Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Zprávy z tisku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Jak to myslí pan Holub netuším. Ale u vás, coby začátečníka mě nijak nepřekvapuje naivní představa, mimochodem úplně stejná jako opylovat nějakým technickým zařízením, o namnožení včelstev. Vy fakt věříte, že k "výrobě" včelstev stačí cukr, voda a lidská práce? Prostě fabrika, viďte, vezme se čas, suroviny, práce (do budoucna nejspíš už ani lidská) a musí to jít jako když do mašiny přivedete proud a materiál a začne z ní padat nějaký výrobek předem definovaných vlastností, kus jako kus...

Jestli si představujete svojí včelařinu takto, včely vám dlouho nevydrží. Na vašem místě bych se věnoval něčemu jinému. Včelařina je přesně opačná, nikdy se v ní nic neopakuje přesně stejně a dost moudrý není v oboru nikdo do smrti. Já třeba včelařím jen a pouze kvůli právě tomu, že to není a nemůže být fabrika. A děsím se lidí jako jste vy a stejných jako na videu, které jsem sem nedávno dal.

JosPr

Domnívám se, že příčina není v agroloby, ale ve výše naznačeném smýšlení čím dál víc zvětšující se masy lidí a jejich vidění světa (přírody). Přibývá lidí, kteří chtějí svět přesně definovaný a naplánovaný bez anomálií a nuancí přírodní rozmanité pestrosti.

Mimochodem, to o bublinách považuju já za hovadinu a spíš novinářskou kachnu - nijak se tam nezmiňují jak budou odebírat pyl do těch bublin.
tom.50....jako vzdycky...uplne mimo...a navic nepochopil podstatu meho komentare....strilite od boku....kdybyste aspon odpovedel na otazku na kterou jsem se ptal a nepsal dokola ty samy fraze.
Slovo naivní bych uměl napsat daleko výstižněji a bdělý moderátor jistě odstraní větu o tom, z jakých lidí mám já strach.

Dobré na tom je, že to některým lidem velmi rychle uhyne a oni včelařiny celkem rychle nechají.
Predevsim Tome pribyva lidi,kteri neziji v blizkosti prirodniho prostredi,ale svet vidi pohledem z balkonu bytu ve meste.A i takovych,pro ktere veskera potreba zajistit si potraviny,vlastni plny zaludek,zacina a konci v super hyper,kde si mohou nacpat kose zradlem i s naplatky.Je to naramne pohodlne,zadna prace,zadna starost.
Kdybych mohl tak dám deset zelených palců pod tvůj příspěvek.

Ať se daří Zdeněk
tom.50...vzdy si po sobe prectete co jste napsal nez to odeslete/zverejnite...tot moje rada vcelare zacatecnika pro vas.
at se vam dari a vcelam u vas libi.
Nechci to hrotit,ale ty děláš u včel,ale do včelaře máš daleko.

Ať se daří Zdeněk
JosPr...nejde o pohled z balkonu panelaku....jde o to, za pokud je cilem opylit miliony kvetu a vcely nikde, tak rychl cesta asi nevede pres bubliny a jine podobne kraviny, ale pres rychle namnozeni vcel ve velkem zpusobem, kterym to delate/delame vsichni v malem....oddelek, matka, krmeni, oddelek, matka, krmeni a tak porad dokola....nekdo se zasekne na jednotkach vcel, nekdo na desitkach, nekdo na stovkach...kazdy podle toho, za jakym ucelem vcelari, jake ma motivy, jake ma prostredky, kolik ma casu atd...takze kdyz v Japonsku maji problem, ze obrazne receno nemaji ani vcelu a kvetu miliardy, tak smysluplnejsi nez bubliny mi prijde, aby se nezasekli na jednotkach, desitkach ci stovkach, ale 100kach tisicich vcelstev nebo milionech nebo co ja vim...to byla podstata meho komentare k dane veci...kdo chce to pochopi, kdo ne, tak at se tim nezatezuje, a kdo chce mravokarat, tak bude mravokarat.
Vidíš chyba není to Japonsko, ale okousek Čína.
Aťse daří Zdeněk
Ale my podstatu vašeho blábolu pochopili, vy ale ne.

Proboha vysvětelete někdo tomu člověku, že včelstvo nerovná se jen cukr, voda + práce.

