Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Zprávy z tisku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(18.12.2020 17:34)JosPr napsal(a): [ -> ]http://www.czechsight.cz-pesticid,ktery zabiji vcely, lze nyni rychle detekovat v medu...
Přesnější odkaz.https://www.czechsight.cz/pesticid-ktery...detekovat/
Kohout
----------------------------------------------------------------------------------------------
„Prapůvod státu leží v prosté dynamice mezi třemi základními skupinami, které se ustanovily s rozmachem lidstva po neolitické revoluci (~10 000 let před Kristem): lovci, pastevci a zemědělci. Lovci a pastevci byli z povahy věci kočovníky, zemědělci vedli usedlý život. Lovci byli vůči ostatním skupinám převážně neutrální (neměli od ostatních moc co získat a sami nebyli zajímavým terčem); pastevci ale představovali přirozeného predátora vůči zemědělcům. Zatímco pastevci jsou mobilní a zvyklí na častý boj (jak vůči jiným pastevcům, tak vůči přírodním predátorům útočícím na stáda), zemědělci jsou snadným terčem - stále na stejném místě a věnující maximum energie své půdě.

Příčinou vzniku všech států je kontrast mezi rolníky a pastevci, mezi producenty a loupežníky, mezi nížinami a prériemi.“

„1) Rabování: pastevci provádějí nájezdy na usedlé zemědělce a okrádají je o potraviny, kožešiny, ženy a další zajímavé artikly. Nájezdy jsou charakteristické vypalováním vesnic a podobnými kratochvílemi.

2) Vykořisťování: pastevci si po čase uvědomí, že zemědělci jsou metaforickou husou snášející zlatá vejce. Namísto jednorázového vyplenění je pro pastevce výhodnější odebrat zemědělcům pouze nadprodukci a ponechat je naživu. Aby zde však zemědělci byli i při příští sklizni, je zapotřebí je ochránit před dalšími skupinami nájezdníků. Pastevci tak začínají zemědělce chránit - nikoli z lásky, ale v rámci ochrany svých zájmů.

3) Desátky: odebírání celé nadprodukce je pro pastevce nákladné, jelikož vyžaduje plné sledování a kontrolu jednotlivých zemědělců. Stanovují tudíž zemědělcům uniformní daň či desátky, zkrátka paušální platbu za ochranu. Pro zemědělce je takové uspořádání rovněž výhodnější, jelikož jim umožní ponechat si větší část produkce, což je motivuje k dalšímu zvyšování produktivity.

4) Okupace: pro pastevce začíná být výhodné opustit kočovný život a trvale se usadit se zemědělci.[/i][/u][/i][/i]
----------------------------------------------------------------------------------------------
Potvrzeno Abrahámem (pastevec) a jeho dobytím Kanaánu (země zaslíbená, zemědělci)= vznik Izraele. Amen Smile
Lukašenko byl traktorista. Pak předseda sovchozu.
Ať tak nebo tak, v Rusku je všechno naopak... .Smile
to vypada jako nastavek s ramkama...zrejme univerzalni konstrukceSmile...jen chybi rozmery.

https://ct24.ceskatelevize.cz/veda/32472...ekologicke
Drtivě drtivá většina včelařů je proti a stejně si zbyteční mocipáni udělají co se jim zachce. Jak se vzbouřit? Je to typická salámová metoda. Za rok řeknou, že se to osvědčilo protože si nikdo nestěžoval tak to nařídí každých 14 dní třeba a nebo ještě horší zvůli. Kdo že bere prachy za ta vyšetření, veterina a Dol? No oba dobré spolky, jen co je pravda. navrhnul bych jim dát za vyšetření místo pětistovky tedy 15 set ale ať to nechají jak to bylo. Jde jim jen o prachy. Kdyby jen 10.000 včelařů muselo vypláznout o 1.000 víc, molochy se podělí a jen o to jde, o zdravé včely nejde vůbec. Ale pět mega pro každou ze zbytečných institucí, o to jde.

Totalita, jinak to nazvat neumím. Panstvo se už ani nenamáhá to nějak zdůvodnit, jen připustili, že ten idiotský návrh malé hrstce nevadí a tak je potřeba poděkovat PSNV. Hlavně že většina kydá špínu na ČSV.
ježiš co zas blbnete ....nejvíc podle toho článku řvou profesionální včelaři, chovatelé matek a ti, co přemistˇtují včelstva nekoílikrát do roka za snůškou.....tak jestli zrovna tihle nemají peníze na zaplacení vyšetření, aby se při přemisťování včelstev předešlo šíření moru, tak nevím nevím....a ten pan Kurtin, ten se proti tomu ohrazuje z povinnosti, protože kdyby ne, tak by dostal za uši, od těch, které zastupuje.

a nejúsměvnější je, jak si hledají důvody, proč to nepůjde, protože nebude v sezoně měl...to je jak se vším

já tu vyhlášku nečet, ale ...určitě to nebude vyšetření každého včelstva co kočuje, a co se týče prodeje matek nebo oddělků, tak to zaplatí zákazník, tak to chodí všude, viz letenky a letištní poplatky...nebo teď nově Alza, ta vám naúčtuje při platbě firemní kartou poplatek společnosti vydávající karty...a bez keců...a nejsou to malé peníze, je to počítané procentem z placené částky.
Z praxe neznám žádný případ, kdy by se nákaza nově prokázala v průběhu roku po předchozím negativním vyšetření,“ řekl Právu předseda komise pro zdraví včel Českého svazu včelařů a veterinární lékař Jan Krabec.

