Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Zprávy z tisku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Zajímavý článek z osla.

http://www.osel.cz/index.php?clanek=6878
zajímavý výzkum, ale autor článku by se měl poučit o rozdílu mezi pylem a medem:

Zavinili si syndrom zhroucení včelstev včelaři sami odepíráním medu včelám? Anebo tak alespoň přispěli k jejich oslabení? Kyselina p-kumarová a další složky medu totiž zřejmě regulují metabolismus i imunitu včel.
.....
A jako nejúčinnější zesilovač se ukázala právě kyselina p-kumarová, jedna z hydroxyskořicových kyselin. Ve skutečnosti je ve světě včel velice běžná. Je například stavební jednotkou sporopoleninu, velmi odolného biopolymetru, který tvoří základ vnější stěny pylových zrn.
Toto k problému udržitelnosti zdraví včel vydala USDA.

Neumím si představit, že by jednou takové informace plynuly z Ministerstva zemědělství ČR. Zkuste si to srovnat s "Analýzou stavu oboru včelařství v ČR" vydanou ČSV.
(03.05.2013 21:08)JirkaJ. napsal(a): [ -> ]Zajímavý článek z osla.

http://www.osel.cz/index.php?clanek=6878

Tady v ABJ extra je více o studii May Berenbaumové.
Američané nechovají včely, ale pokusné králíky:
http://www.blisty.cz/art/68413.html
A ještě jeden:
V Americe v roce 2012 zahynulo 31 procent všech včelstev
http://www.blisty.cz/art/68407.html
Nejenom v roce 2012. Na stránkách amerického ministerstva zemědělství (http://www.usda.gov) lze nalézt statistiku i za starší roky a myslím, že u Dicka Allena (http://www.honeybeeworld.com) lze zjistit totéž i s komentáři, čím, že to vlastně bylo způsobeno. Kdyby se toho někdo chopil a takovou statistiku tady připravil, bylo by to zajímavé. A vyšlo by z toho myslím, že těch 30 % je tak akorát... (pro eliminaci nevhodných genů).

Ivan Černý
Mám dojem, že i my jsme možná na světových parametrech. Proto se raději fakta nezjišťují a pokud, tak nezveřejňují.
kouzelný článek...
Proboha - co to psalo za blbce????
Snad jen namátkou - já nevím jak Vám, mě nikdy med nezcukernatěl. Mnohokrát ale zkrystalizoval.....
nebo
"Během roku ho takové větší včelstvo vyprodukuje řádově až několik set kilogramů.......
asi neumím počítat, ale několik zjevně znamená více než 2 - 3 x set kilogramů. Oficiální čísla ovšem uvádějí cca 120 kg.

Nebo už vůbec perla
"Než včelař vůbec vyrazí k úlu na sběr medu, musí se v první řadě pořádně obléci. Buď mu poslouží přímo speciální včelařský oblek nebo postačí i běžné pracovní oblečení, ale v dostatečné vrstvě, aby ochránilo před žihadly. Hlavně se musí stáhnout rukávy i nohavice, aby se včely nedostaly pod oblečení. Důležité jsou pochopitelně také rukavice a ochranný klobouk se závojem. Včelám se totiž samozřejmě nelíbí, že jim někdo otvírá jejich domov, a tak se brání".

Kdyby přislušný pisálek viděl naše medobraní v tričku a šortkách, nevím, nevím. Budu muset asi absolvovat potápěčský kurs, abych se naučil manipulovat se skafandrem.

A tak je to se vším - kdyby si to alespoň nechal zredigovat od někoho, kdo včelaří alespoň 3 - 4 roky, aby takovéto hrubé chyby vyloučil.
Ale co, kus (článek) byl vytvořen, odměna od šéfa asi byla (jinak by to nevyšlo) a jede se v těch nepřesnostech dál....
iRP
... a přijde jiný borec co to natvrdo překopíruje do své práce či článku Undecided
Ne všechno bych hodnotil negativně, např. to, jak se musí chránit, bych hodnotil pozitivně. Ať mají čtenáři dojem, že včelaření je nebezpečná zábava, o to víc si budou cenit koupený med Big Grin, budou vědět, že ho včelař získal s nasazením života Wink Big Grin
Taky bych to nehodnotil tak kriticky. Autorka uvádí sice, že včelstvo vyprodukuje několik set kilo medu, ale také uvádí, že většinu samo spotřebuje a ten přebytek může včelař vytočit - takže logicky nevytočí několik set kilo, ale mnohem méně - a to je pravda, kterou bohužel opominula zdůraznit.
Ten termín "zcukernatět" se v našich končinách používá běžně. Lidi nejsou většinou vědci, aby používaly "odborné termity" a mluví jak jim lidová slovesnost káže. Naopak, kdyby zde někdo řekl, že mu med zkrystalizoval - tak si řekne "Á odborník, jaké to fyzikálně chemické pokusy s ním dělal"
No a s tím chráněním se u včel je to různé - nejsou statistiky, takže nevím zda má ona pravdu na 30% nebo na 70%.
Na druhou stranu i přes nepřesnosti, pro laika nepodstatné, je to vítaný lobing. Nad nesmysly se pozastavujeme jen my, včelaři. Pro laika je to informace o včelách, která by jej ani nenapadla. A třeba díky tomu začne přemýšlet trochu jinak.
Docela by mě zajímalo jestli je nějaká studie o tom kolik včelstvo za rok nanosí medu (myšleno i toho spotřebovaného)? Jestli to opravdu bude několik set kilo? Osobně si myslím, že to tak moc nebude.
Misoka: Pan Jurgen Tautz v knize Fenomenální včely píše, že včelstvo za rok nanosí 300kg medu a většinu z toho spotřebuje pro svojí potřebu.
S tím pylem si to je myslím podhodnocené - spousta včelařů na Slovensku dokáže takové množství pylu včelám odbrat a prodat. Navíc ještě vlastní spotřeba.
20 kg propolisu - potíž je v tom, že ho jaksi není vidět. A cíleně odebíraná množství se pohybují na úrovních jedné setiny uváděného množství (20 kg - 200 gramů).
No a s tím medem to nakonec může být i pravda. Jenže je tam takové malé "jenže".
Pokud budu uvažovat přinášenou sladinu neboli nektar, pak to může být i pravda. Jenže to bohužel ani zdaleka není med. Nektar má totiž sušinu někde kolem 25 - 35 %, tedy na cílovoou sušinu cca 82 - 85 % (tedy "voda" někde kolem 15 - 18 %) je nutno obrovské množství nadbytečné vody odpařit .To platí ale pouze pro ukládaný med. Ten nektar, kterým je krmen plod a který potřebují včely pro svou vlasní výživu samozřejmě takovou sušinu nepotřebuje.
Takže jde o to, o čem vlastně mluvíme. Abychom nemíchali jablka s hruškama a neřešili tak vlastně kompot. Prostě já o voze, Ty o koze.
iRP
Referenční URL's