Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Zprávy z tisku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
já si nejsem jistý, ale ty sršně, ať už naše nebo z dovozu asijské/mandarinské, jdou po včelách kvůli tomu, že v ulovené včele mají nejen sacharidy, ale i ostatní látky (bílkoviny, tuky), které potřebují. nebo se pletu?
V tom článku píšou, že do pasti se sršni nalákají na cukr v té pasti, ale už se nepíše, jestli to odláká sršně od včel.
Zemřela paní RNDr. Tatiana Čermáková
(*31.05.1956, †27.08.2021)

Čest její památce.

Podrobnosti zde > https://www.psnv.cz/stranka/detail/44
https://orlicky.denik.cz/zpravy_region/m...10906.html

Bohužel se s tímto pánem určitě neshodnu, pořízení včel a zařízení na začátku je docela pecka do peněženky.
To, že si někteří pořídí včely a mají představu že do nich polezou jenom jednou do roka pro med. Smile tak to vždycky bylo a bude.
Přirozená selekce je potupně stejně zlikviduje.
je to trouba. každý, kdo říká, že včelařů by mělo být méně bych poradil aby šel příkladem a svoje včely ne prodal, ale utratil, protože když je prodá, tak se "převčelenost" nesníží.

vždycky je potřeba začít u sebeSmile a neříkat, ať začne ten druhej.

co on sám dělá proto, aby ta převčelenost nebyla? kolik má on včelstev ve srovnání s ostatními včelaři u něj v okolí? Kolik udělá oddělků a kolk z nich spojí, prodá? prodává matky? jestli to dělá, přestane s tím, nebo jen bude dál mrmlat do novin?
Lokalni prevcelenost samozrejme je,ne ze neni.To si asi namlouvat nemusime.Proste jsou lokality snuskove vynikajici,kde se uzivi a med da vcelarum spousta vcelstev,a jsou lokality,kde se vcely stezi uzivi samy.Tak to bylo,je a bude.U lokality snuskove dobre,staci zmena osevniho planu,spatne pocasi,nepremnozeni producentu medovice,nebo ted vyrubani smrku diky kurovci.Tohle je proste spousta promenych,ktera rozhoduje o vyuziti snusek,mnozstvi medu,pochopitelne umocnena zkusenosti vcelare,umem premyslet a predevsim improvizovat,protoze vcelareni je o tomhle.
Jenomze! S timhle proste kazdy,kdo do vcelariny jde,musi pocitat,budou roky uplne na prd,budou roky lepsi,cas od casu rok vynikajici.Proto je vcelar bran jako zemedelec a v zemedelstvi to tak proste je.Jednou ano,trebas trikrat ne..A to je ono,dnes se zacina s nejakym byznys planem vcelnice,ocekavanim predevsim zisku ..Naprosto spatne.Pan Taborsky kdysi utrousil,ze vcelareni muze byt jenom podnikani a laska ke vcelam se casem dostavi.Ona se spis dostavi laska k penezum,nez ke vcelam a pak prichazi k takovym excesum,kdy zacne klesat vynos medu na stanovisti a cekatel zisku nehleda nove nebo lepsi stanoviste,ale proste zvedne stav vcelstev v domeni,ze bude platit prima umera.A ono kulovy....Pokud se takovych sejde vic,tak jsou snuskove moznosti stanoviste uplne jinde,nez byly driv.Vsechno souvisi se vsim,zvlast ve vcelarstvi mnohdy mene znamena vice.
Problém je vtom, že včela je bioindikátor žp a sděluje svými úhyny že ji zdroje k životu nestačí. Stačí takový pohled jako reakce k článku? Pokud hynou pod tíhou sepsí někde ve velkém včely, budou tam natom místě v okolí, i špatné podmínky i pro život lidí aniž by si toho mohli být nebo byli vědomi.
Staci bohate,ono totiz zuzit problematiku jen na mnozstvi medu a jeho cenu je hodne a hodne naivni.
gupo, to máš pravdu, ale on ten pán v článku si nestěžoval na úhyny, ale na to, že VČELAŘŮ je moc a proto je málo medu.

Kromě toho, že to je blbost, protože 20 včelařů každý s 4 včelstvy bud mít míň včel/včelstev než 5 včelařů, každý s 50 a více včelstvy, tak jak píše Josef, tak je to taky o tom, jak kdo včelaří, tak podle toho má medu. I kdyby byl sám a v okolí neměl žádného včelaře, tka když se mu včely vyrojí, tak bude mít prd....vím o čem mluvímSmile.....rozdíl je 50% nebo 100%, podle úhlu pohledu......a podle toho pána v článku by ten rozdíl byl daný dvojnásobným počtem VČELAŘŮ (....ani ne včelstev...).

