Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Zprávy z tisku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(29.09.2017 23:48)JosPr napsal(a): [ -> ]Jaky je problem,kdyz se na te palete domluvi ti,kteri o ni maji zajem,aniz by se to tahalo na spolkovou uroven??? Uvedomte si,ze vetsina se pouze prizivuje na praci par lidi,tyka se to spousty oblasti.Tahle centralni distribuce by byla nazorna ukazka podobnych postupu.Nekolik let to takhle probihalo,ne kvuli cene,ale kvuli dovozu a dopadlo to tak,ze se clen zajimal,ne kdy si ma pro cukr prijet,ale kdo mu ho doveze a kdo odtaha do baraku,aniz by prilozil ruku k dilu.Pouceni pro leta dalsi...A proto,aby vcelar vydelal,tady urcite spolek neni.Dnes hromadne vozime hruby odpraseny krystal za neakcni ceny,a vubec nam to nevadi.Spolek do toho vubec netahame,ten je mimo.Rekl bych,ze dnes nam ZO slouzi pouze jako administrativni jednotka a to co potrebujem a na cem se domluvime,si udelame sami pod jinou hlavickou a mimo svazovou strukturu.Dobro pro "vsechny" uz bylo pricinou krachu 2 svazovych podniku,domluva lidi,kteri neco chteji a jsou pro to ochotni neco udelat zadneho.Svaz a distribuce cukru je nesmysl.

Nemluvím o spolku na úrovni svazu (= spolek spolku, ústředí), ale na úrovni obce - viz předchozí příspěvek.

Po přečtení Josefova příspěvku mi ale tak nějak uniká, co by v dnešní době vlastně mohlo reálným předmětem činnosti lokálního spolku být...? (Tedy když zrovna ten daný spolek nevlastní jednu z největších výroben mezistěn v zemi.)
Je tím jediným (či hlavním) důvodem distribuce (či kontrola nad distribucí) dotace 1.D?

(Omlouvám se za OT příspěvek... - nevím, kam debate případně přesunout...)
Josefe, zvrháváš to ad absurdum. Nejde o to zásobovat každého včelaře v ZO, nebo mu cukr rozvážet po zahradě. Na ZO udělaš objednávku, zboží přijede do meziskladu (objekt ZO, či zainteresovaného většího včelaře) připadně se cestou poshazuje pár palet podle plánu. Vezmu naší ZO z 300 členů by se účastnilo 50, tj. 20 t cukru, při zisku 3 kč na kg je zisk 60tis za ZO. Dodělám turnus a jedu na další ZO ve vedlejší oblasti.

Chce to jen někoho schopného s vazbami na svaz. Cukr se rozebere vždycky.
Při zisku (marži) 3 Kč/kg nemá cenu o společném nákupu cukru uvažovat, poněvadž se dostáváš na ceny blízké těm v obchodech.
Chlapci,spolek by mel byt spolkem a venovat se spolkove cinnosti zalozene spis na "dusevnu",na informacich,vzdelavani,dejme tomu na zajisteni leciva,na vecech souvisejicich se vcelarenim jako takovym,coz podle stanov nezakazuje mit k uspokojovani ostatnich potreb ci zajmu clenu subjekt,kde ma ZO vklad,je tam spolecnikem,ma oddelene ucetnictvi,lidi odpovedne za chod tohoto subjektu vsem clenum zakladatelske ZO,disponuje vlastnim majetkem striktne oddelenym od majetku spolku.A pro tento subjekt delegovat vyjednavaci pozice o cenach,o dostupnosti techniky,zbozi atd.Treba zrovna o nakupu cukru a jeho cene,tak aby byla zajimava pro vlastni cleny,zaplatila naklady,neco nechala do plusu pri preprodeji zbozi v pokladne,ovsem ne te spolkove.Asi se to tezce vysvetluje,ale nemame s tim problem.Spolek se venuje vcelareni a servisu pro cleny,zbytek aktivit jako jsou akce na propagaci vcelarstvi,ktere se daji sladit i jako prezentace vyrobniho zarizeni,vyroba pomucek,nakup zarizeni atd...je na sro.Je to model,kde rozhoduji vsichni a vedeni ZO ma striktni zakaz jakychkoliv prijmu z vyrobniho zarizeni,zbyla mu jen pece radneho hospodare.Kdyz to srovnate s celosvazovym modelem "pece" o cleny,zjistite,ze na tehle urovni to nikdy nemuze fungovat.Pouze na te,kde o tom co se dela,rozhoduji vsichni a samozrejme se podili i na vkladu,tim i na zajmu o deni.Verim,ze aktivity pod jmenem ZO omezime uplne,zustane pouze jako nezbytnost podle stanov,k administraci dotaci a jinym svazovym "pozitivum".
(30.09.2017 10:02)Jan Jáchymstál napsal(a): [ -> ]Při zisku (marži) 3 Kč/kg nemá cenu o společném nákupu cukru uvažovat, poněvadž se dostáváš na ceny blízké těm v obchodech.

