Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Zprávy z tisku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
tohle je přímo ze stránek beewise...

"HUBENIE ŠKODCOV
Beehomes nenechali Varroa premnožiť sa. Neustále monitorujú škodcov v úli a v prípade potreby používajú pesticídy v reálnom čase . Výsledkom je významné zníženie infekcie, zamorenia a ročnej straty kolónií - ako aj zníženie množstva použitých pesticídov."

Tak to je docela zajímavý postup, který jde proti všem zásadám, které doteď znám...léčit až po vytáčení...

a dále:

"Ako sa Beehome zaoberá škodcami?
Tie, ktoré sú viditeľné voľným okom, ako napríklad Varroa, zisťujeme v reálnom čase a potom podľa toho aplikujeme pesticídy. U iných identifikujeme výsledok ich poškodenia a potom sa podľa toho aplikuje liečba.

Ako Beehome aplikuje pesticídy?
Robot v Beehome vytiahne infikovaný ramik a umiestni ho do zapečatenej „servisnej oblasti“ v zariadení Beehome; potom sa na tento ramik aplikujú pesticídy. Keď sa účinné látky odparia, robot umiestni rám späť do svojho úľa. To umožňuje: a) chirurgické používanie pesticídov, b) využívanie menej pesticídov (aplikovaných na rám a nie celého úľa), a c) aplikovanie pesticídov na plodové rámy počas všetkých ročných období (vrátane medu v medníku), pretože nie je ovplyvnený celý úľ. ,"

tak fakt nevím, jestli to vymýšlel včelař, nebo to s nimi aspoň konzultovali.

a tohle je taky dobrý:

"Musím byť včelárom, aby som mohol prevádzkovať včelí dom?
Nie. Úlohou prevádzkovateľa je vyplňovať Beehome vodou, pesticídmi a iné, a to raz za čas, a zbierať med , hneď ako sa zozbiera v Beehome.

Na ktoré trhy sa zameriame?
V súčasnosti sa zameriavame výlučne na severoamerické trhy a trhy EÚ. V najbližších mesiacoch plánujeme rozšíriť náš dosah.

S ktorými zákazníkmi sa zaoberáme?
V súčasnosti sa staráme výlučne o komerčných včelárov spravujúcich 1 000 úľov a viac."

což si trochu protiřečí s tím, že uvádí, že "operátor" beehomu nemusí být včelař.

Tak uvidíme, kolik toho ještě uslyšíme....hlavně tedy nevím, kolik je v evropě komerčních včelařů, kteří mají 1000 a více včelstev.....a hlavně kolik je zde pro takové včelaře stanovišť...v severní americe možná, ale v evropě nevím.

podobně úžasně se tvářící věc je i toto....https://www.honeyflow.com/

ale když nad tím začně přemýšlet včelař a když se člověk podívá do sekce FAQ's tak se ukáže, že na první pohled báječné "čepování" medu rovnou do sklenice, není tak úplně jednoduché, jak je to na první pohled prezentované.
Tipuju že tá angličtina je pro nekerých věčí oříšek než moravské nářečíWink. Ale aj tý, co tů angličtinu ovládáme povrchně, by sme přivítali překlad Wink
(16.07.2020 10:11)supec napsal(a): [ -> ]Ten záběr mi naopak připadá jako zrychlený...
Tak máš co zpomalovat jak píšu v přípěvku, správně?
až teď jsem se dostal zase k počítači, původní příspěvek jsem psal v rychlosti mezi prací, jak mě upozornil kolega Honza, tak jsem se to večer v klidu chystal přeložit, a teď vidím, že Goro to udělal již za mne, tak mu tímto děkuji a všem ostatním se omlouvám za nesrozumitelnost, příště přeložím do češtiny hned. Původně jsem to neměl v úmyslu uvádět a citovat, ale jak jsem to komentoval a současně četl na těch jejich stránkách, tak mi to nedalo, jak mi to přišlo odtržený od reality.
Zase o něco málo hnoje pro naše zdroje snůšek. Bez kvalitního hnojení jsou nektárie zakrnělé a nedávají sladinu.

Je hůř a hůř. Blbci nahoře si myslí že to chce jen zadotovat a včely budou zničeho žít. Jak chudoduché. Vše závisí od něčeho a na něčem. Zase se EU pěkně vycajchnovala stěmi svými likvidačními pobídkami a pastmi.

