnejte se situací u nás...

K tomuto druhému budu: Na NZ je největším zpracovatelem surového mléka Fontera a ta je vlastněná více než 10 000 NZ farmáři. Cenu mléka určuje cena sušeného mléka v Asii, neboť NZ je silně exportní zemí... a farmáři si na cenu taky stěžujou, je to v cyklech...

Milk solids jsou mléčné složky, překlad "mléčný prach" je trochu nepřesný. Na NZ se neplatí za vyprodukované litry mléka (de facto vodu), ale za kg bílkovin a mléčného tuku (to co zbude, když odpaříte vodu). Sušené mléko je hlavní exportní položkou. Porovnávat mléčné farmy u nás a tam nemá moc smysl, ty podmínky jsou celkem odlišné.
Díky za osvětlení.
Je to hodně inspirativní.
Z mého pohledu je zajímavá otázka, proč to tak nefunguje u nás? Ať u mléka (export sušiny do Asie (šel by i od nás?) vs. výkupní ceny pod úrovní nákladů u nás - alespoň to tak mlíkaři prezentují), nebo obecně model firmy vlastněné farmáři. V jiném vlákně se řeší Včelpo - což je de facto také firma vlastněná producenty suroviny, resp. jejich významnou většinou. Jak funguje je všeobecně známo. V ohledu tohoto vlákna a zmíněného článku jde hlavně o pohled "odbytového družstva".

(Víte-li někdo o lepším vlákně pro tuto diskuzi, ohlašte prosím můj příspěvek adminům (tlačítko vpravo dole) s návrhem na přesunutí - díky.)
Referenční URL's