Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Zprávy z tisku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Len se v ČR na vlákno od devadesátek nepěstuje, tak si z něj včely nic nedonesou. Pamatuju si jak se len v letě 1992 pálil na polích, protože tírna nevykupovala a další rok už byla rozebraná a odstěhovaná do zahraničí.
Nejen u vas, smutne kino Sad(
"Brouček varroa snese nižší teplotu než včela" ??
A co na to Beruška a Ferda mravenec?
Australský fialový úl pro boj s varroázou. https://pozitivni-zpravy.cz/nove-uly-zat...-vcelstva/
Niektorým ludom strasi vo veži...viac na https://www.aktuality.sk/clanok/jvwvn4l/...celarstva/
Nevěřím, že takový zákon může projít.
To jsou opravdu blazni a nebo to vymysli proto, ze jim nejaky importer medu nabidl dozivotni rentu v medovine Sad...
Vietor fuka z inej strany. Ide o komplet likvidaciu ludi spojenych s pracou v prirode. Pod ruskom ochrany (vsetkeho)sa pripravuju podmienky pre to co este sprivatizovane nie je. "Nasi" predstavitelia hovoria o "tejto krajine" a nie o nasom state. Tak je jasne o co ide. Krajina sa musi odovzdat bez problemov.
Tak to vypada,kdyz se do neceho zamotaji politici,kteri se sami o sobe domnivaji,ze jsou to nejlepsi,co narod stvoril.
U nas nie su (az na vynimky) politici. Je to parta, ktoru spajaju eurace. Tu sa miliardy nerozdavali vybranym jedincom uz roky. A kedze sa blizi dno, tak treba urvat co ostalo. Nebudem dalej rozoberat, lebo sme u vciel Big Grin
Všetci čo volili ...... teraz vidia čo za debilov zvolili !!! Ide o cielenú likvidáciu vidieka tak ako to už spravili pri národných parkoch , na poľnohospodárstvo nedali z programu obnovy ani cent ... teraz je na rade včelárstvo AngryAngryAngry
Pozerám do kalendára, ale do 1. apríla je ešte hodne ďaleko.
To je zlý sen ?
Jsou dvě cesty k cíli - zvyšovat v přírodě nabídku potravy pro včelstva a další hmyzáky, aby se dostala alespoň na úroveň před 20 lety, anebo omezovat počet včelstev. Doufám, že se u nás půjde první cestou, ale když vidím, jak velké problémy má ministerstvo zemědělství s prosazením nových dotačních pravidel, když se konečně začínají klást na zemědělce také nějaké environmentální požadavky, tak teprve uvidíme.

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/min...011945_voj
Ja bych videl pricinu spis v degradaci vyznamu slova zemedelec.Dnes uz je zemedelcem malokdo,ale zemedelskym podnikatelem zavislym na pobirani dotaci kde kdo.Nekdy zasnu,jak je mozne,ze sedlaci uzivili cele Rakousko- Uhersko,pak prvni republiku a dnesni agrobaroni by bez dotaci nebyli schopni vypestovat ani kedluben.
K tomu se nedá napsat nic slušného. Čeká nás to postupně všude, pokud se razantně neozveme proti alarmismu, ekologismu, genderismu, hygienismu a dalším spasitelským ismům. Uvědomte si, že současná generace studentů je zpracovávána různými ideologiemi asi nejvíc od roku 1989 a za 10 - 15 let budou přebírat vedoucí, politické, manažerské, úřednické pozice a vnucovat nám jakési "vyšší dobro". Bohužel spousta lidí má stále růžové brýle a spinká.
myslím že ten problém je systémový a také souvisí s vývojem společnosti
za rakouska uherska v zemědělství pracovalo mnohem víc lidí a konečný produkt necestoval na tak velké vzádlenosti, distribuční náklady bylypodstatně nižší, prodejní cena mohla být také nižší, zároveň společnost nebyla tak rozežraná a tolik se neplýtvalo potravinami. zároveň na zemědělství nebylo navázáno (= investice a běžné útraty zemědělců) řada dalších odvětví. A pak asi u většiny zemědělců nebyla jejich životní úroveň relativně k ostatním profesím na takové úrovni jako dnes.