Že se MZe i se svým SZIF (s.r.o.) nestydí. Podle dnešní politiky je nejlepší zastavět poslední kvalitní půdu aby nesmrděly traktory s hnojem a neprášily kombajny. Je to maloměšťácky tupé jak poleno už i natěch dědinách víc a víc.

https://www.denik.cz/ekonomika/tratit-pe...00715.html
(16.07.2020 15:08)TomasK1 napsal(a): [ -> ]supec: já si přečet celý ten článek, ale myslím, že ačkoliv to prezentují jako produkt pro hromadu "potenciálních" zákazníků, tak to má dost omezené využití. píšou tam, že je to ekvivalent až 40 včelstev a že evidují zájem, dá-li se to tak nazvat (doku nedostanou peníze a objednávku, tak je to fakt jen "zájem") od pěstitelů rostlin (ovoce zelenina), které vyžadují opylení. Ovšem už nijak nerozvíjí co bude dál, až tomu pěstiteli těch 40 včelstev v kontejneru opylí to co mu tam během 14 dnů vykvete a odkvete, tak co potom s tím kontejnerem se 40 včelstvy bude dělat? To je začne krmit, nebo půjčí/prodá dál někomu, kdo zase bude pěstovat něco jiného?
Tipoval bych opylení mandloní v Kalifornii atd. - prostě lokace, kde jim jde primárně o opylení náklady na údržbu a ne o medné výnosy.
Opylovači včelstva kočují po celých USA, takže po velkou část roku by měly kontejnery u zákazníka...?
prohlédněte si snímky s komentářem, smutné i poučné, ale realita.

https://zpravy.aktualne.cz/galerie-a-vid...47ab5f122/
supec: to jo, ono je to tam takto prezentované, primárně na opylení, jenže třeba ty mandloně kvetou 14 dní jak jsem si přečet a i kdyby kvůli lokalitě třeba zrovna ty mandloně kvetly v jiném 14 denním období, tak s tím budou kočovat třeba měsíc, pak třeba na jinou plodinu/rostlinu,strom...ale pokud má někdo investovat do takovýho "stroje", technologie, tak potřebuje, aby to bylo v provozu celý rok. Na tom webu píší, že to "vychází na 15 USD/měsíc/úl bez žádných dalších poplatků ".......skutečně tam píší "úl" čímž myslí celý ten kontejner, který pronajímají podle obchodních podmínek na dobu, kterou tam blíže nespecifikují, přičemž poplatek účtují měsíčně nebo ročně. Přičemž ovšem můžou kdykoliv cenu za pronájem jednostranně změnit. Ale aby to dávalo ekonomicky smysl, tak jako pronajímatel bych to nepronajímal na 2 měsíce v roce...a jako nájemce bych si to nechtěl pronajmout na dýl, než mi kvete to, na čem to využiju....aby se mi to vyplatilo ekonomicky....a pokud bude muset být cena prodejní (v případě, že by to nakonec i prodávali) nebo cena nájmu příznivější, tak výrobce to bude muset prodat/pronajmout více zákazníkům, aby se mu investice do vývoje a výroby vrátili a měl zisk...ale pak to bude mít "každý druhý opylovač" a tím se zůží prostor pro potenciální kočování...čím více kontejnerů se rozprodá/rozpronajme více různým zákazníkům, tak tím míň prostoru na polích/loukách/sadech zbyde pro to profi kočování, protože ta místa budou již kontejnery obsazená.

Neznám v jakých měřítkách a co se přesně pěstuje v Americe a kolik profi včelařů/opylovačů tam takto kočuje, asi ta myšlenka/nápad v této části je možná opodstatněná, ale podle mne pak ale dost "kulhá" nebo spíš je nedomyšlená v té včelařské části, byť podstatná část nápadu je prezentovaná jako zefektivnění včelařské práce, ale tak jak to je na těch jejich stránkách detailně popisované, tak ty strojové/robotické zásahy/kontroly nejsou v souladu s tím, jaké všechny situace se ve včelstvech můžou vyskytnout a jak je potřeba je řešit.

Samo pojetí toho kontejneru, kde mají fakticky jedno včelstvo (ten vnitřek nevypadá jako rozdělený, byť zvenku to vypadá, jakože je tam více úlů/včelstev), je snad úplně proti přírodě a přirozenému životu včel. Oni jediné co řeší je měření teploty, vlhkosti, zjišťování "brouka" (jak? tím že naskenují včely a budou hledat, jestli mají na zádech VD?? nebo tam mají podložky? jak zjistí, z kterého rámku na podložku spadl ten VD, když léčivou chtějí aplikovat na konkrétní rámek), léčení, vytáčení. Ale už nezmiňují nic kolem kladení, mateří mřížky, oddělování matek (bude jedna matka na celý kontejner??) atd atd.

Pokud vezmu v úvahu, že o včelaření se říká, že je to neustálé učení a že žádný rok není stejný, tak opravdu nevím zda ten kontejner řízený umělou inteligencí je efektivní řešení.

