Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Zprávy z tisku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
U takoveho uhynu bych nespolehal na rozborv ceske statni laboratori. Rovnez duverovat UZKUZ je naivni, staci otestovat vzorek ne za 2dny, ale za dva a pul dne a chemie vyvane. A to jak ze vcel, tak i z porostu. Rovnez ta omluva zemedelcum neni na miste, 75 vcelstev neotravi zahradkar. Presne z tohoto duvodu se postriky nehlasi, protoze at se to stane, postrikovac je uz davno ve stodole a 3 roky prace zmarene.
https://www.irozhlas.cz/veda-technologie...041500_ako

Vtipné pokud trochu počítáte:

* Francouzští včelaři letos očekávají výjimečně dobrou sezonu.

* Naše produkce bude třikrát vyšší než normálně.

* Loni produkce medu spadla na hranici deseti tisíc tun. Letos francouzské ministerstvo zemědělství očekává zhruba o pět tisíc tun více.

* 50 tisíc francouzských včelařů průměrně vyprodukuje 15 tisíc tun medu ročně.

Francouzské včelaře by patřilo pořádně proprat ve fóru "Jen tak" Smile
hm...bylo by docela zajímavé porovnat / dát dohromady dovozy vývozy medu....když čtu, že Francie dováží z Německa...tak se mi úplně nezdá, že by v Německu byl přebytek medu...takže Něměcko dováží odkud? z Ukrajiny...a ten pak spotřebovává namísto medu co pošle do Francie...nebo reexportuje ten ukrajinský a ve Francii si chrochtaj, jak mlsaj německý med?Smile)...pěknej guláš to je ten medSmile
Hrubý přehled o exportu medu za rok 2018 je tady:

https://ec.europa.eu/eurostat/web/produc...20190520-1

Podle něj je Německo největší dovozce medu:

60 000t ročně z krajin mimo EU (je to 29% z celkového dovozu medu do EU).

(Pro mne zajímavé, Polsko med dováží ve velkém 4. největší dovozce v EU.)

ještě se dá doplnit export v rámci EU:
Maďarsko 14%, Belgie 14%, Španělsko 12%,
4. NĚMECKO 12% (16 000t)

5. Polsko vývoz 15 000t (dovoz 21 000t)
On neni nebezpecny export sam o sobe pokud budeme vychazet z toho, ze med jde do supermarketu a potravinarskeho prumyslu. Vetsina lidi vi, ze se zde neda koupit kvalitni cesky med. Problemem jsou vcelari stojicina ruznych trzich a dodavajici x tun medu ve svych sklenicich do obchodu, pricemz na jejich webu zjistite, ze maji 15vcelstev. Behem poslednich 2let jsem zaznamenal dva takove pripady i mezi ceskymi velkovcelari (zena,muz) kdy vykupovalimed z ukrajiny a prodavali za vlastni. Nejinak to bude na zapade. Jedini kdo na me pusobi solidnim dojmemjsou vcelari z Rakouska. Tam snad znaji cechovni hrdost
Byla to jen informace, netrápí mne to. (Snad jen jako ukázka kolik zbytečné nafty teče do vzduchu při převozech sem a tam, a to je med malinká část trhu.)

Jestli se v Rakousku přeprodává dovezený med jako domácí produkt nevím, ale pokud znáš jen dva takové případy v Čechách je to podle mně dobré číslo.