Kdoví, kolik včelstev se mu vyrojilo a ani o tom neví a jen se diví, že má v medníku málo medu....nejhorší rok za 5 let....se mu nejvíc rojily za 5 letSmile
Podle sebe soudím tebe? Ne každý musí být stejný diletant jako ty...
no ja si aspon pripustim,ze sem diletant a klidne to na sebe prozradim.
nekteri ostatni, natozpak dlouhodobi, vcelari si treba ani nepriznaji, ze se jim vcely vyrojily....kdyz to nevidi, tak se jim neroji....ale budou chodit a vypravet, kolik vcelstev a roju zije ve volne přírodě a jak maj malo medu.

takze prislovi "podle sebe soudim tebe" tady trochu dost hodne kulha...

samozrejme malo medu je i kvuli blbemu pocasi, ale u sebe sem videl, jake jsou rozdily ve vynosech mezi vyrojenym a nevyrojenym vcelstvem a taky vim, ze u nekterych vcelstev sem si az do druheho vytaceni myslel, ze se nevyrojily (prvni vytaceni bylo v pohode), protoze jsem u toho rojeni nebyl nebo nepochytal na zahrade tolik roju, kolik mam vcelstev....nebo ty roje byly male a byly to poroje.

kdyz vsechna vcelstva prinesou malo, tak to asi rojenim nebude, to by musel byt stejny pako jako jako ja. ale kdyz jen nektery vcelstva prinesou malo, tak klidne to tim nezaznamenanym vyrojenim byt muze.
Jasně, štěně štěká jinak než starý pes. Či spíš starý pes už ani moc neštěká, jen tiše pozoruje, co se v okolí děje a hubu otevře, jen když je to potřeba. Zato štěňátko potřebuje dávat svému okolí najevo, na co zase přišlo, co se zase naučilo...
nebud nastvanej a nenech si kazit uterySmile
starej pes z jesitnosti neprizna ze mu uletely vcely, to se prece starejm psum nestava.

jestli si to nepostreh, tak toto forum je o sdileni zkusenosti, taky, tak jsem zde sdilel svoji zkusenost a nazor.

nebo ze by to bylo jako o te potrefene huse co nejvic kejhaWink?
Většinou je lepší více naslouchat a přemýšlet o tom, než bezmyšlenkovitě hodně mluvit. Ne k vůli okolí, ale k vůli sobě samému... Co tě asi více obohatí? Pravda, počet postovaných příspěvků je asi pro někoho důležitější než užitek samotný.

Podle sebe... Je užitečnější se často dívat do zrcadla, než posuzovat druhé...
(07.09.2021 8:32)#beekeeper napsal(a): [ -> ]Podle sebe... Je užitečnější se často dívat do zrcadla, než posuzovat druhé...

Veľmi zaujímavý záver si urobil. Javí sa, že doma nemáte zrkadlo. Wink
Ja som tiež začiatočník a rád si prečítam skúsenosti kolegu, ktorý sa nehanbí za to, že niečo zvrzal. Starý psi boli dokonalí hneď od začiatku? Isto nie. Otázka je prečo majú potrebu moralizovať namiesto poradiť (napísať svoju skúsenosť).
U teba si cením tvoj zmysel pre detail, ale uniká mi tvoja potreba moralizovania.

Ja som mal málo medu a pripisujem to stanovišťu. No keďže som ešte nevidel ako vyzerá úľ plný včiel bez vyrojenia, je možné, že môj postup skončil vyrojením ktoré som nevidel.
Čo sa týka témy, súhlasím s gupa.
Včelařím v katastru se zavčeleností 26 včelstev na km^2. Včela doletí cca 3 km za snůškou, takže plocha 3,14 x 3 x 3 ( pí X R na druhou) tj cca 28 km^2. Takže statistika říká že v doletu např. 1 pole u nás ve vesnici žije 26 X 28 včelstev = 728 včelstev. Roční spotřeba 1 včelstva je cca 100 kg medu. 728 X 100 = 72 800 kg medu jen na obživu. Takže pane Tomáši, opravdu je to málo? 72t. medu? Čistě teoreticky tedy pokud by každý snížil stav na polovic tak by jsme si rozdělili 36 tun medu co dnes včely prostě spotřebují k přežití.
(06.09.2021 21:17)necudla napsal(a): [ -> ]Přirozená selekce je potupně stejně zlikviduje.

