Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Zprávy z tisku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stará matka vylétá s rojem až poté, co se mladá vrátí se snubního proletu? Hm, tak ještě se mám co učit, to jsem ani netušil...

Zkus o tom, co Medák napsal chvíli přemýšlet. Vem si tužku a papír a počítej. Anebo použij prsty. Budeš ale potřebovat více než deset. A pokud netušíš co počítat, tak si nastuduj něco o životě matky. Hlavně první měsíc (od položení vajíčka do mateřské buňky).
Beekeeper....promin, asi jsem dost natvrdlej, ale opravdu ted nechápu, z čeho si usoudil, že jsem psal/měl na mysli, že stará matka vylétá s rojem až potom, co se mladá vrátí ze snubního proletu....jsem začátečník, ale takhle mimo zase nejsem.

nejde o to počítat co se děje v prvním měsíci života matky (chovatelský kalendář s rozpisem celého období 30 a více dnů mám také a že stará matka opouští úl po zavíčkování matečníků) ale hlavním sdělením bylo, že když někdo to rojení nezaznamená při rojení, nebo nenajde roj (ze svých včel??) a úl prohlížet nebude a nebude sledovat kolik vytočil podle včelstev, tak pak když celkový výnos vytočeného medu zprůměruje za všechna včelstva, tak se mu může zdát, že mám medu málo z X jiných důvodů...

A ano, ony 3 dny jak jsem psal je zbytečně často na to, aby poznal, že se mu vyrojily (viz. tvoje poznámka o tom, co se děje s novou matkou v prvním měsíci jejího života plus vyrojení staré matky po zavíčkování matečníku). Ale v kontextu dopadu na množství vytočeného medu jde podle mne o to, aby ten negativní dopad vyrojení byl minimální, a to podle mne jde dosáhnout tím, že jakmile se včelstvo vyrojí, tak se do něj přidá nová rozkladená matka a minimalizuje se tak výpadek v kladení.

variantu, že v úle najde naražené matečníky rojové a rojení nějak zabrání nepočítám, debata vznikla k situaci, kdy je medu málo, protože se včely UŽ vyrojily, včelař to nepoznal, a myslí si, že má medu málo, protože byla špatná snůška.
(07.09.2021 10:37)TomasK1 napsal(a): [ -> ]Ale otazka je, proc v obdobi rojeni do vcel /plodiste lezt? Jen kvuli zjistovani, zda se nevyrojily? Nechci rejpat, jen se normalne ptam. Protoze tuhle kontrolu bych musel delat minimalne 1 za 3 dny, jestli se nemylim. A to je celkem dost otravne pro vcely.

Zkus trochu přemýšlet, podle čeho se dá poznat vyrojené včelstvo. Klidně i 14 dní po vyrojení. A to nemusíš mít ani značenou matku.

Mohl bych ti to tady dopodrobna vypsat. Přečetl by sis to, pokýval hlavou a za měsíc bys o tom už zase nevěděl. Když na to přijdeš sám, dojdou ti souvislosti a řekneš si "AHA". A o to mi jde. Nepovyšuji se nad tebou, nepohrdám tebou, myslím to s tebou dobře.

(07.09.2021 11:45)TomasK1 napsal(a): [ -> ]chovatelský kalendář s rozpisem celého období 30 a více dnů mám také

Já ho nemám.
Tomáši na to aby se nemusely včely sundávat ze stromu stačí prohlídka jednou za 9 dní (3+6=9).
Nebo použít LBV metodu.
LBV je podľa mojich skúseností plytvanie energiou včelstva na úkor medu.
Rovnako účinné opatrenie z nejakým prínosom vidím v tvorbe odložencov.
(07.09.2021 9:27)#beekeeper napsal(a): [ -> ]Špatně jsi to pochopil, Riosa. Možná je problém v té rychlosti - než rychle a zbrkle odpovědět je možná lepší chvíli přemýšlet ... Wink
Beekeeper - tomuto hovoríš diskusia po ktorej ma nastať AHA?Huh Ani celoživotné rozmýšľanie nemá vyznám, ak nevieš o čom. Tvoje "špatne si to pochopil" je konštatovanie pre teba, aby si doplnil ČO - teda ak chceš diskutovať.
Tvoje trojbotkove vety k diskusii tiež nepridajú ba naopak. Chvíľu porozmýšľaj prečo. Wink
(06.09.2021 21:17)necudla napsal(a): [ -> ]https://orlicky.denik.cz/zpravy_region/m...10906.html