Dám příklad. Neexisatuje pícnina s vyšší nutriční hodnotou a zároveň je to všestranná léčivka jako je obyčejná kopřiva. Roste sama, všude a je to úporný (a odporný) plevel, neřád, peklo! Jestli je kopřiva 7x výživnější než vojtěška, proč jsou zemedělci tak blbí a pěstují vojtěšku a ne kopřivu? No proto, že to nejde. Kopřivu pěstovat nejde, nesnáší seč a ihned vyhyne a dobře roste jen tam, kde sama "chce".

Proto JosPr píše o agrolobby. Prostě vše je otrávené milý Tomáši jedničkový začátečníku. Pyl je kontaminovaný vším, co se na pole vystříkalo za posledních třeba 20,30 a víc let a včely prostě jen z vody a cukru nebudou žít a nehynout (pro vás bez příčiny) úplně stejně, jako ty kopřivy. Bez pylu, jen z vody a cukru a něčeho, co dodnes není úplně definováno a to NĚCO je jen v medu, včely žít nemohou, určitě ne dlouhodobě, ony se nadají ani namnožit tak, jak si vy představujete. Vy jste typ který myslí, že maso se vyrábí ve fabrice, brambory taky.

Právě lidem s vaším smýšlením včely nepochopitelně hynou. Místo pokory a snahy pochopit jak na to a pochytit to od starých, okřikujte mě. No tak jo.

Jak píšu výš, víte co, napište nám sem řekněme v listopadu, kolik vč budete mít ještě živých ano? Až vyzimujte 10 let po sobě všechna vč bez jediného úhynu, pak jste pro mě partner k diskuzi. Do té doby "šoupejte bačkorama".
tom.50....ten pyl maj na tech kvetech, kvuli kterym jsou ty vcely potreba namnozit....rikam, ctete si po sobe co pisete nez to zverejnite.
Opovědět nemá s tebou komunikovat. Nevíš o čem hovoříš.
Ať se daří Zdeněk
Napadlo Te Tomasi,proc tam ty vcely nejsou a proc treba ti blaznivi cinani lozi po hrusnich a masti kazdy kvet steteckem? Nemam vubec dojem,ze tohle vyresi namnozeni vcelstev.Ty vcely tam sice mohou namnozit,privest,ale k cemu to bude,pokud tam nedokazi prezit? Promin,opravdu neuvazujes jako srdcar,ale beres vcelstvo jako pracovni nastroj,jako motyku,jako postrikovac,jako neco co pak muzes zahodit,protoze uz to neni potreba(mandlone v USA).Je potreba opylit,tak tam privezem vcelstva.Misto budem se chovat tak,aby tam vcelstva a jini mohli dlouhodobe zit.Jenom blbec si znici zivotni prostredi a prirodu,kde zije.Nevratny proces.
JosPr: proc do toho motate Cinu a cinany?Clanek hovoril o vyzkumu japonskych vedcu a ano, z kontextu by se dalo dovozovat, ze zminovali globalni ubyvani vcel, a tedy i v Cine. Nevim proc domyslite neco, co v clanku nebylo. Nepredpokladam, ze nejaky vedecky tym bude seriozne resit problem opylovani rostlin/plodin, pro ktere chybi vcely, protoze hynou, protoze ty plodiny jsou strikany nejakym prostredkem skodlivym pro vcely...to by byli trochu za blazny.
Takze predpokladam, ze jim slo to reseni nedostatku vcel zpusobeneho dlouhodobym nadbytkem rostlin/plodin vhodnych (=neotravenych) k opyleni. Takze asi tak. Hledate v mem komentari neco co tam neni.
JosPr

Tak tohle jsme tu myslím ještě neměli. A přibývají, lavinovitě. Když jsem sem dal před časem audio o tom, jak se mladým nevyvíjejí správně mozky aby mohly chápat svět v souvislostech, nikdo jste tomu nevěřili a vsadím se, že většina to ani nevyposlechla celé. Raděj to sem dám znovu. Ale ono je to jedno, technologie nikdo nezruší, stane se nevyhnutelné a tady máte důkaz. Už se to děje, žijeme to v pořímém přenose. Mluví jako my, ale vůbec nechápou co se jim říká. Nemají čím to chápat, znají jen nuly a jedničky, bioroboty, které vůbec nechápou pojem srdcař například. Slepci barvy nevysvětlíte a barvocit už vůbec ne, vůbec nemůže pochopit, co mu vysvětlujete. Některý s mozkem počítače nemá příslušné cesty v mozku stejně, jako ten slepec nemá oči. Akorát že slepci o svém hendikepu vědí, nehádají se.
A ano, zničí si svět a nebudou mít kde žít, kapka ke kapce - třeba sítě 5G a i tady se najde jeden nekompromisní zastánce. Jenže zničí svět k životu i mým potomkům. O to jde.