A to já jsem těch případů zažil hned několik a u poctivých včelařů. Na jaře mor negativní, v létě pozitivní. Pan Krabec by si měl rozšířit obzory. Pokud si testy udělám na konci března, oddělky můžu prodávat až do července což stačí. Druhé vyšetření např. pro prodejce vyzimovaných včelstev může být klasicky ze zimní měli po léčení. A pokud zkrácení doby platnosti vvyšetření urychlí testy v OP MVP, pak jen dobře, každý měsíc letu neobjevených nakažených včelstev se tam počítá.
ExM110 MOR VČELÍHO PLODU – VyLa (BV)

Bakteriologické vyšetření směsných vzorků měli od všech včelstev na stanovišti. Vzorky měli se odebírají z podložek, které jsou umístěny na dně úlů nejméně 14 dnů. Jeden směsný vzorek může obsahovat včelí měl maximálně od 25 včelstev. Vyšetření nesmí být starší 4měsíců (rozhodné je datum odběru vzorku) a provádí se:

a) před přemístěním včel (včetně včelích matek) nebo včelstev na vzdálenost větší než 10 km,

b) v případě kočovných včelstev na stanovišti, na kterém jsou včelstva zazimována.


Cena za vyšetření do 25 pracovních dní je 200 Kč a expres 400 Kč + protokol 40 Kč
Nevím, ale ty náklady pokud někdo prodává matky nebo oddělky jsou zanedbatelné a to i v případě kočování. Je pravda, pokud někdo prodává vyzimovaná včelstva a matky tak musí za rok nechat vyšetřit vzorky 2x.
Osobně bych přivítal kdyby vyšetření na MPV bylo poviné, jelikož málokdo nechá vyšetřit vzorek dobrovolně ve strachu, aby náhodou o včelstva nepřišel.
Frey

Tak u vás mi doslova spadla brada co dokážete podporovat. Kde já viděl mor byl vždy ne poctivý,a le děsný bordelář a špindíra co nedodržoval základní hygienu práce a neměnil dílo.

JirkaJenda

Stojí to po 500 jak u Dolu tak u veteriny. Ale hlavně, zkoušel jste někdy odebrat v květnu měl? Ano? Jak vám to šlo? Podělte se s námi, mnozí to budou potřebovat vědět.

Běžná praxe taky je, že protokol přijde po 2 měsících po odběru a zákazník ho chce vidět a tudíž měl odebraná po 20 únoru to nestíhá a o měsíc dřív se bere měl jako obětní úlitba Dolu a dalším aby měli zajištěnou "práci". Už si všichni zvykli na tu zbytečnost, ale dělá se to jako u magorů a nějací mladí to tenkrát prosadili povinně jjako byste chtěl totalitu nynější i vy. Vše se opakuje.
(29.12.2020 22:20)tom.50 napsal(a): [ -> ]Drtivě drtivá většina včelařů je proti a stejně si zbyteční mocipáni udělají co se jim zachce.

Drtivé většině včelařů je to fuk. Drtivé většiny včelařů se to netýká protože drtivá většina včelařů nepřemisťuje každých 5 měsíců včelstva na vzdálenost nad 10 km. Drtivá většina včelařů se o novém nařízení možná ani nedozví.

(29.12.2020 22:20)tom.50 napsal(a): [ -> ]Je to typická salámová metoda. Za rok řeknou, že se to osvědčilo protože si nikdo nestěžoval tak to nařídí každých 14 dní třeba a nebo ještě horší zvůli.

Není nařízena žádná povinnost každé 4 měsíce nechat vyšetřit měl na mor, pokud chcete přemístit včelstva na více než 10 km.

(29.12.2020 22:20)tom.50 napsal(a): [ -> ]Kdo že bere prachy za ta vyšetření, veterina a Dol? No oba dobré spolky, jen co je pravda. navrhnul bych jim dát za vyšetření místo pětistovky tedy 15 set ale ať to nechají jak to bylo. Jde jim jen o prachy. Kdyby jen 10.000 včelařů muselo vypláznout o 1.000 víc, molochy se podělí a jen o to jde, o zdravé včely nejde vůbec. Ale pět mega pro každou ze zbytečných institucí, o to jde.

Navrhněte.

(29.12.2020 22:20)tom.50 napsal(a): [ -> ]Totalita, jinak to nazvat neumím. Panstvo se už ani nenamáhá to nějak zdůvodnit...


