Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Zprávy z tisku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
V některých velkoměstech bývá med kontaminován těžkými kovy z brzdových destiček aut. „V Praze se ovšem zatím nic takového ani při namátkových kontrolách nepotvrdilo,“ pochvaluje si Uváčik.
Zdroj: https://mostecky.denik.cz/zpravy_region/...0902c.html
Pražáci asi nebrzdí ....
Jezdí brzdit do některých velkoměst.
V novinách článek o předčasné migraci tažných ptáků. Migrace běží o 3-4 týdny dříve. Ptáci na ni nejsou připraveni z důvodu chybějícího hmyzu. Ornitologové hovoří o katastrofě v oblastech, kde se používá chemie zemědělské lobby. Zde podstatně ubylo všeho ptactva, to z lesů je podvyživené tak, že se část z nich s jistotou už nevrátí a zahyne po cestě.

Dnes jsem prohlížel úly, 70% včelstev je téměř bez plodu. Situace jako v říjnu.
(02.09.2018 11:53)Josef Křapka napsal(a): [ -> ]https://mostecky.denik.cz/zpravy_region/...0902c.html

Big GrinBig GrinBig Grin: "Zdravá metropole" Big GrinBig GrinBig Grin větší hloupost jsem již dlouho neslyšel Big GrinBig Grin
to není o moru, ale pytlíčkovitosti plodu
autorka nemá ponětí. o čem je řeč
mě zaujalo prohlášení Dalibora Titěry
" Daleko lepší efekt má podle našich zkušeností důraz na správnou chovatelskou praxi – chov včel takovým způsobem, který se co nejméně odlišuje od jejich přirozeného života,“ uvedl Titěra."
Že by zmoudřel? nový směr?, vítám jej v klubu.
Pro každého to může znamenat něco jiného, to "nejméně se odlišovat".
Klobúk dole. Je chvályhodné, že okrem štatistiky úhynov nejaký výskum vôbec existuje. Vírusov ničiacich včelstvá je viac, výskum by mal byť komplexný s výstupom použiteľným pre praktických včelárov. Bez špičkových laboratorii zostane syndrom prázdnych úľov stéle len CCD. Pre orientáciu by pomohla včelárom seriozna rešerš od nezaťaženého autora. Takéto príručky: http://www.beedol.cz/wp-content/uploads/...u-vcel.pdf sú dostupné už niekoľko desaťročí a počítajú s prevenciou a "totálnou vojnou" s MVP, nie s vírusmi.
Snažíme sa rozchovávať nerojivé matky a po odznení rojového obdobia uplatňujeme na zmiernenie infekčného tlaku rôzne umelé postupy imitujúce prirodzené roje. Prirodzenému včelstvu sa najviac podobá žiadny umelý chov, ani brtníctvoSmile.


[Obrázky: Pasca_na_opice.png]
http://www.foxnews.com/science/2018/09/2...gests.html

Researchers at the University of Texas at Austin recently discovered bees “lose some of the beneficial bacteria in their guts and are more susceptible to infection and death from harmful bacteria” when exposed to a popular herbicide called glyphosate (ROUNDUP).
V poslednom čísle MV/9-2018/ je článok "Hmyzí hemolyfa". "Chemická komunikácia" v tele včely je veľmi komplikovaná a zraniteľná. V pesticídovom smogu, v ktorom včely existujú je x n kombinácii, ktoré môžu spôsobiť úhyn včelstva. Nie je záujem o seriozny rozbor úhynov - napr. 30 % na stanovišti a obyčajne sa príčina prišije neschopnému, alebo lenivému včelárovi.
Ak Monsato platí výskum o neškodnosti svojich produktov, tak je to rovnako absurdné, ako humánna zbraň. Je to vypáčená pandorina skrinka z ktorej je asi "prekvapené" aj MonsatoIdea.
Teď nevím, jestli si dobře rozumíme, ale ta studie říká, že glyfosát mění mikrobiom ve včele, což jí činí velmi zranitelnou při setkání s nákazou a tak glyfosát nepřímo zabíjí včely:

Glyphosate was found to have “significantly reduced healthy gut microbiota” when scientists looked after three days.
The study examined how bees were affected when they were faced with a type of pathogen called Serratia marcescens, too.
“About half of bees with a healthy microbiome were still alive eight days after exposure to the pathogen, while only about a tenth of bees whose microbiomes had been altered by exposure to the herbicide were still alive,” the school explained.
Erik Motta, a graduate student who co-led the project, called for improved protocols.
“We need better guidelines for glyphosate use, especially regarding bee exposure, because right now the guidelines assume bees are not harmed by the herbicide,” he said in a statement. “Our study shows that’s not true.”
The school says glyphosate is possibly “indirectly killing bees.”
Určite Vám rozumiem, ale ja som sa asi vyjadril komplikovane.
Iba sporadicky sa dostanú na svet výsledky nezávisleho výskumu. Okrem glyfosátu na jemné mediátory v tele včely pôsobí mnoho dalších vonkajších pesticídov
/pravdepodobne aj fluvalinát, amitraz.../ a ich nekonečné kombinácie - xn
A najväčší akcionári Monsatu a ich rodiny tiež nežijú v inertnej kapsuli, len si robia svoju "robotu", trpia spolu s nami. Tu by som zase mohol pridať opicu s banánom.
Pražské chovatelce unikla smrtelně jedovatá mamba, hledají ji policisté

Podle komentářů pod článkem bychom měli mít na chov včel zvláštní povolení, vždyť to jsou jedovatá zvířata. Nebo ještě lépe, utratit je.
Jo někteří lidé se ve "strachu" chovají jak dementi, vím o čem mluvím, mám doma sklipkana a několik štírů a někdy ty reakce...Huh
https://phys.org/news/2018-10-fungus-pow...y-bee.html

A mushroom extract fed to honey bees greatly reduces virus levels, according to a new paper from Washington State University scientists, the USDA and colleagues at Fungi Perfecti, a business based in Olympia, Washington.

In field trials, colonies fed mycelium extract from amadou and reishi fungi showed a 79-fold reduction in deformed wing virus and a 45,000-fold reduction in Lake Sinai virus compared to control colonies.

Though it's in the early stages of development, the researchers see great potential in this research.

"Our greatest hope is that these extracts have such an impact on viruses that they may help varroa mites become an annoyance for bees, rather than causing huge devastation," said Steve Sheppard, a WSU entomology professor and one of the paper's authors. "We're excited to see where this research leads us. Time is running out for bee populations and the safety and security of the world's food supply hinges on our ability to find means to improve pollinator health."

The research was published in the journal Scientific Reports.

The hope is that the results of this research will help dwindling honey bee colonies fight viruses, that are known to play a role in colony collapse disorder.

"One of the major ways varroa mites hurt bees is by spreading and amplifying viruses," Sheppard said. "Mites really put stress on the bees' immune systems, making them more susceptible to viruses that shorten worker bee lifespans."
Pro nás zběhlé Ctrl+C --- Ctrl+V.Big GrinBig GrinBig Grin
Referenční URL's