Já si vypůjčím jednu větu: ....zkaženost mládeže je jen mýtus, kterým se starší pokolení vyrovnávají se svým věkem a svou neschopností adaptace.... (za zkaženou je možné si doplnit cokoli). Sám to už začínám vidět u svých dětí. Nejde se už vrátit na stromy Smile
Převádíte to jinam než byla skutečná pointa. Schválně a nebo jste to nepochopil?

Otázka je řečnická.
Nic ve zlem ale mam pocit ze jakákoliv diskuse s člověkem kterej nedokaze pochopit proc nelze mit nové matky uz v BŘEZNU je naprostou stratou času a zcela beze smyslu ve vsech smerech včelaření.
Ondřeji tvoje veta ma jen částečnou pravdu.Vseco ty popisujes konci ztratou el.energie byt jen na urcity cas a delo se to v ruznych castech planety a dit se to bude dal,protoze my lidi jsme v tom stejni.Mne osobne prijde neuveritelne ze 15 letej kluk se uci od meho 8 leteho syna jak nastipat drevo a zapalit ohen aby si mohly opect burty.Neni to o tom se vracet na stromy,ale vedet.S manzelkou dela kolegine a jejimu 14 lete dceri diagnostikovali tezkou zavislost na netu a sociálních sítích a je na leceni.
Takze jak by probehla dle tebe adaptace na podminky ze bude vetsina statu bez zdroje el ??to nechci ani domyslet.A pokud mas na mysli tu adaptaci na nove veci kde dnešní deti ve veku 8-16 let umí z největší části ovladat poradne jen mob.soc.site a pak je vcelku usmevne kdyz ani nedokaze poradne vyplnit tabulku v prach obycejnem Excelu a vytisknout to.Podepsat pdf tak to uz je pro ne cizi rec.Oni uz jen žijí v jinem světě a maji pocit ze vse co se tice poč.techniky umi.Jenze oni neumi o nic vic nez 60 letej duchodce.Oni nemaji techniku jako nastoj pro vylepseni zivota a tvoreni veci oni jen spotřebovávají co jim nekdo doda a ovladaji se od tech par chytrejsich jako poslusne stado.A jednou tomu stadu nekdo vypne proud....
Vše je o kastách a dělby práce a využitelné paměťové mozkové kapacitě.

Pokud bude společnost včel potřebovat uvolnit určitou kastu na jinou práci než dělá, je toho schopna za určitých podmínek. Tz. Pokud bude technologie místo obrazovkové technologuie interaktivní, lze změnit dělbu práce i u lidské společnosti. Zajímavé je, že se interaktivita zakazuje v některých zemích zákonem. Myslím tím slavné pokémony a jejich chytání. To je typický příklad jak lze lidi zinteraktivnit a díky technologii lidi dokážou řízeně dělat to co chce např vláda. V realu jde např. o dotace, když se zadotuje cokoli čímkoli, mohu dotovat technologii, zvýší se sice schopnost práce, ale sníží se schopnost přežití na penězích z vlastního hospodářského výsledku. Člověk se dostává v podstatě stejně ke zdi jak tomu bylo vždy i bez technologií ale pouhou psychologií.

Vtom se p. profesor mýlí, psychologie člověka se jen přizpůsobí životnímu prostředí. Nejde o rozcestí, těch tu bývalo tisíce. Dokonce si myslím, že technologie dokáže u lidí to co feromon u včel.

Nechci válku, chci ekonomiku která bude živa protože naní leží mír. P. profesor musí vedle A říci B. Technologie umožňuje výměnu informací které se doní vloží. A tím je dáno spolu s psychologií jak civilizace zareaguje. Dříve se válčilo kvůli malichrnostem na kterých ležela ta ekonomika a chtíč společnosti. (Bůh, sklenice vína, žena krále, čest) Dnes je malicherností energie. Co bude odhaduji těžba všeho možného i nemožného na mořské ploše. Vše ostatní jako obživu, výrobu, životní prostředí, zdraví lidí bude hlídat a řídit technologie.
Referenční URL's