A myslím, že tady u nás cechovní hrdost taky funguje. Stačí nakouknout do fóra Jen tak Smile Tam to jsou všichni bijci za cechovní hrdost (nebo se správně říká: bijci cechovní hrdosti?).
Vůbec tomu nerozumím. Člověk by se neměl snažit přerůst ostatní, ale dorůst alespoň do své výšky.
A taky nechat ostatní ať si sami hledají pravdu, každý s trochou inteligence to dovede, a kdo to nedovede, stejně mu není pomoci.
Ja by som sa teda určite na nejakú chiméru "cechová hrdosť" nespoliehala, mne sa otvorili oči, keď som si zo Slovinska doniesla suvenír "I love Slovenija" a môj malý syn sa ma vyčítavo spýtal, že prečo kupujem med z Chorvátska. Doteraz tomu nerozumiem....Huh

A to sú prosím Slovinci, čo si uznali včelárstvo ako národné kultúrne dedičstvo, takže u nás to rozhodne lepšie nebude ...Smile
Nechápem...
zuzana to myslela asi tak, že suvenýr ze Slovinska (to je na té dřevěné konstrukci uvedeno...Slovinsko) je med, který na té papírové cedulce má uvedeno, že je to vyrobeno v Chorvatsku...když se ta fotka zvětší....otázka je, zda se "vyrobeno v Chorvatsku" vztahuje na ten med = obsah nebo na výrobek, tj, dárkové balení medu, kdy med je ze Slovinska, ale ta nádobka se napasuje do dřevěné krabičky v Chorvatsku, a odveze zpět do Slovinska, a tam prodává...je to guláš...chorvatsko slovinskej..

ale teď koukám, že na té cedulce je jméno a adresa "včelarstva Daruvar" s adresou v chorvatsku....takže Slovinci prodávají Chorvatský med jako Slovinsky suvenýr?...asi ano.
A nebo krabičku vyrobí v Číně, lupnou k tomu med z Ukrajiny, cedulku na to lupnou Chorvati a Slovinec si to prodá.
Jak to rika Svaz vcelaru....Smile Smile Smile U Vcelpa uz predvedli,jak se vytvari dostatek ceskeho medu Sad Sad Sad
(03.06.2020 15:58)rudohor napsal(a): [ -> ]Volne pasene kravy a barany zabezpecuju regulacnu ekologicku sluzbu. Na modernych strojovo kosenych dotovanych TTP nemaju vcely koho opelovat (okrem mnohych inych nevyhod).
Za sluzbu sa neplati len tak. Za sluzbu sa plati v pripade, ak by bez platby bolo sluzby malo. Slovenskych 5 a ceskych 8 vcelstiev na km^2 je... neviem... Kolko vcelstiev by malo byt, aby ich bolo tak akurat dost?
Vcelarsky zakon budu len farizejske recicky, ak budeme ignorovat, ze okrem vciel trpia aj tisicky dalsich s ekologickou sluzbou.

EDIT: Az budeme pocitat vcelstva, pripomenme si, ze 5 ulov mojho praujka by sa v sezone zmestilo do mojho jedneho.
Kravy a barany dostávajú zapletené za to, že ich zabijú na mäso a za mlieko /barany 20 €, kravy 130 €/. https://www.apa.sk/priame-a-agro-environ...ne-podpory
Dalej majú zaplatené: https://www.apa.sk/sadzby
[attachment=5734]
Majú zaplatené aj za ochranu bitopu sysľa pasienkového, za chov priadky morušovej, majú dotáciu aj na pestovanie tabaku, ale včely tam nie sú. Aj včely majú svoj biotop a navyše OPEĹUJÚ.
Rudohor, či kto si, doštuduj si to a možno to začne vadiť aj Tebe.
Pan Albert Gross, ano, mate pravdu, vadi mi hromada dotacii do veci, ktore si to nezasluzia. Vadi mi aj forma dotacii, ktora vyraba problemy namiesto toho, aby ich pomahala riesit. Potial suhlasim. Chapem, ze vidite nerovnost a vyvolava vo Vas pocit nespravodlivosti.

Nesuhlasim s navrhovanym riesenim. Problem nevhodnych dotacii nevyriesi zavedenie dalsich podobne nevhodnych dotacii. To je ako bojovat za mier a sulozit za panenstvo. Kazda dotacia niekde vyvola nespravodlivost. Zavedenie dalsich dotacii pre pocit narovnania v skutocnosti k narovnaniu nepovedie. Pokrivi situaciu este viac, iba mozno pre niekoho ineho. Dotacie treba zavadzat iba vtedy, ked potrebujeme podporit nejaky naozaj klucovy zaujem aj s vedomim, ze nespravodlivost vyvolame.