No a? Paletu vs. převlíkání na kasách, volba je jasná.

Josefe: to co jsi popsal, není ve 21. století důstojně životaschopné ani to neobstojí vzhledem ke generacím našich finančně gramotných předků.
spolek si v dnešní době členové předělali k obrazu svému a nemá cenu plakat nad rozlitým mlékem, ale přijmout realituCool
(05.09.2017 17:15)richard1 napsal(a): [ -> ]http://tn.nova.cz/clanek/podzim-bude-v-e...0-let.html

Jsou to ko..ti!
Proc k..ti??uz to tu bylo a ne jednou...vim od starsich ze jednou se slo na Silvestra v tricku a lakovkach a po pulnoci spadla teplota na -15°C a napadl snih..prave tim obrim skokovym rozdilem teplot se tenhle ukaz vyznacuje..uvidime neni to zadna novinka deje se to pravidelne..
Silvestr 1978/79 teplotní rozdíl za večer byl 30°
(02.10.2017 23:05)KTM napsal(a): [ -> ]Proc k..ti??uz to tu bylo a ne jednou...vim od starsich ze jednou se slo na Silvestra v tricku a lakovkach a po pulnoci spadla teplota na -15°C a napadl snih..prave tim obrim skokovym rozdilem teplot se tenhle ukaz vyznacuje..uvidime neni to zadna novinka deje se to pravidelne..

Víš proč? Protože mi opravdu letošní podzim nějak extrémně nadprůměrně teplý nepřipadá, kdyby radši ti odborníci držely huby než z nich vypustí takovou hovadinu, to že může být nějaký den teplý to jo, ale oni předpovídali extrémně teplé tři měsíce a to teda nějak nevychází.
Jo to je ten Silvestr jak pise Jirka.J
Dockej casu ono si o tom staci neco precist a vedel bys ze se sem to teplo natlaci behem 3-5 dnu a v radu hodin ho posleze vytlaci ledovy vzduch a extremni pokles teplot.
KTM CO TO PROSÍMTĚ POŘÁD MELEŠ? JÁ PÍŠU O NĚČEM JINÉM. JÁ NA NIC NEČEKÁM, PROSTĚ VÍM ŽE VENKU ŽÁDNÉ HORKO NENÍ JAK ODBORNÍCI SLIBOVALI TAK MĚ POŘÁD NEPŘESVĚDČUJ O NĚČEM CO JSEM ANI NEPSAL. MŮJ PŘÍSPĚVEK BYL O TOM ŽE ODBORNÍCI SLIBOVALI NADPRŮMNĚRNĚ TEPLÝ CELÝ PODZIM A TO JAK URČITĚ I TY UZNÁŠ NENÍ TAK NEVÍM CO POŘÁD ŘEŠÍŠ.
Česko ztrácí ročně tisíce hektarů půdy. Je to velký problém, varuje vědec
Zdroj: https://olomouc.idnes.cz/rozhovor-borivo...zpravy_stk
Pánovi fandím, ale nosematóza není bakteriální nákaza, nýbrž houba. A rozhodně se neléčí antibiotiky. Já se těm lidem divím, že si to aspoň nenajdou na wikipedii když už dávají rozhovor do novin Big Grin
No ono Fumagillin byl tušim antibiotikum.
Wikipedie:
Citace:... Včelstvo bylo možno léčit také antibiotikem Fumagilin. ...
Blush
možná absint používá i on perorálněBig Grin
Na nosemu se používal Fumagilin, nebo náš Nitekabin. Obojí zřejmě antibiotika, Fumagilin určitě. Pán to mohl napsat buďto z neznalosti, protože se oba přípravky řadu let nepoužívají (alespoň u nás), nebo se záměrem, aby čtenářům naznačil, že narozdíl od ostatních včelařů v jeho medu antibiotika nejsou. Cituji: "Oni všichni včelaři brečí, jak mají uchovat včely zdravé a bojí se jim dát cokoliv jiného než antibiotika, aby jim včely nehynuly na nosemózu,... Vy snad někdo včelám antibiotika dáváte?
Mimochodem, v loňském roce jsem odebíral včely z jednoho "blbého" stanoviště a azjistil jsem nulovou, nebo nepatrnou přítomnost spor nosemy u včelstev ošetřených KŠ (pokapem) oproti kontrolním. Mohla to být náhoda, letos budu opakovat. To je ale na jiné vlákno.
Referenční URL's