Schválně jim zkusím napsat o podrobnější informace, abych nebyl úplně mimoSmile....protože jestli na tohle vybrali 10mUSD tak to mě fatk zajímá, do čeho je kdo ochotnej tyhle peníze dát...kor když to souvisí se včelařením. I když v tomhle případě je přesnější "s opylováním".

jo, a ještě tam píšou, že kontejner vám přivezou bez včel, včelami si je musí naplnit nájemce, a v tu chvíli už je to na furtSmile))...skoro tedy...ještě určitě budou mít nějakou speciální rámkovou míru, aby to nešlo jen tak převěsit zpátky do úlů a je vymalovánoSmile...taková pastička na včelaře, prootže samozřejmě v tuhle chvíli je to v "beta fázi", takže až se to za těch krásných 15USD/měsíc rozpronajme dostatečnému počtu nájemců a bude v tom dostatek včel, tak ty cena půjde nahoru a přidají se různé další poplatky.
tady jsem našel / vygooglil po zadání heslo "pollination service usa" (opylovací služby USA) webovou stránku s statistikama o příjmech včelařů za opylovací služby na stránkách US ministerstva zemědělství (jestli jsem dobře pochopil co je to Department of Agriculture)...je to sice z roku 2018, ale pro orientaci a pochopení na koho cílí Beewise tím kontejnerovým úlem to stačí myslím.

https://www.ers.usda.gov/amber-waves/201...vice-fees/

a příklad jedné konkrétní opylovací služby:
http://www.honeybeecentre.com/pollinatio...xG5pFX7SJA
za 50-135 USD/včelstvo na jednu celou periodu kvetení dané plodiny, ke které se včelstvo přistaví, pronájem minimálně 24 včelstev. A pak 0,5kg medu od 7,5 do 14 USD.

teď sem si všim, že to Honey bee centre je v Kanadě a ne v USA...tak se omlouvám...jsou to ceny v CAD a ne v USD. Ale jde o ten koncept, podobně to bude fungovat i v USA bych řekl.

a v sekci "o nás" uvádějí, že mají přes 5000 včelstev, která nabízejí na opylovací služby...tak teď už jen aby si pronajali ty kontejnery.
K eurodotacim na technickou pomoc a jejich administraci pro necleny svazu na http://www.vcely.or.cz prispevek 74279.
Na východe Slovenska zaistili sklad s nelegálnymi pesticídmi.

https://ekonomika.sme.sk/c/22448852/fina...y-trh.html
Dva články na téma včelí pastvy:

Včel ubývá. Problém ve městech? Okrasné stromy, říká zoolog Antonín Přidal
https://www.denik.cz/z_domova/vcel-ubyva...00719.html

Bude méně medu. Vědci popsali tři důvody, proč včely slábnou a chřadnou
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/bude-...nou-112585
Blíží se doba robotů, kteří nahradí novináře (i nižší a střední manžery, úředníky, snad i právníky). To je jeden z mála faktů, které na robotizaci a technologiích vítám. Robot by určitě nenapsal tu kravinu o medovici z pylu. Dr Peroutka to jistě takto neřekl a jak je vidět, článek mu nebyl dán k autorizaci. Znám Peroutku celý život a ať je jaký chce, včelám rozumí jako málokdo a toto by neřekl!

Jestli i ostatní informace v článcích jsou takto hodnotné, pak potěš!

Ještě dodám, že jsem zvědavý, čím a jak se ty houfy zbytečníků budou v budoucnu živit když i pokladní v marketech budou nahrazeny. Možná budou nahrazeni i mnozí IT specialisté, kteří dnes tak vehementně adorují technologie. Třeba se ještě dožiju že budou muset začít pracovat na něčem, co vytváří skutečné hodnoty.
Urednici se nahradit nenechaji, anobrz se jejich stavy vzdor vsem databazim, sitim a ruznym rejstrikum uspesne mnozi.Koti se jak kralici. Koneckoncu si zalozili EU,aby byli potreba... . Roboti,neroboti.Co driv zvladla babka pred duchodem propiskou nebo na psacim stroji s regalem sanonu pri zdi, dnes zvladnou tri ouradi a s pocitacovou siti,kvuli milionu zbytecnych lejster, potvrzeni, dotaci, prohlaseni a razitek.
Zábavné je, jak Mlha a další ani nemukají. Nevěří, že by je to mkohlo pohltit, ale stává se to realitou.
Je zábavné k popukání.
myslím, že nebude nahrazen nikdo, kdo má velkou než menší odpovědnost a po kom lze z titulu porušení povinností požadovat náhradu škody nebo komu lze uložit trest. protože institut osobní odpovědnosti, náhrady škody, udělení trestu je celosvětově obsažen v právu a pokud by činnost osob, kterých se to týká, měla převzít umělá inteligence, tak nebude koho trestat, po kom chtít náhradu škody, koho zavřít, protože dodavatelé umělé inteligence se své odpovědnosti zříkají, a uživatelé umělé inteligence nebudou chtít na sebe odpovědnost převzít. umělá inteligence tak naráží na tyto své limity, takže dokud se nezmění zákony, tak nahrazování osob/profesí s velkou nebo významnou (v nejobecnějším slova smyslu) odpovědností nenastane.
slovy klasika...někdo za to musí musetSmile
Věřím jako tom že IT specialisté vyvinou technologie kterými budou nahrazeni aby mohli začít pracovat na něčem co vytváří skutečné hodnoty.
Referenční URL's