Bohužel se s tímto pánem určitě neshodnu, pořízení včel a zařízení na začátku je docela pecka do peněženky.
To, že si někteří pořídí včely a mají představu že do nich polezou jenom jednou do roka pro med. Smile tak to vždycky bylo a bude.
Přirozená selekce je potupně stejně zlikviduje.

Teď jsem to dočetl.... Bože, do koho jsi duši dal. Co to ten člověk ve článku plácá? Pak nemá ČSV vypadat jak vypadá, když jsou ve funkcích takoví lidi. Tohle není vizitka toho, kdo říkal nesmysly. Tohle je vizitka těch, kteří ho zvolili do funkce ve svazu. Fakt se někdy stydím, že v tom spolku jsem taky.

Zazpívejme si přátelé tematickou píseň pro dobrou náladuSmile :
(08.09.2021 12:31)Tomáš Chrudimský napsal(a): [ -> ][quote='necudla' pid='258406' dateline='1630955857']
Fakt se někdy stydím, že v tom spolku jsem taky.
Je problém vystoupit?

Ve spolku jsem strávil jednu sezónu, mimo druhou a včelám je to jedno.
Ano, je problém vystoupit. Nemám rád konflikty a chci mít svůj klid. Nechci dělat na vsi nějaký vlny. On kdo není ve svazu, je svazákům automaticky podezřelej, že neléčí a vůbec že se chová ke včelám neodborně a tím pádem, že může za úhyny a průšvihy v šitokodalekém okolí.... Nechci řešit dohadování se s okolními včelaři, nechci aby na mně posílali kontroly. Navíc náš předseda je fajn chlap. S činností ČSV však nesouhlasím, což jsem mu taky řekl.
Tak se nech zvolit do okresu a výš a změň to.

Spolek je takový jaké má členy, i Tebe.

Jinak, předseda je správný chlap a je mu podezřelý každý kdo není ve svazu a posílá na něj kontroly? Haha.
ten nadpis clanku mel byt Proc ma pan Stefanovsky malo medu? Prptoze vcely nanosily med i jinym vcelarum.

Medu bude furt stejne v tom smyslu, ze ho bude tolik, kolik ho vcely sesbiraji a nanosi, jen ho ne vsechny vcely donesou panu Stefanovskemu do jeho ulu, a proto ho bude mit malo.
A kdyby podle jeho zjednodusene logiky chtel mit o 100 kilo medu vic, tak at zrusi jedno vcelstvo a tim jak ubyde stravniku a stravnic, tak mu tech 100 kilo mozna jeho ostatni vcely ulozej do jeho medniku. Muze si timhle postupem overit tu svoji teoriiSmile
(07.09.2021 16:26)Eddie napsal(a): [ -> ]Tomáši na to aby se nemusely včely sundávat ze stromu stačí prohlídka jednou za 9 dní (3+6=9).
OK, máš 60 rodín na dvoch stanovištiach. Po dvojtýždňovom ochladení v máji /10°C/ nastane deň D a 17°C. 40 rodín je v RN. Čo s tým urobíš ?
(06.09.2021 21:17)necudla napsal(a): [ -> ]https://orlicky.denik.cz/zpravy_region/m...10906.html

Bohužel se s tímto pánem určitě neshodnu, pořízení včel a zařízení na začátku je docela pecka do peněženky.
To, že si někteří pořídí včely a mají představu že do nich polezou jenom jednou do roka pro med. Smile tak to vždycky bylo a bude.
Přirozená selekce je potupně stejně zlikviduje.