Zlikviduje je potupně, nebo postupně? Nebo postupně potupně? Wink

Jinak si myslím, že hmyzu v přírodě ubývá tempem, že včela i z hlediska potravy pro další predátory nebo mrchožrouty je dobrá a potřebná. Já jsem tak letos neměl srdce vyhnat sršáně, kteří se mi zahnízdili v plemenáči. Je pravda, že těch včel na včelnici sežerou asi dost, ale životaschopnost včelstva to neovlivní.

A s těmi počty je to asi tak, že stejné stanoviště jeden rok poskytne bohaté a nepřeberné zdroje třeba i pro třicítku včelstev a jiný rok by se na tom samém stanovišti neuživilo včelstev ani pět. Spíš se mi ale zdá, že se opět začínají víc projevovat cykly let hladových a tučných (které byly známy již z Bible, kde jich bývalo 7). Takže opět určitá skutečnost, která byla známá po generace zemědělských národů, ale naše uplánovaná současnost, která poručí větru dešti a každý rok se už od prosince chystá, jak letos konečně tu stovku v průměru ze včelstva vyždíme, na to začala zapomínat.
Miroslave, v tvem pripade je to asi hodne.

Ale moje prvotni reakce na vyjadreni toho vcelare v onom clanku smerovala k tomu, ze on by resil prevcelenoat tim, ze by vpodstate ostatnim zakazal vcelarit. S tim at se de bodnout. A muj navrh byl, ze takovi jako on by problem s prevcelenim meli resit tim, ze pujdou ostatnim prikladem, kdyz vedi co je pricinou, a snizej stavy svych vcelstev.

No a druhy muj komentar/nazor k jeho steskum na malou snusku byl ten, ze polud ma tento rok nejmin medu za 5 let, tak vedle pocasi muze byt duvodem i to, ze se mu vyrojily vcely a on si toho nevsim. A predseda (myslim ze takovu funkci tam uvadel) nebude preci vypravet, ze se mu rojily vcely a ma proto o polovic medu u vyrojenych vcelstev min.

No a pointa, nebo spis fakt, ktery me k teto uvaze vede, je ten, ze vetsina vcelaru sleduje kolik medu vytoci ze vsech vcelstev a pak to rozpoctou kolik medu maji na vcelstvo. Ale rek bych, ze uz mensina vcelaru sleduje, kolik medu vytoci za kazde jedno konkretni vcelstvo a pri kterem vytaceni.
v tom prvnim pripade podle mne neidentifikuji vynos medu z vyrojeneho vcelstva a tak nepoznaji zpetne, ze se jim asi/urcite vyrojilo, i kdyz to rojeni primo u toho vcelstva nevideli.
v tom druhem pripade to zpetne poznat mohou.

to jsem tou moji reakci na ten clanek chtel rict.
Špatně jsi to pochopil, Riosa. Možná je problém v té rychlosti - než rychle a zbrkle odpovědět je možná lepší chvíli přemýšlet... Wink

Kdo se svému chovu věnuje a uplatňuje selekci, sleduje průměry, jednotlivá stanoviště i jednotlivá včelstva.
Jen malá poznámka vyrojené včelstvo se tady v diskuzi poznat nedá ,ale včelař by měl poznat vyrojené, když do něho podívá třeba později. Nemusí ,ani vídět včely když se rojí a třeba roj si sedne kde ho včelař neuvidí (otázka vypíti kávy doma a včelstvo je vyrojené a potom bežný provoz). Více praxe a vzdělavání,ale guglem to moc nefunguje.

Ať se daří Zdeněk
Medaku, ano, to je taky pravda, poznat se to da treba podle chybejicich vajicek v dobe kolem rojeni (stara matka prestava klast, nova jeste neklade). Ale otazka je, proc v obdobi rojeni do vcel /plodiste lezt? Jen kvuli zjistovani, zda se nevyrojily? Nechci rejpat, jen se normalne ptam. Protoze tuhle kontrolu bych musel delat minimalne 1 za 3 dny, jestli se nemylim. A to je celkem dost otravne pro vcely.

Muzu to poznat take sledovanim vahy, tzn kazdy den (prptoze nebudu rozebirat plodiste a hledat max 3 denni vajicka) vazit /potezkavat mednik/-y, a zjistovat, zda vyrazne neklesla jejich hmotnost o med, co si roj odnesl. To je dobra rozcvicka, ale asi jen pro ty, co maj vcely u baraku a nemaj jich vyssi desitky a zvladnou to do hodiny (treba).

cetl jsem, ze kazdy zasah ve vcelstvu vcelstvu narusi jejich stav a pohodu a projevi se to v dany den na jejich aktivite a na snusce. proto si nejsem jist, zda prubezne prohlizeni vcelstva kvuli zjistovani zda se vyrojilo, je to nejlepsi pro vcely.
Referenční URL's