v dnešní době je vše jinak a kdyby zemědělec nepokryl své náklady a investice, nevydělal pro sebe a nevytvořil rezervu tak by byl problém na všech frontách a skončilo by to sociálními nepokoji a problémy.

místo zemědělce si dosaďte výrobce/prodejce/distributora elektrické energie/plynu.....to je také naše "potrava", stejně významná jako potraviny. energie sice dotované nebyly, ale jakmile se ceny zvýší, tak stát z X důvodů prezentovaných v mediích začne řešit jak to dotovat.....a to samé platí pro potraviny....jaká jsou jejich reálné náklady na produkci? kolik by to stálo, když by nebyly dotace zemědělcům? a kdo by pak dostával kompenzace těch vysokých cen potravin....analogie s cenami energie.
prachy pre včely sú. len nebudú pre včelárov...Blush
Hojsík - "....dodatočné zdroje vo výške päť miliónov eur vníma ako dôležité tak z hľadiska ochrany prírody, ako aj včiel...."
https://www.teraz.sk/ekonomika/hojsik-zi...lanok.html
(08.02.2022 13:05)Jaro - Vigor napsal(a): [ -> ]Všetci čo volili ...... teraz vidia čo za debilov zvolili !!! Ide o cielenú likvidáciu vidieka tak ako to už spravili pri národných parkoch , na poľnohospodárstvo nedali z programu obnovy ani cent ... teraz je na rade včelárstvo AngryAngryAngry

Ja osobne to vidim trochu inak.... teraz je v mode ochranovat vsetko co sa pohne, cakam kedy bude aj komar chraneny.... prilis vela priestoru sa dava trieskaniu do vetra .... nic proti studentom .... kazdy sme nimi raz boli ale pouzijem jeden vyrok.... kazdy student sa stara ako zachranit prales na druhom konci sveta ale kvetinu na chodbe skoly ci v triede nema kto poliat.

Pouzijem este jeden dost aktualny priklad:
Nie som rybar a ani nikdy nebudem, ale je mi tych rybarov luto ked sa snazia vsemocne zarybnit jazero, rieku a potom pride kormoran a zdecimuje im celu snahu ....
U vas v Cechach platia za odstrel kormoranov a u nas ich mozno akurat plasit ....
Nechcem sa dotknut ziadneho ochranara ale je to banda tajtrlikov ktori si nevidia na spicku nosa.

Ukoncim to vlastnou vcelarskou prihodou.... jeden znami mal skvely napad zapojit sa do aktivity aby bola vcela zakonom chranena.... Na jednej strane chvalihodna myslienka a na druhej .... tak som mu povedal ako to pomoze tym vcelam? budu mavat pred postrekujucim traktorom z lajstrom papiera? Budu mavat pred polnohospodarmi aby nesadili iba repku?

Mam uctu aj ak ochranarom ale takym co aj nieco realne robia pre prirodu (vysadia, vycistia atd) a nie takym co len maju potrebu sebarealizacie pri zbierani podpisov a podbnych aktivit.

Goro dotacie nikdy neboli urcene pre vcelarov len si to nikto neuvedomuje.... Je to iba transfer penazi cez vcelara... je to uz trosku lepsie ako pred rokmi no pointa je stale rovnaka.
Asi to je mimo kontext článku, který tady pobuřuje (a čert ví co je to za hoax a kdo a s jakými záměry jej vypustil)

(08.02.2022 15:54)spd napsal(a): [ -> ]Nechcem sa dotknut ziadneho ochranara ale je to banda tajtrlikov ktori si nevidia na spicku nosa.

(08.02.2022 14:57)stefanos689 napsal(a): [ -> ]Uvědomte si, že současná generace studentů ... budou přebírat ...

ale pokud si na špičku nosu neuvidíme (tak jako si na ni nevidíme posledních 100 let průmyslové revoluce), bude současná generace studentů po nás přebírat tak maximálně h...o (abych tohle viděl, na to nemusím být alarmista).

m.
Referenční URL's