Z toho článku je mi mdlo. Pro mne je podle toho, co v článku čtu, zástupce orlického okresu v republikovém výboru Českého svazu včelařů Tomáš Štefanský reprezentativním vzorkem žumpy naší společnosti. Na jednu stranu je aktivním spolutvůrcem dotační podpory začínajících včelařů a na druhou stranu si na tento stav, jakoby on nic, dokáže stěžovat a lhát. Jakoby on za nic nemohl, "že to prosazuje stát"???. Už bych se nedivil tomu, že ČSV z důvodu převčelení krajiny přijde s návrhem, kdy by neorganizovaný včelař musel být organizovaný.
Dávám to sem i když to není z tisku, ale z informačního media:

Aký je kontext toho videa? Kedy to bolo natočené a na akom podujatí? O čom sa hovorilo pred a o čom po?
Bez poznania kontextu sa to dá interpretovať všelijako. O tom svedčí i diskusia pod videom, zdá sa , že to tam každý inak pochopil Smile
Pán predseda rád používajú metafory.
Zdá sa že celá ten kanál kde to je zverejnené je dezinformačný, zameraný proti očkovaniu.
Trošku z iného súdka Big Grin
Nová včelnica
(07.09.2021 10:25)Medak napsal(a): [ -> ]Více praxe a vzdělavání,ale guglem to moc nefunguje.

Ať se daří Zdeněk

Na google mi nesahej, chce to jen trochu praxe sním a tvá nebo má praxe se může víš co. Smile . Jsme moc malí abychom byli tak blbí a knihovnu informací takto zatracovali.
,,Ano, je problém vystoupit. Nemám rád konflikty a chci mít svůj klid. Nechci dělat na vsi nějaký vlny. On kdo není ve svazu, je svazákům automaticky podezřelej, že neléčí a vůbec že se chová ke včelám neodborně a tím pádem, že může za úhyny a průšvihy v šitokodalekém okolí.... Nechci řešit dohadování se s okolními včelaři, nechci aby na mně posílali kontroly. Navíc náš předseda je fajn chlap. S činností ČSV však nesouhlasím, což jsem mu taky řekl.,,

To je smutné kino. Ale jak videt, je to realita a jakysi druh folkloru . Ja jsem taky vystoupil ze svazu, taky na mne poslali kontrolu z veteriny, na nic neprisla a kdyz jsem se ji zeptal, zda to bylo na udani, na rovinu mi rekla, ze ano. A co? Jsi nekde, kde byt nechces jen abys mel klid? Ja kontrolu prezil a ten klid, kterej nastal, byl k nezaplaceni! Kdyz jsem se prestehoval, prisel za mnou mistni ,,svazak,, zda pujdu do spolku, na rovinu jsem mu rekl, ze ne a kdybych nahodou dostal zase kontrolu z veteriny, tak vim, odkud vitr fouka. A mam klid a vychazime spolu dobre, rekl bych taky, ze fajn chlap.A vis co bych jim dneska rekl? ,, tak vy uz stav u mne diky veterine znate, ale ja vas u vas ne, takze ted prijde ta kontrola k vam!,,
(12.09.2021 21:59)Riosa napsal(a): [ -> ]Trošku z iného súdka Big Grin
Nová včelnica

Je to úplne šialené, dnes sa chov včiel považuje za ekologický, neviem aký veľký prínos pre prírodu a kto sa chová ekologicky , musí chovať včely. Naposledy mi volal akýsi manažér z jednej firmy ze susedného okresu , že on chce aby na firme mali včely, že by potreboval niekoho od nás zo zväzu aby sa im o ne staral. Ze on to presadí na vedení aby to schválili. Tak som pánovi vysvetlil, že my v tej lokalite nepôsobíme a by sa obrátil na miestnu organizáciu.
Firma vyrába plynové kotly tak neviem, či bude ekologickejšia, ak tam budú mať včely.
Referenční URL's
  • Včelařské fórum – o včelách a včelaření: https://www.vcelarskeforum.cz/index.php
  • :