Fakt víte že v nařízení není uvedeno žádné zdůvodnění? Nebo jste si to vymyslel?

(29.12.2020 22:20)tom.50 napsal(a): [ -> ]...jen připustili, že ten idiotský návrh malé hrstce nevadí a tak je potřeba poděkovat PSNV. Hlavně že většina kydá špínu na ČSV.

Jaký návrh? A čí? PSNV?
Proč by v květnu odebíral měl? Vyšetření se nedělá jen z měli, stačí si to pozorně přečíst...
Zdá se, že vyhlášku nečetl ani zástupce svazu.
Furt mele ničím nepodložený kraviny. Lidi se nemění.
Jinak měl v květnu odebiram úplně stejně jako v srpnu ne o v lednu. Vysypu všechno co je na podložce pod pletivem. Doudove co neumí včelařit se zasitovanym dnem, si musí po dobu odběru překrýt podložku pletivem. Běžné je k dostání. Pokud to nezvládnou, nemůžou prodávat ani kočovat.
(30.12.2020 11:04)tom.50 napsal(a): [ -> ]Frey


JirkaJenda

Stojí to po 500 jak u Dolu tak u veteriny. Ale hlavně, zkoušel jste někdy odebrat v květnu měl? Ano? Jak vám to šlo? Podělte se s námi, mnozí to budou potřebovat vědět.

Běžná praxe taky je, že protokol přijde po 2 měsících po odběru a zákazník ho chce vidět a tudíž měl odebraná po 20 únoru to nestíhá a o měsíc dřív se bere měl jako obětní úlitba Dolu a dalším aby měli zajištěnou "práci". Už si všichni zvykli na tu zbytečnost, ale dělá se to jako u magorů a nějací mladí to tenkrát prosadili povinně jjako byste chtěl totalitu nynější i vy. Vše se opakuje.

Tady je vše, laboratoř které může provádět rozbory a vystavovat protokoly
https://vcelimor.cz/
jejich myšlenka :
Myšlenka dostala konečnou podobu – “VČELAŘ BY SE MĚL DOZVĚDĚT O ZDRAVÍ SVÝCH VČELSTEV ZA CENU JEDNÉ SKLENICE MEDU”.
Dále už je to věcí trhu.

Nějakou totalitu bych sem vůbec nepletl.
Pouze velmi stručně. Osobně považuji tak časté vyšetření na mor za nesmysl. Minimální doba na vyšetření je 15 dní za tu dobu když k tomu přičteme odběr a administrativu tak to vyleze na 20 a to kočující včelař přejede 1-2.
Dělám vyšetření každý rok tedy něco k faktum (již jsem tu prezentoval)
Vyšetření mi dělá AGROLA Jindřichův Hradec musím zdůraznit že k plné spokojenosti.
Postup:
Elektronicky objednám s tím že si nechám protokol zaslat elektronicky
Zaplatím předem tuším 200 kč za 1 směsný vzorek
Následně odešlu směsný vzorek max. z 25 včelstev
Po ca 25 dnech dostanu na email protokol kde se mimo jiné dosud psalo platnost 1 rok
Lze si objednat i kratší termín zřejmě za příplatek
Toť vše.
Zasitovana podlozka pro jednorazovy odber meli (zimni, jarni, letni, podzimni, jakkoliv rocni) je bezne k dostani ve vetsine vcelarskych potreb-pro ty kdo nemaji uly prispusobene pro monitoring a sber meli. To problem rozhodne nebude. Problem to nebude ani pro drtivou vetsinu vcelaru, nepremistuji vcelstva, neprodavaji oddelky, neprodavaji matky..
Sice nechapu proc tam kdosi navrhl tech 10 km, protoze uz pri 9 km tahle zhava novinka sireni mvp podporuje, zrejme opet nejaky lobing.
Koho to postihne, jsou chovatele matek, prodejci vcelstev a oddelku, ti naklady zrejme rozpocitaji do cen a odberatele to zacvakaji.
Co je s podivem, ze tahle uprava neni zadnym prinosem pro snahu o zamezeni sireni mvp vynechanim katastru, ,ale paskvil.
Driv jsem mohl presunovat po katastru obce, po novu muzu pojezdit celou ZO a znacnou cast uzemi sousednich ZO, aniz musim mit vysetreni. Gratulace tomu, kdo podobny nesmysl navrhl a tomu, kdo tohle schvalil....Nezavedem anketu o kravinu roku? Tohle je totiz zhavy kandidat na prvenstvi.A to jeste 2021 nezacal.
Je zde dost clenu PSNV. Jsou znamy duvody,proc kancelar PSNV navrhovala nesmyslnych 10 km,namisto hranice katastru??? Proc ne 5,7,16 nebo 21???? Pro ucastniky jednani na MZe :Ktery dobrak navrhoval platnost vysetreni na 4 mesice, kdyz se k tomu nikdo nezna???
Proč katastr? Včely organizované ve svazu dodržují hranice katastru?
Referenční URL's