Opelovanie - nepoznam v nasich koncinach jedinu volne rastucu rastlinu ci oblast, ktora by sa hodila na vcelarenie a zaroven trpela na nedostatok vciel medonosnych. Ak nejaku poznate, napiste a budem Vam velmi vdacny. Myslim to vazne. Napiste, zaujima ma. Su rastliny, ktore silne trpia na nedostatok opelenia, ale vsetky su zavisle na nejakom inom konkretnom opelovacovi a prebytok vciel medonosnych im viac skodi, ako pomaha.
Niektore polnohospodarske plodiny by mohli z lepsieho opelenia priniest nezanedbatelnych par percent vynosu naviac. Hlavne asi repka a slnecnica. Nebudem to rozporovat, vidim v tom hodnotu. (Ovocne sady, pokial viem, v nasich koncinach nedostatkom vciel netrpia.) Ale aj v tomto pripade by som sa ohradil proti tomu, aby niekto z mojich dani zobral peniaze za opelovanie a za tie peniaze siel opelovat smrekove lesy niekde hen na Oravu. Ak sa na tomto zhodneme, nadhodim nejaky svoj navrh formy dotacii vo vhodnejsom vlakne a mozeme sa bavit, ci je dobry alebo zly.

Med je fajn, zdraviu prospesny a tak dalej, nebudem to rozporovat. Ale nie je pre chod krajiny rovnako zasadny ako zakladne potraviny. Mame zasadnejsie problemy, ktore by trebalo riesit, nez nedostatok medu.
Najlepšie dotácie sú žiadne dotácie. NA NIČ !
(08.06.2020 9:53)rudohor napsal(a): [ -> ]a prebytok vciel medonosnych im viac skodi, ako pomaha.

Nic víc z vašeho příspěvku netřeba. Je vidět, že propaganda hrstky škodičů o převčelenosti a škodlivosti včel funguje jako mor už i u vás. Snad to lidi jako vy nevyhrají a jestli, Bůh s námi!

A i kdybyste měl pravdu, jako že jí nemáte, už jste slyšel někdy o mluvení o oprátce v domě oběšencově? Rudohor, za koho vy vlastně kopete?

Aculeus

Dotace v zemědělství.

Veka chleba u nás stojí asi 25 Kč, tedy asi euro. Někdo spočítal, že bez dotací by stál stovku, u masa by se ceny zvedly víc než jen čtyřnásobně jako u chleba. Mám za to, že mnozí kritici dotací by byli první, komu by se to nelíbilo. Ale třeba se mýlím a všichni by hýkali nadšením, že může stát veka chleba a 15 deka masa na řízek po stovce.
Propaganda hrstky skodicov ma nijak zvlast nezaujima, zato ma velmi zaujima modracik bahniskovy... zaujimaju ma europske dive floxy... Ak mi vo vhodnom vlakne chcete nieco zaujimave povedat o ich potravnych narokoch a dalsich ekologickych vztahoch, velmi rad sa necham poucit. A nebojte sa, nevyhraju. Onedlho vyhynu a uz sa nimi nebude nikto zapodievat.
problém není dotace, ale to, co vede k tomu, že dotace musí být poskytnuta....a těch příčin je X, v závislosti na tom, na co (produktově/oborově) a za jakým účelem/z jakého důvodu se dotace poskytují. Zda se jimi něco "hasí", napravuje, dohání/vyrovnává (v dnešním globalizovaném světě a otevřených ekonomikách) nebo motivuje. Když nebudou dotace, tak by museli být restrikce/cla apod. aby ceny nebyly vyšší, než bez dotací (pokud by k tomu mělo docházet)...se domnívám.
Referenční URL's