Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Zprávy z tisku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
a proč se tam nijak nevyjadrovali a veřejně neohradili proti těm konkrétním informacím (počty včelstev , povinné studium apod.) a mluvili jen o obecné podpoře osevu ploch pestrou včelí pastvou....což je podle mě něco, co už stejně na slovensku funguje...nebo na to dotace nejsou...ta čísla co tam zmiňovali jsou jen na vybavení včelařů?

ono nakonec je jedno, jestli ten zákon a základní principy má někdo jen v hlavě a papír je prázdný nebo je to už na papíře....i myšlenka a nápad je někdy nebezpečný....a z hlavy na papír to dáš v mžiku.
Prace politiku je prazdna stranka? Naprosto vynikajici prace,zustante u toho.Opet klasika- do vcelarstvi jde tolik a tolik dotaci,jako by vcely bastily dotace,tohle je uvazovani panu politiku.Vsespasne dotace Sad
Jenom dobre,ze do podobnych napadu politiku konat "dobro" vrazil slovensky svaz vcelaru vidle hned na zacatku.Zadny politik a ani dotace vcely neuzivi.
Jenom doufam,ze podobne klenoty nemame v parlamentu CR.
Už jen čekám, kdy mi zakážou chovat slepice protože jsou nebezpečím pro naši planetu, že dělají moc CO2. O větších hospodářských zvířatech ani nemluvím. Pak mi zakážou pěstovat vlastní zeleninu, když si nekoupím osivo a sazenice od Monsanta + postřiky od Bayeru, aby to vůbec vyrostlo. A včely mi zakážou úplně, protože je nevedu udržitelně bez chemie.
Pro slepice plati od podzimka lockdown.Zadne courani po venku.
Nečakám nič lepšie, nerobte si nadeje- stačí sa pozrieť ako to teraz funguje na Slovensku v iných oblastiach- sudnictve ,školstve, zdravotnictve a pod...je toho veľa. tak sa radšej chytám už teraz za hlavu. Dúfam že som tu neporušil nejaký politický kôdex - ale nemám z nich a z toho dobrý pocit. Tý ludia bohužial nie sú vôbec v obraze.
https://zahrada.sme.sk/c/22850414/vcela-...ml?ref=tit

Akože má to hlavu i pätu, ale my za zlý stav krajiny zodpovednosť nenesieme, láskavo nech politici dostanú krajinu do takého stavu aby zniesla 480 000 včelstiev ako pred 35 rokmi....
Dnes večer bude v relácii Slovenského rozhlasu Nočná pyramída hosť "programátor a úspešný včelár " pán Kočalka. Som zvedavý čo pekné nám povie o svojom úspešnom chove včelstiev. Ktovie či aj on nieje poradcom pri tvorbe novej legislatívy?
https://www.rtvs.sk/radio/program/11436/1755514
No do pol noci na to čakať nebudem, zajtra idem do roboty, snáď bude niekde nejaký záznam.
Česká produkce medu byla podprůměrná.
Píše se tam "Podle dokumentu, který v roce 2016 schválila vláda, by mělo být v Česku ideálně kolem čtvrt milionu včelstev. Loni jich podle ČSÚ bylo 661 tisíc.". Nevíte někdo, o jaký dokument jde?
Pavel zrejme ide o podporný program schválený na roky 2017 - 2019...
...len ako sa podarilo novinárom zo 750 000 včelstiev urobiť len štvrť milióna...Blush

https://eagri.cz/public/web/mze/tiskovy-...etech.html
Owertonove okno na likvidaciu vcelarov sa otvara aj v CR.
To asi jen novinář něco špatně opsal a už z toho může snadno vzplát stejná mela, jako u vás.

Vypíchnu z toho Jurečkova slova
"Včelařský program je zaměřen hlavně na opatření, která zlepší zdravotní stav včelstev, zlepší genetický materiál,...."
No, a Chovatelské sdružení včely kraňské nás ročně zásobuje genetickým materiálem ze 70. a 80. let minulého století (25 000 matek za rok), který si k roztoči nestačil přičichnout. 40 let se vracíme před příchod roztoče a nedáme, z pohledu genetiky, včele šanci se začít parazitu evolučně přizpůsobovat.

Kdy konečně už stát přestane včelám "pomáhat"!
Neni to nahodou krapet stara zprava?
Dostali jsme se k tomu přes aktuální zprávu, viz výše.
Mne zaujalo to, že hned v dalším volebním období za cca 2 roky byl schválen plemenářský zákon, který tuto Jurečkovu výzvu pod silným lobby ČSV pohřbil.
Do 9 júna 2022 kto chce môže predkladať európskej komisii pripomienky ku iniciatíve, ktorá by mala pomôcť splniť cieľ Európskej zelenej dohody, ktorým je zvrátenie úbytku opeľovačov do roku 2030.
Nech sa páči, tu je link:
https://ec.europa.eu/info/law/better-reg...revizia_sk
Moje poznámky na okraj:
* týmto krokom by sa mal zabezpečiť ako taký monitoring opeľovačov, ktorým skonštatujeme (to čo už vieme) ako nám ubúdajú opeľovače (okrem včiel) ...
* platí to čo obvykle: zasa sa nerieši príčina ale monitoruje sa následok ...
* význam tohto "projektu" mi trochu uniká ...
Účel všech EU projektů je přerozdělování peněz k požadovaným subjektům a bude ho jistě dosaženo.
Zelena agenda - opeľovače EU iniciatíva
Referenční URL's